Χειροποίητο κλουβί νοσοκομείο

Αχρείαστο να είναι, αλλά πολλές φορές ένα κλουβί νοσοκομείο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μιας ασθένειας, προς όφελος των πουλιών.

Πως να κατασκευάσετε ένα νοσοκομειακό κλουβί

Το στοιχείο θέρμανσης είναι ένας οικιακός λαμπτήρας μόλις 40w. Θα πρέπει να πειραματιστείτε με λαμπτήρες διαφορετικής ισχύος για να επιτύχετε τη σωστή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα κενό κλουβί.

Τρεις τρύπες φτιαγμένες με τρυπάνι σε κάθε πλευρά του κλουβιού, επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να διαφεύγει. Με το άνοιγμα ή το κλείσιμο μερικών από τις έξι τρύπες, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη θερμοκρασία μέσα στο κλουβί.

Θα πρέπει να έχετε ένα θερμόμετρο μέσα στο κλουβί για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα ψήσετε το πουλί. Θα εξηγήσω ποιες θερμοκρασίες θα χρησιμοποιούνται παρακάτω σε αυτήν την σελίδα!

Κοπή Ξύλων

  • Για την οροφή, 1 Τεμ. 40X14εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο. (εικόνα 1).
  • Για τα πλαϊνά, 2 Τεμ.εκ 40X15. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Αυτά τα δύο κομμάτια θα χρειαστούν μια τομή το καθένα για την εφαρμογή του γυαλιού. Σημαδέψτε πίσω από την μπροστινή άκρη 0,3εκ. και κόψτε έπειτα μια πατούρα με 0,47εκ. φάρδος και 0,63εκ. βάθος. (εικόνα 2).
  • Για τον πάτο, 1 Τεμ. 40X15εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.
  • Για την πρόσοψη, 1 Τεμ 40X12.5εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.

Κατασκευή

1hospitalsides.jpg
Φτιάχνουμε τα δύο πλαϊνά κομμάτια πρώτα που είναι πιο χρονοβόρα. Τα δύο πλαϊνά είναι τα κομμάτια Α, & Β. Σε αυτά τα δύο πλαϊνά, θα πρέπει να κάνετε από μια πατούρα, ούτως ώστε να κινείται μέσα τους το γυαλί πάνω κάτω.

Σημαδέψτε πίσω από την μπροστινή άκρη 0,3εκ. και στα δύο κομμάτια. Στη συνέχεια κόψετε μια πατούρα πάχους 0,47εκ. (ή ανάλογη του πάχους του γυαλιού) σε όλο το μήκος της πλευράς, με βάθος 0,63εκ. Δείτε τη φωτογραφία ως οδηγό. Σας υπόσχομαι ότι αυτό θα είναι το μόνο δύσκολο μέρος ολόκληρου του εγχειρήματος!

Πάρτε τα δύο πλαϊνά (A&B) κολλήστε και καρφώστε τα στην πίσω πλευρά πάχους 0,63εκ. Στο μήκος της πλευράς των 40εκ. σιγουρευτείτε ότι οι πατούρες είναι απέναντι η μια με την άλλη και βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κουτιού.
2hospitalfront.jpg
Τώρα πάρτε το κομμάτι της οροφής (D), τοποθετήσετε το ανάμεσα στα δύο πλαϊνά (A&B). Θα πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς πίσω από τις πατούρες όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Κολλήστε και καρφώστε την.

Πάρτε τώρα τον πάτο (C) και όπως κάνατε με την οροφή, τοποθετήστε τον ανάμεσα στα πλάινα, κολλήστε και καρφώστε την. Τώρα, πάρτε την πρόσοψη (E) και αφού βάλλεται κόλα, καρφώστε την στη θέση της, ανάμεσα στα δύο πλαϊνά και ακριβώς πάνω στην πλευρά του πάτου όπως εμφανίζεται στη φωτογραφία

Η πρόσοψη καρφωμένη στη θέση της πρέπει να καλύπτει την πατούρα του πλαϊνού κομματιού, ώστε να μην επιτρέπει στο γυαλί να κατέβει περισσότερο. Εάν έχετε φτιάξει την πατούρα 0,31εκ. μέσα από την άκρη της πρόσοψης, τότε θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια.

