Τσάι βοτάνων για προληπτική και θεραπευτική χρήση στα πουλιά

 1. Paianas
  Η χρήση βοτάνων για φαρμακευτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, είναι γνωστή από την αρχαιότητα απ' άκρη σ' άκρη της γης, ενώ βρίσκει πλέον ένθερμους θιασώτες και μέσα στους κόλπους της κοινότητας των εκτροφέων πουλιών.

  Τσάι βοτάνων στα πουλιά

  Τα βότανα ως φάρμακα ή τονωτικά, αντιοξειδωτικά, έχουν πλέον την αποδοχή και την έγκριση πολλών επιστημόνων που έχουν ενδείξεις ή εργαστηριακές αποδείξεις, ότι βοηθάνε τον οργανισμό του πουλιού στην ανάρρωση, σε περίπτωση έντονου στρες και στην προφύλαξη από ασθένειες, ενώ παράλληλα προσφέρουν ενέργεια, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία .

  Είτε σε μορφή αφεψήματος, είτε σε χλωρή, είτε σε ξερή μορφή στην αυγοτροφή, πολλά κοινά και πολύ γνωστά μας βότανα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά βοηθήματα για την υποστήριξη ή τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

  Όπως έχει ανφερθεί σε συνέντευξη του Dr Kaleta, μείγμα αποτελούμενο από ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό, προλαμβάνει την κοκκιδίωση και θεραπεύει άρρωστα πουλιά. Τα βότανα προσφέρουν επίσης ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα σε όσα πουλιά έχουν περάσει μια επίπονη περίοδο ή προσπάθεια (όπως πρόσφατη ασθένεια, πτερόροια ή αναπαραγωγική διαδικασία - ιδιαίτερα τα θηλυκά).

  Ένα τσάϊ από βότανα ενισχύει τον οργανισμό και προσφέρει ενεργειακή τόνωση τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ιδιαίτερα στις εξωτερικές εκτροφές. Δεν έχει τόση σημασία τι είδους τσάι θα χορηγήσουμε, αρκεί να προσέξουμε κάποιους βασικούς κανόνες σωστής παρασκευής.

  Παρασκευή τσαγιού από βότανα

  Το τσάι μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα συστατικά (όπως ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι, γλυκάνισο, δίκταμο, τσάι, τίλιο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, βασιλικό, δυόσμο κ.λ.π), αλλά το αφέψημα θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη φωτιά, λίγο πριν το βρασμό.

  Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός φυτά, η αραίωση με νερό θα πρέπει να είναι ανάλογη, π.χ. σε ένα μπρίκι νερό, θα διαλύσουμε από περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού 4 βότανα. Θα αφαιρέσουμε πριν το βρασμό το αφέψημα και θα το σκεπάσουμε με χαρτί κουζίνας η νωπή πετσέτα. Έτσι αποφεύγουμε να εξατμιστούν τα πολύτιμα αιθέρια έλαια του μείγματος.

  Θα αφήσουμε το αφέψημα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ η αραίωση θα πρέπει να είναι 4 μέρη νερού (αφού βάλαμε 4-5 φυτά) για ένα μέρος τσαγιού. Αν χρησιμοποιήσουμε 1-2 βότανα, το νερό (βρύσης ή αν χρησιμοποιούμε μεταλλικό) θα είναι περίπου ίσο με αυτό που βάλαμε στο μπρίκι.

  Για να είναι το τσάϊ πιο θρεπτικό, πιο εύγευστο και καλύτερα αποδεκτό, μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι ή δεξτρόζη. Αν όμως υπάρχουν ενδείξεις κάποιας ασθένειας των νεφρών ή κάποιας μορφής μυκητίασης, τα όργανα του πουλιού μπορεί να μην είναι σε θέση να αφομοιώσουν τη γλυκόζη ή ο μύκητας θα τραφεί από αυτή, με αντίθετα από το προσδοκώμενο αποτελέσματα. Αν λοιπόν το πουλί είναι άρρωστο και έχουμε υποψίες μυκητίασης, δεν βάζουμε μέλι στο τσάϊ.

  Μερικοί εκτροφείς χρησιμοποιούν το τσάϊ συνδυαστικά με πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Καλό είναι όμως κάτι τέτοιο να αποφεύγεται, αφού όπως υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από υποβιταμίνωση, άλλο τόσο υπάρχουν και σε περιπτώσεις υπερβιταμίνωσης.

  Σημείωση: δεν χορηγούμε ποτέ βιταμινούχα σκευάσματα στις ποτίστρες, όταν αυτές έχουν απ'ευθείας έκθεση στον ήλιο ή μέσα σε ζεστό νερό, γιατί έτσι εκμηδενίζονται τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες.

  Μερικές ιδιότητες γνωστών μας φυτών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού.

  Γλυκάνισος

  Το κύριο συστατικό που εξάγεται από τα σπέρματα του γλυκάνισου, είναι η ανηθόλη. Θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό, τονωτικό. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν αφροδισιακό, ενώ πίστευαν ότι όσοι είχαν να κάνουν μεγάλα ταξίδια, θα έπρεπε να πιουν ποτά με γλυκάνισο.

  Είναι ήπια καθαρτικό, τονώνει τις λειτουργίες βασικών οργάνων (ήπαρ, πνεύμονας, καρδιά, εγκέφαλος) και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

  Μπορεί να δοθεί στο πουλί και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί τσάϊ από μάραθο ή συνδυασμός τους.

  Τσουκνίδα

  Η τσουκνίδα δίνεται ή στη χλωρή της μορφή ή αποξηραμένη. Έχει στυπτικές, διουρητικές, και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού, ενώ από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, δίνεται για τη διάρροια ή για τον περιορισμό της αιμορραγίας. Οι βρασμένοι σπόροι της, κάνουν καλό στο συκώτι, στη χολή, ενώ λειτουργούν και σαν καθαρτικό.

  Είναι πλούσια σε βιταμίνες (ειδικά του συμπλέγματος Β- Β1 θειαμίνη- Β5 παντοθενικό οξύ- Β3 νιασίνη- Β6 πυριδοξίνη- Β2 ριβοφλαβίνη -Β4 χολίνη-Βιτ. Ε τοκοφερόλη- κ.α.) και σε μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο).

  Μπορεί να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιδράσεις μιας θεραπείας αποτοξίνωσης, ενώ στην ομοιοπαθητική δίνεται σα φάρμακο για τον καθαρισμό του οργανισμού, σε ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα νεφρών (π.χ. λοιμώξεις).

  Μάραθος

  Προφυλάσσει από τις στομαχικές διαταραχές, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες (βιτ. Β3- βιτ. C -μαγγάνιο-μαγνήσιο-ασβέστιο-σίδηρο). Είναι αποτοξινωτικό και διουρητικό, ενώ ο ατμός από βράσιμο φύλλων μάραθου, μειώνει το άσθμα.

  Χαμομήλι

  Ένα από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά. Το τσάϊ από τα λουλούδια του έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ως εκ τούτου, είναι πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια θεραπείας μολυσματικών ασθενειών.

  Εάν το πουλί πάσχει από κάποια φλεγμονή στο στομάχι ή έχει κρυολογήσει, το χαμομήλι θα το βοηθήσει σημαντικά. Μια άλλη σημαντική διαταραχή που μπορεί να θεραπεύσει, είναι η διάρροια που προκαλείται από λάθος ή αλλαγή διατροφής.

  Η εισπνοή των ατμών από βράσιμο χαμομηλιού, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος ή άλλων ασθενειών του αναπνευστικού. Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, γλυκοσίδες (ισχυρά αντιοξειδωτικά της οικογένειας των φλαβονοειδών), βιτ. Α , C, B2, τανίνες, σαλικυλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία.

  Μαύρο τσάϊ

  Πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γι αυτό είναι το καλύτερο τονωτικό. Περιέχει πολλές τανίνες, ενώ ενδείκνυται για την καταπολέμηση της διάρροιας. Βοηθάει στην τόνωση της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος.

  Το μαύρο τσάϊ, χρησιμοποιείται σαν μια θεραπεία από καταστάσεις στρές, λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων του.

  Συνήθως σαν μαύρο τσάϊ εννοούμε το Κευλάνης ή το Αγγλικό που σερβίρεται το πρωϊ. Ερευνητική ομάδα του τμήματος επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι οι άντρες που έπιναν μαύρο τσάϊ 4 φορές τη μέρα επί έξι εβδομάδες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης Κορτιζόλη - Βικιπαίδεια στο αίμα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που έπινε υποκατάστατα τσαγιού.

  Θυμάρι

  Λόγω της μυκητοκτόνου και κατασταλτικής αποτελεσματικότητας του στους μύκητες, το θυμαρίσιο τσάϊ, είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο κατά τη διάρκεια θεραπείας σε megavacteria, σε μυκητιάσεις ή σε καντιντίαση. Λόγω της θυμόλης και καρβακρόλης που περιέχει, είναι αντισπασμωδικό με έντονες αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

  Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκε στον τάφο του Τουτανχαμών, αφού οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις βαλσαμώσεις, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν κύριο απολυμαντικό.

  Ρίγανη

  Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξεχόντων της θυμόλης και καρβακρόλης (thymol & carvacrol-όπως και το θυμάρι) που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διάφορων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας από διάφορες ασθένειες.

  Τα προαναφερθέντα συστατικά της εμποδίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ εμφανίζει ΙΣΧΥΡΗ αντιοξειδωτική δράση (12 φορές ισχυρότερη από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα, 42 από το μήλο). Είναι επίσης πολύ καλή πηγή σιδήρου και Β καροτίνης.

  Η ρίγανη το θυμάρι και το φασκόμηλο, έχουν σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών των τροφίμων (staphylococcus aereus, e. coli, salmonella tiphimurium, yersinia enterocolitica, campylobacter jejuni η listeria monocytogenes). Σημαντική είναι και η αντιμυκητιακή δράση κατά μυκήτων όπως aspergillus spp και candida spp.

  Σχετικές Συζητήσεις
  Αναφορές:
  birds-online.de
  kiklos.info
  iatropedia.gr
  phyto.gr
  bioathens.com
  health.in.gr
  aroma-herbs.com
  ygeianews.gr
  Από Paianas, 9 Μαρ 2014 | Ενημερώθηκε: 18 Φεβ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Paianas
  Ο Paianas είναι μέλος του PetBirds από τις 11 Νοε 2008. Διετέλεσε επίσης Συντονιστής συζητήσεων και Advisor στα Forum των Ιθαγενών Πουλιών. Ασχολείται με καναρίνια και καρδερίνες.

  Τα Άρθρα του Paianias
  Like από stefanos88, BabisNL, eva vrs αλλά και άλλους 5.

Πρόσφατες Κριτικές

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. boukefalas
  Είχα δώσει τσάι του βουνού σε περιστέρι χωρίς όμως αραίωση.
 2. alicedros
  Μια ερώτηση.. Όταν έχουμε νεοσσούς, μπορούμε να τους δίνουμε τσάι βοτάνων ή μπορεί να πειράξει τα μικρά?
 3. Sissy
  Εδώ έχω μια απορία... Όπως γνωρίζουμε το μαύρο τσάι περιέχει αρκετή καφεΐνη. πχ σε ανθρώπους (όπως εγώ) που ακολουθούν την ομοιοπαθητική απαγορεύεται η λήψη του λόγω της καφεΐνης, η οποία μόνο χαλάρωση δεν προσφέρει αλλά εντελώς το αντίθετο.

  Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δίνεται στα πουλιά σε περιπτώσεις στρες;
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. Sissy
   Προτείνω ότι αναφέρεται στο μαύρο τσάι να αφαιρεθεί.. Συμφωνώ με τον Σταύρο, η καφεΐνη είναι ουσία η οποία απαγορεύεται να δίνεται στα πουλιά.
  3. Stavros
   Θα πρέπει να μας πει ο Νίκος Paianas την πηγή. Ίσως να ισχύει όντως ότι μπορεί να δοθεί στα πουλιά.
  4. Sissy
   ok Σταύρο. Πάντως σε ότι αφορά τους παπαγάλους, όπου κι αν έχω διαβάσει αναφέρουν πως το μαύρο τσάι απαγορεύεται λόγω της καφεΐνης που περιέχει.
   Άρεσε στους maria p και Stavros.
 4. TheBigL
  Εγώ παιδιά δεν κατάλαβα τις δοσολογίες. Αν βάλουμε 3 βότανα πόσο νερό να έχει το μπρίκι και ένα κουταλάκι του γλυκού για το κάθε βότανο ξεχωριστά;

  Στο τέλος θέλει αραίωση το τσάι με νερό;
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. TheBigL
   Δηλαδή ένα κουτάλι θυμάρι ένα τσάι ένα ταραξάκο στο ένα μπρίκι; Αν θελήσω να βράσω μόνο χαμομήλι για παράδειγμα;
  3. maria p
   Ναι και αραίωση με 1,5 μπρίκι.
   Πάλι ένα μπρίκι και αραίωση με 1/2 μπρίκι.

   Τώρα μην κάνω και την πολύξερη :confused: Αυτά κατάλαβα αυτά λέω, αρμοδιότερος για διευκρινίσεις είναι ο ίδιος ο Paianas :).
  4. Dimitris.P
   Και γω μπερδεύτηκα λιγάκι με τα μέρη-δοσολογίες νερού, αλλά αφού το διάβασα πολύ πολύ προσεκτικά,είναι όπως γράφει η Μαρία.

   Χαίρομαι που συμμετέχουν τόσοι φίλοι, θα βγει κάτι πολύ καλό πιστεύω από την ανάλυση των απόψεων όλων μας και σίγουρα ο πολύ καλός φίλος Νίκος Paianas θα νιώσει πολύ περήφανος για το πολύ αξιόλογο άρθρο του και για την πού χρήσιμη συμβουλή που δίνει σε πολλούς από μας!
 5. roti
  Μια διευκρίνηση...

  Το τσάι που δίνουμε αφού το έχουμε βάλει ήδη ψυγείο, το ζεσταίνουμε; Το δίνουμε κρύο κατευθείαν από το ψυγείο; Σε τι θερμοκρασία;
  1. maria p
   Το αφήνουμε εκτός ψυγείου στην ποτίστρα μέχρι να φθάσει στην θερμοκρασία δωματίου.
 6. Melenia
  Να ρωτήσω κι εγώ κάτι: Το αφέψημα το βάζω στην ποτίστρα μαζί/διαλυμένο με το νερό (και αν ναι, σε τι αναλογία;.) ή προσθέτω και δεύτερη ποτίστρα; Με συγχωρείτε αν η ερώτηση είναι γελοία, είμαι παντελώς άσχετη.
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. Melenia
   ΟΚ, ευχαριστώ για την απάντηση, θα περιμένω και άλλους φίλους!

   Όταν λέτε αυγοτροφή, τι ακριβώς εννοείτε; εμένα μου έχουν δώσει αυτό το χύμα μείγμα και βιταμίνες (κάτι πολύχρωμες λέει με φρούτα και ένα πακετάκι με κίτρινες).

   Έφτιαξα (χωρίς να βράσει) στο μεσαίο μπρίκι ένα αφέψημα με φρέσκο θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και τσάι. Το αφήνω τώρα σκεπασμένο να κρυώνει.
  3. maria p
   Η διάλυση αναφέρεται πιο πάνω. Όχι ποτέ άλλη ποτίστρα γιατί μπορεί το πουλάκι μας να μην πίνει από το τσάι. Ούτε μπάνιο τις ημέρες που δίνεις τσάι γιατί πίνουν και από εκεί νερό.
  4. Paianas
   Αυτές μόλις σου τελειώσουν να μην τις ξαναπάρεις. Δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα, παρά μόνο παχαίνουν.
 7. misalouris
  Χρησιμοποιώ ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό δυόσμο (μια μέρα νωρίτερα τα βάζω στο νερό) και σκόρδο λιωμένο την τελευταία στιγμή, ως βάση της αυγοτροφής που δίνω στα πτηνά μου για 10-11 μήνες το χρόνο.

  Οι εντυπώσεις και τα αποτελέσματα στην υγεία των πτηνών, άριστα!
   Sissy likes this.
 8. falkonis
  Μπορώ να δώσω στην καρδερίνα την ρίγανη που έχω σπίτι ή μόνο σε ρόφημα;
  Γιατί πρέπει να το σκεπάσεις με χαρτί κουζίνας;
  1. alicedros
   Όχι μόνο μπορείς... μη σου πω επιβάλλεται κιόλας! Μπορείς να δώσεις τη ρίγανη σε όλες τις μορφές της, είτε αποξηραμένη (αυτή που βάζουμε στο φαγητό), είτε χλωρή από την γλάστρα, είτε σε τσάι!

   Το χαρτί κουζίνας το βάζουμε για να μην εξατμίζονται τα πολύτιμα στοιχεία του τσαγιού!
 9. maria p
  Εγώ χρειάζομαι ενάμιση λίτρο την ημέρα οπότε το φτιάχνω καθημερινά αλλά δεν το αραίωνα, (κακώς μάλλον) μέχρι στιγμής το φτιάχνω με τρία βότανα, ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό.
  1. Paianas
   Μαρία, χρησιμοποιείς τρία από τα πιο βασικά και φαρμακευτικά βότανα. Μια χαρά είναι και με αυτά τα τρία (αν και εγώ τα συμπληρώνω με τσάι του βουνού και φασκόμηλο).
 10. alicedros
  Νίκο σ ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου! Κατατοπιστικότατο!

  Σήμερα με το που διάβασα αυτό το άρθρο, αμέσως έφτιαξα τσάι για τα μικρά μου! Αφού έβρασαν στο μπρίκι τέσσερα βότανα (ρίγανη, δυόσμο, τσάι και γλυκάνισο) και το σκέπασα. Αφού κρύωσε έβαλα άλλες 3 κούπες νερό σωστά τα έκανα όλα;

  Έβαλα στις ποτίστρες και μετά έβαλα το αφέψημα στο ψυγείο για να διατηρηθεί. Καλά έκανα; Ή μήπως δεν κάνει να μπαίνει στο ψυγείο;

  Κάθε πότε μπορώ να τους το δίνω;
  1. Paianas
   Καλύτερα είναι να μη βράζει Αλίκη. Λίγο πριν το βρασμό θα το αφαιρείς από τη φωτιά και θα το σκεπάζεις με μια υγρή πετσέτα η με χαρτί κουζίνας.

   Φυσικά και κάνει να μπαίνει στο ψυγείο. Κρατάει σίγουρα 5-7 ημέρες. Σε οποιαδήποτε χορήγηση πολυβιταμινούχων η τονωτικών σκευασμάτων, θα πρέπει να υπάρχει και ένα διάστημα "ανάπαυσης" του οργανισμού. Οπότε στο μήνα θα υπολογίζεις 7-10 ημέρες χορήγηση. Είτε εναλλάξ με καθαρό νερό, είτε συνεχόμενα. Δε νομίζω ότι και παραπάνω μέρες να δώσεις θα έχεις πρόβλημα (εγώ βάζω 15 ημέρες το μήνα, ειδικά το χειμώνα που δεν πίνουν ιδιαίτερα νερό).
Φόρτωση...