Τουράκο - Turaco

 1. inca1099
  Τα Turacos είναι από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά της Αφρικής. Έντονα χρώματα, ιδιαίτερη φωνή είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός εντυπωσιακού συνόλου.

  great-blue-turaco.jpg
  A Great Blue Turaco at Jurong Bird Park, Singapore (Corythaeola cristata) By Michael Gwyther-Jones By Michael Gwyther-Jones CC BY 2.0

  Τα Turacos κατάγονται από την κεντρική και Νότιο Αφρική και χωρίζονται σε 18 υποείδη. Υπάγονται στην τάξη των Musophagidae (κοινώς banana eaters).

  Πρόκειται εμφανισιακά για ένα μικρό παγόνι με εντυπωσιακά χρώματα (πράσινο, μπλε, κόκκινο κίτρινο λευκό κ.α).

  Κατοικούν σε δασωμένες κοιλάδες και σε καταπράσινα δάση. Σπάνια θα μπορέσουμε να διακρίνουμε ένα από αυτά πάνω σε ένα δέντρο λόγο του καλού ''καμουφλάζ'' που τους παρέχουν τα χρώματά τους.

  red-crested-turaco.jpg
  Red Crested Turaco at the Brevard Zoo, FL. by Frostdragon (CC BY-NC 2.0)

  Διακρίνονται για την επαγρύπνηση τους και τον έντονο ήχο ειδοποίησης τους στα υπόλοιπα πτηνά όταν αντιληφθούν την ύπαρξη θηρευτών - κυνηγών στην περιοχή τους.

  Το πέταγμα τους είναι αδύναμο αλλά μπορούν να διαφύγουν γρήγορα τρέχοντας αλλά και σκαρφαλώνοντας στα δέντρα με την βοήθεια των φτερών τους αλλά και στο ιδιαίτερο πίσω δάχτυλο που είναι σε ευθεία γωνία σε σχέση με τα υπόλοιπα μπροστινά. Το πίσω δάχτυλο επίσης έχει την ικανότητα να μετακινείται και εμπρός όταν η περίσταση το κρίνει απαραίτητο.

  Το συνολικό τους μέγεθος είναι από 38-45 περίπου εκατοστά και τρέφονται κυρίως από φρούτα και παρά το όνομα τους δεν τρέφονται σχεδόν καθόλου με μπανάνες. Τη διατροφή τους την συμπληρώνουν με διάφορα ασπόνδυλα και μικρά έντομα.

  Αναπαραγωγή

  Τα Turacos είναι μονογαμικό είδος και κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε δέντρα. Η φωλιά τους μοιάζει σαν του περιστεριού (λόγο της εξέδρας που διαθέτει) και είναι πολύχρωμη ανάλογα με τον χρώμα τον γονιών.

  Το θηλυκό γεννά 2-3 αυγά και τα επωάζουν και οι δυο γονείς για 21-24 ημέρες.

  Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν την φωλιά πριν ακόμα πετάξουν λόγο της καλής τους αναρριχητικής τους ικανότητας και θα κάνουν περίπου ένα χρόνο για να διαμορφώσουν πλήρως τον χρωματικό τους φαινότυπο.

  Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση

  Επιστημονική ονομασία:
  Ονομασία: Τουράκο
  Αγγλική ονομασία: Turaco
  Τάξη: Musophagiformes
  Οικογένεια: Musophagidae
  Γένη: Corythaeola
  Corythaixoides
  Crinifer
  Gallirex
  Pseudopoetus
  Musophaga
  Menelikornis
  Tauraco
  Από inca1099, 11 Απρ 2008 | Ενημερώθηκε: 5 Απρ 2016 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  inca1099
  Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

  Τα Άρθρα του inca1099.
  Άρεσε στους Georgina, ianos και maria p.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...