Φωλιές πτηνών

 1. PetBirds
  Η επιλογή της σωστής φωλιάς είναι από τα σημαντικότερα θέματα στην αναπαραγωγή των πουλιών. Μάθετε πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη φωλιά για τα δικά σας πουλιά;

  Περιεχόμενα Άρθρου
  Φωλιές για: Καναρίνια | Παπαγάλους | Εξωτικά | Περιστέρια | Υλικά Φωλιάς

  Είτε διαθέτει κανείς ένα μόνο ζευγάρι ωδικών πουλιών, είτε είναι εκτροφέας, η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει και σε λίγο θα είναι στο φόρτε της. Συχνά η περίοδος της αυτή συνοδεύεται από πολλά προβλήματα και απώλειες σε νεοσσούς και μία από τις αιτίες είναι η λανθασμένη επιλογή φωλιάς ή των υλικών για το χτίσιμό της.

  Φωλιές για καναρίνια (σπίζες)

  Πλαστική φωλιά.jpg
  Πλαστική φωλιά για καναρίνια - σπίζες
  Από τα πιο συνηθισμένα είδη φωλιάς για καναρίνια είναι οι εσωτερικές φωλιές. Είναι φτιαγμένες συνήθως από πλαστικό και σφηνώνουν στα κάγκελα του κλουβιού.

  Εκτός από την πλαστική έκδοση, σήμερα μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες-συρμάτινες φωλιές καθώς και φωλιές από κοκκοφοίνικα ή μπαμπού που συνοδεύονται από μεταλλικά στηρίγματα ή κλιπ.

  Πολλοί προτιμούν τις εσωτερικές φωλιές αν το κλουβί δεν διαθέτει πλαϊνές πόρτες για να εφαρμόσουν εξωτερικές φωλιές. Άλλοι τις βρίσκουν ως ιδανικότερες για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την πορεία της αναπαραγωγής και για το γεγονός ότι η κανάρα μπορεί να ταΐζει τους νεοσσούς της από όλες τις πλευρές. Ειδικά αν υπάρχουν αρκετοί νεοσσοί, οπότε μπορεί να βοηθάει ταυτόχρονα και ο πατέρας.

  Εξωτερικές φωλιές

  Μια άλλη επιλογή είναι οι εξωτερικές φωλιές που τοποθετούνται στις πλαϊνές πόρτες του κλουβιού ή της ζευγαρώστρας.

  εξωτερικές_φωλιές_.jpg

  Οι εξωτερικές φωλιές διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και όλο και περισσότεροι εκτροφείς δείχνουν σαφή προτίμηση σε αυτό το είδος. Συνήθως είναι πλαστικές με ενσωματωμένη φωλιά ή με επιπλέον θήκη για φωλιά.

  Διαθέτουν συρόμενο πορτάκι για καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της αναπαραγωγής. Πολλές φωλιές διαθέτουν και σκέπαστρο για να μην ενοχλείται το ζευγάρι καθ’ όλη την διάρκεια της αναπαραγωγής.

  Επίσης, μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες εξωτερικές φωλιές χωρίς προστατευτικά πλαϊνά.
  * Forum αναπαραγωγής καναρινιών

  Φωλιές για παπαγάλους

  Ξύλινη_κλειστή_φωλιά_για_παπαγάλους.jpg
  Ξύλινη κλειστή φωλιά για παπαγάλους
  Όλα τα είδη παπαγάλων ανεξαρτήτου μεγέθους προτιμούν τις ξύλινες εξωτερικές φωλιές. Οι φωλιές μπορεί να είναι ορθογώνιες ή παραλληλόγραμμες σε διάφορες διαστάσεις με μικρές αποκλίσεις, με ή χωρίς συρτάρι για τα αυγά, με στρογγυλή είσοδο και με πατήθρα ή χωρίς, αλλά σχεδόν πάντα με καπάκι για να έχουμε ορατότητα και να ελέγχουμε την πορεία την αναπαραγωγής.

  Απαραίτητη προϋπόθεση, η φωλιά να είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός τους, για να μην καταστρέφουν τις μακριές ουρές τους.

