Τα Καναρίνια Χρώματος

Τα καναρίνια χρώματος είναι ο πιο δημοφιλής Τύπος καναρινιών στους κατόχους αυτού του είδους πουλιών. Είναι τα καναρίνια που εκτρέφονται για το χρώμα του πτερώματός τους, το οποίο κατηγοηοποιείται βάσει προτύπων που ορίζονται από την Παγκόσμια Ορνιθολογική Συνομοσπονδία.

Περιεχόμενα

Το χρώμα του πτερώματος στα καναρίνια ρυθμίζεται βιολογικά από δύο χρωστικές ουσίες: τις μελανίνες και τα λιποχρώματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ουσιών στα φτερά του καναρίνιου, δημιουργεί όλες τις χρωματικές αποχρώσες που θαυμάζουμε σήμερα στα αγαπημένα μας πτηνά.

Τα καναρίνια χρώματος δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο με την εκτροφή και τις επιλεκτικές διασταυρώσεις του άγριου καναρινιού.

Το άγριο καναρίνι έχει σαν βάση χρώματος το κίτρινο (λιπόχρωμα) που επικαλύπτεται σε σημεία από μαύρο και καφέ (μελανίνες) στο πτέρωμα, ο συνδυασμός των οποίων δίνει αυτό το κιτρινοπράσινο χρώμα που συναντούμε και στο δικό μας Σκαρθί.

Το κόκκινο χρώμα εισήχθη στα καναρίνια μετά τον υβριδισμό του με το Red Siskin και τη δημιουργία της βασικής κόκκινης μετάλλαξης, τον Κόκκινο Παράγοντα. Με βάση αυτόν, προέκυψαν πολλές ποικιλίες κόκκινων καναρινιών διαφόρων τύπων πτερώματος που δίνουν διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις του κόκκινου.

Κατηγορίες Καναρινιών Χρώματος


Το χρώμα στο πτέρωμα όλων των καναρινιών αποτελείται από δύο στοιχεία: Το Λιπόχρωμα και τις Μελανίνες. Το χρώμα της βάσης του πτερώματος ήταν το κίτρινο, όπως στο άγριο καναρίνι, ενώ στο σύγχρονο καναρίνι εισήχθησαν αργότερα το Κυρίαρχο Λευκό, το Υπολειπόμενο ή Υποχωρητικό Λευκό και το Κόκκινο.

Το μελανινικό χρώμα περιλαμβάνει τις σκούρες αποχρώσεις του μαύρου και του καφέ από το άγριο καναρίνι. Όταν τα λιποχρωμικά χρώματα και οι μελανίνες επικαλύπτονται, παράγουν χρώματα όπως το πράσινο, το μπλε, το χάλκινο, το κανελί (cinnamon), το φαιό και το καφέ.

Έτσι λοιπόν, η εξέλιξη των σύγχρονων καναρινιών χρώματος βασίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:
  • Λιποχρωμικά Καναρίνια
  • Μελανινικά Καναρίνια

Λιποχρωμικά Καναρίνια


Στα λιποχρωμικά ανήκουν όλα τα καναρίνια κίτρινου, άσπρου και κόκκινου χρώματος. Για να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα τους τα καναρίνια και μετά την πτερόρροια, πρέπει να τους χορηγηθούν χρωστικά διατροφικά συμπληρώματα.

Για να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα τους τα καναρίνια και μετά την πτερόρροια πρέπει να τους χορηγηθούν χρωστικά διατροφικά συμπληρώματα.

Μελανινικά Καναρίνια


Στα μελανινικά ανήκουν όλα τα πουλιά σκούρου χρώματος, των οποίων η χρωματική σύνθεση δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και παραμένει αμετάβλητη από την αρχή της μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φτερού.

Δείτε αναλυτικά τι και ποια είναι τα μελανινικά καναρίνια και οι χρωματικές ποικιλίες τους.
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
  • @Stavros
Συντάκτες Ανάπτυξης
  • -
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
4.548
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Καναρινιών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top