Το καναρίνι μου είναι αρσενικό ή θηλυκό;

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Είναι αρσενικό ή θηλυκό αυτό το καναρίνι; Αυτή είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνει κάποιος βλέποντας το. Ας περιγράψουμε λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διάκριση.

Πώς ξεχωρίζουμε εάν ένα καναρίνι είναι αρσενικό ή θηλυκό


Μόλις το καναρίνι ωριμάσει αναπαραγωγικά, γίνεται σχετικά ευκολότερο να καθοριστεί αν είναι αρσενικό ή θηλυκό. Εντούτοις, η διάκριση φύλου στα καναρίνια αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να εκτιμώνται περισσότερα από ένα στοιχεία.

Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τα εμφανισιακά, αλλά και τα συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά του πουλιού, για να αυξήσουμε στο μέγιστο την ακρίβειά της εκτίμησής μας.

Εδώ πρέπει να πω ότι όλοι, έμπειροι ή μη, συμφωνούν σε ένα μόνο αδιάψευστο σημάδι: εάν ένα πουλί γεννά αυγό, είναι θηλυκό. Πέρα από αυτήν την βεβαιότητα, υπάρχει πάντα κάποιο περιθώριο λάθους.

Διάκριση φύλου νεοσσών στη φωλιά


Όσοι εκτρέφουν καναρίνια φωνής, ενδιαφέρονται να αναγνωρίσουν το φύλο των νέων πουλιών όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένου ότι η απομάκρυνση των νέων αρσενικών από τις αδελφές και τις μητέρες τους, επιτρέπει την καλύτερη ανάπτυξη του κελαηδίσματος.

Έτσι, οι εκτροφείς ωδικών καναρινιών προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μπορούν διακρίνουν το φύλο των νεαρών πουλιών ακόμη κι από τη φωλιά, πριν δηλαδή ανεξαρτητοποιηθούν. Στην πραγματικότητα, εάν αυτό μπορεί να γίνει πριν την εμφάνιση των πρώτων φτερών, είναι ακόμη καλύτερα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την διάκριση φύλου, συνηγορούν στην σπουδαιότητα του πρόωρου διαχωρισμού των νεοσσών από τους γονείς τους. Οι ακόλουθοι, είναι δύο από τους τρόπους που χρησιμοποιώ, αλλά δεν μπορώ εγγυηθώ για την απόλυτη ακρίβειά τους.

Βάλτε τους νεοσσούς σε επίπεδη επιφάνεια


Βάλτε σε σειρά τους νεοσσούς που δεν έχουν βγάλει ακόμη φτερά, τοποθετώντας τους επάνω σε μια πετσέτα ή κάποια άλλη μη ολισθηρή επιφάνεια, και παρατηρήσετε τη συμπεριφορά τους. Όσα μικρά αρχίσουν ένα χοροπηδούν ή να τρέπονται σε φυγή, είναι αρσενικά και όσα παραμείνουν στάσιμα, ατάραχα, είναι θηλυκά.

Ελέγξτε το μήκος των δακτύλων των νεοσσών


Καθώς θα περνάει ο χρόνος, οι νεοσσοί στους οποίους αναπτύσσεται περισσότερο το κεντρικό δάκτυλο από τα υπόλοιπα, είναι αρσενικοί και αυτοί των οποίων τα δάχτυλα είναι ίσα στο μέγεθος, είναι θηλυκοί.

Αναγνώριση φύλου από το πρώιμο κελάηδημα


Μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως τα καναρίνια (αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο από ένα μήνα μετά την εκκόλαψη), οι φωνές τους χρησιμεύουν λίγο πολύ για να ζητήσουν φαγητό ή για να εκφράσουν πράγματα όπως έκπληξη, πόνο ή ενόχληση.

Κάποια στιγμή όμως, μεταξύ του χρόνου από την ανεξαρτησία έως την πρώτη πτερόρροια, εμφανίζονται οι πρώτες προσπάθειες για κελάηδημα. Αυτό το πρώτο κελάηδημα μπορεί να περιγραφεί ως "παραμιλητό", αφού το νεαρό πουλί το κάνει με μισόκλειστα μάτια σχεδόν σε κατάσταση ύπνου.

Εδώ διακρίνουμε ότι καθώς το μικρό πουλί τραγουδά, ο λαιμός του διογκώνεται ελαφρά και μοιάζει κάπως με ένα ώριμο αρσενικό που κελαηδάει. Έχω προσέξει ότι, αν και αυτό είναι ένα βήμα προς την ανάπτυξη του ώριμου τραγουδιού των αρσενικών, ένα σημαντικό ποσοστό των νέων θηλυκών (τουλάχιστον περίπου το 1/3 των δικών μου καναρινιών φωνής) συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο, όπως αυτό των μικρών αρσενικών.

Έτσι αν και αυτός ο τρόπος διάκρισης μπορεί να χρησιμεύσει ως μια πρόωρη εκτίμηση του φύλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Ξεκάθαρη εκτίμηση μπορεί να γίνει όταν τα αρσενικά περνάνε στην επόμενη φάση εκμάθησης τραγουδιού (διαμορφωτικό), όπου το κελάηδημά τους γίνεται πιο ρεαλιστικό και μας δίνει μια αξιόπιστη ένδειξη για το φύλο.

Με το διαμορφωτικό κελάηδημα, τα νεαρά αρσενικά αρχίζουν να ενσωματώνουν ενήλικες φράσεις και νότες στο τραγούδι τους, έστω και αν δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο.

Αν και το διαμορφωτικό τραγούδι είναι πιο ρεαλιστικό, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής γραμμή διαχωρισμού μεταξύ του "πρώιμου παραμιλητού" και του διαμορφωτικού τραγουδιού. Κάποια πουλά περνούν αργά από το ένα στάδιο στο άλλο, σε διάρκεια εβδομάδων ή ακόμα και μηνών και σε μερικά πουλιά μπορεί να παραμείνει αδιευκρίνιστο το γένος για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν και θηλυκά καναρίνια που κελαηδούν

Υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα θηλυκό καναρίνι διαμορφώνει πλήρες κελάηδημα κατά το πρώτο έτος του, μπερδεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Λέγεται ότι υπήρξε θηλυκό Μαλινουά που έλαβε καλή βαθμολογία σε έναν βελγικό διαγωνισμό το χειμώνα και αφού αγοράστηκε ως αρσενικό, εισήχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την επόμενη Άνοιξη το πουλί αυτό γέννησε αυγά και ανέθρεψε μικρά με επιτυχία.

Το φαινόμενο αυτό είναι πλέον πιθανό να εμφανιστεί και κατά την περίοδο αλλαγής των επιπέδων ορμονών, παραδείγματος χάριν κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Διάκριση φύλου με εξέταση της γενετήσιας περιοχής


Όταν έχουμε να κάνουμε με σεξουαλικώς ώριμα πουλιά, αυτή είναι η πιο ασφαλής μέθοδος διάκρισης. Οι ακόλουθες τρεις φωτογραφίες παρουσιάζουν τη διαφορά μεταξύ των φύλων.

Αρσενικό καναρίνι

%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF_%CE%B1%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D-jpg.35622


Το αρσενικό καναρίνι έχει ένα "ψευδοπέος" που προεξέχει επάνω από την αμάρα. Έχει τη διάμετρο μιας γόμας μολυβιού και είναι ελαφρώς μακρύτερο.

Θηλυκό καναρίνι που δεν είναι έτοιμο για αναπαραγωγή

%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF_%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D-jpg.35623


Το θηλυκό καναρίνι, όταν δεν είναι έτοιμο για αναπαραγωγή, έχει εξογκωμένη κοιλιά επάνω από την αμάρα.

Θηλυκό καναρίνι έτοιμο για αναπαραγωγή (πυρωμένο)

%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF_%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D_%CF%83%CE%B5_%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-jpg.35624


Το θηλυκό καναρίνι που είναι έτοιμο για αναπαραγωγή, έχει κοιλιά μυτερού σχήματος και καταλήγει σε ένα οξύ σημείο στην αμάρα. Σε αντίθεση με την στρογγυλεμένη θολωτή κοιλιά του μη έτοιμου θηλυκού, το θηλυκό που είναι έτοιμο για αναπαραγωγή έχει ίσια κοιλιά που στενεύει έντονα προς το οπίσθιο τμήμα.

Περισσότερη Βοήθεια
Κάντε τις ερωτήσεις σας στα Forums των Καναρινιών.
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

misalouris
Κάποιοι μπορούν να ξεχωρίσουν το φύλο στα καναρίνια πολύ εύκολα κοιτώντας απλά την αμάρα.
Πόσο όμως σίγουρο είναι αυτό;

Με την εμπειρία που έχω μπορώ με μικρή σχετικά επισφάλεια να αναγνωρίσω το φύλο τους. Όμως τα ποσοστά λάθους δεν είναι μικρά και σχεδόν κάθε χρόνο έρχονται οι αποδείξεις που χρειάζομαι, για να μην είμαι ποτέ μα ποτέ σίγουρος για το φύλο τους.

Και για τις απορίες περί "σαλιαρίσματος" των μικρών καναρινιών, ρίξτε μια ματιά στο video που ακολουθεί.

.
 
Greckos
Επειδή είναι η εποχή που είναι πάλι επίκαιρο το θέμα θέλω να προσθέσω ότι έχω παρατηρήσει πως στα αρσενικά όταν σαλιαρίζουν σε μικρή ηλικία βλέπουμε τον λαιμό να φουσκώνει περισσότερο κάπως σαν τα ενήλικα όταν κελαηδούν. Δεν ξέρω αν το έχει παρατηρήσει και κάποιος άλλος.
 
Myra
Greckos είπε:
Επειδή είναι η εποχή που είναι πάλι επίκαιρο το θέμα θέλω να προσθέσω ότι έχω παρατηρήσει πως στα αρσενικά όταν σαλιαρίζουν σε μικρή ηλικία βλέπουμε τον λαιμό να φουσκώνει περισσότερο κάπως σαν τα ενήλικα όταν κελαηδούν. Δεν ξέρω αν το έχει παρατηρήσει και κάποιος άλλος.
Το έχω προσέξει Σταμάτη, αλλά δεν ξέρω αν είναι 100% τα αρσενικά που το κάνουν. Γύρω στον 1.5 μήνα ξεκινάνε.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
62.471
Σχόλια
3
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Άρθρα για Πτηνά (γενικά)

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top