Σπιζίδες - Σπίζες (Fringillidae)

Οι Σπιζίδες (Fringillidae) ή Σπίζες Οικογένεια πτηνών που περιλαμβάνει μικρού μεγέθους στρουθιόμορφα πουλιά, γνωστά και Σπίζες ή ωδικά.

Οικογένεια Σπιζίδες - Τα Ωδικά Πτηνά

Η οικογένεια των Σπιζίδων περιέχει 268 είδη χωρισμένα σε 50 γένη και τρεις υποοικογένειες. Η υποοικογένεια των Καρδελίνων περιλαμβάνει 18 εξαφανισμένες Δρεπανίδες και το εξαφανισμένο Bonin grosbeak.

Τα είδη της οικογένειας καταλαμβάνουν γεωγραφικά σχεδόν ολόκληρη τη γη, εκτός από την Αυστραλία και τους πόλους. Μερικά από τα πιο γνωστά είδη της οικογένειας, είναι τα καναρίνια, τα siskins, οι καρδερίνες κ.α.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

Ονομασία: Σπιζίδες
Λατινική: Fringillidae
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Υπεροικογένεια: Σπιζοειδή (Passeroidea)
Οικογένεια: Σπιζίδες (Fringillidae)

Η Υποοικογένεια των Φριγιλλίνες (Fringillinae)

Περιλαμβάνει 4 είδη σπίνων που εντάσσονται σε 1 γένος.

Γένος Φρυγίλλος (Fringilla)

Η Υποικογένεια των Καρδελίνες (Carduelinae)

Περιλαμβάνει 37 είδη σπίνων που εντάσσονται σε 27 γένη.

Acanthis

Agraphospiza

  • Blanford's rosefinch, A. rubescens (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Νεπάλ)

Bucanetes

  • Trumpeter finch, B. githagineus (Κανάριοι Νήσοι, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία).
  • Σπίνος Μογγολίας - Mongolian finch B. mongolicus (Αφγανιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα, Πακιστάν, Ιράν, Καζακστάν, Κιργιζία, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν)

Callacanthis

  • Spectacled finch, C. burtoni (Αφγανιστάν, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν).

Ακανθυλίδες - Carduelis

Album Ακανθυλίδες (Carduelis)

Carpodacus

  • Blyth's rosefinch, C. grandis
  • Bonin grosbeak, C. ferreorostris (εξαφανίστηκε)
  • Chinese beautiful rosefinch, C. davidianus (Κίνα)
  • Ροδόσπιζα κοινή - Common rosefinch, C. erythrinus (κοιλάδα του Δούναβη, Σουηδία, Σιβηρία, Θάλασσα του Μπέρκινγκ, Καύκασος, Βόρειο Ιράν, Αφγανιστάν, δυτικά Ιμαλάια, Θιβέτ, Κίνα, Ιαπωνία).
  • Crimson-browed finch, C. subhimachalus (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ).
  • Chinese white-browed rosefinch, C. dubius (κεντρική Κίνα, ανατολικό Θιβέτ).
  • Dark-rumped rosefinch, C. edwardsii (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ).
  • Great rosefinch, C. rubicilla (Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιζία, Μογγολία, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, ανατολική Κίνα).
  • Himalayan beautiful rosefinch, C. pulcherrimus (μεσοδυτική Κίνα, βόρεια Ιμαλάια).
  • Himalayan white-browed rosefinch, C. thura (Αφγανιστάν, Μπουτάν, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν).
  • Long-tailed rosefinch, C. sibiricus (Κίνα, Ιαπωνία, Καζακστάν, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα και Ρωσία).
  • Pale rosefinch, C. stoliczkae (Αφγανιστάν και Κίνα).
  • Pallas's rosefinch, C. roseus (Κίνα, Ιαπωνία, Καζακστάν, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, Μογγολία και Ρωσία).
  • Pink-browed rosefinch, C. rhodochroa, (Μπουτάν, Θιβέτ, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν).
  • Pink-rumped rosefinch, C. waltoni (Κίνα και Α Θιβέτ).
  • Red-mantled rosefinch, C. rhodochlamys (Αφγανιστάν, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Μογγολία, Πακιστάν, Ρωσία και το Τατζικιστάν).
  • Red-fronted rosefinch, C. puniceus (Αφγανιστάν, Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν).
  • Scarlet finch, C. sipahi (Ιμαλάια (από το κεντρικό Νεπάλ προς τα ανατολικά μέχρι το Βιετνάμ), ΒΑ Ινδία, ΝΑ Ασία, Ταϊλάνδη).
  • Sharpe's rosefinch, C. verreauxii (Κίνα και βόρειο Μυανμάρ).
  • Sillem's mountain finch, C. sillemi (Κίνα).
  • Sinai rosefinch, C. synoicus (Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία).
  • Spot-winged rosefinch, C. rhodopeplus (Ινδία και Νεπάλ).
  • Streaked rosefinch, C. rubicilloides (Μπουτάν, την Κίνα, την Ινδία και το Νεπάλ).
  • Taiwan rosefinch, C. formosanus (Ταϊβάν).
  • Three-banded rosefinch, C. trifasciatus (Κίνα και τη βορειοανατολική Ινδία).
  • Tibetan rosefinch, C. roborowskii (Θιβέτ).
  • Vinaceous rosefinch, C. vinaceus (Νεπάλ, Κίνα, Β Μυανμάρ).

Chloridops

  • Kona grosbeak, C. kona, (εξαφανίστηκε το 1894).
  • Wahi grosbeak, C. wahi, (προϊστορικό είδος).
  • King Kong grosbeak, C. regiskongi, (προϊστορικό είδος).

Chloris

  • Black-headed greenfinch, C. ambigua, (Β. Λάος, Α. Μυανμάρ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, ΒΑ. Ινδία).
  • Φλώρος - European greenfinch, C. chloris, Ευρώπη, Β. Αφρική και ΝΔ. Ασία.
  • Grey-capped greenfinch, C. sinica, (Α. Ασία).
  • Vietnamese greenfinch, C. monguilloti, (Βιετνάμ).
  • Yellow-breasted greenfinch, C. spinoides, (Ινδία).

Chlorodrepanis

  • Hawaiʻi ʻamakihi, C. virens.
  • Oʻahu ʻamakihi, C. flava.
  • Kauaʻi ʻamakihi, C. stejnegeri.
(ενδημικά στη Χαβάη)

Chrysocorythus

  • Mountain serin, C. estherae, (Ινδονησία και τις Φιλιππίνες).

Coccothraustes

Crithagra

Το γένος περιλαμβάνει 37 είδη από την Αφρική και την Αραβία.
  • African citril, C. citrinelloides, (Αιθιοπία, Ερυθραία προς Δ. Κένυα).
  • Ankober serin, C. ankoberensis, (ενδημικό στην Αιθιοπία).
  • Arabian serin, C. rothschildi, (Σαουδική Αραβία, Υεμένη).
  • Brimstone canary, C. sulphurata, (κεντρική και νότια Αφρική).
  • Black-eared seedeater, C. mennelli, (Αγκόλα, Μποτσουάνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Τανζανία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε).
  • Black-faced canary, C. capistrata, (Αγκόλα, Μπουρούντι, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν και Ζάμπια).
  • Brown-rumped seedeater, C. tristriata, (υψίπεδα της Αιθιοπίας, Ερυθραία, Σομαλία).
  • Black-throated canary, C. atrogularis, (Αγκόλα, Μποτσουάνα, Μπουρούντι, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Κένυα, Λεσόθο, Ναμίμπια, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε).
  • Cape siskin, C. totta, (Νότιος Αφρικής).
  • Drakensberg siskin, C. symonsi, (ανατολικό ακρωτήριο Transkei, Δ. Natal στη Νότια Αφρική, Λεσότο).
  • Forest canary, C. scotops, (Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη).
  • Kipengere seedeater, C. melanochroa, (Τανζανία).
  • Lemon-breasted canary, C. citrinipectus, (Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε).
  • Northern grosbeak-canary, C. donaldsoni, (Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία).
  • Papyrus canary, C. koliensis, (Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Ρουάντα, Τανζανία, Ουγκάντα).
  • Principe seedeater, C. rufobrunnea, (νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε).
  • Protea canary, C. leucoptera, (επαρχία του Δυτικό Ακροτήρι στη Νότια Αφρική).
  • Reichard's seedeater, C. reichardi, (Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Κένυα, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ν. Σουδάν, Τανζανία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε.)
  • Reichenow's seedeater, C. reichenowi, (Ανατολική Αφρική).
  • Salvadori's seedeater, C. xantholaema, (Αιθιοπία).
  • Sao Tome grosbeak, C. concolor, (Σάο Τομέ).
  • Southern citril, C. hyposticta, (Ν. Σουδάν, Κένυα, Τανζανία, Ζάμπια, Μαλάουι)
  • Southern grosbeak-canary, C. buchanani, (Κένυα και Τανζανία).
  • Streaky-headed seedeater, C. gularis,
  • Streaky seedeater, C. striolata, (Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Ρουάντα, Νότιο Σουδάν, Τανζανία, Ουγκάντα και Ζάμπια).
  • Thick-billed seedeater, C. burtoni, (Αγκόλα, Μπουρούντι, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Νιγηρία, Ρουάντα, Τανζανία και Ουγκάντα).
  • West African seedeater, C. canicapilla, (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε).
  • Western citril, C. frontalis, (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε).
  • White-bellied canary, C. dorsostriata, (Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Τανζανία και Ουγκάντα).
  • White-throated canary, C. albogularis, (Αγκόλα, Μποτσουάνα, Λεσόθο, Ναμίμπια και Νότια Αφρική).
  • White-rumped seedeater, C. leucopygia, (Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γκάμπια, Μαυριτανία, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σουδάν και Ουγκάντα).
  • Yellow-browed seedeater, C. whytii, (Μαλάουι, Τανζανία, Ζάμπια).
  • Yellow canary, C. flaviventris,
  • Yellow-fronted canary, C. mozambica, (Μοζαμβίκή).
  • Yellow-throated seedeater, C. flavigula, (Αιθιοπία).
  • Yellow-rumped seedeater, C. xanthopygia, (Ερυθραία, Αιθιοπία).
  • Yemen serin, C. menachensis, (Ομάν, Σαουδική Αραβία και Υεμένη).

Eophona

  • Chinese grosbeak, E. migratoria, (εύκρατα δάση Κίνας, Μαντζουρία, Κορέα).
  • Japanese grosbeak, E. personata, (Ανατολική Ασία).

Haemorhous

  1. Cassin's finch, H. cassinii, (Δυτική, Βόρεια Αμερική, έως το βόρειο Νέο Μεξικό και την Αριζόνα. Επίσης, Ν. Καλιφόρνια στην περιοχή Baja California).
  2. Purple finch, H. purpureus, (Καναδάς,ΒΑ. Ηνωμένες Πολιτείες).
  3. House finch, H. mexicanus, (Βόρεια Αμερική, από Ν. Καναδά έως την Οαχάκα του Μεξικού).

Hemignathus

Υπογένος Hemignathus sensu stricto. Εντομοφάγα ή πτηνά που τρέφονται με νέκταρ, με μυτερό ή μακρύ κυρτό ράμφος που καμπυλώνει προς τα κάτω.
  • Giant nukupu‘u, H. vorpalis, (προϊστορικό είδος).
  • Maui nukupuʻu H. affinis, (πιθανώς εξαφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990).
  • Oʻahu nukupuʻu H. lucidus, (εξαφανίστηκε το 1837).
  • Kauaʻi nukupuʻu H. hanapepe,(πιθανώς εξαφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990).
Υποένος Heterorhynchus. Εντομοφάγα πτηνά με μακρύ και κυρτό άνω ράμφος, κοντό και στιβαρό κάτω ράμφος.
  • ʻAkiapolaʻau, H. wilsoni

Hesperiphona

Leucosticte

  • Plain mountain finch, L. nemoricola, (Αφγανιστάν, Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Μυανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Θιβέτ και Τουρκμενιστάν).
  • Brandt's mountain finch, L. brandti, (Αφγανιστάν, Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, (Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν).
  • Asian rosy finch, L. arctoa, (Μογγολία, Βόρεια Ασία. Διαχειμάζει στη Μαντζουρία, την Κορέα, τη Σαχαλίνη και την Ιαπωνία).
  • Grey-crowned rosy finch, L. tephrocotis, (Αλάσκα, Δ. Καναδάς).
  • Black rosy finch, L. atrata, (Αλπικές περιοχές των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών).
  • Brown-capped rosy finch, L. australis, (Ενδημικό στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Magumma

  • ʻAnianiau, M. parva, (ενδημικό στα δάση του νησιού Kauai της Χαβάης).

Mycerobas

  • Black-and-yellow grosbeak, Mycerobas carnipes, (Αφγανιστάν, Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Μιανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν).
  • Collared grosbeak, Mycerobas affinis, (Μπουτάν, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ και Ταϊλάνδη).
  • Spot-winged grosbeak, Mycerobas icterioides, (Ινδία).
  • White-winged grosbeak, Mycerobas melanozanthos, (Μπουτάν, Ινδία, Λάος, Μιανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Θιβέτ και Βιετνάμ).

Linaria

  • Twite, L. flavirostris, (Βόρεια Ευρώπη και Κεντρική Ασία).
  • Common linnet, L. cannabina, (Ευρώπη, Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική).
  • Yemen linnet, L. yemenensis, (Σαουδική Αραβία και Υεμένη).
  • Warsangli linnet, L. johannis, (Σομαλία).

Linurgus

  • Oriole finch, L. olivaceus, (Μπουρούντι, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Κένυα, Μαλάουι, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότιο Σουδάν, Τανζανία και Ουγκάντα).

Loxia

  • Common or Red crossbill - Σταυρομύτης, L. curvirostra, (Ευρασία).
  • Hispaniolan crossbill, L. megaplaga, (ενδημικό στο νησί Hispaniola της Καραϊβικής,επομένως βρίσκεται μόνο στην Αϊτή).
  • Parrot crossbill, L. pytyopsittacus, (Δυτική Ρωσία. Υπάρχει επίσης μικρός ενδημικός πληθυσμός στη Σκωτία).
  • White-winged or two-barred crossbill - Λωριδοσταυρομύτης, L. leucoptera, (Αλάσκας, Καναδάς, ΒΔ. Ηνωμένες Πολιτείες και κατα μήκος της Ασίας ως τη ΒΔ Ευρώπη.
  • Scottish crossbill, L. scotica, (ενδημικό στα δάση της Καλυδώνιας στη Σκωτία).
  • Cassia crossbill, L. sinesciuris, (ενδημικό στα βουνά Albion στο νότιο Αϊντάχο).

Loxops

  • ʻAkekeʻe, L. caeruleirostris, (ενδημικό στο νησί Καουάι).
  • Hawaiʻi ʻakepa, L. coccineus, (Χαβάη).
  • Oʻahu ʻakepa, L. wolstenholmei (εξαφανίστηκε).
  • Maui ʻakepa, L. ochraceus, (Μάουι).
  • Hawaiʻi creeper, L. mana, (Χαβάη).

Pinicola

  • Pine grosbeak - Πευκοπύρρουλας, P. enucleator, (Αλάσκα).

Procarduelis

  • Dark-breasted rosefinch, P. nipalensis, (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Λάος, Μιανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).

Pseudonestor

  • Maui parrotbill or kiwikiu, P. xanthophrys, (Maui, Χαβάη).

Pyrrhoplectes

  • Golden-naped finch, P. epauletta, (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ).

Pyrrhula

  • Azores bullfinch - Πύρρουλας Αζορών ή São Miguel bullfinch, P. murina (ενδημικό στο νησί São Miguel, στις Αζόρες).
  • Brown bullfinch - Καφέ Πύρρουλας, P. nipalensis, (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μαλαισία, Μιανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Ταϊβάν και Βιετνάμ).
  • Eurasian bullfinch - Πύρρουλας, P. pyrrhula, (Ευρώπη και εύκρατη Ασία).
  • Grey-headed bullfinch, P. erythaca, (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ και Ταϊβάν).
  • Orange bullfinch - Πορτοκαλί Πύρρουλας, P. aurantiaca, (Ινδία και το Πακιστάν).
  • Red-headed bullfinch, P. erythrocephala, (Μπουτάν, Β. Ινδία, Νεπάλ, Ν. Θιβέτ).
  • White-cheeked bullfinch, P. leucogenis, (Φιλιππίνες).
  • P. crassa (εξαφανισμένο είδος).

Rhodopechys

  • Asian crimson-winged finch, R. sanguineus, (Τουρκία ως το ΝΑ. Πακιστάν)
  • African crimson-winged finch, R. alienus, (βουνά του Άτλαντα του Μαρόκου και της Αλγερίας).

Rhodospiza

  • Desert finch, R. obsoleta, (Νότια Ευρασία).

Rhynchostruthus

  • Somali golden-winged grosbeak, R. louisae, (ενδημικό στη βόρεια Σομαλία).
  • Arabian golden-winged grosbeak, R. percivali, (Σαουδική Αραβία, Ομάν και Υεμένη).
  • Socotra golden-winged grosbeak, R. socotranus, (ενδημικό στο νησί Σοκοτρά του Ινδικού Ωκεανού στα ανοιχτά της Υεμένης).

Serinus

  • Atlantic canary - Άγριο καναρίνι, S. canaria, (ενδημικό στις Καναρίους Νήσους, τις Αζόρες και τη Μαδέρα στην περιοχή Μακαρονησία του Ανατολικού Ατλαντικού).
  • Black-headed canary, S. alario, (Λεσότο, Ναμίμπια και Νότια Αφρική).
  • Cape canary, S. canicollis, (Νότια Αφρική. Έχει εισαχθεί στον Μαυρίκιο και τη Ρεϋνιόν).
  • Ethiopian siskin, S. nigriceps, (Αιθιοπία).
  • European serin - Σκαρθί, S. serinus, (Ν., Κ. Ευρώπη και Β. Αφρική. Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν νοτιότερα στην Ευρώπη το χειμώνα).
  • Red-fronted serin, S. pusillus, (Καύκασος στα βουνά της Τουρκίας και του Ιράν, ενώ περιστασιακά στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το χειμώνα).
  • Syrian serin, S. syriacus, (Συρία, Λίβανος, Ισραήλ και Ιορδανία, ενώ το χειμώνα μεταναστεύει σε Αίγυπτο, Τουρκία και Ιράκ).
  • Yellow-crowned canary, S. flavivertex, (Ανατολική Αφρική).

Spinus

  • American goldfinch - Αμερικανική καρδερίνα, Spinus tristis, (Β. Αμερική από Ν. Καναδά έως Β. Μεξικό).
  • Andean siskin, Spinus spinescens
  • Antillean siskin, Spinus dominicensis, (Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία).
  • Black-capped siskin, Spinus atriceps, (Γουατεμάλα, Μεξικό).
  • Black-chinned siskin, Spinus barbata, (Αργεντινή, Χιλή και Νήσια Φώκλαντ).
  • Black-headed siskin, Spinus notata, (Μπελίζ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό και Νικαράγουα).
  • Black siskin - Μαύρο λούγαρο, Spinus atrata, (Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή και Περού).
  • Eurasian siskin - Λούγαρο, Spinus spinus, (Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρασίας και του βόρειου τμήματος της Αφρικής).
  • Hooded siskin, Spinus magellanica, (Νότιος Αμερική).
  • Lawrence's goldfinch, Spinus lawrencei, (Αναπαράγωγη, Καλιφόρνια και Baja California. Διαχείμαση, ΝΔ. Ηνωμένες Πολιτείες και Β. Μεξικό).
  • Lesser goldfinch, Spinus psaltria, (ΝΔ. Ηνωμένες Πολιτείες, Βενεζουέλα, Περού).
  • Olivaceous siskin, Spinus olivacea, (Βολιβία, Ισημερινός, Περού).
  • Pine siskin - Αμερικανικό λούγαρο, Spinus pinus, (Καναδάς, Αλάσκα, ΒΔ. Ηνωμένες Πολιτείες).
  • Red siskin - Κόκκινο λούγαρο, Spinus cucullata, (Βόρεια Κολομβία και Βόρεια Βενεζουέλα).
  • Saffron siskin, Spinus siemiradzkii, (Ισημερινός, Περού).
  • Tibetan serin, Spinus thibetanus, (Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ).
  • Thick-billed siskin, Spinus crassirostris, (Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή και Περού).
  • Yellow-bellied siskin, Spinus xanthogastra, (Κόστα Ρίκα, Ν. Ισημερινός, Βολιβία, ΒΔ. Βενεζουέλα).
  • Yellow-faced siskin, Spinus yarrellii, (Βραζιλία, Βενεζουέλα).
  • Yellow-rumped siskin, Spinus uropygialis, (Αργεντινή, Βολιβία, και Περού).

Hawaiian honeycreeper group (drepanids)

Είναι μια ομάδα πουλιών που αποτελείται από 24 είδη χωρισμένο σε τρεις φυλές. Τα πτηνά είναι ενδημικά στη Χαβάη. Η διατροφή τους βασίζεται στο νέκταρ λουλουδιών.

Πριν από την εισαγωγή των μοριακών φυλογενετικών τεχνικών στη διάκριση και ταξινόμηση των ειδών, η ομάδα των Hawaiian honeycreeper αποτελούσε ξεχωριστή οικογένεια των Στρουθιόμορφων με την ονομασία Δρεπανίδες (Drepanidinae). Η κοινή τους γενετική σχέση όμως με τις Σπιζίδες, οδήγησε στην ένταξη των Δρεπανίδων στις Σπίζες, την υποοικογένεια των Καρδελινών.

Η Υποικογένεια των Ευφωνιίνων (Euphoniinae)

Η Οικογένεια περιλαμβάνει δύο Γένη, των οποίων μερικά είδη βρισκόταν παλιότερα στην οικογένεια Thraupidae.

Γένος Euphonia

  • Antillean euphonia, E. musica, (Νησιά Αντιλών).
  • Bronze-green euphonia, E. mesochrysa, (Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινό και Περού).
  • Chestnut-bellied euphonia, E. pectoralis, (Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη).
  • Elegant euphonia, E. elegantissima, (Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα και Παναμά).
  • Finsch's euphonia, E. finschi, (Βραζιλία, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Βενεζουέλα).
  • Fulvous-vented euphonia, E. fulvicrissa, (Κολομβία, Ισημερινό και Παναμά).
  • Golden-sided euphonia, E. cayennensis, (Βραζιλία, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Βενεζουέλα).
  • Golden-rumped euphonia, E. cyanocephala, (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Παραγουάη, Περού, Σουρινάμ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο και Βενεζουέλα).
  • Green-chinned euphonia, E. chalybea, (Αργεντινή, Βραζιλία και Παραγουάη.
  • Jamaican euphonia, E. jamaica, (ενδημικό της Τζαμάικα).
  • Olive-backed euphonia, E. gouldi, (Καραϊβική και Νότιο Μεξικό έως τον δυτικό Παναμά).
  • Orange-bellied euphonia, E. xanthogaster, (Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Ισημερινό, Γουιάνα, Παναμά, Περού και Βενεζουέλα.
  • Orange-crowned euphonia, E. saturata, (Κολομβία, Εκουαδόρ και Περού).
  • Plumbeous euphonia, E. plumbea, (Βραζιλία, Κολομβία, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ και Βενεζουέλα).
  • Purple-throated euphonia, E. chlorotica, (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Ισημερινό, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Παραγουάη, Περού, Σουρινάμ, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα).
  • Rufous-bellied euphonia, E. rufiventris, (Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Ισημερινό, Περού και Βενεζουέλα).
  • Scrub euphonia, E. affinis, (Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό και Νικαράγουα).
  • Spot-crowned euphonia, E. imitans, (Κόστα Ρίκα και Παναμά).
  • Tawny-capped euphonia, E. anneae, (Κολομβία, Κόστα Ρίκα και Παναμά).
  • Thick-billed euphonia, E. laniirostris, (Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινό, Παναμά, Περού και Βενεζουέλα).
  • Trinidad euphonia, E. trinitatis, (Κολομβία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο).
  • Velvet-fronted euphonia, E. concinna, (ενδημικό στην Κολομβία).
  • Violaceous euphonia, E. violacea, (Τρινιντάντ, Τομπάγκο, Α. Βενεζουέλα, Παραγουάη, ΒΑ. Αργεντινή).
  • White-lored euphonia, E. chrysopasta, (Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Περού, Σουρινάμ και Βενεζουέλα).
  • White-vented euphonia, E. minuta, (Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Γαλλική Γουιάνα).
  • Yellow-crowned euphonia, E. luteicapilla, (Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα και Παναμά).
  • Yellow-throated euphonia, E. hirundinacea, (Μπελίζ, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παναμάς).

Γένος Chlorophonia

Το Γένος περιλαμβάνει 5 είδη πουλιών από την κεντρική και νότια Αμερική.
  • Blue-crowned chlorophonia, C. occipitalis, (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό και Νικαράγουα).
  • Blue-naped chlorophonia, C. cyanea, (ΝΑ. Βραζιλία, Α. Παραγουάη, ΒΑ. Αργεντινή, Άνδεις από τη Βολιβία στα νότια μέχρι τη βόρεια Βενεζουέλα, τα βουνά Perijá και Santa Marta, την παράκτια Βενεζουέλα και το Tepuis).
  • Chestnut-breasted chlorophonia, C. pyrrhophrys, (Κολομβία, Ισημερινό, Περού και Βενεζουέλα).
  • Golden-browed chlorophonia, C. callophrys, (Κόστα Ρίκα και Παναμά).
  • Yellow-collared chlorophonia, C. flavirostris, (Κολομβία, Ισημερινός και Παναμά).
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
1.083
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο