Τα Πτηνά Συντροφιάς (Μέρος Α)

Γενικές πληροφορίες και στοιχεία παθολογίας

Διάφορα πτηνά, κυρίως καναρίνια (Serinus canarius) και παπαγαλάκια (Mellopsittacus undulatus), ήταν δημοφιλή κατοικίδια από αιώνες. Ο βασικότερος λόγος της προσέγγισης των ζώων αυτών από τον άνθρωπο ήταν το μελωδικό τους κελάηδημα και δευτερευόντως τα εκπληκτικά πολλές φορές χρώματα τους. Στη σημερινή εποχή, εκτός από τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά που κάποια από τα πτηνά διαθέτουν, σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πτηνών ως κατοικιδίων αναψυχής, παίζουν επίσης: ο λίγος χρόνος που απαιτείται για την περιποίησή τους, ο μικρός χώρος που καταλαμβάνουν στις σύγχρονες κατοικίες, και το μικρό κόστος που απαιτείται (για τα περισσότερα από αυτά) για την απόκτηση και τη συντήρησή τους.

Τα κυριότερα είδη πτηνών που διατηρούνται από τον άνθρωπο ως πτηνά αναψυχής ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: Καναρίνια και Ψιττακοειδή.


Τα Παπαγαλάκια ή Budgerigars είναι τα πιο κοινωνικά ψιττακοειδή, με ικανότητα ομιλίας, που βασίζεται στην συνεχή και υπομονετική επανάληψη. Το μήκος τους είναι 14-16 cm, το άνοιγμα των πτερύγων είναι 25-30 cm, ενώ το βάρος τους από 35 έως 60 gr. Στη βάση του άνω ράμφους υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές μάζες περίπου ωοειδείς, το χρώμα των οποίων καθορίζει το φύλο. Έτσι στα αρσενικά ο συγκεκριμένος ιστός έχει χρώμα μπλε, ενώ στα θηλυκά έχει χρώμα καστανό. Η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στα 8 έτη. Τα παπαγαλάκια είναι ικανά να αναπαραχθούν από 3 – 4 μηνών. Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει την άνοιξη. Τα αυγά γεννιούνται κάθε 48 ώρες. Έχουν δύο εκκολάψεις σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο, όπου στην πρώτη γεννιούνται 3-7 αυγά, ενώ στη δεύτερη 5-12 αυγά. Είναι σποροφάγα πτηνά, καταναλώνουν καναρόσπορο, κεχρί, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο κλπ. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν λέκιθο αυγών, σκόνη γάλακτος, μαγιά μπύρας κλπ, αλλά τα συμπληρώματα αυτά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% της συνολικής ποσότητας τροφής τους. Καλό είναι σε μικρές ποσότητες να χορηγούνται επίσης πράσινα φυτά και φρούτα.

Στην Ελληνική αγορά διατίθενται επίσης και διάφορα άλλα είδη πτηνών τα οποία ανήκουν στην άγρια πανίδα της χώρας μας. Η σύλληψη, και η εμπορία των πτηνών αυτών, απαγορεύονται, από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και από την Ελληνική Νομοθεσία. Τέτοια είδη πτηνών είναι: ο Σπίνος, η Καρδερίνα, το Λούγαρο, ο Χονδρομύτης, το Σκαρθάκι, ο Φλώρος και ο Κότσυφας.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και το ότι στη χώρα μας υπάρχουν επίσης "χομπίστες" εκτροφείς περιστεριών, οι οποίοι εκτρέφουν διάφορες φυλές "ταχυδρομικών" περιστεριών, στα οποία απολαμβάνουν το περίφημο πέταγμα ακριβείας που τα πτηνά αυτά πραγματοποιούν.

Σε ότι αφορά τα βασικά νοσήματα που προσβάλλουν τα πτηνά συντροφιάς και επομένως συχνά απασχολούν τους ιδιοκτήτες τους, αυτά μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής ενότητες:

  • νοσήματα που σχετίζονται με παράγοντες καταπόνησης (stress).
  • νοσήματα που οφείλονται σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα.
  • νοσήματα που οφείλονται σε διατροφικά σφάλματα.
Πάνος Μαραφέλιας
Κτηνίατρος
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
1.659
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top