Φωλιές παπαγάλων και υλικά επίστρωσης

 • Συντάκτης PBCP
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε

Φωλιές παπαγάλων

Φωλιές_παπαγάλων_.jpg

Φωλιές παπαγάλων Cockatiels - Lovebirds - Budgies (από αριστερά προς τα δεξιά) [1]

Οι παπαγάλοι μεσαίου μεγέθους χρησιμοποιούν συνήθως φωλιές σε σχήμα L, όπου η είσοδος είναι από το κατακόρυφο τμήμα, με ή χωρίς συρτάρι για τα αυγά, με στρογγυλή είσοδο και με πατήθρα ή χωρίς, αλλά σχεδόν πάντα με ανακλινόμενο καπάκι για να έχουμε ορατότητα και να ελέγχουμε την πορεία την αναπαραγωγής.

φωλιά_african_grey_amazon.jpg

Φωλιά για παπαγάλους African grey και Amazon [2]

Για τα μεγαλύτερα είδη παπαγάλων που είναι πιο δύσκολοι στην αναπαραγωγή σε συνθήκες αιχμαλωσίας και πιο σχολαστικοί στην επιλογή φωλιάς, προσφέρουμε δυο-τρεις εναλλακτικές θέσεις. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει ευκολία (πάτημα, πατήθρα) εσωτερικά και εξωτερικά της φωλιάς ώστε να διευκολύνεται η είσοδος-έξοδος των γονέων και να μην πηδούν με κίνδυνο να σπάσουν τα αυγά.

Για τους πολύ μεγάλους παπαγάλους, εφαρμόζουμε επιπρόσθετα κάποιο πλέγμα στο εσωτερικό της για να διευκολύνεται η αναρρίχηση προς την οπή. Απαραίτητη προϋπόθεση, η φωλιά να είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός τους, για να μην καταστρέφονται οι μακριές ουρές τους.

Για αναπαραγωγή σε εξωτερικό χώρο, αν η περίοδος χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, προτείνεται η επιλογή των ελάχιστων επιτρεπτών διαστάσεων, ώστε να διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία εντός της φωλιάς από την επαφή των σωμάτων των πουλιών, ενώ αντίθετα σε εσωτερικούς χώρους επιλέγεται κατά το δυνατόν το μέγιστο μέγεθος φωλιάς ανά είδος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων και εκτόνωσης της θερμότητας.

Προκειμένου να αποφύγουμε την πολλή υγρασία με συνέπεια την υπερβολική ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, μπορούμε στον πάτο να ανοίξουμε λίγες μικρές τρύπες για εξαερισμό, πολύ μικρές όμως, και όχι ικανές να ψυχραίνουν το εσωτερικό της φωλιάς.

Υλικά επίστρωσης φωλιάς

Οι περισσότεροι παπαγάλοι στρώνουν υλικά στον πυθμένα της φωλιάς, η οποία πάντως πρέπει να διαθέτει ένα ξυστό κοίλωμα ώστε να μην κυλούν τα αυγά.

πάτος_φωλιάς.jpg

Πάτος φωλιάς [3]

Το υλικό, εκτός της αναπαυτικής θέσης για τους νεοσσούς, λειτουργεί και ως θερμομονωτικό (υλικό), αλλά και ελαττώνει την υγρασία.

Προσφέρουμε ροκανίδι (όχι από κέδρο), πευκοβελόνες, ίνες κοκκοφοίνικα, φύλλα δάφνης και αρωματικά βότανα.

Τα budgies ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούν υλικά επικάλυψης της φωλιάς, ωστόσο δεν είναι απόλυτο, γι' αυτό καλό είναι να προσφέρουμε και σε αυτά, αφήνοντας την επιλογή στα ίδια.

Κάποιοι έμπειροι εκτροφείς που έχουν καλή σχέση με τα ζευγάρια τους, τοποθετούν πλαστικά αφαιρούμενα δοχεία στη βάση της φωλιάς και όταν λερωθούν τα αντικαθιστούν με καθαρά και νέο υλικό επίστρωσης. Αυτή είναι μια τακτική που έχει τον κίνδυνο να πάψει να φροντίζει το ζευγάρι τα μικρά του, γι' αυτό δεν προτείνεται σε ερασιτέχνες εκτροφείς μικρής εμπειρίας.

Διαστάσεις φωλιών και διαμέτρων εισόδων για κατοικίδιους παπαγάλους

 • Budgerigar: 19εκ.Μ/16εκ.Π/16εκ./Υ με βαθούλωμα στο κέντρο του δαπέδου για να μην κυλούν τ' αυγά), 5εκ.διάμετρος εισόδου με εσωτερική και εξωτερική πατήθρα.
 • Αγγλικά Budgerigars: 20εκ.Μ/18εκ.Π/18εκ./Υ λοιπά στοιχεία ως ανωτέρω.
 • Parrotlets: Κουτί 20x15x15 εκ. με 6 εκ.διάμετρο τρύπας εισόδου.
 • Lovebirds, παπαγάλοι Bourke, Turquoisine παπαγάλοι, Red rump, Scarlet-chested, Grey Cheek, Canary-winged: 18εκ.κουτί κύβος, 5εκ. τρύπα εισόδου με εσωτερική σκάλα.
 • Cockatiels, Black-capped Conures , Brown-throat Conures , Green-cheek Conures, Maroon Belly Conures , Halfmoon Conures και Peach-fronted Conures: 30χ25χ25 εκ. κουτί με 8εκ.διάμετρο εισόδου και σκάλα-πατήθρα.
 • Quaker (Monk) παπαγάλοι: 26 εκ. κύβος με 8εκ. διάμετρο εισόδου και εσωτερική σκάλα, εξωτερική πατήθρα.
 • Sun Conure, Jardines, Jenday Conures: Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/33εκ.Π/26εκ.Β. Διάμετρος εισόδου 10εκ. (8-10εκ.πάχος ξύλου).
 • Gold Capped Conures, Green-cheeked Amazons, Lilac Crowned Amazons: Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/33εκ.Π/26εκ.Β. Διάμετρος εισόδου 10εκ. (8-10εκ. πάχος ξύλου).
 • Indian Ringneck: Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/33εκ.Π/26εκ.Β. Διάμετρος εισόδου 8εκ. (1,5εκ.πάχος ξύλου).
 • Timneh African Grey Parrots, Blue Crown Conures, Cherry-headed Conures, Yellow Collared Macaws, White-Fronted Amazons, Mitred Conures, Nanday Conures, Hahn’s Macaws, Noble Macaws, Orange Wing Amazon Parrots, Mexican Redheads: Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/33εκ.Π/26εκ.Β. Διάμετρος εισόδου: 10εκ. (2,5εκ.πάχος ξύλου).
 • Caiques: Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/33εκ.Π/26εκ.Β. Διάμετρος εισόδου 8εκ. (2,5εκ.πάχος ξύλου).
 • African Grey Parrots (Congo), Alexandrine Parakeets, Patagonian Conures, Blue Front Amazons, Yellow-crowned Amazons, Yellow-naped Amazons, Spectacled Amazons, Severe Macaws, Double Yellow Head Amazons, Derbyan Parakeets, large Eclectus parrots, Hawk-headed Parrots, Mealy Amazon Parrots: Εσωτερικές διαστάσεις: 55εκ.Υ/41εκ.Π/25εκ.Β. Διάμετρος εισόδου: 11εκ. (πάχος ξύλου 10εκ.).
 • Meyers, Red Belly Parrots, Senegal Parrots : Σχήμα L (μπότας). Εσωτερικές διαστάσεις: 36εκ.Υ/36εκ.Μ(συνολικό)/ 18εκ.Β και 18εκ.το μικρό ύψος. Η είσοδος να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο με διάμετρο 8εκ.(πάχος ξύλου 10εκ.).
 • Moustache Parakeets, Plum-headed Parakeets: Σχήμα L (μπότας). Εσωτερικές διαστάσεις: 36εκ.Υ/36εκ.Μ (συνολικό)/ 18εκ.Β και 18εκ.το μικρό ύψος. Η είσοδος να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο με διάμετρο 8εκ.(πάχος ξύλου 2,5-5εκ.).
 • Pionus Parrots: Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/33εκ.Π/26εκ.Β. Διάμετρος εισόδου 10εκ. (πάχος ξύλου 3-5εκ.).
 • Kakarikis, Chattering Lory, Rainbow Lories, Red Lories: Σχήμα L (μπότας). Εσωτερικές διαστάσεις: 41εκ.Υ/41εκ.Μ (συνολικό)/ 21εκ.Β και 21εκ.το μικρό ύψος.. Η είσοδος να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο με διάμετρο 10εκ. (πάχος ξύλου 1,5-2εκ.).
 • Princess of Wales Parakeets, Rock Pebblers, Rosellas: Σχήμα L (μπότας). Εσωτερικές διαστάσεις: 56εκ.Υ/41εκ.Μ (συνολικό)/21εκ.Β. 21εκ.το μικρό ύψος. Η είσοδος θα πρέπει να είναι στην κορυφή με διάμετρο 10εκ.
 • Red Fronted Macaw, Blue & Gold Macaw, Scarlet Macaws: Εσωτερικές διαστάσεις: 45εκ.Υ/45εκ.Β/80εκ.Π. (πάχος ξύλου 8-10εκ.).
 • Greenwing Macaws, Military Macaws : Εσωτερικές διαστάσεις: 50εκ.Υ/50εκ.Β/80εκ.Π (πάχος ξύλου 8-10εκ.). Παπαγάλοι Μακάο (Macaw)
 • Goffins Cockatoos, Rose Breasted Cockatoos, Bare-eyed Macaw: Εσωτερικές διαστάσεις: 55εκ.Υ/41εκ.Μ/26εκ.Β. 2 (ΔΥΟ) τρύπες εισόδου-εξόδου με διάμετρο 11εκ.
 • Greater Sulfur Cockatoo / Citron Cockatoo / Lesser or Medium Sulfur Cockatoo / Moluccan Cockatoo / Umbrella Cockatoo: Εσωτερικές διαστάσεις: 55εκ.Υ/41εκ.Μ/36εκ.Β. 2 (ΔΥΟ) τρύπες εισόδου-εξόδου με διάμετρο 11εκ.
Σχετικά Θέματα
Πως καθαρίζουμε τις φωλιές των παπαγάλων;
Κατασκευή φωλιάς για Parrotlet
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina

Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Deukalion
@ianos
@maria p, 13 Μαρ 2017
@Stavros
Αναφορές
Photos
1. Prevue Pet Nesting Products - prevuepet.com
2. L SHAPED AFRICAN GREY AMAZON NEST BOX - robharvey.com
3. Budgie Concave - cagefronts.co.uk
Συντάκτης
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
4.795
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο