Σπίνοι με μακριά ουρά - Shaft-tailed Finches (Poephila acuticauda)

 • Συντάκτης Georgina
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε

Γνωρίστε τους Σπίνους με Μακριά Ουρά

long-tailed-finch-jpg.40196

Long-tailed Finch σε κλούβα στο Butterfly World της Florida By DickDaniels (Own work) CC BY-SA 3.0 or GFDL

Τα shaft tail finches είναι γνωστά και με τις ονομασίες Heck's Shaftail και Long Tailed finch. H επιστημονική τους ονομασία είναι Poephila acuticauda, ενώ στην χώρα μας είναι γνωστά ως Σπίνοι με μακριά ουρά.

Περιγραφή

Είναι μικρόσωμα πουλάκια το συνολικό μέγεθος των οποίων, συμπεριλαμβανομένης και της μακριάς ουράς τους, κυμαίνεται από 15 - 17 εκατοστά. Η χαρακτηριστική μακριά και διχαλωτή ουρά τους είναι αυτή που τους χάρισε και το όνομά τους.

Το κεφάλι τους έχει μια ελαφρά ασημόγκριζη απόχρωση, διαθέτουν καφετιά φτερά πτήσης, μανδύα, στήθος και κοιλιά σε μπεζ - καφέ αποχρώσεις. Η ουρά και η γραβάτα κάτω από τον λαιμό τους είναι μαύρα. Έχουν επίσης και μια μαύρη λωρίδα στο πίσω μέρος μεταξύ της ουράς και των ποδιών.

Το ράμφος τους έχει έντονη κοραλλί απόχρωση ενώ μεταξύ του ματιού και του ράμφους διακρίνεται ένα μικρό μαύρο σημάδι. Τα πόδια τους είναι σε έντονο κόκκινο χρώμα.

Τα δύο γένη είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Και τα δύο φύλα έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο χρωματισμό φτερώματος. Οι διαφορές είναι δεν είναι εύκολα διακριτές.

%CE%96%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B9-long-tailed-finch-jpg.40197


Το αρσενικό έχει πιο φαρδιά γραβάτα, ενώ το θηλυκό πιο τριγωνική. Το αρσενικό έχει πιο έντονα χρωματισμένο ράμφος και το σημάδι ανάμεσα στο ράμφος και το μάτι είναι μεγαλύτερο από του θηλυκού.

Ο αρσενικός έχει πιο μακριά ουρά αλλά και αυτό το χαρακτηριστικό δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη απόδειξη. Μόνο το ερωτικό τραγούδι του αρσενικού και ο ερωτικός χορός προς το θηλυκό είναι η καλύτερη απόδειξη για τον διαχωρισμό των φύλων.

Συμπεριφορά

Στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν σε μεγάλα σμήνη σε μεγάλα δάση, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και σε μέρη που αφθονεί το νερό. Όμως, στην εκτροφή ενώ μπορούν και συμβιώνουν με διαφορετικά είδη σπίνων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβιώσουν με ακόμα ένα ζευγάρι σπίνων του ιδίου είδους.

Αναπτύσσουν πολύ ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα τους και δυσκολεύονται να συνυπάρξουν ή να δημιουργήσουν νέο ζευγάρι, αν ακούν κάπου εκεί κοντά το ταίρι τους.

Αν και είναι φιλήσυχα, αλλά δραστήρια πουλιά, αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά στα πουλιά του ίδιου είδους ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Φροντίδα

Έχουν ανάγκη από κίνηση και εκγύμναση των φτερών τους γι αυτό και συνίσταται η διαμονή τους σε μεγάλη κλούβα πτήσης που να είναι στολισμένη με πρασινάδα.

Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να διαμένουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί.

Ένας από τους σημαντικούς λόγους για την παραμονή τους σε μεγάλα και άνετα κλουβιά είναι για να διατηρούν ανέπαφη την μακριά ουρά τους.

Τον χειμώνα είναι προτιμότερο να μεταφέρονται σε προφυλαγμένο χώρο γιατί υποφέρουν από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Ενημερωθείτε για τη σωστή θέση του κλουβιού στο σπίτι.

Στο κλουβί τους πρέπει να υπάρχουν πάντα φωλιές τις οποίες χρησιμοποιούν όχι μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αλλά και σε καθημερινή βάση μιας και αρέσκονται να κοιμούνται την νύχτα μέσα σε αυτές.

Πολλοί εκτροφείς προτείνουν να δίνονται διαφορετικά είδη φωλιών και κλειστού και ανοιχτού τύπου για να επιλέξει το ζευγάρι την φωλιά της προτίμησής του.

Οι φωλιές κλειστού τύπου είναι διαφορετικές από αυτές των παπαγάλων μιας και το άνοιγμα της τρύπας είναι από πάνω και όχι στο πλάι της φωλιάς.

Περισσότερα για τις φωλιές των πουλιών στην εκτροφή.

Αν και δεν είναι δεινοί αρχιτέκτονες φωλιών, προτείνεται να δίνονται διάφορα μαλακά υλικά όπως ίνες κοκκοφοίνικα, ξερά μακριά χόρτα, άχυρο, μίσχοι από αγριόχορτα κτλ για να ντύσουν το εσωτερικό της.

Στο κλουβί τους, εκτός από την μπανιέρα που πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη μιας και λατρεύουν το νερό, απαραίτητα είναι και η άμμος, το grit και το σουπιοκόκαλο.

Διατροφή

Η βασική τους διατροφή περιλαμβάνει μείγμα σπόρων για εξωτικά - τροπικά πουλιά, αυγοτροφή, ίσως κάποια ζωντανά έντομα, φρούτα και λαχανικά.

Μέσα από διασταυρώσεις έχουν επιτευχθεί διάφορες μεταλλάξεις όπως σπίνοι με κίτρινο - καφέ ράμφος, αλμπίνο με κόκκινα μάτια, σπίνος σε γκρίζες, καφέ και μπεζ αποχρώσεις.

Αναπαραγωγή

Μιας και προέρχονται από την Αυστραλία η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Γεννούν από 4-7 αυγά και στην επώαση συμμετέχουν εξίσου και οι δύο γονείς.

Μετά την παρέλευση 12 -14 ημερών ξεπροβάλλουν οι νεοσσοί οι οποίοι αποκτούν το πρώτο τους φτέρωμα σε ηλικία 21 ημερών.

Ανεξαρτητοποιούνται περίπου μετά την παρέλευση 40 ημερών περίπου και δεν πρέπει να απομακρύνει κανείς τους νεοσσούς νωρίτερα, προς αποφυγή απωλειών.

Τα μικρά ωριμάζουν αναπαραγωγικά γύρω στους 9 μήνες περίπου.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση
 • Επιστημονική ονομασία: Poephila acuticauda
 • Ελληνική ονομασία: Σπίνος με μακριά (ή διχαλωτή) ουρά
 • Αγγλική ονομασία: Shaf-tailed finch ή Long-tailed finch
 • Τάξη: Στρουθιόμορφα
 • Οικογένεια: Estrildidae
 • Γένος: Poephila
 • Είδος: P. acuticauda
Συζητήσεις
 • Εάν έχετε σχετικές ερωτήσεις ή χρειάζεστε βοήθεια στη φροντίδα των δικών σας Shaft-tailed Finches, γράψτε το μήνυμά σας στα φόρουμ των εξωτικών πουλιών του PetBirds.
Πηγές
Welcome to eFinch.com
Singing Wings Aviary
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

M
Έχω να σας πω ότι τα δικά μου είναι πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Κάθε βράδυ κουρνιάζουν στην φωλιά τους και ο αρσενικός περιποιείται την Λολίτα. Έχουν πολύ μεγάλη περιέργεια, τους αρέσει να μιλούν συνέχεια και φυσικά ζευγαρώνουν όλη την ώρα. :)

Αν και δεν είναι εξημερωμένα τα δικά μου, έχω την αίσθηση ότι δεν με φοβούνται πια όσο στην αρχή, γιατί μπορώ και βάζω το χέρι μου μέσα για να αλλάξω τροφή χωρίς να πετάνε δεξιά και αριστερά. Με βλέπουν συνέχεια βέβαια, αφού τα έχω δίπλα μου στο παράθυρο.

Ο αρσενικός είναι πιο θρασύς και περίεργος. Του αρέσει να τραγουδάει και να φτιάχνει τη φωλιά. Η μικρή τον έχει πασά. Όλα τα χατίρια του κάνει.

Θα σας πω για την εξέλιξη της αναπαραγωγής εν καιρώ
 
D
Και ένα youtube από τα shaft tails μου. :)

 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
3.776
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Εξωτικών Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top