Φάσσα (Columba palumbus)

  1. Η Φάσσα Columba palumbus είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας των Περιστερίδων Columbidae και είναι προικισμένη με εξαιρετική πτητική ικανότητα και τέλεια αναπτυγμένες τις αισθήσεις της όρασης και τις ακοής.

    Η Φάσσα ένα κοινωνικό και μονογαμικό πουλί

    φάσσα_φάσα_.jpg

    Περιγραφή

    Πρόκειται για ένα πουλί που το μέγεθός του κυμαίνεται από 38-43 εκατοστά, με άνοιγμα φτερούγων από 68-77 εκατοστά και βάρος μεταξύ 450 - 550 γραμμαρίων. Είναι σαφώς μεγαλύτερη από το κοινό περιστέρι με πιο συμπαγές και μακρουλό σώμα, αλλά διαθέτει μακρύτερη ουρά και λεπτότερο κεφάλι.

    Το δύο φύλα μοιάζουν μεταξύ τους. Η Φάσσα είναι σταχτόχρωμη στο κεφάλι και στην ράχη, ενώ στο στήθος διακρίνονται πρασινωπές και πορφυρές ανταύγειες. Η κοιλιά είναι γκριζωπή όπως και η μακριά ουρά με το μαύρο τελείωμα και την γκριζόλευκη ρίγα πριν από την άκρη που ξεχωρίζει όταν κατά την πτήση ανοίγει σαν βεντάλια.

    Η Φάσα είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από την άσπρη βούλα στα πλάγια του λαιμού και από την λευκή κάθετη ρίγα στην φτερούγα, που διακρίνεται κατά την πτήση. Τα νεαρά του είδους είναι σκουρόχρωμα χωρίς την χαρακτηριστική λευκή κηλίδα του λαιμού.

    Βιότοπος

    Η Φάσα είναι ενδημικό είδος στην χώρα μας, αλλά και κοινός χειμερινός επισκέπτης. Την συναντάμε συνήθως τις αρχές του Οκτώβρη, σε μεγάλα κοπάδια μέχρι και των 300 ατόμων σε καλλιεργημένες εκτάσεις, σε χωράφια και ξέφωτα, προκαλώντας πολύ συχνά μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

    Την συναντούμε και σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Κύπρο, τη Δυτική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Είναι γενικά δειλό πουλί και δεν πλησιάζει συχνά τις αστικές περιοχές και τα πάρκα. Προτιμά να εγκαθίσταται σε δάση φυλλοβόλων, μικτών και κωνοφόρων και σε δάση βελανιδιάς.

    Ξεπετιέται μέσα από τα δέντρα φτεροκοπώντας δυνατά και επισκέπτεται τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να τραφεί. Παρά τα αργά της φτεροκοπήματα η ταχύτητα πτήσης της αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

    Διατροφή

    Το διαιτολόγιό της Φάσσας περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σπόρων και καρπών από άγρια δέντρα βελανιδιάς, καστανιάς, οξιάς, πουρνάρια και κούμαρα καθώς και ήμερα φυτά όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο, βλαστούς, σκουλήκια ή σαλιγκάρια.

    Συμπεριφορά

    Είναι κοινωνικό και μονογαμικό πουλί και σχηματίζει συχνά μεγάλα σμήνη με άτομα της ίδιας οικογένειας. Είναι αγελαίο είδος και συχνά μετακινείται σε μεγάλα κοπάδια κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Τρέφεται τόσο στο έδαφος όσο και στα δέντρα. [1]

    Η οξύτατη όρασή της και η πολύ καλή ακοή της Φάσας την προφυλάσσουν συχνά από τους εχθρούς της που την κυνηγούν συστηματικά, ενώ πολλές φορές και οι νεοσσοί πέφτουν θύματα άλλων αρπακτικών.

    Δεν φημίζεται για το μελωδικό της κελάηδημα, αλλά για τα βραχνά γουργουρητά και επαναλαμβανόμενα καλέσματά της.

    Αναπαραγωγή

    Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Προτιμά να φωλιάζει σε δέντρα, φράχτες, παλιά κτίρια χτίζοντας όπως τα περισσότερα είδη περιστεριών, (τρυγόνια, φασσοπερίστερα, αγριοπερίστερα, διαμαντοπερίστερα, δεκοχτούρες) άκομψες και άτσαλες φωλιές από κλαδάκια.

    Η θηλυκιά Φάσα γεννάει από 2-3 λευκά αυγά, για την επώαση και αργότερα τη διατροφή των νεοσσών φροντίζουν εξίσου και οι δύο γονείς. Η επώαση διαρκεί 2-3 εβδομάδες περίπου.

    Οι νεοσσοί ταΐζονται από ένα ειδικό παχύρρευστο υγρό που εκκρίνουν οι γονείς από τον πρόλοβό τους και είναι γνωστό σαν "γάλα". Ανεξαρτητοποιούνται και εγκαταλείπουν την φωλιά μέσα σε 33-34 ημέρες. Οι γονείς καταφέρνουν να μεγαλώσουν 2-3 γενιές σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο.

    Η μεταβολή του φυσικού περιβάλλοντος, η αλλαγή των καλλιεργειών που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εύρεσης τροφής και το κυνήγι που υφίσταται, έχει μειώσει αρκετά τον πληθυσμό της Φάσσας και την έχει εξαναγκάσει σε μετακινήσεις προς άλλες χώρες για εύρεση τροφής.

    Πολλές φορές οι Φάσες συγχέονται με τα Φασσοπερίστερα, επειδή μπορεί να σχηματίσει μικρά σμήνη μαζί τους. Τα φασσοπερίστερα όμως είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος, δεν έχουν καθόλου λευκό χρώμα στο φτέρωμά τους, έχει κοντύτερη ουρά και μοιάζει περισσότερο με το κοινό περιστέρι. Έχει σαφώς πιο ενεργητικό πέταγμα από τη φάσσα με γρήγορα, κοφτά φτεροκοπήματα που συνοδεύονται και από αερογλιστρήματα.

    Κατάσταση Διατήρησης

    Στην Ευρώπη, ο αναπαραγωγικός πληθυσμός της Φάσσας υπολογίζεται στα 9-17 εκατομμύρια ζευγάρια, που ισοδυναμεί με 27 με 51 εκατομμύρια άτομα (BLI 2004). Στην Ευρώπη απαντάται το 75-94% του παγκόσμιου πληθυσμού, και με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των πουλιών ανέρχεται στα 30 με 70 εκατομμύρια άτομα (πρόχειρη εκτίμηση).

    Η Φάσα δεν είναι απειλούμενο είδος. [2]

    Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

    Διωνυμική ονοματολογία: Columba palumbus [3]
    Ελληνική: Φάσσα η Κοινή, Περιστερά η λευκόλαιμος
    Αγγλική: Common Woodpigeon
    Τάξη: Περιστερόμορφα (Columbiformes)
    Οικογένεια: Περιστερίδες (Columbidae)
    Γένος: Περιστερά (Columba)
    Είδος: C. palumbus
    Υποείδη
    Columba palumbus azorica
    Columba palumbus casiotis
    Columba palumbus excelsa
    Columba palumbus iranica
    Columba palumbus palumbus

    Σχετικά Θέματα
    Περιστέρι - Columba
    Διαμαντοπερίστερα (Geopelia cuneata)


    Σχετικές Συζητήσεις
    Forum Περιστεριών (Περιστερόμορφων)
    Παραπομπές:
    Αρχικός Συντάκτης
    @Georgina
    Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
    @Stavros
    Παραπομπές
    [1] Common Wood Pigeon, Oiseaux Birds
    [2] Common Woodpigeon Columba palumbus, BirdLife International
    [3] Columba palumbus Linnaeus 1758, Integrated Taxonomic Information System
    Copyright
    © PetBirds Community Project

    Μοιραστείτε

    Ετικέτες Αρθρου

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...