3grove-front.jpg
Εδώ έχουμε μια πρόσθια άποψη για να δείτε πώς θα πρέπει να δείχνει η κατασκευή έως εδώ. Βασικά εδώ έχει τελειώσει ο σκελετός του κλουβιού νοσοκομείο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βάλουμε τις τελευταίες πινελιές σε αυτό.

Κοπή ξύλων για την κατασκευή του εσωτερικού

  • Για το πάτωμα, 1 τεμ 30Χ14εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.
  • Για το πάτωμα, 1 τεμ 40Χ14εκ. συρματόπλεγμα 6Χ6 χιλιοστών. Λιμάρετε τις αιχμηρές άκρες.
  • Για το πάτωμα, 4 τεμ 14εκ. πηχάκια 6Χ6χιλιοστών. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.

Το Πάτωμα

7hospitafloor.jpg
Όταν κόβετε το συρματόπλεγμα βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει εύκολα και όχι σφιχτά γιατί θα πρέπει να μπορείτε να το βγάζετε για να το καθαρίζεται αλλά και να αλλάζετε τη λάμπα.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, το πάτωμα από κοντραπλακέ βρίσκεται στο κέντρο του συρματοπλέγματος και έτσι υπάρχει ένα άνοιγμα σε κάθε πλευρά που επιτρέπει στον ζεστό αέρα να εισέρχεται στο εσωτερικό του κλουβιού.

Το πάτωμα εμποδίζει το νερό και τα περιττώματα του πουλιού να έρθουν σε επαφή με τον καυτό λαμπτήρα, καθώς επίσης επιτρέπει στο πουλί να πατάει κάτω χωρίς να καίγεται. Επιπλέον περιορίζει τον πολύ έντονο φωτισμό

10floora.jpg
Εδώ είναι το πάτωμα καρφωμένο στο συρματόπλεγμα για να το κρατάει στη θέση του.

Σημειώστε ότι έχω τοποθετήσει ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου ανάμεσα στο πλέγμα και το πάτωμα, για να μην επιτρέπει στη θερμότητα να κάψει το ξύλο. Η κάτω φωτογραφία δείχνει πώς το πλέγμα εφαρμόζει στο εσωτερικό του κουτιού.

Τώρα που το πάτωμα έγινε και είναι καρφωμένο με το πλέγμα, θα πρέπει να μετρήσουμε το πάχος του. Το πάτωμά μου έχει 1,42εκ πάχος. Έτσι το πάτωμα έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την πρόσοψη (Ε).

Θα πρέπει τώρα να τραβήξουμε μια γραμμή στο εσωτερικό του κουτιού, 1,42εκ χαμηλότερα από την κορυφή της πρόσοψης συνεχίζοντας γύρω γύρω. Στο επίπεδο αυτής της γραμμής, κολλάμε πηχάκι των 6,3Χ6,3χιλ για να δημιουργήσουμε μια προεξοχή ώστε να “καθίσει” επάνω το πάτωμα χαλαρά για να μπορεί να αφαιρεθεί όποτε χρειαστεί.

18working1.jpg
Τώρα πρέπει να τοποθετήσουμε τον λαμπτήρα. Αρχικά βρείτε το κέντρο του κουτιού αφού αυτό θα είναι το σημείο θα βρίσκεται ο λαμπτήρας. Εάν χρησιμοποιήσετε “στήριγμα γωνία” για την λάμπα όπως εγώ, η τοποθέτησή του να γίνει έκτος κέντρου με τρόπο που να αφήνει τη λάμπα να βρίσκεται στο κέντρο.

Τοποθετώ τον λαμπτήρα μέσα για να σημαδεύω ευκολότερα. Τώρα που έχουμε βρει το κέντρο κατά μήκος, θέλουμε επίσης να βρούμε και το κέντρο κατά το ύψος, τα μισά δηλαδή της διαδρομής από τον πάτο του κουτιού έως το εσωτερικό πάτωμα με το πλέγμα.

Συνδέστε το καλώδιο με τη βάση του λαμπτήρα και έπειτα βιδώστε την στη θέση της. Τώρα, ανοίξτε μια τρύπα με τρυπάνι στο σημείο που θέλετε να εξέρχεται το καλώδιο από το κουτί και περάστε το έξω.

