Πρόσφατα

Σουπιοκόκκαλο στα πουλιά

Το σουπιοκόκκαλο είναι πιθανώς το πιο κοινό διατροφικό συμπλήρωμα που δίνεται στα πουλιά. Είναι πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων για τα πτηνα.

Το σουπιοκόκκαλο είναι πιθανώς το πιο κοινό διατροφικό συμπλήρωμα που δίνεται στα πουλιά. Είναι πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων. Τα πουλιά απολαμβάνουν επίσης τη διαδικασία του ραμφίσματος του και του "τριμαρίσματος" του ράμφους τους πάνω σε αυτό.

Τα πουλιά χρειάζονται ασβέστιο καθ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ωοτόκες θηλυκές να λαμβάνουν συνεχώς όσο χρειάζονται.

Τι είναι το σουπιοκόκκαλο

Το σουπιοκόκκαλο είναι ο σκελετός της σουπιάς, η οποία είναι μέλος της οικογένειας των κεφαλόποδων, και ξάδελφος του χταποδιού και άλλων καλαμαριών. Αυτό το ελαφρύ εσωτερικό κόκαλο, βοηθά αυτά τα πλάσματα να επιπλέουν. Οι σουπιές ζουν μόνο μερικά χρόνια και πεθαίνουν μετά από την αναπαραγωγή.

σουπιοκόκκαλο_.jpg


Οι ψαράδες ψαρεύουν τις σουπιές για τροφή και αργότερα ο σκελετός απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της παρασκευής του φαγητού.

Μπορείτε να αγοράσετε σουπιοκόκκαλο σε διάφορα μεγέθη, μικρό για πουλιά στο μέγεθος του καναρινιού, μέχρι μεγάλο για τους παπαγάλους. Στα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, τα σουπιοκόκαλα έχουν ένα μεταλλικό στήριγμα, το οποίο λυγίζει για να μπορούν να στερεωθούν στα κάγκελα του κλουβιού.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καναρινιών δεν χρησιμοποιούν αυτά τα στηρίγματα, επειδή μπορεί να πιαστούν τα πόδια των πουλιών σε αυτά.

Αντ’ αυτού, μερικοί χρησιμοποιούν στηρίγματα τύπου συνδετήρα (clip). Τα clips αυτά είναι συνήθως πλαστικά, και μερικά έχουν ενσωματωμένη μια μικρή πατήθρα. Άλλοι πάλι, ανοίγουν μια μικρή τρύπα στο σουπιοκόκκαλο και περνούν ένα λεπτό ένα σύρμα για να το στερεώσουν με αυτό στο κλουβί (φροντίστε μονάχα να μην πιαστεί το πόδι του πουλιού στο σύρμα ή να μην μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε άλλο τραυματισμό).

Τέλος κάποιοι άλλοι, σπρώχνουν το σουπιοκόκκαλο ανάμεσα στα κάγκελα ώστε να στερεωθεί σφιχτά, σε μια θέση προσβάσιμη στο πουλί.

Το πουλί αδιαφορεί για το σουπιοκόκκαλο

Προσπαθήστε να το γυρίσετε πλαγίως. Επειδή η μορφή και το μέγεθός του είναι ίδιο με αυτό ενός μεγάλου πουλιού, μερικά πουλιά φοβούνται και διστάζουν να το πλησιάσουν.

Εάν το πουλί αγνοεί ακόμα το σουπιοκόκκαλο, γυρίστε το ανάποδα. Συνήθως προτιμούν την ανοιχτόχρωμη λεία πλευρά, περισσότερο από τη σκληρότερη κιτρινωπή πλευρά.

Εάν το πουλί συνεχίζει να αδιαφορεί, προσπαθήστε να μουσκέψετε το το σουπιοκόκκαλο για αρκετή ώρα και να το ξεπλύνετε καλά. Η αλμύρα ή η μυρωδιά ψαριού, μπορεί να τα αποθαρρύνει να δοκιμάσουν.

Τέλος εάν με οποιοδήποτε από τους παραπάνω τρόπους συνεχίζει ακόμη το πουλί να το αγνοεί, ξύστε λίγο επάνω στην τροφή του, περίπου μια φορά την εβδομάδα, όπως ακριβώς ρίχνουμε εμείς αλάτι στα τρόφιμά μας. Κρατήστε το κόκαλο πάνω από μια λιχουδιά που πρόκειται να προσφέρετε και ξύστε το με ένα μαχαίρι.

Θρεπτικά συστατικά του σουπιοκόκκαλου

 • Αδιάλυτα οξέα 1,4%
 • Περιεκτικότητα σε υγρασία 2,3%
 • Οργανικό περιεχόμενο 8,9%
 • Ασβέστιο 85% ανθρακικού ασβεστίου
 • Μαγνήσιο 0,42% ανθρακικού μαγνησίου
 • Κάλιο 63 mg / kg
 • Ολικό άζωτο 8.300 mg / kg
 • Ολικός φωσφορος 20 mg / kg
 • Βαρέα μέταλλα (mg / kg = μέρη ανά εκατομμύριο)
 • Ψευδάργυρος 167
 • Σίδερο 101
 • Κοβάλτιο 19
 • Χαλκός 11
 • Μαγγάνιο 8
Τα ακόλουθα βαρέα μέταλλα δεν ανιχνεύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 1 mg / kg: αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος, μολυβδαίνιο, νικέλιο, άργυρος και κασσίτερος.
Σχετικές Συζητήσεις
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Πόση ώρα τα βράζουμε και σε πόσους βαθμούς. Και μετά τι κάνουμε;
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
10.408
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom