Το φαινόμενο Chia Gel

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Χθες διάβαζα ξανά το άρθρο Σπόρος Chia – Παρουσίαση, Χαρακτηριστικά, με αφορμή τη μεταφορά του από τα άρθρα της αρχικής σελίδας, στην κατηγορία των άρθρων εδώ στο φόρουμ.

Καθώς διάβαζα λοιπόν στα γρήγορα το άρθρο, μου ήρθε στο μυαλό ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του σπόρου που συζητούσα με φίλους εκτροφείς, μόλις ακόμη είχε πρωτοεμφανιστεί ο σπόρος στην Ελλάδα ως τροφή των πουλιών.

Πως δημιουργείται το Gel Chia;

Το χαρακτηριστικό αυτό λαμβάνει χώρα όταν βάλετε μια ποσότητα σπόρων μέσα σε μια αντίστοιχη ποσότητα νερού και το αφήσει αρκετή λίγη ώρα. Θα παρατηρήσετε ότι σιγά σιγά το νερό θα αποκτήσει μια κολλώδη υφή και έτσι θα αρχίσει να δημιουργείται μια μάζα σε μορφή gel.

chia-gel-jpg.38830

Chia gel by Larry Jacobsen CC BY 2.0

Αυτό το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό έδινε τότε στο σπόρο Chia υπερφυσικές ιδιότητες, αφού είχε αναδειχθεί η φήμη ότι όταν δημιουργείται το τζελ αυτό στο στομάχι των πουλιών, σκοτώνει όλα τα μικρόβια ή τέλος πάντων κάνει υπερφυσικά πράγματα που καθιστούν τα πουλιά άτρωτα

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι αληθές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διατροφική αξία αυτού του σπόρου είναι μικρή. Το αντίθετο μάλιστα ο σπόρος Chia έχει μεγάλη διατροφική αξία, όπως εξηγείται άλλωστε και στο άρθρο.

Τι συμβαίνει όταν ο σπόρος Chia φτάσει στο στομάχι

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν βάζουμε τους σπόρους Chia σε υγρό και κατ’ επέκταση στο στομάχι, είναι να δημιουργείται μια αντίδραση στις φυτικές του ίνες με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής ζελατινώδους υφής (gel).

Η δημιουργία αυτού του φαινομένου στο στομάχι, δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο ένα εμπόδιο μεταξύ των υδατανθράκων που περιέχονται στις τροφές και των πεπτικών ενζύμων, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της μετατροπής των υδατανθράκων σε σάκχαρα.

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της διατροφής, αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και δημιουργεί προβλήματα σε διαβητικούς ασθενείς. Με απλά λόγια, τους ανεβάζει το ζάχαρο.

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, όσο πιο αργά μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες σε σάκχαρα, τόσο πιο μικρή επιβάρυνση δέχεται το πάγκρεας, μειώνοντας επίσης και τις επιπτώσεις από την υψηλή αύξηση του σακχάρου στον οργανισμό. Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τον διαβήτη στα πουλιά.

Οι υδατάνθρακες δίνουν ενεργεία στον οργανισμό και η κατανάλωσή τους σε λογικές ποσότητες είναι απαραίτητη. Είναι δηλαδή το καύσιμο του οργανισμού. Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων όμως σε ποσότητες πέραν από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση σωματικού βάρους με τη δημιουργία λίπους στο σώμα.

Έτσι, ένα ακόμη πλεονέκτημα του αργού μεταβολισμού των υδατανθράκων σε σάκχαρα μέσω της κατανάλωσης σπόρων Chia, είναι η παροχή ενέργειας στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να νιώθει την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής.

Η μεταμόρφωση των σπόρων Chia σε Gel

Στο βίντεο που ακολουθεί εμφανίζεται ο σπόρος Chia στην αρχική του μορφή, το gel που δημιουργείται με την παραμονή του σε υγρό και τέλος την προσθήκη του Chia gel σε γιαούρτι, προκειμένου να καταναλωθεί από τον άνθρωπο.


Επομένως, τα αποτελέσματα του φαινομένου που δημιουργείται με την παραμονή του Chia σε υγρό δεν έχουν να κάνουν με την εξόντωση των μικρόβιων στο σώμα του πουλιού ή τη δημιουργία πουλιών υπερηρώων που περνούν αλώβητα από κάθε ασθένεια, αλλά με τη βοήθεια που προσφέρει στον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και συμβάλλοντας εμμέσως στην αποφυγή αύξησης σωματικού βάρους μειώνοντας την ανάγκη για άμεση πρόσληψη ενέργειας (τροφής).

Ο σπόρος Chia καταναλώνεται επίσης και από τον άνθρωπο ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως κομμάτι της διατροφής ατόμων που επιδιώκουν να τρέφονται υγιεινά.

Περισσότερη Διατροφή Πουλιών

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα άρθρα μας για την διατροφή των πουλιών.
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
4.538
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top