Φωλιές και υλικά φωλιάς για την αναπαραγωγή των πουλιών

 1. Georgina
  Η επιλογή της σωστής φωλιάς είναι από τα σημαντικότερα θέματα στην αναπαραγωγή των πουλιών. Μάθετε πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη φωλιά για τα δικά σας πουλιά;

  Ποια είναι η καταλληλότερη φωλιά για τα πουλιά σας

  Περιεχόμενα Άρθρου
  Φωλιές για: Καναρίνια | Παπαγάλους | Εξωτικά | Περιστέρια | Υλικά Φωλιάς

  Είτε διαθέτει κανείς ένα μόνο ζευγάρι ωδικών πουλιών, είτε είναι εκτροφέας, η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει και σε λίγο θα είναι στο φόρτε της.

  Συχνά η περίοδος της αυτή συνοδεύεται από πολλά προβλήματα και απώλειες σε νεοσσούς και μία από τις αιτίες είναι η λανθασμένη επιλογή φωλιάς ή των υλικών για το χτίσιμό της.
  [ANC]canaries[/ANC]

  Φωλιές για καναρίνια (σπίζες)

  Πλαστική φωλιά.jpg
  Πλαστική φωλιά για καναρίνια - σπίζες
  Από τα πιο συνηθισμένα είδη φωλιάς για καναρίνια είναι οι εσωτερικές φωλιές. Είναι φτιαγμένες συνήθως από πλαστικό και σφηνώνουν στα κάγκελα του κλουβιού.

  Εκτός από την πλαστική έκδοση, σήμερα μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες-συρμάτινες φωλιές καθώς και φωλιές από κοκκοφοίνικα ή μπαμπού που συνοδεύονται από μεταλλικά στηρίγματα ή κλιπ.

  Πολλοί προτιμούν τις εσωτερικές φωλιές αν το κλουβί δεν διαθέτει πλαϊνές πόρτες για να εφαρμόσουν εξωτερικές φωλιές. Άλλοι τις βρίσκουν ως ιδανικότερες για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την πορεία της αναπαραγωγής και για το γεγονός ότι η κανάρα μπορεί να ταΐζει τους νεοσσούς της από όλες τις πλευρές. Ειδικά αν υπάρχουν αρκετοί νεοσσοί, οπότε μπορεί να βοηθάει ταυτόχρονα και ο πατέρας.

  Εξωτερική πλαστική φωλιά.jpg
  Εξωτερική πλαστική φωλιά
  Μια άλλη επιλογή είναι οι εξωτερικές φωλιές που τοποθετούνται στις πλαϊνές πόρτες του κλουβιού ή της ζευγαρώστρας.

  Οι εξωτερικές φωλιές διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και όλο και περισσότεροι εκτροφείς δείχνουν σαφή προτίμηση σε αυτό το είδος. Συνήθως είναι πλαστικές με ενσωματωμένη φωλιά ή με επιπλέον θήκη για φωλιά.

  Διαθέτουν συρόμενο πορτάκι για καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της αναπαραγωγής. Πολλές φωλιές διαθέτουν και σκέπαστρο για να μην ενοχλείται το ζευγάρι καθ’ όλη την διάρκεια της αναπαραγωγής.

  Επίσης, μπορεί κανείς να βρει και ανοξείδωτες εξωτερικές φωλιές χωρίς προστατευτικά πλαϊνά.
  * Forum αναπαραγωγής καναρινιών
  [ANC]parrots[/ANC]

  Φωλιές για παπαγάλους

  Ξύλινη_κλειστή_φωλιά_για_παπαγάλους.jpg
  Ξύλινη κλειστή φωλιά για παπαγάλους
  Όλα τα είδη παπαγάλων ανεξαρτήτου μεγέθους προτιμούν τις ξύλινες εξωτερικές φωλιές. Οι φωλιές μπορεί να είναι ορθογώνιες ή παραλληλόγραμμες σε διάφορες διαστάσεις με μικρές αποκλίσεις, με ή χωρίς συρτάρι για τα αυγά, με στρογγυλή είσοδο και με πατήθρα ή χωρίς, αλλά σχεδόν πάντα με καπάκι για να έχουμε ορατότητα και να ελέγχουμε την πορεία την αναπαραγωγής.

  Απαραίτητη προϋπόθεση, η φωλιά να είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός τους, για να μην καταστρέφουν τις μακριές ουρές τους.

  Αν έχει κανείς καλλιτεχνική φλέβα και δημιουργική διάθεση, μπορεί να κατασκευάσει και μόνος του με φαντασία και ευρηματικότητα την κατάλληλη φωλιά για το κάθε είδος παπαγάλου.
  * Forum αναπαραγωγής παπαγάλων
  [ANC]exotics[/ANC]

  Φωλιές για εξωτικά πουλιά

  Αν και πολλοί καταστηματάρχες pet shop δε γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους, στην αναπαραγωγή των εξωτικών πουλιών, προτείνουν συνήθως την ίδια απλή πλαστική εσωτερική φωλιά για τα καναρίνια. Και είναι αλήθεια ότι κάποια από τα είδη είναι ικανά να φωλιάσουν ακόμα και σε μια κούπα από πορτοκάλι!

  Για παράδειγμα, τα ζεμπράκια μπορούν να φωλιάσουν στις απλές πλαστικές εσωτερικές φωλιές, αλλά αν παραγεμίσουν την φωλιά με το κατάλληλο υλικό, είναι σίγουρο ότι θα οι νεοσσοί θα βρεθούν σύντομα εκτός φωλιάς με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Φωλιά για ζεμπράκια.jpg
  Εσωτερική καλαθωτή φωλιά εξωτικών
  Έτσι οι καταλληλότερες φωλιές για ζεμπράκια είναι οι εσωτερικές καλαθωτές που μοιάζουν με μικρή πλεχτή σπηλιά, κάποιοι όμως αναφέρουν ότι δεν είναι και τόσο πρακτικές όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητά τους.

  Διαβάστε επίσης μία συζήτηση στο φόρουμ που αφορά στην επιλογή κατάλληλης φωλιάς για ζεμπράκια.

  Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικές ξύλινες τετράγωνες ή παραλληλόγραμμες φωλίτσες με στρογγυλή ή τετράγωνη είσοδο, με πατήθρα ή χωρίς και με καπάκι για τον καλύτερο έλεγχο της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

  Ίδιες φωλίτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλα είδη εξωτικών όπως οι κοινωνικοί σπίνοι, οι σπίνοι με μακριά ουρά και άλλα.

  Τα gouldian προτιμούν τις εξωτερικές φωλιές κλειστού τύπου, τετραγωνισμένες ή παραλληλόγραμμες με μερικώς ανοιχτό μπροστινό άνοιγμα και κατά προτίμηση με έναν χώρο προφυλαγμένης εισόδου για να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια τα πουλιά.

  Είναι γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει τέτοιου είδους φωλιές σε πολύ λίγα και επιλεγμένα καταστήματα. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο όμως διατίθεται μια αντιπροσωπευτική ποικιλία σε όλα τα είδη που αφορούν την αναπαραγωγή.

  Δείτε μία συζήτηση που αφορά στις φωλιές των gouldian.
  * Forum αναπαραγωγής εξωτικών πουλιών
  [ANC]pigeons[/ANC]

  Φωλιές για περιστέρια

  Αν είστε λάτρεις των περιστεριών και έχετε ή θέλετε να δημιουργήσετε πολλά ζευγάρια σε περιστερώνα, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο διώροφες κατασκευές από γαλβανισμένη λαμαρίνα με έτοιμα χωρίσματα για να φωλιάζουν αρκετά ζευγάρια. Επίσης μπορείτε να βρείτε άλλες φωλιές από πλαστικό ή κεραμικό υλικό. Πάντα είναι κυκλικές στο μέγεθος ενός πιάτου με μικρό βαθούλωμα και ελαφρώς υπερυψωμένες στα άκρα.
  * Forum Περιστεριών
  [ANC]nimata[/ANC]

  Νήματα και υλικό φωλιάς

  Βαμβακερό_νήμα.jpg
  Βαμβακερό νήμα φωλιάς
  Απαραίτητο συνοδευτικό στις φωλιές αποτελούν τα νήματα με τα οποία τα θηλυκά θα πλέξουν τη φωλιά για να εναποθέσουν τα αυγά τους.

  Τα καναρίνια και τα εξωτικά πουλιά προτιμούν τα νήματα από βαμβακερές μικροκομμένες κλωστές και διατίθενται σε χάρτινα κουτάκια με ένα άγκιστρο για να στερεώνονται στα κάγκελα του κλουβιού.

  Ακόμη, το υλικό μπορεί να αποτελείται από ένα συνδυασμό φυσικής τρίχας, βαμβακιού και φυτικές ίνες ή ακόμα από τρίχες κοκκοφοίνικα, βαμβάκι και χορτάρι.

  Οι συνδυασμοί αυτοί πουλιούνται σε διάφορες ποσότητες ανάλογα με την χρήση που θέλει να κάνει ο καθένας, είτε σε πλαστική συσκευασία, είτε σε ειδική θήκη που εφαρμόζει στα κάγκελα.

  Νήμα_κοκκοφοίνικα.jpg
  Ίνες κοκκοφοίνικα για υλικό φωλιάς
  Ψάχνοντας βρήκα νήματα για ωδικά που αποτελούνταν μόνο από κοκκοφοίνικα, ή από συνδυασμούς ινών από καρύδα, χορτάρι, λινάτσα και αραβόσιτο.

  Πολλοί εκτροφείς προτείνουν την προαιρετική χρήση υποστρώματος στην φωλιά που διατίθεται σε τσόχα ή από ίνες κοκκοφοίνικα και συνήθως κυκλοφορούν σε συσκευασίες των 10 τεμαχίων. Εδώ ένα θέμα σχετικά με τσόχα στις φωλιές.

  Κάποια είδη παπαγάλων όπως τα Budgie, δεν χρησιμοποιούν κανένα υλικό φωλιάς αφού γεννούν τα αυγά τους στο βαθούλωμα της ξύλινης κλειστής φωλιάς στους, ενώ άλλα χρειάζονται ροκανίδι. Αποστειρωμένο ροκανίδι για τις φωλιές μπορούμε να βρούμε συσκευασμένο σε πολλά μαγαζιά. Τα μεγαλύτερη είδη παπαγάλων χρησιμοποιούν φλοιούς δέντρων και κλαδιών για την επίστρωση της φωλιάς τους.

  Είναι χρήσιμο να δίνουμε στα ωδικά και στα εξωτικά πουλιά τουλάχιστον δύο διαφορετικά υλικά για να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εκείνα το υλικό της επιλογής τους.

  Πολλές φορές προτείνεται η χρήση πλαστικών αυγών για την αντικατάσταση των φυσικών αυγών προκειμένου να αρχίσει η επώασή τους την ίδια ημέρα. Έτσι μπορούμε να βρούμε ομοιώματα αυγών σε διάφορα μεγέθη και χρωματικές αποχρώσεις, ανάλογα με το είδος πουλιών που εκτρέφει ο καθένας.

  Απαραίτητα συνοδευτικά είναι η λαβίδα για να πιάνουμε τα αυγά και ένας φακός για την ωοσκόπηση των αυγών.

  Πριν την οποιαδήποτε αγορά, μελετήστε προσεχτικά τις επιλογές σας, αναζητήστε τα καταλληλότερα υλικά στα καταστήματα της περιοχής σας ή στο διαδίκτυο και καλή επιτυχία στην αναπαραγωγική διαδικασία, γεμάτη υγιείς νεοσσούς, χαρούμενους γονείς και ακόμα πιο ικανοποιημένους ιδιοκτήτες οικόσιτων πουλιών.

  Σχετικές Συζητήσεις
  Καρδερίνες Φωλιές Υλικό Φωλιάς
  Ποια φωλιά να χρησιμοποιήσω;
  Από Georgina, 12 Φεβ 2010 | Ενημερώθηκε: 2 Δεκ 2015 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  Άρεσε στους Eleanna, evans και Stavros.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Greek yorkshire
  5/5,
  "υπερπληρης παρουσιαση"
  Georgina likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...