Συνδέστε στην άκρη του καλωδίου το κατάλληλο φις για την πρίζα σας. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να καλύψετε το πάτωμα και τα πλαϊνά του χώρου που βρίσκεται ο λαμπτήρας με αλουμινόχαρτο.

Τελευταίες "πινελιές"

12hole.jpg
Φτιάξτε μια πόρτα στην πλευρά του κουτιού με μια σέγα. Είναι απαραίτητη για την είσοδο – έξοδο του πουλιού και για την αλλαγή των σπόρων και του νερού. Σημαδέψτε 2,5εκ από την μπροστινή άκρη και 9εκ από την κορυφή. Η ίδια η πόρτα θα είναι 14εκ ύψος Χ 10εκ φάρδος.

Χρησιμοποιήστε έναν μεντεσέ των 7,5εκ, βιδώνοντάς τον στην πίσω άκρη, όχι στην μπροστινή άκρη, λόγω της πατούρας για το γυαλί. Προσθέστε ένα σύρτη ώστε να ασφαλίζετε την πόρτα κατά τη χρήση.

Για τον εξαερισμό: Τραβήξτε μια γραμμή σε κάθε πλευρά του κουτιού (A&B), 2,5εκ χαμηλότερα από την κορυφή, πάνω στην οποία θα ανοίξετε τρύπες διαμέτρου 1,25εκ με το τρυπάνι. Να διατηρήσετε ασφαλή απόσταση από την μπροστινή άκρη, ούτως ώστε να μη τρυπήσει την πατούρα που σα σύρεται το γυαλί.

Πατήθρες

15side.jpg
Χρησιμοποιήστε τις πήχες 1,25 Χ 1,25εκ για να κόψετε δύο κομμάτια μήκους 14εκ και να τις τοποθετήσετε στο ύψος που θέλετε. Εγώ έχω τις δικές μου σε ύψος 12,5εκ από το πάτωμα και 9εκ από τα πλαϊνά.

Ανοίξτε μια τρύπα με τρυπάνι στο πίσω μέρος του κουτίου και περάστε τις πατήθρες από μέσα από την πίσω πλευρά προς τα μέσα. Βάλτε λίγη κόλλα στην άκρη της κάθε πατήθρας πριν τις περάσετε μέσα.

Πηγαίνετε το “κλουβί νοσοκομείο” σε ένα εργαστήριο υαλοπινάκων και ζητήστε να σας κόψουν ένα κομμάτι γυαλί σε μέγεθος που να εφαρμόζει στις πατούρες, αλλά και να γλιστρά πάνω-κάτω με ευκολία.

16glass.jpg
Σημαντικό: κόψτε το γυαλί 2εκ μεγαλύτερο στο ύψος ώστε να εξέχει από την κορυφή για να μπορείτε να το κρατάτε και να το σηκώνετε εύκολα. Μπορείτε να βάλετε ένα αυτοκόλλητο “αεροστόπ” κατά μήκος της πάνω άκρης της πρόσοψης (Ε) ώστε όταν “κάθετε” το γυαλί στο ξύλο, να σφραγίζει το θερμό αέρα στο εσωτερικό.

Μπορείτε τώρα να βάψετε ή να λουστράρετε το κλουβί νοσοκομείο. Είναι καλό να δημιουργηθεί μια “ασπίδα” με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να καθαρίζεται, να απολυμαίνεται και να σκουπίζεται επαρκώς. Για λόγους υγιεινής και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Πώς να να χρησιμοποιήσετε το κλουβί νοσοκομείο

Το κλουβί νοσοκομείο είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα σε κάθε εκτροφείο. Δεν κοστίζει πολύ εάν το κατασκευάσετε μόνοι σας, διαφορετικά μπορείτε να το αγοράσετε από ένα κατάστημα πώλησης κατοικίδιων ή να το παραγγείλετε ταχυδρομικώς.

Η προετοιμασία του θα πρέπει να γίνει πριν από τη στιγμή που θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για κάποιο άρρωστο πουλί. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε όταν χρειαστεί, είναι να βάλετε το πουλί μέσα και να το θέσετε σε λειτουργία. Εάν σε ένα άρρωστο πουλί παρέχετε ένα περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιζήσει.

Σε μερικές περιπτώσεις, η αύξηση θερμοκρασίας από μόνη της αρκεί για να θεραπεύσει ένα άρρωστο πουλί. Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για ένα κλουβί νοσοκομείο είναι μεταξύ 27° & 30° Κελσίου που αντιστοιχεί σε περίπου 90° Φαρενάιτ.

Ρυθμίζοντας τη λειτουργία του

Κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων του κλουβιού νοσοκομείο (Κ/Ν), μην βάλτε το πουλί μέσα. Χρησιμοποιήστε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως ισχύος 40w και ανάψτε τον. Βάλτε και πάλι το πάτωμα στη θέση του και τοποθετήστε ένα καλό θερμόμετρο μέσα στο κλουβί, δίπλα στην πατούρα στο σημείο που κλείνει το γυαλί.

Σιγουρευτείτε ότι και οι έξι τρύπες είναι ανοικτές στις πλευρές του (Κ/Ν). Επειδή το (Κ/Ν) θα είναι κρύο και ίσως λίγο υγρό αμέσως μετά την κατασκευή του, αφήστε τη λάμπα αναμμένη για περισσότερο από τρία τέταρτα της ώρας ούτως ώστε η ένδειξη του θερμομέτρου να είναι πιο ακριβής.

Εάν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβεί τους 27° με 30° Κέλσιου ή τους περίπου 90° Φαρενάιτ, τότε χρησιμοποιήστε λαμπτήρα μικρότερης ισχύος. Εάν η εσωτερική θερμοκρασία δεν μπορεί να φτάσει τους 27° με 30° Κέλσιου ή τους περίπου 90° Φαρενάιτ, τότε αρχίσετε να κλείνετε σταδιακά μια μια τις τρύπες που βρίσκονται στις πλευρές του (Κ/Ν) έως ότου πετύχετε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ξεκινήστε κλείνοντας μια τρύπα για δέκα λεπτά και εάν η θερμοκρασία δεν είναι η επιθυμητή, επαναλάβετε τη διαδικασία με την επόμενη τρύπα κ.ο.κ.

Τώρα, το (Κ/Ν) είναι έτοιμο. Μπορείτε να κλείσετε το διακόπτη αφού αυτό το στάδιο της προετοιμασίας έχει τελειώσει. Όταν αρρωστήσει κάποιο πουλί σας, βάλτε το μέσα στο κλουβί και άνοιξε το διακόπτη.

Να ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία όταν η συσκευή βρίσκεται σε χρήση.

Χρήσιμα Μυστικά

Βάλτε το άρρωστο πουλί στο (Κ/Ν), αλλά μην ανοίγετε τη θέρμανση ακόμη. Βάλτε το πουλί στο κρύο (Κ/Ν) και έπειτα ανάψτε τη λάμπα έτσι ώστε το άρρωστο πουλί να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία ομαλά. Εάν στο κλουβί υπάρχει από την αρχή υψηλή θερμοκρασία, το πουλί θα βρεθεί σε κατάσταση στρες κατά την είσοδο του. Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αφού θεραπεύσετε το πουλί στο (Κ/Ν), μειώστε βαθμιαία τη θερμοκρασία στο κλουβί στα επίπεδα της θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν μεταφέρετε το πουλί σε ένα άλλο κλουβί για μερικές ημέρες. Δίνω επίσης στο πουλί έναν καλό τονωτικό μείγμα σπόρων για να το βοηθήσω να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Παρατηρήστε το πουλί κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος και εάν είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση της υγείας του, μεταφέρετε το κατόπιν στον κύριο χώρο εκτροφής και συνεχίστε την παρακολούθηση για μερικές ακόμη μέρες έως ότου είστε 100% βέβαιοι για την κατάσταση του.

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμένετε το (Κ/Ν), μετά από κάθε χρήση. Μερικά σημαντικά σημεία κατά τη χρήση του (Κ/Ν). Πάντα να έχετε διαθέσιμους άφθονους σπόρους και προπαντός νερό, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει να αφυδατωθεί το πουλί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Πάντα να προσέχετε τον εξαερισμό να είναι ελαφρώς ανοικτός για να επιτρέπει στον ζεστό αέρα να διαφεύγει και να επιτρέπει στον φρέσκο αέρα να εισέρχεται. Να έχετε πάντα ένα καλό θερμόμετρο μέσα στο κλουβί για να είστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τα όρια.

Χρησιμοποιήστε τις καρτέλες που βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας για να δείτε περισσότερα φωτογραφίες αλλά και για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση του άρθρου όπου θα βρείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

By R. Salem
hospital-cage
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Το άρθρο Σχέδια για την κατασκευή ενός χειροποίητου κλουβιού νοσοκομείο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που έχω μεταφράσει μέχρι σήμερα. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για την περιγραφή μιας κατασκευής η οποία ξεφεύγει από το θεωρητικό επίπεδο και περνά στο πρακτικό, μιας κατασκευής που το αποτέλεσμα της είναι μια συσκευή πολύ χρήσιμη, αν όχι απαραίτητη στον εξοπλισμό του κάθε εκτροφέα.

Το κείμενο αυτό είχε κάποιες ιδιαιτερότητες κατά την μετάφρασή του, δεδομένων των διαφορών μεταξύ βρετανικού και ευρωπαϊκού μετρικού συστήματος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα τη μέθοδο της «στρογγυλοποίησης» για τη μετατροπή της ίντσας σε εκατοστά γιατί διαφορετικά θα υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή μέτρησης με το ευρωπαϊκό σύστημα. Για να καταλάβετε τι εννοώ, αν θα έπρεπε να δώσω ακριβή τιμή μετατρέποντας τις δύο ίντσες σε εκατοστά, θα έπρεπε να αναφέρω 5,08εκ. Πρακτικά λοιπόν, το να σημαδέψει κάποιος και να κόψει ένα ξύλο στα 5,08εκ θα ήταν αδύνατον γι' αυτό και σε ανάλογη περίπτωση αναφέρω τα 5εκ ως αποτέλεσμα της μετατροπής.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όποιον σκοπεύει να ακολουθήσει τις οδηγίες για την κατασκευή της συσκευής, να ακολουθήσει τους κανόνες με τη σειρά που αναφέρονται αλλά πάντα μετά από κάθε κίνηση να ελέγχει τις πραγματικές διαστάσεις πριν εκτελέσει την επόμενη, ούτως ώστε να είναι ακριβής.

Μερικές επισημάνσεις τώρα:

Σε κάποιο σημείο του κειμένου αναφέρεται σχετικά με την προετοιμασία για τη χρήση του Κ/Ν, ότι θα πρέπει να αφήσουμε την λάμπα αναμμένη για περισσότερο από τρία τέταρτα έτσι ώστε με τη θερμότητα που θα δημιουργηθεί να στεγνώσουν τα υλικά και να εξατμιστούν οι οσμές. Κατά την προσωπική μου άποψη πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να παραμείνει το κλουβί για τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα σε εξωτερικό χώρο και κατόπιν να αφήσουμε την λάμπα αναμμένη για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια να αποθηκεύσουμε το κλουβί σε χώρο με καλό εξαερισμό, μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε. Ο λόγος που προτείνω αυτή τη διαδικασία είναι ότι σε ένα ξύλινο κουτί που έχει χρησιμοποιηθεί κόλλα, λούστρο, χρώματα, οι οσμές είναι πολύ έντονες καθώς επίσης και τα παράγωγά από την υπερθέρμανση τους πολύ βλαβερά.

Θα ήθελα επίσης να προτείνω και μια πιο πρακτική και με περισσότερη ακρίβεια λύση για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Μπορείτε λοιπόν να τοποθετήσετε στο σημείο της εισαγωγής του καλωδίου στο κουτί ένα ροοστάτη (dimmer), ο οποίος θα συνδεθεί στο καλώδιο παροχής ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ένταση του φωτός και κατά συνέπεια την εσωτερική θερμοκρασία.

Αν κάνω μια προσπάθεια να προσεγγίσω το κόστος της κατασκευής, εκτιμώ ότι με 40 € και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να φτιάξετε ένα εργαλείο που πιθανόν να σας φανεί χρήσιμο στο μέλλον.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.R. Salem για την παραχώρηση του άρθρου αλλά και για την διάθεση του να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις μας, καθώς επίσης και το φίλο mgerom που μου το πρότεινε.
 
Το άρθρο αυτό του κ SALEM αποτέλεσε την αφορμή να κατασκευάσω πριν 15 ημέρες περίπου μια παρόμοια κατασκευή (αχρείαστη να 'ναι), με ορισμένες διαφορές. Έχω τοποθετήσει την λάμπα στην οροφή της κατασκευής, και στην ουσία έχω κατασκευάσει ένα κουτί μεγαλύτερων διαστάσεων στο οποίο μπορώ να βάλω μέσα ένα κανονικό κλουβί. Πιστεύω να δουλεύει το ίδιο καλά.
 
Το άρθρο αυτό του κ SALEM αποτέλεσε την αφορμή να κατασκευάσω πριν 15 ημέρες περίπου μια παρόμοια κατασκευή (αχρείαστη να 'ναι), με ορισμένες διαφορές. Έχω τοποθετήσει την λάμπα στην οροφή της κατασκευής, και στην ουσία έχω κατασκευάσει ένα κουτί μεγαλύτερων διαστάσεων στο οποίο μπορώ να βάλω μέσα ένα κανονικό κλουβί. Πιστεύω να δουλεύει το ίδιο καλά.
Γιάννη, θεωρητικά η κατασκευή σου λειτουργεί το ίδιο καλά με αυτήν που περιγράφεται στο άρθρο δεδομένου ότι ο θεραπευτικός παράγων είναι η θερμοκρασία και όχι ο χώρος.

Ακούγεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιο πρακτικό κατά την άποψή μου. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω εάν η λάμπα που έχεις τοποθετήσει στην κορυφή της οροφής, φωτίζει απευθείας το χώρο ή υπάρχει κάποια "ψευδοροφή" η οποία παίζει το ρόλο του πατώματος της κατασκευής που περιγράφεται στο άρθρο, με σκοπό να διαχέει τη θερμότητα στο χώρο και όχι να την εκπέμπει απευθείας.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή!
Έχω όμως δύο απορίες:
Ποιά η συμπεριφορά του πτηνού σε σχέση με τον γυάλινο τοίχο;
Ποιά μέριμνα έχει γίνει για τα σκεύη τροφής/νερού;Υπάρχουν ειδικά;
Ακούω τις συμβουλές και τις σκέψεις σας.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή!
Έχω όμως δύο απορίες:
Ποιά η συμπεριφορά του πτηνού σε σχέση με τον γυάλινο τοίχο;
Ποιά μέριμνα έχει γίνει για τα σκεύη τροφής/νερού;Υπάρχουν ειδικά;
Ακούω τις συμβουλές και τις σκέψεις σας.
Δημήτρη, το άρθρο είναι μετάφραση άλλου άρθρου και την έκανα επειδή μου φάνηκε ενδιαφέρον το θέμα. Τότε (2006) ήταν εντελώς άγνωστο το "κλουβί νοσοκομείο" στην Ελλάδα και το δημοσίευσα για να γίνει αφορμή για συζήτηση, παρατηρήσεις και εξέλιξη εφόσον είχε ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν μου πολυάρεσε και είχα κάνει και τις παρατηρήσεις μου στα σχόλια που θα μεταφερθούν σύντομα εδώ. Μαζί με αυτά υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορεί να απαντούν στις απορίες σου.
 
Ένα από τα πιο απαραίτητα "εργαλεία" ακόμα και για όσους έχουν ένα πουλί. Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας σώματος την περίοδο της ασθένειας, είναι ζωτικής σημασίας για το πουλί. Το νοσοκομειακό κλουβί, σώζει ζωές.
 
Ολοκλήρωσα την κατασκευή το περασμένο καλοκαίρι.Δυστυχώς νομίζω δεν πληρούνται οι προυποθέσεις που θα καθιστούσαν αυτό το νοσοκομειακό κλουβί λειτουργικό. Βασική και κύρια αστοχία είναι η πολύ υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κόντρα πλακέ στήριγμα ένος υποτιθέμενου άρρωστου πτηνού.Χωρίς να έχω κάνει επιφανειακή μέτρηση,εκτιμώ οτι αυτή κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς κελσίου.

Στις άλλες αδυναμίες ανήκει το ίδιο το τζάμι ή πλεξιγκλάς.Δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι η συμπεριφορά του πτηνού ως προς αυτά,δημιουργείται κλειστή και αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ η μυρωδιά των ξύλων είναι πολύ έντονη.

Συμπληρωματικά δεν υπάρχει μέριμνα τοποθέτησης σκευών νερού/τροφής/φαρμάκων και παρουσία τζαμιού,ο χώρος εναπόθεσης αυτών,ορίζεται πάνω στο καυτό κόντρα-πλακέ στήριγμα.

Τέλος ο χώρος διαμονής αποτελούμενος με δύο πάτηθρα και σκεύη παροχής γίνεται ελάχιστος.

Η δική μου κατασκευή ακολουθεί πιστά το άρθρο εκτός του οτι είναι λιγο μεγαλύτερη και έχει προστεθεί συρτάρι στη βάση του κλουβιού. Εχει ντίμερ και με λάμπα 42W σε πλήρη λειτουργία,το καλοκαίρι,με 25-27 βαθμούς περιβάλλοντος ανέβαζε την θερμοκρασία στους 30-31 μέσα σε μισή ώρα.

Δεν κατάφερα να μειώσω την θερμοκρασία του στηρίγματος ενώ έκανα χρήση θερμομονωτικών,ανακλαστήρων ακόμα και λευκών πλεξιγκλάς.

Για την πρόσοψη κατασκεύασα δύο πατούρες,χωνευτές των πλαινών,έτσι ώστε να κάνω ταυτόχρονη εγκατάσταση σταθερού πλέγματος απο κουνελόσυρμα αλλά και τζαμιού.Αυτό ήταν κάτι πολύ χρήσιμο,ειδικά αφού μπορούσα να μεταβάλω το "ελέυθερο" τμήμα της πρόσοψης ανάλογα με την περίσταση.Τα οφέλη ήταν η καλύτερη ανανέωση αέρα,η εναέρια στήριξη των σκευών στο πλέγμα,ο έλεγχος και η ασφάλεια.

Είναι σημαντικό οτι δεν παρατήρησα καμία διαφοροποίηση ούτε στον ρυθμό αύξησης ούτε στην τελική τιμή της γενικής θερμοκρασίας στο κλουβί,με αυτήν την παράλληλη χρήση.

Υπο συνεχή επίβλεψη και ρύθμιση θα έκανα χρήση της κατασκευής μου.Το εσωτερικό ύψος του συρταριού,στο κέντρο του οποίου τοποθετείται η λάμπα,είναι 12 εκατοστά.Κάθε νέα προσπάθεια κατασκευής πρέπει να αυξήσει αυτή τη διάσταση.Στο υπάρχον κλουβί,μπορούν να προστεθούν πατούρες που να συγκρατούν το πλέγμα και κόντρα-πλακέ στήριγμα,σε πιο ψηλό σημείο,δημιουργώντας έτσι,δύο στάθμες ύψους,ανάλογα της περιπτώσεως.

Στο υπάρχον σχέδιο προτείνω την αύξηση του όλικού ύψους,έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ειδική λάμπα θέρμανσης στην οροφή,με την κατάλληλη προστασία φυσικά.Η παράλληλη χρήση με την κάτω λάμπα πιστεύω πως θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ικανό να το εμπιστευτούμε.

Οι εγκοπές των πλαινών δεν κυρτώνουν και ας έβαλα βερνίκι μόνο στις εξωτερικές επιφάνειες.

Σε σημερινή μέτρηση με 17-18 βαθμούς περιβάλλοντος,η εσωτερική θερμοκρασία ανέβηκε στους 29-30 βαθμούς ύστερα απο 45 λεπτά.Σε αφημένο αισθητήρα πάνω στο κόντρα-πλακέ στήριγμα,η ένδειξη έγραψε 42 βαθμούς στην μιάμιση ώρα χρήσης.

Η κατασκεύη υπάρχει,για όποιον την χρειαστεί.








Ευχαριστώ την maria p για το μικρόβιο της δημιουργίας και τις παρατηρήσεις.
 
Ολοκλήρωσα την κατασκευή το περασμένο καλοκαίρι.
Σαν σκέψη και κατασκευή είναι πολύ καλή. Τώρα, ως προς το θέμα θερμοκρασία μπορείς να βάλεις ένα ντίμερ για φωτιστικά, ώστε να αυξομειώνεις τη θερμοκρασία από την λάμπα αλογόνου και την φωτεινότητα.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
6.097
Σχόλια
8
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Φροντίδα Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο