Τα Καναρίνια Φωνής

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Όλα τα καναρίνια τραγουδούν. Τα καναρίνια φωνής όμως είναι αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα από επιλεκτικές διασταυρώσεις αποκλειστικά για το κελάηδημά τους.

Γνωρίστε τα καναρίνια φωνής


%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AE%CF%82_-jpg.42709


Τα καναρίνια φωνής είναι μια από τις τρεις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι φυλές των καναρινιών. Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι, τα καναρίνια χρώματος και τα καναρίνια τύπου.

Η κατηγορία των καναρινιών φωνής δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο μέσα από μια μακρόχρονη προσπάθεια που ξεκινά από το άγριο ως το σύγχρονο καναρίνι που γνωρίζουμε σήμερα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας προέκυψε μέσα από συνεχείς επιλεκτικές διασταυρώσεις, σε συνδυασμό με την ικανότητα των καναρινιών να μιμούνται ήχους μέσα από την εκπαίδευση.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι:
  • Τα Καναρίνια Χαρτζ (Harzer Roller)
  • Τα Καναρίνια Μαλινουά (Waterslager Malinois)
  • Τα Καναρίνια Τιμπράδο (Timbrado)
Υπάρχουν επίσης και κάποιες ράτσες λιγότερο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό, όπως είναι ο Αμερικανός Τραγουδιστής (American singer), ο Ρώσος Τραγουδιστής (Rusian singer) κ.α.

Τα Καναρίνια Χαρτζ (Harzer Roller)


Η ράτσα αναπτύχθηκε στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή Harz. Μερικές δεκαετίες αργότερα η δημοφιλία της είχε εκτοξευθεί. Η φωνή του καναρινιού Χαρτζ έχει πολύ χαμηλή ένταση και τα πουλιά τραγουδούν με κλειστό ράμφος.

Η μελωδία που παράγουν τα καναρίνια Harz μπορεί να περιγραφεί ως κυλιόμενος, ρολαριστός ήχος χαμηλής έντασης. Από την περιγραφή αυτή προκύπτει και ο όρος "Roller" που μαζί με τη λέξη "Harzer" που προσδιορίζει την προέλευση του, αποτελούν την ονομασία του.

Ακούστε τα καναρίνια Harzer Roller


Τα Καναρίνια Μαλινουά (Waterslager Malinois)


Είναι καναρίνια που κατάγονται από το Βέλγιο και συγκεκριμένα από την περιοχή Μαλίν. Οι πρώτες αναφορές και περιγραφές της ράτσας προέρχονται περίπου από το 1710 ενώ άρχισε να γίνεται δημοφιλής τον 19ο αιώνα.

Το τραγούδι των καναρινιών Malinois (Μαλινουά) είναι χαμηλής έντασης, περιλαμβάνει ήχους νερού που κυλά, νερού που βράζει καθώς και ήχους φλάουτου και αηδονιού.

Η φλαμανδική λέξη Waterslag σημαίνει "χτύπημα νερού" και ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το τραγούδι των πουλιών. Οι λέξεις Belgian (Βελγικό) και Malinois (Μαλινουά) που συμπληρώνουν την πλήρη ονομασία του, αναφέρονται στη χώρα και τον τόπο καταγωγής των πουλιών.

Ακούστε το Βελγικό Waterslager Μαλινουά


Μάθετε περισσότερα για αυτά τα πουλιά στο άρθρο Καναρίνια Μαλινουά (Waterslager Malinois)

Τα Καναρίνια Τιμπράδο (Timbrado)


Είναι η νεότερη ράτσα καναρινιών, με καταγωγή την Ισπανία. Η ανάπτυξή της ξεκινά λίγο πριν τα μέσα του εικοστού αιώνα με επιλεκτικές διασταυρώσεις του άγριου καναρινιού, για τη δημιουργία ενός πουλιού που το τραγούδι του μοιάζει με το τέμπο και το ηχόχρωμα που παράγουν οι ισπανικές καστενιέτες.

Το τραγούδι των πουλιών χαρακτηρίζεται μέτριας έως δυνατής έντασης, χωρίς όμως να "χτυπάει" έντονα στο αφτί.

Μια ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ράτσας σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, είναι ότι χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες ή "γραμμές" όπως λέγεται συνήθως, με τη καθεμία από αυτές να έχει ελαφρά διαφορετικό ηχόχρωμα διατηρώντας όμως τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τραγούδι του Ισπανικού Τιμπράδο.

Οι "γραμμές" των Timbrado
  • Clasico (Classico) ή συνεχής
  • Floreados (discontinuo) ή ασυνεχής
  • Intermidiate ή ημισυνεχής (ανάμεσα σε Clasico και της Floreados)
Ακούστε τον Ισπανό τενόρο

Timbrado Clasico


Timbrado Floreados


Timbrado Intermidiate


Τα Τιμπράδο άρχισαν να γίνονται δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Τα Forums των Καναρινιών στο PetBirds
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

mgerom
Βασικός οδηγός για όποιον θέλει να έχει μια πρώτη επαφή με αυτή την κατηγορία. Χρησιμότατο.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
23.856
Σχόλια
1
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Καναρινιών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top