Τα Πτηνά Συντροφιάς (Μέρος Α)

 1. Stavros
  Γενικές πληροφορίες και στοιχεία παθολογίας

  Παράλληλα με την αύξηση της ζωοφιλίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, και την αύξηση του αριθμού των ζώων (κυρίως τετραπόδων), που ο άνθρωπος διατηρεί στα μεγάλα κυρίως αστικά κέντρα, ως ζώα συντροφιάς ή αναψυχής, έχουμε και ανάλογη αύξηση των πτηνών που διατηρούνται ως ζώα συντροφιάς ή αναψυχής.

  Διάφορα πτηνά, κυρίως καναρίνια (Serinus canarius) και παπαγαλάκια (Mellopsittacus undulatus), ήταν δημοφιλή κατοικίδια από αιώνες. Ο βασικότερος λόγος της προσέγγισης των ζώων αυτών από τον άνθρωπο ήταν το μελωδικό τους κελάηδημα και δευτερευόντως τα εκπληκτικά πολλές φορές χρώματα τους. Στη σημερινή εποχή, εκτός από τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά που κάποια από τα πτηνά διαθέτουν, σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πτηνών ως κατοικιδίων αναψυχής, παίζουν επίσης: ο λίγος χρόνος που απαιτείται για την περιποίησή τους, ο μικρός χώρος που καταλαμβάνουν στις σύγχρονες κατοικίες, και το μικρό κόστος που απαιτείται (για τα περισσότερα από αυτά) για την απόκτηση και τη συντήρησή τους.

  Τα κυριότερα είδη πτηνών που διατηρούνται από τον άνθρωπο ως πτηνά αναψυχής ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: Καναρίνια και Ψιττακοειδή.

  Τα Καναρίνια

  Κατάγονται από τα Κανάρια Νησιά, Μαδέρα και Αζόρες από όπου πέρασαν στην Ευρώπη το 15ο αιώνα με τους Πορτογάλους εξερευνητές. Έχουν μήκος από 12 έως 14 cm, ενώ το άνοιγμα των πτερών είναι γύρω στα 21 cm. Το βάρος τους είναι 15 έως 35gr. Η διάρκεια της ζωής τους είναι κατά μέσο όρο 15 έτη. Η αναπαραγωγική τους περίοδος αρχίζει τον Απρίλιο, ενώ το ζευγάρωμα μπορεί να γίνει από το πρώτο έτος της ηλικίας και καλό είναι να μην ξεπερνά το έκτο έτος . Το θηλυκό γεννά τα αυγά του κάθε 24 ώρες περίπου και παράγει από 4 έως 6. Η επώαση των αυγών διαρκεί 14 ημέρες. Η γέννηση αλλά και η επώαση των αυγών, μπορεί να επαναληφθούν 2- 3 φορές μέσα σε μία αναπαραγωγική περίοδο. Το κελάηδημα στα καναρίνια έχει ποικιλία στην ένταση και στη χροιά αλλά και στην ποιότητα του ήχου. Το κελάηδημα σταματά κατά την περίοδο της αλλαγής του πτερώματος και επηρεάζεται επίσης από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Πιο ωραία και δυνατά κελαηδούν τα αρσενικά, και μάλιστα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Οι φυλές των καναρινιών ταξινομούνται με μεγάλη δυσκολία και μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
  • Ανάλογα με την ποιότητα κελαηδήματος: Χάρτζ, Μαλινουά, Τιμπράντος, Αμέρικαν Σίνγκερ.
  • Ανάλογα με τον χρωματισμό: Πράσινο, Κίτρινο, Λευκό, Μπλε, Καστανόχρωμο, Ρεντ Φάκτορ, Ισαβέλλας.
  • Ανάλογα με το μέγεθος: Γιορκσάιρ, Λανκασάιρ, Λίζαρντ, Κρεστ, Γκλόστερ, Νόργουιτς, Μπόρντερ, Φάιφ, Κολόμπους, Σκοτς, Παρίσιαν Φριλ, Μίλαν Φριλ, Πάντοβαν, Σουίς, Νόρθερν Ντατς, Σάουθερν Ντατς, Μίνχενερ και Τζαπανίζ Χόσο.
  Είναι πτηνά σποροφάγα με κυριότερες προτιμήσεις στον καναρόσπορο, το κεχρί, το κανναβούρι, τη βρώμη, το λινάρι, το κάρδαμο και την παπαρούνα. Επιπλέον θα πρέπει να προσφέρουμε στα πτηνά ως συμπλήρωμα στη διατροφή τους διάφορα φρούτα, κόκαλο σουπιάς, άμμο και βραστό αυγό, ενώ το νερό θα πρέπει να είναι άφθονο. Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ καλά μίγματα από τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία είναι ισορροπημένα σε ότι αφορά στις διατροφικές τους ανάγκες .
  Τα Ψιττακοειδή

  Είναι τα πτηνά που ανήκουν σε τρεις βασικές οικογένειες. 1.Loridae, 2. Cacatuidae και 3.Psittacidae. Στη χώρα μας το πιο διαδεδομένο ψιττακοειδές και με πολλούς φίλους είναι ο Mellopsittacus undulatus του γένους parakeets, είναι δε διεθνώς γνωστό με το όνομα Budgerigar, ενώ επεκράτησε στα νέα ελληνικά η ονομασία "παπαγαλάκια". Aλλα Ψιττακοειδή είναι οι παπαγάλοι Αμαζονίου - Amazons, οι Γκρίζοι παπαγάλοι της Αφρικής - African Greys ή Zako, οι Κοκατούα Cockatoos, οι Μακάο - Macaws Ara, οι Κοκατίλς - Cockatiels καθώς και τα μικρόσωμα Love Birds.

  Τα Παπαγαλάκια ή Budgerigars είναι τα πιο κοινωνικά ψιττακοειδή, με ικανότητα ομιλίας, που βασίζεται στην συνεχή και υπομονετική επανάληψη. Το μήκος τους είναι 14-16 cm, το άνοιγμα των πτερύγων είναι 25-30 cm, ενώ το βάρος τους από 35 έως 60 gr. Στη βάση του άνω ράμφους υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές μάζες περίπου ωοειδείς, το χρώμα των οποίων καθορίζει το φύλο. Έτσι στα αρσενικά ο συγκεκριμένος ιστός έχει χρώμα μπλε, ενώ στα θηλυκά έχει χρώμα καστανό. Η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στα 8 έτη. Τα παπαγαλάκια είναι ικανά να αναπαραχθούν από 3 – 4 μηνών. Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει την άνοιξη. Τα αυγά γεννιούνται κάθε 48 ώρες. Έχουν δύο εκκολάψεις σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο, όπου στην πρώτη γεννιούνται 3-7 αυγά, ενώ στη δεύτερη 5-12 αυγά. Είναι σποροφάγα πτηνά, καταναλώνουν καναρόσπορο, κεχρί, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο κλπ. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν λέκιθο αυγών, σκόνη γάλακτος, μαγιά μπύρας κλπ, αλλά τα συμπληρώματα αυτά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% της συνολικής ποσότητας τροφής τους. Καλό είναι σε μικρές ποσότητες να χορηγούνται επίσης πράσινα φυτά και φρούτα.

  Στην Ελληνική αγορά διατίθενται επίσης και διάφορα άλλα είδη πτηνών τα οποία ανήκουν στην άγρια πανίδα της χώρας μας. Η σύλληψη, και η εμπορία των πτηνών αυτών, απαγορεύονται, από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και από την Ελληνική Νομοθεσία. Τέτοια είδη πτηνών είναι: ο Σπίνος, η Καρδερίνα, το Λούγαρο, ο Χονδρομύτης, το Σκαρθάκι, ο Φλώρος και ο Κότσυφας.

  Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και το ότι στη χώρα μας υπάρχουν επίσης "χομπίστες" εκτροφείς περιστεριών, οι οποίοι εκτρέφουν διάφορες φυλές "ταχυδρομικών" περιστεριών, στα οποία απολαμβάνουν το περίφημο πέταγμα ακριβείας που τα πτηνά αυτά πραγματοποιούν.

  Σε ότι αφορά τα βασικά νοσήματα που προσβάλλουν τα πτηνά συντροφιάς και επομένως συχνά απασχολούν τους ιδιοκτήτες τους, αυτά μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής ενότητες:

  • νοσήματα που σχετίζονται με παράγοντες καταπόνησης (stress).
  • νοσήματα που οφείλονται σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα.
  • νοσήματα που οφείλονται σε διατροφικά σφάλματα.
  Πάνος Μαραφέλιας
  Κτηνίατρος
  Από Stavros, 24 Ιουλ 2006 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...