Συνταγή ξηρής αυγοτροφής - Αυγόψωμο

  1. Εδώ και καιρό σε συζητήσεις σε φόρουμ για καναρίνια και άλλα οικόσιτα πτηνά με θέμα τις αυγοτροφές, διαπίστωσα ότι αρκετά άτομα παρότι συμφωνούν στην ανωτερότητα σε ποιοτικά συστατικά μιας προσεγμένης συνταγής, σπιτικής αυγοτροφής, δεν προχωρούν στο να φτάξουν και να κάνουν χρήση διότι το φρέσκο αυγό που προσθέτουμε την κάνει ικανή για χρήση λίγες μόνο ημέρες. Έτσι συνήθως χρησιμοποιούν έτοιμη ξηρή αυγοτροφή, στην οποία προσθέτουν φρέσκο αυγό στην ποσότητα που τους είναι απαραίτητη για 4-5 μέρες.

    Πως να φτιάξετε αυγόψωμο για να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σε συνταγή αυγοτροφής

    Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται να καλύψει ποιοτικότερα και αυτή την ανάγκη. Είναι μια συνταγή παρασκευής αυγόψωμου που διατηρείται στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα και που θρυμματίζεται εύκολα για να μετατραπεί σε μια πολύ καλή ξηρή αυγοτροφή, που μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για συνταγές αυγοτροφής με βάση την ξηρη αυγοτροφή.

    Είτε όταν χορηγείται σκέτη με προσθήκη βραστού φρέσκου αυγού, είτε προστίθεται σε ράσκ ή κους κους τα οποία χρησιμοποιούνται για να απορροφούν το νερό στο οποίο διαλύουμε διάφορα συμπληρώματα.

    Τι χρειαζόμαστε για την παρασκευή αυγόψωμου

    • 500 ml αλεύρι ολικής άλεσης
    • 3 αυγά
    • 1 κουταλιά μέλι
    • 70 ml λάδι (εγώ βάζω μίγμα σιτέλαιου και σησαμέλαιου για ποικιλία λιπαρών οξέων και βιταμίνη Ε)
    • 2 κουταλιές baking powder
    • 1 κουταλιά ρίγανη

    Διαδικασία παρασκευής

    • Ανακατεύουμε στο μούλτι το αλεύρι, τα τσόφλια των αυγών, τη ρίγανη και την baking powder και κρατάμε το μίγμα σε ένα μπόλ.
    • Χτυπάμε στο μούλτι το εσωτερικό των αυγών, το μέλι και το λάδι.
    • Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε είτε σε μία φόρμα στο φούρνο, είτε τα τοποθετούμε εξ αρχής σε ψωμοπαρασκευαστή που κάνει εκείνος όλα τα υπόλοιπα.
    Όταν το μίγμα ψηθεί (δε θέλει πάνω από 3/4 της ώρας) το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια κόβουμε όση ποσότητα θέλουμε και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. Η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη και διατηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο (πάνω από μήνα) ή και για μήνες στην κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Το ίδιο και περισσότερο το άκοπο αυγόψωμο

    Η διατροφική της σύσταση είναι τέτοια ώστε να μην είναι παχυντική. Αν λάβουμε υπόψη μας τα θρεπτικά στοιχεία των βασικών συστατικών Nutrition Facts and Analysis for Wheat flour) που μας δίνουν τιμές %για τα συστατικά της αυγοτροφής:

    ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ – ΛΙΠΑΡΑ - ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

    10.3g - 1.0g - 76.3g αλεύρι ολικής
    12.6gr - 10.6 - 1.12 αυγό
    0gr - 100gr - 0gr λάδια

    Τότε αν κάνουμε τους πιο κάτω υπολογισμούς:
    συνολικό βάρος= αλεύρι 500γρ + αυγό 180 γρ (3χ60 ) + λάδι 70γρ = 750γρ

    συμπεράνουμε ότι τα λιπαρά είναι:
    από το λάδι γύρω στα 93γρ και το αυγό γύρω στα 19γρ, δηλαδή σύνολο σχεδόν 112γρ σε συνολικό βάρος 750γρ που αντιστοιχεί σε ένα 15% το πολύ.

    Αν θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα των λιπαρών, αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας στη συνταγή 1-2 ασπράδια παραπάνω οπότε έχουμε μείωση των λιπαρών με αύξηση πρωτείνης, ενώ μια προσθήκη επιπλέον μελιού αυξάνει τα σάκχαρα (υδατάνθρακες).

    Αυγοτροφη ετοιμη με την προσθηκη φρεσκου αυγου

    [​IMG]

    Μοιραστείτε

    Ετικέτες Αρθρου

    Ετικέτες:

    Σχετικά με τον Συντάκτη

    jk21
    Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

    Τα Άρθρα του jk21.
    Like από eva vrs, Sissy, Eleanna αλλά και άλλους 3.

Πρόσφατες Κριτικές

  1. George98
    5/5,
    "Άριστη συνταγή"
    Καλά μελετημένη συνταγή με πολύ καλή αποδοχή απο τα πουλιά

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...