Τουρλί - Δεντροσταρήθρα (Lullula arborea)

Η Δεντροσταρήθρα ή Τουρλί


%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CE%AF_-jpg.42376


Η Δεντροσταρήθρα είναι ένα μικρόσωμο καφετί πουλάκι μεγέθους 15 εκατοστών που ζει και αναπαράγεται στην χώρα μας αλλά και στην Κύπρο, την Ευρώπη, την Ασία, την Τουρκία και τα Βόρεια παράλια της Αφρικής. Τα ανοιχτά δάση κωνοφόρων αλλά και πλατύφυλλων δέντρων, οι σκόρπιες συστάδες δέντρων, τα ξέφωτα και οι θαμνότοποι αποτελούν τον φυσικό βιότοπό της.

Περιγραφή Δεντροσταρήθρας


Έχει καφετί φτέρωμα με κοντή ουρά και φαρδιά φτερά με τα οποία και πετά με ελαφρύ κυματισμό. Αν και είναι εδαφόβιο πουλί όπως όλοι οι κορυδαλλοί, συχνά την συναντούμε να κάθεται σε δέντρα, θάμνους και σύρματα.

Τα μάγουλά της είναι καστανοκόκκινα ενώ πάνω από τα μάτια έχει φαρδιά υπόλευκα φρύδια που ενώνονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού σχηματίζοντας γωνία. Η κοιλιά είναι υπόλευκη ενώ όλο το φτέρωμα στο κεφάλι και την πλάτη έχει χτυπητά σχέδια. Τα φτερά στην άκρη της ουράς είναι λευκά ενώ οι άκρες των έξω πηδαλιώδη φτερών είναι χωρίς λευκή ακμή.

Χαρακτηριστικό όπως σε όλους τους κορυδαλλούς είναι το μακρύ ίσιο πίσω νύχι. Τα αρσενικά δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα θηλυκά παρά μόνο στο μέγεθος. Και τα δύο φύλα διαθέτουν μακρύ μυτερό ράμφος για να σπάνε τους σπόρους που τους έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.

Αν και η φύση έχει προικίσει να πουλάκια αυτά να είναι ταλαντούχοι τραγουδιστές, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με το αηδόνι. Είναι ικανό να κελαηδά σε πτήση μέχρι και 150 μέτρων , από τα χάραμα μέχρι αργά το σούρουπο. Το τραγούδι τους αποτελείται από γλυκές και μελαγχολικές νότες που άλλοτε είναι διστακτικές και άλλοτε έντονες αλλά πάντα απολαυστικές. Δεν είναι λίγες οι φορές που κελαηδά σε καθιστή στάση στις άκρες των κλαδιών των δέντρων.

Στην φύση σιτίζεται με σπόρους, καρπούς του δάσους αλλά κυρίως από δημητριακά, φρούτα, έντομα, και σκουλήκια.

Αναπαραγωγή


Σαν εδαφόβιο πουλί, το Τουρλί φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος σκάβοντας στο χώμα και τοποθετώντας στην μικρή φωλιά την οποία φροντίζει να κρύψει με επιμέλεια από τους εχθρούς του και γεννά από 3- 5 αυγά.

Η αναπαραγωγική φάση ξεκινάει από τις αρχές της άνοιξης και πραγματοποιεί 2 ίσως και 3 γέννες την κάθε περίοδο. Η θηλυκιά επωάζει τα αυγά για 13-15 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και οι νεοσσοί δέχονται την επιμελή φροντίδα και των δύο γονέων μέχρι να εγκαταλείψουν την φωλιά, κάτι που κάνουν σχετικά νωρίς, πριν καν μάθουν να πετούν.

Η Δεντροσταρήθρα είναι αρκετά δειλό πουλί και όταν νιώσει τον κίνδυνο να πλησιάζει πετάγεται αμέσως και φτεροκοπά φοβισμένη.

Δείτε και ακούστε το Τουρλί


Ανά τον κόσμο συναντώνται ακόμα μερικά παραπλήσια είδη όπως η σταρήθρα Alauda arvensis, η μαύρη σπουργιτοσταρήθρα Eremopterix nigriers, η δρεπανοσταρήθρα Alaemon alaudipes και η Ασιατική σταρήθρα Alauda gulgula.

Ονομασία: Δεντροσταρήθρα ή Τουρλί
Αγγλική Ονομασία: Woodlark
Λατινική Ονομασία: Lullula Arborea
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Κοριδαλλίδες

Foto by smujsmith
Update 21 Aug 2015
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
7.434
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top