Φτιάξτε τη δική σας αυγοτροφή για καναρίνια

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η αυγοτροφή παρέχεται παραδοσιακά στην εκτροφή καναρινιών σαν ζωική πρωτεΐνη, ως υποκατάστατο μιας δίαιτας βασισμένης σε έντομα και κάμπιες.

Πως να φτιάξετε αυγοτροφή για τα καναρίνια σας

αυγοτροφή_eggfood-min.jpg


Οι περισσότερες πρωτεΐνες που περιέχονται στους σπόρους ή τα λαχανικά είναι "ελλιπείς" δεδομένου ότι δεν περιέχουν ένα ή περισσότερα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη ζωή. Συνεπώς, τα περισσότερα σποροφάγα πουλιά αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και τρώνε έντομα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου γιατί διαφορετικά οι νεοσσοί τους δεν θα επιβιώσουν.

Παλιότερα χρησιμοποιούσα διάφορες αυγοτροφές του εμπορίου και πλήρωνα περίπου $5 το κιλό για αυτές, τις αναμείγνυα με σφιχτά βρασμένα αυγά και τις τάιζα στα πουλιά. Όμως βλέποντας τη λίστα με τα συστατικά αυτών των αυγοτροφών του εμπορίου, διαπίστωσα ότι περίπου το 95% του ολικού βάρους του προϊόντος αποτελείται από αρτοσκευάσματα. Με αλλά λόγια: μπαγιάτικο ψωμί, μπαγιάτικα μπισκότα, και κάθε λογής “αρτοσκουπίδια” που θα μπορούσαν να αγοραστούν όσο πιο φτηνά γίνεται.

Αρτοσκουπίδια όπως μπισκότα, κέικς, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, καθώς επίσης συντηρητικά και χρωστικές ουσίες που δεν κάνουν καλό ούτε στους νεοσσούς αλλά ούτε και στα ενήλικα πουλιά. Ειδικά η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο των νεαρών πουλιών.

Περίπου τα εκατό τελευταία χρόνια, εκτροφείς καναρινιών στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιούσαν ψωμί ολικής άλεσης σαν βάση της τροφής για την ανατροφή των νεοσσών τους. Αποφάσισα λοιπόν να φανώ λογικός σχετικά με αυτό το θέμα.

Δηλαδή αντί να πληρώνω για ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ψωμί, γιατί να μη χρησιμοποιήσω απλώς ΦΡΕΣΚΟ ψωμί για το ξεκίνημά μου; Το ψωμί αυτό αποτελείται από μαγιά, νερό, αλεύρι ολικής άλεσης και καθόλου πρόσθετα.

Βράστε αυγά για περίπου 6 λεπτά μέχρι να γίνουν σφιχτά. Πάρτε 4 με 6 χοντρές φέτες από το παραπάνω ψωμί και "χτυπήστε" τις στο μπλέντερ μαζί με 4 σφιχτοβρασμένα αυγά. Μην προσθέτετε καθόλου νερό. Η μορφή του μείγματος θα πρέπει να είναι στερεή.

Σε περίπτωση που είναι υγρή, προσθέστε επιπλέον ψωμί έως ότου πάρει την επιθυμητή μορφή. Προσθέτω επίσης μισό κουταλάκι μουρουνέλαιο (cod liver oil) και μισό κουταλάκι έλαιο από φύτρα σιταριού καθώς επίσης και μια μικρή ποσότητα συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων.

Κάποιες φορές προσθέτω σκόνη από τριμμένο σουπιοκόκκαλο μέσα στο μείγμα για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη αρκετής ποσότητας ασβεστίου, απαραίτητου για την ανάπτυξη των κοκάλων και των φτερών.

Κατάψυξη μεγάλης ποσότητας αυγοτροφής


Ταξίδευα συνεχώς για τρεις εβδομάδες μέσα στο Σεπτέμβριο και άφησα το γείτονά μου να ταΐζει τα νεαρά πουλιά μου τα οποία βρισκόταν στο στάδιο του "απογαλακτισμού".

Η τροφή των ενηλίκων αποτελούνταν από σπόρους, νερό, άμμο και λαχανικά κάθε μέρα. Ταυτόχρονα αφού είχα καταψύξει μαζικά 21 σακούλες από την παραπάνω αυγοτροφή, χρησιμοποιούνταν μια επαρκής ποσότητα, μετά από απόψυξη, για τη χορήγηση και στα νεαρά αλλά και στα ενήλικα πουλιά. Με αυτό τον τρόπο όλα πήγαν μια χαρά.

Έτσι, την επόμενη χρονιά θα εξοικονομήσω αρκετό χρόνο παρασκευάζοντας 20 με 30 σακούλες και καταψύχοντας τες θα έχω ανά πάσα στιγμή την επιθυμητή η ποσότητα μετά από απόψυξη.

Έχω διαπιστώσει ότι τα Fife μου καταναλώνουν αυτό το μείγμα με μεγάλη όρεξη, αφού έχω αναθρέψει με αυτό 80 νέα πουλιά από 8 ή 9 ζευγάρια σε δύο αναπαραγωγικούς γύρους. Η καλύτερη χρονιά που είχα ποτέ!

Για τα νεαρά πουλιά στο στάδιο του "απογαλακτισμού", εναλλάσσω την αυγοτροφή με μουσκεμένο πλιγούρι (βρώμη ολικής), ξεκινώντας συνήθως όταν τα μικρά βρίσκονται σε ηλικία περίπου δέκα ημερών μέχρι το στάδιο του "απογαλακτισμού".

Η βρώμη αποτελείται από περίπου 16% πρωτεΐνη (παρόμοιο ποσοστό με αυτό που βρίσκεται στα αυγά, αλλά όχι "πλήρης" πρωτεΐνη) και δεν χαλάει εύκολα όπως η αυγοτροφή αν αφεθεί για αρκετό χρόνο στα πουλιά.

Δεν έχω “χάσει” ούτε ένα πουλί κατά την περίοδο του “απογαλακτισμού” και της πτερόρροιας. Για την ακρίβεια έχω χάσει μόνο 8 νεοσσούς μέσα στη φωλιά αυτή τη χρονιά κατά την εκκόλαψη. Επίσης ταΐζω φύλλα ραδικιού, σπόρους, αγριόχορτα και οποιαδήποτε άλλη πράσινη τροφή μπορώ να βρω καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διατηρώντας την αυγοτροφή φρέσκια


Χρησιμοποιώ μια χρήσιμη καινοτομία, κατά την οποία προσφέρω την αυγοτροφή σε επίπεδα σκεύη. Έχω διαπιστώσει ότι στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, η αυγοτροφή "χαλάει" όταν βρίσκεται σε βαθιά σκεύη διότι η υγρασία σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Αν όμως απλώσετε την αυγοτροφή φτιάχνοντας ένα λεπτό στρώμα πάνω σε ένα επίπεδο σκεύος, οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρη την τροφή η οποία θα τείνει να στεγνώνει και όχι να παραμένει ζεστή και υγρή και να χαλάει. Δεν είχα καθόλου προβλήματα με διάρροιες ή αλλά κοιλιακά προβλήματα αυτή τη χρονιά.

Έχει συζητηθεί αρκετά το θέμα της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη των αυγών. Στο βιβλίο ‘Encyclopaedia of Canaries’ του Dodwell, περιέχεται πίνακας ο οποίος δείχνει ότι το σφιχτοβρασμένο αυγό περιέχει μεταξύ άλλων μόνο 15% πρωτεΐνη και 75% νερό. Αν και αποτελείται ως επί το πλείστον από νερό, η ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχει περιλαμβάνει όλα τα αμινοξέα τα οποία χρειάζονται οι αναπτυσσόμενοι νεοσσοί.

Επομένως, προσωπικά θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ. Εφόσον ο νεοσσός διπλασιάζει περίπου το βάρος του κάθε μέρα για 14 ημέρες, χρειάζεται μεγάλα ποσά πρωτεΐνης και αμινοξέων και θεωρώ ότι τα αυγά έχουν φτιαχτεί από τη φύση για αυτόν το σκοπό.

Τέλος, αν μπορείτε να βρείτε ανόθευτο, αγνό ψωμί ολικής άλεσης (και χωρίς προσθήκη ζάχαρης) απλώς δοκιμάστε. Διαφορετικά μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης. Επίσης πιστεύω ότι η μαγιά του ψωμιού δίνει στα πουλιά κάποια ποσότητα από το σύμπλεγμα των βιταμινών B που χρειάζονται.

Μπορείτε φυσικά να συνεχίσετε να πληρώνετε $5 το κιλό για αυγοτροφή του εμπορίου, αλλά το ψωμί ολικής άλεσης λειτουργεί το ίδιο καλά αν όχι καλύτερα.

Graham White
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
13.571
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top