Τα φαιό καναρίνια - Phaeo Canaries

 1. misalouris
  Τα φαιό καναρίνια είναι ένα σχετικά νέο είδος, μια όμορφη μετάλλαξη στην οικογένεια των καναρινιών.

  Η μετάλλαξη των φαιό καναρινιών

  Αυτή μετάλλαξη άρχισε να εκτρέφεται το 1964, από τον Βέλγο Jean Pierre Ceuppens οποίος είναι τελικά κι ο δημιουργός της. Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα πουλιά της καφέ και της μαύρης σειράς και η διαφοροποίησή τους αφορά καθαρά τις ευμελανίνες στο φτέρωμα της κάθε γραμμής.

  Αυτή η διαφοροποίηση εστιάζεται στη μεγαλύτερη διάχυση της ευμελανίνης στο κέντρο των φτερών της μαύρης σειράς, σε σχέση με τη σοβαρή μείωση που παρατηρείται στα φτερά των καναρινιών της καφέ σειράς.

  Φυσικά για να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα ας θυμηθούμε κάποιες από τις βασικές ορολογίες που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνονται κατανοητά όλα όσα αναφέρονται.

  Μαύρο-καφέ-φαιό-φτερό.jpg

  Μαύρη ευμελανίνη

  Είναι η μαύρη μελανίνη που ευρίσκεται στο κέντρο των φτερών και στο κάτω άκρο τους στο υπο-πτέρωμα. Αυτήν τη μελανίνη την έχουν τα πουλιά της πράσινης σειράς.

  Καφέ ευμελανίνη

  Είναι η καφέ μελανίνη που ευρίσκεται στο κέντρο των φτερών και στο κάτω άκρο τους στο υπο-πτέρωμα. Αυτήν τη μελανίνη την έχουν τα πουλιά της καφέ σειράς, συμπεριλαμβανομένου του είδους των πουλιών που αναφερόμαστε.

  Φαιομελανίνη

  Είναι η καφέ μελανίνη που εντοπίζεται στην περιφέρεια των φτερών και είναι πάντα παρούσα στα φαιό καναρίνια.

  Καφέ σειρά πουλιών

  Σε αυτά ανοίκουν τα πουλιά που έχουν σοβαρή ένδειξη παρουσίας καφέ ευμελανίνης έναντι της μαύρης.

  Υποπτέρωμα

  Πλάτη-φαιό-καναρινιού.jpg

  Το υπο-πτέρωμα είναι το κάτω μέρος των πούπουλων που έχει ένα πουλί και σε μήκος που αφορά το 1/3 του μήκους των φτερών. Το πιο εύκολο και προσβάσιμο τμήμα ελέγχου του υπο-πτερώματος είναι το κάτω μέρος της κοιλιάς. Στα πουλιά της καφέ σειράς είναι από απαλό μπεζ έως σκούρο καφέ ενώ στα λιποχρωμικά καναρίνια είναι λευκό.

  Χαρακτηριστικά των φαιό καναρινιών

  κόκκινα-μάτια-phaeo.jpg
  Σημαντικό αλλά και βασικό χαρακτηριστικό της μετάλλαξης είναι τα έντονα κόκκινα μάτια (ino) που έχουν όλα τα καναρίνια φαιό. Tο χρώμα των ματιών της καφέ σειράς των φαιό καναρινιών που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας, είναι πιο έντονα κόκκινα σε σχέση με της "μαύρης" στα δεξιά όπου σαφώς τα μάτια παρουσιάζονται πιο σκούρα.

  Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εμφάνιση ενός πολύ σκούρου καφέ χρώματος της φαιομελανίνης. Ειδικά στα μωσαϊκού φτερώματος, αυτή η μετάλλαξη δρα επιτρέποντας στο λευκό πλέον σχέδιο αχάτη της πλάτης να εμφανίζεται διάσπαρτα και όμορφα από ψηλά στο κεφάλι μέχρι χαμηλά στην ουρά του καναρινιού, αναδεικνύοντας και την ιδιαίτερη ομορφιά αυτής της μετάλλαξης στο έπακρο.

  Όπως όλοι, γνωρίζουμε οι γραμμές του αχάτη στα περισσότερα καναρίνια είναι μελανινικές και μπορούμε να τις συναντήσουμε από ανοιχτό καφέ έως και μαύρες. Έτσι, ειδικά οι λευκές διακεκομμένες γραμμές δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση στο έντονα καφέ χρώμα της πλάτης των φαιό καναρινιών.

  Όσο πιο ασύμμετρα διάσπαρτες είναι τόσο πιο όμορφα γράφουν στις πλάτες των πουλιών αυτής της ράτσας.

  κίτρινο-αρσενικό-φαιό-καναρίνι-min.jpg

  Αυτή η εικόνα δείχνει ένα κίτρινο αρσενικό φαιό καναρίνι μωσαϊκου φτερώματος με τα τυπικά χαρακτηριστικά του χρώματος (ή της μετάλλαξης).
  1. Μια πολύ σημαντική μάσκα στο πρόσωπο του.
  2. Οι τυπικές λευκές γραμμές.
  3. Τα τελειώματα των φτερών της ουράς.
  Η ένταση της φαιομελανίνης πρέπει να παραμένει ίδια από τα πλευρά μέχρι και την πλάτη και από το κεφάλι μέχρι την ουρά, επιτρέποντας με το βαθύ καφέ χρώμα την ανάδειξη των λευκών στιγμάτων.

  Η ανάμειξη του λιποχρώματος με το υπόλοιπο καφέ σκούρο πτέρωμα στο θώρακα αλλά κυρίως στο πρόσωπο δημιουργούν μια όμορφη μάσκα, χαρακτηριστική κυρίως στα αρσενικά μέλη υπο-είδους της ράτσας αυτής.

  Στα μεγάλα κινητήρια φτερά όπως και στα φτερά της ουράς των πτηνών πρέπει να υπάρχει το χαρακτηριστικό καφέ έντονο τελείωμα (σαν στρίφωμα). Στα αριστερά της φωτογραφίας παρατηρούμε το σωστό καφέ τελείωμα ή είναι μειωμένο ενώ στα δεξιά της φωτογραφίας απουσιάζει από τα φτερά. Αυτό το μειονέκτημα θεωρείται λάθος και βαθμολογείται αρνητικά.

  ένταση-φαιομελανίνης.jpg

  Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια των καναρινιών έχουν μπεζ χρώμα το χρώμα δηλαδή του δέρματος, χωρίς να παρουσιάζονται μελανινικά σημάδια ή κενά.

  Το λιποχρώμα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις εκδοχές του και σε όλους τους τύπους φτερώματος κατά προφανή τρόπο.

  Διασταυρώσεις φαιό καναρινιών

  Η μετάλλαξη των φαιό καναρινιών ακολουθεί τη γενετική των υπολειπόμενων καναρινιών. Δηλαδή το γονίδιο υποχωρεί έναντι των μη φαιό που για να παρουσιαστεί πρέπει και τα δυο πουλιά να είναι φορείς αυτής της μη φυλοσύνδετης μετάλλαξης.
  1. Φαιό καναρίνι Χ Φαιό καναρίνι
  2. Φαιό καναρίνι Χ Νορμάλ καναρίνι
  3. Φαιό καναρίνι Χ Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό
  4. Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό Χ Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό
  5. Νορμάλ καναρίνι Χ Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό
  Δείτε στη γκαλερή του άρθρου τα γραφήματα με τους συνδυασμούς ζευγαριών των Φαιό καναρινιών.

  μαύρη-καφέ-γραμμή-φαιό.jpg
  Στην εικόνα παρουσιάζονται τα "γενετικά" αποτελέσματα αριστερά της μαύρης γραμμής και δεξιά της καφέ γραμμής των φαιό καναρινιών. Τα τελευταία χρόνια οι εκτροφείς ασχολούνται όλο και περισσότερο με την καφέ σειρά, εγκαταλείποντας την μαύρη. Στο πίσω μέρος βρίσκονται τα μικρά φορείς των μεταλλάξεων.

  Είδη και κατηγορίες φαιό καναρινιών
  • κίτρινα έντονα και χιονέ
  • κίτρινα ιβουάρ έντονα και χιονέ
  • λευκό κυρίαρχο φαιό και λευκό υποτελές
  • φαιόκόκκινο έντονο φαιό και χιονέ
  • κόκκινο ιβουάρ έντονο φαιό και χιονέ
  • κίτρινα μωσαϊκά φαιό
  • κίτρινα ιβουάρ μωσαϊκά φαιό
  • κόκκινο μωσαϊκά φαιό
  • κόκκινα ιβουάρ μωσαϊκά φαιό
  Μερικά δείγματα φαιό καναρινιών

  Φαιό-1-min.jpg Φαιό-2-min.jpg Φαιό-3-min.jpg Φαιό-4-min.jpg Φαιό-5-min.jpg

  Σχετικές Συζητήσεις
  Διασταύρωση φαιό καναρινιών

  Αναφορές
  Der Farbschlag Phaeo
  Download pdf (ger)
  Από misalouris, 10 Ιαν 2016 | Ενημερώθηκε: 26 Ιαν 2016 | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  misalouris
  Ο misalouris είναι μέλος του PetBirds από τις 21 Οκτ 2011. Διετέλεσε συντονιστής συζητήσεων στα Forum του από τις 4 Σεπ 2014 έως τις 13 Ιαν 2017. Είναι εκτροφέας καναρινιών χρώματος και τύπου.

  Τα Άρθρα του misalouris.
  Like από lazarou savvas, eva vrs, ilie mp αλλά και άλλους 11.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Γιάννης 1982
  5/5,
  "Πλήρες και λεπτομερές άρθρο! Ευχαριστούμε πολύ!"
  Άρεσε στους Georgina και misalouris.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...