  Αν έχει κανείς καλλιτεχνική φλέβα και δημιουργική διάθεση, μπορεί να κατασκευάσει και μόνος του με φαντασία και ευρηματικότητα την κατάλληλη φωλιά για το κάθε είδος παπαγάλου.
  * Forum αναπαραγωγής παπαγάλων

  Φωλιές για εξωτικά πουλιά  Αν και πολλοί καταστηματάρχες pet shop δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους, στην αναπαραγωγή των εξωτικών πουλιών, προτείνουν συνήθως την ίδια απλή πλαστική εσωτερική φωλιά για τα καναρίνια. Και είναι αλήθεια ότι κάποια από τα είδη είναι ικανά να φωλιάσουν ακόμα και σε μια κούπα από πορτοκάλι!

  Για παράδειγμα, τα ζεμπράκια μπορούν να φωλιάσουν στις απλές πλαστικές εσωτερικές φωλιές, αλλά αν παραγεμίσουν την φωλιά με το κατάλληλο υλικό, είναι σίγουρο ότι θα οι νεοσσοί θα βρεθούν σύντομα εκτός φωλιάς με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Φωλιά για ζεμπράκια.jpg
  Εσωτερική καλαθωτή φωλιά εξωτικών
  Έτσι οι καταλληλότερες φωλιές για ζεμπράκια είναι οι εσωτερικές καλαθωτές που μοιάζουν με μικρή πλεχτή σπηλιά, κάποιοι όμως αναφέρουν ότι δεν είναι και τόσο πρακτικές όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητά τους.

  Διαβάστε επίσης μία συζήτηση στο φόρουμ που αφορά στην επιλογή κατάλληλης φωλιάς για ζεμπράκια.

  Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικές ξύλινες τετράγωνες ή παραλληλόγραμμες φωλίτσες με στρογγυλή ή τετράγωνη είσοδο, με πατήθρα ή χωρίς και με καπάκι για τον καλύτερο έλεγχο της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

  Ίδιες φωλίτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλα είδη εξωτικών όπως οι κοινωνικοί σπίνοι, οι σπίνοι με μακριά ουρά και άλλα.

  Τα gouldian προτιμούν τις εξωτερικές φωλιές κλειστού τύπου, τετραγωνισμένες ή παραλληλόγραμμες με μερικώς ανοιχτό μπροστινό άνοιγμα και κατά προτίμηση με έναν χώρο προφυλαγμένης εισόδου για να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια τα πουλιά.

  Είναι γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει τέτοιου είδους φωλιές σε πολύ λίγα και επιλεγμένα καταστήματα. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο όμως διατίθεται μια αντιπροσωπευτική ποικιλία σε όλα τα είδη που αφορούν την αναπαραγωγή.

  Δείτε μία συζήτηση που αφορά στις φωλιές των gouldian.
  * Forum αναπαραγωγής εξωτικών πουλιών

  Φωλιές για περιστέρια

  Αν είστε λάτρεις των περιστεριών και έχετε ή θέλετε να δημιουργήσετε πολλά ζευγάρια σε περιστερώνα, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο διώροφες κατασκευές από γαλβανισμένη λαμαρίνα με έτοιμα χωρίσματα για να φωλιάζουν αρκετά ζευγάρια. Επίσης μπορείτε να βρείτε άλλες φωλιές από πλαστικό ή κεραμικό υλικό. Πάντα είναι κυκλικές στο μέγεθος ενός πιάτου με μικρό βαθούλωμα και ελαφρώς υπερυψωμένες στα άκρα.
  * Forum Περιστεριών

  Σχετικές Συζητήσεις
  Υλικά φωλιάς για την αναπαραγωγή των πουλιών
  Καρδερίνες Φωλιές Υλικό Φωλιάς
  Ποια φωλιά να χρησιμοποιήσω;
  Αναφορές:
  Πως καθαρίζουμε τις φωλιές των παπαγάλων;
  Από PetBirds, 12 Φεβ 2010 | Ενημερώθηκε: 22 Φεβ 2017 στις 07:42 | |
  Like από JAPAN HOSO11, eva vrs, maria p αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Greek yorkshire
  5/5,
  "υπερπληρης παρουσιαση"
  Georgina likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...