Από σεβασμό σε κάθε ζωντανό πλάσμα από ευθύνη στον παπαγάλο που αναλάβαμε, επιθυμώντας να είναι ευτυχισμένος και να ανταποδίδουμε την αγάπη του, συγκεντρώσαμε στοιχεία - αποσπάσματα, που αφορούν στην κατανόηση της συμπεριφοράς, της συναισθηματικής - διανοητικής του κατάστασης και στην επικοινωνία μαζί του!

Στοιχεία για την κατανόηση της συμπεριφοράς και της επικοινωνίας των Παπαγάλων


Από το βιβλίο του Arthur Freud, "Ο Παπαγάλος".

Οι άνθρωποι γοητεύθηκαν από αυτά τα όμορφα πλάσματα εξαιτίας της ασυνήθιστης προσωπικότητας και τα πήραν στα σπίτια τους. Πριν απογαλακτισθεί δημιουργείται δεσμός - εξαίρετη σχέση, καθώς το μωρό υποθέτει ότι το άτομο που το ταΐζει είναι ένας από τους γονείς του. Το πουλί που έχει τραφεί με το χέρι όταν ήταν μικρό, μεταφέρει εύκολα την τρυφερότητά του από τον ένα στον άλλο.

Οι παπαγάλοι είναι διασκεδαστικά, ανεξάρτητα και εξαιρετικά έξυπνα πλάσματα που δέχονται κι ανταποδίδουν σε μεγάλο βαθμό την αφοσίωση εκδηλώνοντας συναισθήματα τρυφερότητας και αφοσίωσης, λέγοντας και κάνοντας πράγματα που ξέρει ότι θα προσελκύσουν την προσοχή σας. Οι άνθρωποι που αγαπούν τους παπαγάλους εκτιμούν αυτή την ισχυρή προσωπικότητα και την ιδιότυπη συμπεριφορά, επειδή είναι κάτι ενδεικτικό της ευφυΐας αυτών των πουλιών.

Παρ όλη όμως αυτή την ισχυρή προσωπικότητα, θα ανακαλύψετε ότι από τη στιγμή που το πουλί θα μάθει να σας εμπιστεύεται, θα εκδηλώνει ζωηρή επιθυμία να σας ευχαριστήσει, επειδή κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας θα θέλει ουσιαστικά τη συντροφιά σας.

Ένα μεγάλο μέρος της άνεσης και της ευτυχίας τους εξαρτάται από την καλή θέληση του κατόχου τους. Αν προσφέρετε σε έναν παπαγάλο την ευκαιρία να δείξει φιλικός και χαριτωμένος, θα την αποδεχθεί ευχαρίστως και θα γίνει σημαντικό μέλος της οικογένειας και της ζωής σας.

Δεν αποδέχονται ωστόσο όλοι οι παπαγάλοι τα χάδια και τα κανακέματα, παρ όλο που μερικοί δείχνουν απέραντη ευχαρίστηση με τις δραστηριότητες αυτές και ευημερούν μέσω της στενής σωματικής επαφής με τους κατόχους τους. Ο παρατηρητικός κάτοχος θα μάθει να αντιλαμβάνεται ορισμένες λεπτές ενδείξεις που του προσφέρει ο παπαγάλος για να δείξει ότι δε θέλει να τον ξύνουν ή και να τον αγγίξουν.

Μπορεί να είναι κουρασμένος ή πεινασμένος ή απλά άκεφος και να μη θέλει να τον πειράζετε. Αν προσπαθήσετε να τον αναγκάσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αντισταθεί είτε απομακρυνόμενος από σας ή ακόμη και δαγκώνοντάς σας, αν προκληθεί πολύ.

Μεγάλη αμφίδρομη και ευφυής δράση αναπτύσσεται ανάμεσα στον παπαγάλο και το άτομο που τους ταΐζει και καθαρίζει τα κλουβιά τους. Οι παπαγάλοι γοητεύουν τους ανθρώπους επειδή επιδεικνύουν ανώτερο επίπεδο περιέργειας για τον περίγυρό τους καθώς και για τα αντικείμενα και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα σε αυτόν.

Τι θέλουν πραγματικά οι παπαγάλοι;


Η απάντηση είναι απλή. Ο παπαγάλος θέλει τη σιγουριά μιας ζωής χωρίς ριζικές αλλαγές και επίσης θέλει προσοχή και τη δυνατότητα αλληλόδρασης με το ή τα άτομα που αυτός αντιλαμβάνεται ως οικογένειά του.

Ο παπαγάλος σας κι εσείς μπορείτε να αναπτύξετε συνήθειες και παιχνίδια που θα περιμένει κάθε βράδυ. Αν είναι ανάγκη συντομέψτε τα, αλλά προσπαθήστε να μην τον απογοητεύσετε. Εκτός από την προσφορά τροφής και στέγης στον παπαγάλο σας, πρέπει ακόμα να του δίνετε στοργή και τόνωση. Αυτό είναι ένα μέρος της ευθύνης του κάθε κατόχου οικόσιτου ζώου.

Με ηρεμία όλα γίνονται


Το κατοικίδιό σας είναι γόνος παπαγάλων που πρόσφατα εισήχθησαν από κάποια ζούγκλα του εξωτερικού. Έχει χιλιάδες χρόνια άγριας κληρονομικότητας στα γονίδιά του, και μόνο μια ή δυο γενιές οικόσιτης ζωής. Γι’ αυτό, αν και εξημερωμένος, είναι βασικά άγριο πουλί και θα αντιδρά ως ένα βαθμό και σε αυτό τον περίγυρο με άγριο τρόπο.

Ορισμένα πράγματα μπορεί να τρομάξουν τον παπαγάλο ή να του φανούν ως απειλητικά. Θα πρέπει να τον πλησιάζετε αργά και να αποφεύγετε τις γρήγορες, νευρικές χειρονομίες και κινήσεις. Αν είσαστε βιαστικοί, πιέστε τον εαυτό σας να ηρεμήσει.

Ο παπαγάλος δεν έχει ιδέα σχετικά με την ανάγκη σας να γλιτώσετε χρόνο και τα κύπελλα που βροντούν ή οι πόρτες του κλουβιού που κλείνουν απότομα, απλούστατα θα τον αναστατώσουν. Ένα αντικείμενο ή ένα χέρι που έρχεται από ψηλά, μπορεί να τον τρομάξει. Στην άγρια φύση, οι εχθροί του παπαγάλου ορμούν από ψηλά όταν του επιτίθενται, γι’ αυτό κι από ένστικτο ο παπαγάλος σας θα τρομοκρατηθεί.

Δείξτε ευαισθησία στις διαθέσεις του


Μάθετε να "διαβάζετε" τις διαθέσεις του παπαγάλου σας. Αν είναι κουρασμένος ή δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδι ή εκπαίδευση, μην τον πιέζετε να το κάνει. Σε μια τέτοια κατάσταση, όχι μόνο δεν θα απολαύσει καμιά δραστηριότητα, αλλά μπορεί να μπει στον πειρασμό να σας δαγκώσει, αν επιμείνετε. Αν έχετε παρατηρήσει ότι μια ιδιαίτερη ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για παιχνίδι ή διδασκαλία, προσπαθήστε να μείνετε προσκολλημένοι σε αυτή την ώρα.

Τσιμπολόγημα Φτερών


Αυτός ο αυτoακρωτηριασμός σχεδόν πάντα προκαλείται από πλήξη ή στέρηση. Είναι καλύτερα να προλάβετε το τσιμπολόγημα, κρατώντας τον παπαγάλο σας απασχολημένο κι ευτυχισμένο. Αν ένας παπαγάλος, που δεν τσιμπολογούσε τα φτερά του ποτέ πριν, αρχίσει να εμφανίζει αυτού του τύπου τη συμπεριφορά, προσπαθήστε να σκεφθείτε κάποιες αλλαγές που μπορεί να συνέβησαν στη ζωή του: τοποθεσία κλουβιού, βαθμός προσοχής εκ μέρους σας ή άφιξη στην οικογένεια ενός άλλου παπαγάλου, ή ακόμα κι ενός νέου δικού σας μωρού.

Οι παπαγάλοι απολαμβάνουν να περνούν την ώρα τους έξω από το κλουβί με τη συντροφιά του κατόχου τους. Για να είναι ο παπαγάλος σας ικανοποιημένος συνίσταται στο να του προσφέρετε ευκαιρίες να βγαίνει από το κλουβί του. Αυτό του προσφέρει αλλαγή ρυθμού ζωής, νέες απόψεις για τη ζωή και μεγάλες ευκαιρίες για πιο ζωηρή, θαυμάσιας μορφής άσκηση, από όση θα του επέτρεπαν ακόμα και τα μεγαλύτερα κλουβιά.

Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα πλάσμα που είναι αξιόπιστο και αποζητά την επικοινωνία. Καθιερώστε ως τακτική συνήθεια το να παρατηρείτε προσεκτικά τον παπαγάλο σας ενώ τον ταΐζετε και καθαρίζετε το κλουβί του.

Για τον Γκρίζο Αφρικανικό: Είναι πιθανό ότι, εξαιτίας της υψηλής ευφυϊας τους, οι Αφρικανικοί Γκρίζοι βιώνουν μεγαλύτερη απογοήτευση από τους άλλους παπαγάλους, όταν τους αγνοούμε ή τους αφήνουμε μόνους. Αν έχετε έναν Γκρίζο παπαγάλο, φροντίστε να είναι ευτυχισμένος και απασχολημένος και προσφέρετέ του όλη την προσοχή που λαχταράει.

Από το βιβλίο της Νatascha Schnelder-Bouman, "Αφρικανικός Γκρι Παπαγάλος (Ζακό)".

Συμπεριφορά


Ο σωστός συνδυασμός ενστίκτου και εξυπνάδας κάνει τους παπαγάλους γοητευτικούς και ενδιαφέροντες. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάτε ποτέ ότι είναι εξημερωμένα άγρια ζώα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να το αναγνωρίσετε, να το παραδεχθείτε και να το εκτιμήσετε.

Στους παπαγάλους και σε άλλα έξυπνα ζώα, ένα μεγάλο μέρος των φυσικών ενστίκτων αντικαθίσταται από την ικανότητά τους να μαθαίνουν. Αυτή η δυνατότητα τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους και γενικώς να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε άγνωστες καταστάσεις.

Η μαθησιακή τους ικανότητα τα καθιστά επίσης δύσκολα κατοικίδια ζώα, καθώς αυτά τα έξυπνα πουλιά καταλαβαίνουν αμέσως πότε τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Αυτό, βέβαια, έχει αποτέλεσμα διάφορες μορφές αγχωτικής συμπεριφοράς.

Οι παπαγάλοι στην αρχή είναι "άδειο βιβλίο", το οποίο πρέπει να γεμίσει από τον ιδιοκτήτη, έχοντας κατανοήσει τη σπουδαιότητα της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του νεαρού πουλιού.

Οι εκτροφείς που καταλαβαίνουν τη φυσική ανάπτυξη ενός νεαρού πτηνού και την υποστηρίζουν σωστά, εκτρέφουν πουλιά χαρούμενα, ευπροσάρμοστα, με αυτοπεποίθηση και με λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Ένας παπαγάλος μέσα στο σπίτι αποτελεί σημαντικό μέλος της οικογένειας και χρειάζεται πολλή αγάπη και προσοχή. Να μη ξεχνάτε ποτέ ότι υπάρχει πάντα ένας αρχηγός της ομάδας στη φύση και ότι πρέπει εσείς να εκπληρώσετε αυτό τον ρόλο στο σπίτι.

Παρ' όλο που οι παπαγάλοι δεν αντιδρούν πρωταρχικά με βάση το ένστικτο, δεν είναι και απολύτως προβλέψιμοι. Ο "σκληρός δίσκος τους" περιέχει ένα ήδη εγκατεστημένο και μόνιμο λογισμικό. Υπάρχουν σταθερά στοιχεία συμπεριφοράς - ένστικτα τα οποία έχει ο παπαγάλος και συμπεριφορά με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο ιδιοκτήτης.

Η οπτική επαφή με εσάς θα χαλαρώσει το πουλί. Κοιτάξτε το όταν σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Οι παπαγάλοι ζουν σε ομάδες, γιατί αυτό τους προσφέρει προστασία. Επομένως είναι σημαντικό να ενσωματώσετε ένα πουλί στην "ομάδα" σας και να το αφήσετε να συμμετέχει στην οικογενειακή ζωή. Τα πουλιά θεωρούν ότι όλοι όσοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους είναι μέλη της ομάδας.

Οι παπαγάλοι αναγνωρίζουν τις διαφορετικές διαθέσεις και είναι πολύ ευαίσθητοι απέναντι στην ενέργεια και στη διάθεση που αποπνέουν οι άνθρωποι γύρω τους. Χρειάζεται να κεντρίζετε συνεχώς το ενδιαφέρον του, δεδομένου ότι έχει την ικανότητα εκμάθησης ενός μωρού.

Πώς να γίνετε συμπεριφοριολόγοι για παπαγάλους


Η απαιτητική κοινωνία στην οποία ζούμε, ζητάει πολλά όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά σίγουρα και από τα κατοικίδια. Οι παπαγάλοι φυσικά, δεν αποτελούν εξαίρεση. Προκειμένου να προετοιμάσετε τα κατοικίδια ζώα σας όσο το δυνατόν καλύτερα για τη συμβίωση με τους ανθρώπους, πρέπει να τα αναθρέψετε και να τα κοινωνικοποιήσετε πολύ καλά.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες παπαγάλων που δεν γνωρίζουν τη σπουδαιότητα της σωστής ανατροφής των πτηνών τους. Και πρέπει να αναφέρουμε ότι ένας παπαγάλος που δεν έχει ανατραφεί σωστά, θα παρουσιάσει διαταραχές στη συμπεριφορά.

Οι ιδιοκτήτες είναι ανάγκη να αναζητήσουν πληροφορίες για να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με συγκεκριμένες συμπεριφορές, κοινωνικοποίηση, αρχές εκπαίδευσης, ανατροφή των παπαγάλων καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.

Από το βιβλίο του Horst Bielfeld, "Τα πάντα για τους παπαγάλους".

Ένας από αυτούς τους μεγάλους παπαγάλους πρέπει να αποκτήσει μόνο όποιος έχει πολύ καιρό και υπομονή, γιατί χρειάζονται παρέα, κουβέντα και χάδι. Αλλιώς ένα τέτοιο πουλί θα μαραζώσει, θα κραυγάζει, θα μαδάει τα φτερά του ή και θα αρρωστήσει.

Από το βιβλιο της Julie Rach, "Ο Γκρίζος Αφρικανικός".

Οι Γκρίζοι Αφρικανικοί είναι έξυπνα κατοικίδια. Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι είναι τόσο ευφυείς όσο τα δελφίνια, οι χιμπατζήδες ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ανάλογα με τα κριτήρια ευφυίας που μελετώνται.

Οι Γκρίζοι παπαγάλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευφυΐα για καλές δραστηριότητες - γίνονται γοητευτικά κατοικίδια που μιλούν ή μπορούν να τη στρέψουν εναντίον τους - με το να τρώνε τα νύχια τους ή να μαδούν τα φτερά τους.

Θέλουν συνεχή προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους μαζί με ένα ενδιαφέρον περιβάλλον που να περιλαμβάνει θετικές διανοητικές προκλήσεις, όπως μια μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων παιχνιδιών για να διατηρούνται σε διέγερση.

Παρουσιάζονται προβλήματα συμπεριφοράς αν το πουλί διαπιστώνει στρες στο σπίτι και αρχίζει να βγάζει τα φτερά του και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ούτε το χρόνο, ούτε την υπομονή για να λύσουν το πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποκτήσει παιδί και, ξαφνικά, να μην έχει χρόνο για τον παπαγάλο ή μπορεί να μετακομίζει...

Κάποιοι άνθρωποι απλά χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα πουλιά… τότε χρειάζονται σημαντική επένδυση χρόνου, χρήματος και υπομονής για να αποκατασταθεί η υγεία τους και να επιτρέψουμε να εκδηλωθεί η χαριτωμένη τους προσωπικότητα.

Η φροντίδα του Γκρίζου


Το στρες μπορεί να προκαλέσει αρρώστιες ή άλλα προβλήματα στο πουλί. Τελικά προσέξτε με συνέπεια τον Γκρίζο σας. Μη δίνετε μεγάλη προσοχή στο πουλί όταν το φέρνετε για πρώτη φορά στο σπίτι για να χάσετε μετά σταδιακά το ενδιαφέρον σας γι' αυτό. Τα πουλιά είναι ευαίσθητα, έξυπνα πλάσματα που δε θα καταλάβουν ένα τέτοιο μεικτό μήνυμα.

Κατανοήστε τη Συμπεριφορά του - Στρες


Για να εμποδίσετε το στρεσάρισμα του πουλιού, προσπαθήστε να του δώσετε μια όσο το δυνατό πιο φυσιολογική και τακτική ρουτίνα. Οι παπαγάλοι είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πλάσματα ρουτίνας και δεν προσαρμόζονται πάντα καλά στις αιφνίδιες αλλαγές του περιβάλλοντος ή του προγράμματός τους.

Αν όμως πρέπει να αλλάξετε κάτι, μιλήστε πρώτα με τον παπαγάλο σας γι’αυτό. Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται τρελό, αλλά αν πείτε στο πουλί τι θα κάνετε, πριν το κάνετε, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μειωθεί το στρες.

Μου έδωσε αυτή τη συμβουλή η Christine Davis, ειδική επί της συμπεριφοράς πουλιών, και εξηγώ τι κάνω… κάθε φορά που αναδιατάσσω το καθιστικό ή... Αν πρόκειται να πάτε διακοπές, πείτε στο πουλί σας πόσο καιρό θα λείψετε και μετρήστε τις μέρες στα δάχτυλά σας μπροστά στο πουλί ή δείξτε του ένα ημερολόγιο.

Άρθρο του ΡetΒirds, Ringneck Parakeet

Τα πουλιά αυτά λατρεύουν τους ιδιοκτήτες τους και απαιτούν συνεχώς την προσοχή τους. Έχουν μια γλυκιά και γοητευτική προσωπικότητα που φροντίζουν και την επιδεικνύουν με κάθε τρόπο. Είναι διεκδικητικά πουλιά και δείχνουν αδυναμία και προτίμηση σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας.

Άρθρο του ΡetΒirds "Οι Δέκα Εντολές του ιδιοκτήτη παπαγάλων" by Jane Hallander.
  • Δώσε μου χρόνο να καταλάβω τι θέλεις από μένα.
  • Να έχεις εμπιστοσύνη σε μένα - αυτό είναι σημαντικό για την ευτυχία μου
  • Μίλα μου. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνω τις λέξεις σου, καταλαβαίνω τη φωνή σου και τον τόνο της όταν μου μιλάς και αυτό με ευχαριστεί.
  • Φρόντισέ με όταν γεράσω, κι εσύ κάποτε θα γεράσεις
  • Να είσαι μαζί μου στο τελευταίο ταξίδι. Μην πεις ποτέ: "δεν αντέχω να το βλέπω να πεθαίνει" ή "ας συμβεί όταν δεν θα είμαι εδώ". Όλα είναι ευκολότερα για μένα εάν είσαι εκεί. Θυμήσου, σ’αγαπάω. Δεν πρέπει να το ξεχάσεις. Είσαι υπεύθυνος για πάντα, για όποιο ζωντανό έχεις εξημερώσει.
Όλοι συμπεραίνουμε ότι ένας παπαγάλος πεθαίνει από έλλειψη τροφής. Αντίθετα, πέρασε καιρός για να αντιληφθούμε ότι οι παπαγάλοι μπορεί να χαθούν από έλλειψη στοργής - κατανόησης και αγάπης!

Σχετικές Συζητήσεις
Φόρουμ Φροντίδας κι Εκπαίδευσης Παπαγάλων

Βιβλιογραφία:
  1. Ο Παπαγάλος, ArthurFreud, Εκδόσεις Βασδέκης
  2. Αφρικανικός Γκρι Παπαγάλος (Ζακό), ΝataschaSchnelder-Bouman, Εκδόσεις ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ
  3. Τα πάντα για τους παπαγάλους, HorstBielfeld, Εκδόσεις ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ
  4. Ο Γκρίζος Αφρικανικός, JulieRach, Εκδόσεις Bασδέκης
  5. Άρθρα του PetBirds.gr