Πρόσφατα

Φωλιές καναρινιών και υλικά επίστρωσης

Οι φωλιές είναι απαραίτητο αξεσουάρ για την αναπαραγωγή των καναρινιών. Η κατασκευή της φωλιάς και η επιλογή υλικών επίστρωσης από τα πουλιά στη φύση, μπορούν να γίνουν οδηγός για εμάς στην επιλογή της καταλληλότερης φωλιές και των υλικών που θα προσφέρουμε στα καναρίνια που εκτρέφουμε.

Φωλιές για καναρίνια

Οι φωλιές των καναρινιών πρέπει να είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να αερίζονται, να μην κατακρατούν την υγρασία, να είναι κατασκευασμένες με τρόπο και υλικά που δεν θα τραυματίζουν τα πουλιά και που δεν θα αφήνουν "κρυφούς" χώρους (ρωγμές) ώστε να αναπτυχθούν εύκολα αποικίες εξωπαρασίτων. Το χρώμα της φωλιάς καλά θα είναι να είναι γήινο, μια και παρατηρείται ότι είναι πιο αποδεκτό από τα πουλιά.

Τα πιο συνηθισμένα είδη φωλιών για καναρίνια, είναι οι εσωτερικές και οι εξωτερικές.

Εσωτερικές φωλιές



Οι εσωτερικές φωλιές επιλέγονται συνήθως για να τοποθετηθούν σε κλουβιά ή μικρές ζευγαρώστρες που δεν διαθέτουν πλαϊνές πόρτες για την εφαρμογή εξωτερικής φωλιάς. Επίσης, αρκετοί τις βρίσκουν καταλληλότερες για τον έλεγχο της πορείας της αναπαραγωγής ή και για το γεγονός ότι η κανάρα μπορεί να ταΐζει τους νεοσσούς της από όλες τις πλευρές. Ειδικά αν υπάρχουν αρκετοί νεοσσοί, οπότε μπορεί έτσι να βοηθάει ταυτόχρονα και ο πατέρας.

Εκτός από τις πλαστικές εσωτερικές φωλιές μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες συρμάτινες, καθώς και φωλιές από κοκκοφοίνικα ή μπαμπού που τοποθετούνται στο κλουβί με μεταλλικές βάσεις ή στηρίγματα.

Εξωτερικές φωλιές

εξωτερικές_φωλιές_.jpg


Οι εξωτερικές φωλιές τοποθετούνται στις πλαϊνές πόρτες του κλουβιού ή της ζευγαρώστρας. Είναι κατασκευασμένες είτε από πλέγμα το οποίο δεν περιορίζει τον έλεγχο από έξω και από πλαστικό αλλά και ειδική πόρτα στο πίσω μέρος μέσω της οποίας γίνεται ο έλεγχος της φωλιάς.

Οι εξωτερικές φωλιές διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και όλο και περισσότεροι εκτροφείς δείχνουν την προτίμηση σε αυτές. Συνήθως είναι πλαστικές με ενσωματωμένη φωλιά (κούπα) ή με θήκη για να τοποθετείται ξεχωριστά ή να αφαιρείται εύκολα όταν χρειάζεται.

Επίσης, μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες εξωτερικές φωλιές χωρίς προστατευτικά πλαϊνά.

Υλικά επίστρωσης

Τα καναρίνια προτιμούν συνήθως νήματα από βαμβάκι που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες και μπορούν να στερεωθούν στο κλουβί ώστε να συλλέγονται από τα πουλιά για να τα χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή της φωλιάς τους.

Είναι καλό να προσφέρουμε περισσότερο από ένα είδος υλικού, για να δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στα πουλιά να επιλέξουν το καταλληλότερο για αυτά και για τον τρόπο που φτιάχνει το καθένα τους τη φωλιά του.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν υλικά σε διάφορες συνθέσεις, όπως τρίχα ζώων (συνήθως κατσίκας), μαλλί, βαμβακερό, υλικό για φιτίλι, ίνες κοκκοφίνικα (κυρίως χρησιμοποιούνται στην εξωτερική στοιβάδα της φωλιάς), λινάτσα (τσουβάλι), βαμβάκι. Το τελευταίο καλά είναι να παρέχεται στο θηλυκό πουλί με μέτρο και κυρίως στα τελικά στάδια της κατασκευής της φωλιάς, όπου και τοποθετείται κυρίως στο κέντρο της.

Πολλοί εκτροφείς προτείνουν την προαιρετική χρήση υποστρώματος στην φωλιά που διατίθεται σε τσόχα ή από ίνες κοκκοφοίνικα και συνήθως κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 10 τεμαχίων.
Εδώ μπορείτε να δείτε μια συζήτηση που αφορά στην τσόχα και τον τρόπο που τοποθετείται στη φωλιά. Μην παραλείψετε επίσης να διαβάσετε το άρθρο μας και η αναπαραγωγή των καναρινιών, όπου γίνεται ειδική αναφορά στην τσόχα για τη χρήση της στις φωλιές.

Σχετικά Θέματα
Τι φωλιές και υλικά επίστρωσης χρησιμοποιείτε στην αναπαραγωγή καναρινιών
Ποιά φωλιά να χρησιμοποιήσω;

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Αν χρειάζεστε βοήθεια στην επιλογή φωλιάς για τα καναρίνια σας, γράψτε το μήνυμά σας στο Forum αναπαραγωγής καναρινιών, για να συζητήσετε το θέμα σας με τα υπόλοιπα μέλη μας.

#canary-nests
PBCP Authors
@Deukalion, @Georgina, @ianos, @maria p, @Stavros
Συντάκτης
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
12.762
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Αναπαραγωγή Πτηνών

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom