Τσίχλα - Κελαηδότσιχλα (Turdus philomelos)

 1. RED
  Η Τσίχλα ή Κελαηδότσιχλα είναι ένα πτηνό με πολύ όμορφο κελάηδημα. Πρόκειται για μεταναστευτικό πτηνό. Μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής (Βόρεια Ευρώπη) ως την Βόρεια Αφρική.

  Γνωρίστε την Κελαηδότσιχλα ή Τσίχλα

  [​IMG]
  Η Τσίχλα είναι ένα μικρού μεγέθους πτηνό του οποίου το μήκος φθάνει τα 27cm. Έχει καστανόχρωμη ράχη, ενώ το στήθος και τα πλευρά της έχουν υπόλευκο χρώμα, διάστικτο με μικρές μαύρες κηλίδες. Το μήκος της ουράς της φθάνει περίπου τα 9cm. Το βάρος της κυμαίνεται μεταξύ 60 - 80 γραμ. Τα μάτια της είναι σχετικά μεγάλα, ενώ τα πόδια είναι κοκκινοκάστανου χρώματος.

  Το κελάηδημα της Τσίχλας είναι πολύ όμορφο. Δυνατό και ευχάριστο, γεμάτο με στροφές και εναλλαγές.

  Βιότοπος

  Οι δασώδεις περιοχές αποτελούν, κατά κύριο λόγο, τον βιότοπο της Τσίχλας, ενώ ταυτόχρονα ζει και σε θαμνότοπους και ρεματιές.

  Διατροφή

  Πρόκειται για εντομοφάγα κυρίως πτηνά. Ψάχνουν για την τροφή τους στο έδαφος, ενώ το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει εκτός από τα έντομα και σκουλίκια, καρπούς, ελιές, σταφύλια, σύκα κ.α.

  Αναπαραγωγή

  Η αναπαραγωγική περίοδος για την Τσίχλα είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Οι Τσίχλες φωλιάζουν σε θάμνους και δέντρα. Οι φωλιές τους αποτελούνται από διάφορα κλαδιά και χόρτα, ενώ εσωτερικά είναι στρωμένη με λάσπη.

  [​IMG]

  Την κατασκευή της φωλιάς την αναλαμβάνει το θηλυκό, το οποίο γεννάει 2 με 4 φορές το χρόνο από 4 έως 7 αυγά γαλάζιου χρώματος με μικρές καφέ κηλίδες.

  Το θηλυκό κλωσάει για περίπου δύο εβδομάδες τα αυγά. Τα μικρά μπορούν να πετάξουν απο την φωλιά μετά από 13 με 15 ημέρες.

  Οι εχθροί της Τσίχλας είναι αρκετοί με κυριότερους τις νυφίτσες, τις αλεπούδες και τα γεράκια.

  Η Τσίχλα ή Κελαηδότσιχλα, (Turdus Philomelos) ανήκει στα στρουθιόμορφα πτηνά. Υπάρχουν διάφορα είδη Τσίχλας όπως η κοκκινότσιχλα (Turdus iliacus), η Κεδρότσιχλα (Turdus pilaris), η Γερακότσιχλα ή Τσαρτσάρα (Turdus viscivorus), η Χιονότσιχλα (Turdus torquatus), κ.α. Η Νανότσιχλα (Turdus ustulatus) αποτελεί το μικρότερο σε μέγεθος είδος τσίχλας (περίπου 18cm). Βασικό της χαρακτηριστικό αποτελεί το κιτρινοκάστανο οφθαλμικό δακτυλίδι. Η Νανότσιχλα απαντάται σπάνια στην Ελλάδα.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  • Διωνυμική ονοματολογία: Turdus philomelos
  • Ελληνική: Τσίχλα, Κελαηδότσιχλα (Κίχλη η φιλόμελος)
  • Αγγλική: Song thrush
  • Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
  • Οικογένεια: Κιχλίδες (Turdidae)
  • Γένος: Κίχλη (Turdus)
  • Είδος: T. philomelos
  • Υποείδη
   Turdus philomelos clarkei
   Turdus philomelos hebridensis
   Turdus philomelos nataliae
   Turdus philomelos philomelos
  Περισσότερα
  Άλμπουμ Τσίχλες- Κελαηδότσιχλες

  Συζητήσεις
  Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με την Κελαηδότσιχλα, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums Ιθαγενών Πουλιών του PetBirds.
  Από RED, 2 Απρ 2008 | Ενημερώθηκε: 4 Μαϊ 2016 | |

  Μοιραστείτε

  Ετικέτες Αρθρου

  maria p likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...