Τελικά, χρειάζονται τα κόκκινα καναρίνια χρωστικές ουσίες;

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Τελικά, χρειάζονται τα κόκκινα καναρίνια χρωστικές ουσίες για να αναδείξουν το χρώμα τους ή όχι; Αν ναι, ποιες χρωστικές ουσίες πρέπει να τους χορηγούνται μέσω της διατροφής και σε ποια περίπτωση;

Τα κόκκινα καναρίνια εκτροφής


Αν και είναι ίσως γνωστό στους περισσότερους, το καναρίνι μπήκε στα σπίτια των ανθρώπων μετά τον 17ο αιώνα, όταν με την ανακάλυψη νέων κόσμων από τους Ευρωπαίους, άρχισαν να γίνονται γνωστά νέα είδη ζώων και φυτών στον υπόλοιπο, ήδη γνωστό κόσμο για την εποχή.

Το καναρίνι ήταν και είναι ένα από αυτά τα νέα κατοικίδια, που γνώρισε μεγάλη δημοφιλία. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πουλάκι με πολύ όμορφη φωνή, που υστερεί κάπως σε εμφάνιση, σε σχέση με άλλα πτηνά του Νέου Κόσμου, καθώς το χρώμα του πτερωματος του αποτελούνταν από μαύρο, κίτρινο και κάτι ενδιάμεσο, στις αποχρώσεις δηλαδή του καφέ.


Ένας γνωστός μου εκτροφέας κατείχε ένα ζευγάρι Μαυροκέφαλους Σπίνους της Βενεζουέλας (Red Siskin). Μην θέλοντας να τους χορηγήσει τίποτα τεχνητό, δεν έδινε στα καναρίνια του κανένα τεχνητό συμπλήρωμα για τη βελτίωση του χρώματός τους.

Αυτοί οι σπίνοι λοιπόν, τρέφονταν με σπόρους, λαχανικά, καρότο, και τριμμένο σφιχτοβρασμένο αυγό. Κάτω από αυτήν την διατροφή, ο αρσενικός απέκτησε μια μπρούτζινη απόχρωση του κίτρινου, χάνοντας κάθε ίχνος κόκκινου χρώματος.

kokkino-kanarini-jpg.36224
Τα Καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα αντλούν το ερυθρό χρώμα τους από την συγγένειά τους με τον κόκκινο Σπίνο της Βενεζουέλας. Εάν το χρώμα του σπίνου αυτού εξαρτάται από τη διατροφή, τότε σαφώς το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στο καναρίνι υβρίδιό του.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα πουλιά τρώνε μια ποικιλία από έντομα, καρκινοειδή, φύκια, βρύα, φρούτα, και μούρα. Από αυτά τα στοιχεία, τα διάφορα καροτινοειδή μεταβολίζονται και εναποτίθενται στο φτέρωμα. Εδώ στις βορειοανατολικές Πολιτείες, ο Καρδινάλιος της Βιρτζίνια χάνει αισθητά το έντονο χρώμα του το χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, η διατροφή των πουλιών περιορίζεται σε σπόρους. Το Φλαμίγκο καταναλώνει πλαγκτόν που περιέχει χρωστικές ουσίες. Όταν αυτά τα πουλιά στερούνται τις φυσικές τροφές τους, αποκτούν ένα πτέρωμα τόσο άσπρο, όσο και ένα κοτόπουλο πτηνοτροφείου. Τα φλαμίγκο στους ζωολογικούς κήπους ταΐζονται είτε με χυμό παντζαριού, είτε με χρωστικές ουσίες του εμπορίου, σε πιο οργανωμένες εγκαταστάσεις. Δεν είναι ούτε αφύσικο ούτε παραπλανητικό, τα πουλιά Κόκκινου Παράγοντα να χρειάζονται ειδικές ουσίες για να αναπτύξουν τον βέλτιστο χρωματισμό τους.

Είναι φυσικό να χορηγούνται στα πουλιά Κόκκινου Παράγοντα καροτινοειδή, όπως είναι φυσικό να δίδεται σφιχτοβρασμένο αυγό στη θηλυκιά που ταΐζει. Καταναλώνει το άγριο καναρίνι βρασμένο αυγό για να ταΐσει τους νεοσσούς του; Όχι! Πριν από την εξημέρωσή τους, τα πουλιά τάιζαν τους νεοσσούς τους με έντομα και άγρια φυτά. Τις ίδιες πηγές δηλαδή, που ο άγριος Μαυροκέφαλος Κόκκινος Σπίνος της Βενεζουέλας, αντλούσε το λαμπρό χρώμα του.

Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα της καναρινοκουλτούρας, απαγορευόταν στα πουλιά που τους είχαν χορηγηθεί χρωστικές ουσίες η συμμετοχή σε εκθέσεις. Από την αρχή υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το τι ορίζεται χορήγηση χρωστικών. Μερικοί θεωρούσαν ακόμη και το τριμμένο καρότο ως μια μορφή χορήγησης χρωστικής ουσίας. Οι περισσότεροι επέτρεπαν οποιαδήποτε μορφή φρούτων ή λαχανικών αλλά όχι με τη μορφή συμπυκνωμένων διαλυμάτων. Οι κανόνες ήταν αδύνατον να επιβληθούν και χρησίμευαν μόνο για τη δημιουργία νοσηρών καταστάσεων. Κανείς δεν παραδεχόταν οποιαδήποτε μορφή χορήγησης χρώματος. Σε μερικά πουλιά εξαιρετικής γενετικής καταγωγής που δεν τους χορηγήθηκε ειδική διατροφή, δεν τους επιτρεπόταν να ανταγωνιστούν. Σε άλλες εκθέσεις, που στηρίζονται στους “κανόνες εντιμότητας”, μόνο οι απατεώνες μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν.

Ακόμη και σήμερα, οι αρχάριοι παραπλανόνται συχνά από ορισμένους εκτροφείς. Σε μια έκθεση καναρινιών χρώματος, άκουσα έναν εκ των νικητών του διαγωνισμού που αγοράζει μεγάλες ποσότητες χημικών συμπληρωμάτων από εμένα, να λέει σε έναν νέο εκτροφέα: χορήγηση χρωστικών; Α όχι, Εγώ δίνω μόνο φρούτα και λαχανικά. Δηλώνω κατηγορηματικά λοιπόν, ότι κανένα καναρίνι Κόκκινου Παράγοντα δεν έχει κερδίσει οποιοδήποτε διαγωνισμό στην κατηγορία “Χρώματος” (τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια) που δεν του χορηγήθηκαν χρωστικές ουσίες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που περιβάλλουν τα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα σχετικά με τη χορήγηση χρώματος. Μερικοί ενθουσιώδεις, θεωρούν εσφαλμένα ότι τα καροτινοειδή θα βλάψουν το συκώτι των πουλιών ή με κάποιο άλλο τρόπο θα βραχύνουν τη διάρκεια ζωής τους. Είχα στην κατοχή μου καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα στα οποία χορηγούσα χρωστικές και έζησαν πάνω από δέκα χρόνια. Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα πώλησης προϊόντων υγιεινής διατροφής. Θα δείτε ότι η Βήτα καροτίνη συνιστάται κυρίως ως συμπλήρωμα στην ανθρώπινη διατροφή. Η Βήτα καροτίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία και θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η Bήτα καροτίνη είναι ένα από τα βασικότερα διατροφικά χρωστικά συμπληρώματα, για καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα.

Όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση του χρώματος στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα, ταξινομούνται στις λιποδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο μηχανισμό για να αποβάλει τυχόν συσσωρευμένο πλεόνασμα της ουσίας. Η χρήση των διατροφικών χρωστικών ουσιών βελτιώνει την εμφάνιση του πουλιού και προωθεί την υγεία. Η κακή χρήση και η κατάχρηση όμως, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται επιμελώς, όσον αφορά τις δόσεις.

Εμπειρικά, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να χορηγούνται μέχρι το σημείο που τα περιττώματα των πουλιών αναπτύξουν ροζ χρώμα. Αυτό είναι σημάδι ότι τα πουλιά δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν την χρωστική ουσία.

Δυστυχώς, πολλοί εκτροφείς αρνούνται να διαβάσουν ή να ακολουθήσουν τις οδηγίες χρήσεως. Το νερό θα πρέπει να δίνεται καθημερινά και πάντα φρέσκο. Αυτό ισχύει γενικά, αλλά ένα παραπάνω για το νερό που περιέχει χρωστικές ουσίες. Οι χημικές αυτές χρωστικές ουσίες, πρέπει να διατηρούνται σε μέρος δροσερό, σκοτεινό και ξηρό. Αν και δεν αλλοιώνονται, η θερμότητα, το φως και η υγρασία, προκαλούν την εξασθένηση των ουσιών αυτών.

Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας για την έναρξη της χορήγησης “χρώματος”. Ο εκτροφέας πρέπει να χορηγεί χρωστικές ουσίες στη θηλυκιά που ταΐζει νεοσσούς και στο νερό αλλά και στην τροφή των νεοσσών. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι νεοσσοί θα αφήσουν τη φωλιά με “βάθος κόκκινου”, σχεδόν όμοιο με αυτό που θα έχουν μετά από την πρώτη τους πτερόρροια. Επίσης, καναρίνια που τους έχει χορηγηθεί χρώμα στη φωλιά, θα “ντυθούν” εξολοκλήρου με κόκκινα φτερά. Τα νεαρά πουλιά στα οποία δεν είχε χορηγηθεί χρώμα μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψαν τη φωλιά, διατηρούν άσπρο πτέρωμα στις φτερούγες και την ουρά.

Στα ενήλικα πουλιά θα πρέπει να χορηγείται χρώμα συνεχώς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μερικοί χορηγούν χρώμα μόνο κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας. Ο οργανισμός του πουλιού πρέπει να “διαποτιστεί” με αυτήν την χημική ουσία προτού να αρχίσει η πτερόρροια, προκειμένου να αναπτυχθεί στη συνέχεια το καλύτερο δυνατό χρώμα. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί αυτό, είναι να παρέχονται συνεχώς χρωστικές ουσίες.

Τα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα, απαιτούν υψηλότερο ποσοστό καροτινοειδών από αυτό που υπάρχει κανονικά στη διατροφή. Επίσης, εάν δεν παρέχεται στα πουλιά μια σταθερή πηγή χρωστικών ουσιών, σε περίπτωση απώλειας ενός προβληματικού φτερού, το νέο που θα αναπτυχθεί θα έχει διαφορετική απόχρωση. Αυτό θα προκαλέσει ζημιά σε ένα πουλί που προορίζεται για διαγωνισμό.

Χρωστικές ουσίες για κόκκινα καναρίνια

Υπάρχουν τρεις κύριες χημικές ουσίες που χορηγούνται στα καναρίνια χρώματος Κόκκινου Παράγοντα:
  • Κανθαξανθίνη
  • Βήτα καροτίνη
  • Άλλα πορτοκαλί καροτινοειδή
Η κανθαξανθίνη είναι η ισχυρότερη χρωστική ουσία που προάγει την ανάπτυξη του χρώματος των πουλιών. Μερικοί εκτροφείς χρησιμοποιούν την κανθαξανθίνη ως τη μοναδική χημική ουσία για την χορήγηση χρώματος. Αυτή δεν είναι και η καλύτερη πρακτική. Πουλιά που τους χορηγείται μόνο κανθαξανθίνη, αναπτύσσουν μια θαμπή κεραμιδί απόχρωση του κόκκινου. Η κατάλληλη αναλογία είναι να χορηγείται στα πουλιά κατά το μισό κανθαξανθίνη και κατά το άλλο μισό Bήτα καροτίνη. Με αυτόν τον τρόπο, τα πουλιά θα αναπτύξουν κόκκινο λαμπερό πτέρωμα. Αυτές οι ουσίες θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς διαθέσιμες στο νερό.

Η κατάλληλη ποσότητα χορήγησης, είναι ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα σε μισό γαλόνι νερού. Μπορείτε να βάλλεται στο ψυγείο την ποσότητα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Η κανθαξανθίνη και η Bήτα καροτίνη μπορούν επίσης να χορηγηθούν μέσω της τροφής των νεοσσών. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα κανθαξανθίνης – Bήτα καροτίνης , με ένα κιλό ξηράς τροφής.

Η κανθαξανθίνη και η Bήτα καροτίνη, είναι οι βασικές ουσίες που χορηγούνται για το χρωματισμό των καναρινιών Κόκκινου Παράγοντα. Υπάρχουν επίσης και άλλα πορτοκαλί καροτινοειδή. Όταν χορηγείται σε συνδυασμό με την κανθαξανθίνη και τη Bήτα καροτίνη, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός φωτεινότερου κόκκινου χρώματος. Τα πορτοκαλί καροτινοειδή έχουν σαν βάση το λάδι. Προστίθενται στην τροφή των νεοσσών ή αναμιγνύονται με σπόρους όπως τον γαϊδουράγκαθο ή το κανναβούρι. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το έλαιο αυτό με μια λίβρα (453 γρ) σπόρο. Αφήστε τον να σταθεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας πριν τον χορηγήσετε, για να απορροφηθεί η χρωστική ουσία από το σπόρο.

Όταν αγοράζετε κανθαξανθίνη και Bήτα καροτίνη, να ζητάτε “καθαρά” συστατικά. Sucrose, δεξτρόζη και άλλα σάκχαρα, βιταμίνη C και βιταμίνη β, προστίθενται μόνο επειδή είναι φτηνά. Δε βελτιώνουν το χρώμα. Πολλοί έμποροι υπερχρεώνουν τους πελάτες χωρίς έλεος. Κάποιοι άλλοι δεν αποθηκεύουν τις ουσίες κατάλληλα. Με μια μικρή έρευνα αγοράς, μπορείτε να αγοράσετε “καθαρές” χημικές ουσίες σε λογικές τιμές. Να αγοράζετε μόνο από προμηθευτές που έχουν υψηλό κύκλο εργασιών και διατηρούν σε ψύξη το προϊόν, μέχρι τη στιγμή της αποστολής του.

Τα καροτινοειδή βρίσκονται στα μούρα, τα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες, τις κολοκύθες, τις ντομάτες, και τα κεράσια. Οι τροφές αυτές θα πρέπει επίσης να χορηγούνται στα πουλιά, ούτως ώστε κάποιες χρωστικές ουσίες που ίσως δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα ή που δεν θα έχουν τυποποιηθεί, να λαμβάνονται και αυτές από τα πουλιά. Αυτά τα φρούτα και λαχανικά δίνονται σε συνδυασμό με τις χημικές ουσίες.

Τα καναρίνια που εκτίθενται σήμερα, είναι ισάξια του Μαυροκέφαλου Σπίνου της Βενεζουέλας, όσον αφορά στο χρώμα.

By Anthony Olszewski
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
5.281
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top