Το σκόρδο (Allium sativum) είναι σε όλους γνωστό για τις θεραπευτικές, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που εκτός από τον άνθρωπο ωφελούν εξίσου και τα πουλιά. Η δράση του αυτή οφείλεται κυρίως στις δραστικές ουσίες αλιίνη και αλλισίνη (ενώσεις θείου). Η χρήση του σκόρδου στα πουλιά είναι ασφαλής.

Το σκόρδο και τα οφέλη του στα πουλιά

Το σκόρδο περιέχει συνολικά 15 ωφέλιμες ουσίες που σαν σύνολο αποδίδουν την σημαντική θεραπευτική του αξία. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και θειάφι.

Εκτός της τόσο μεγάλης θεραπευτικής του αξίας, δύο θέματα μας απασχολούν με το σκόρδο.
  1. Η απώλεια των θεραπευτικών ιδιοτήτων της βασικής ουσίας αλλισίνης με τον τεμαχισμό της σκελίδας. Άρα η κατανάλωση για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται ωμό και ο τεμαχισμός με την μάσηση, κάτι που και λόγω της έντονης οσμής δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε είναι εφικτό για τα πουλάκια μας.
  2. Από έρευνες σε θηλαστικά κατοικίδια όπως σκύλοι και γάτες, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις θείου που περιέχονται στο σκόρδο, μπορεί να προκαλέσουν ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να οδηγήσουν σε αναιμία, ενώ οι επιπτώσεις αυτές διαρκούν και αρκετές μέρες μετά την λήψη του σκόρδου.
Όμως τα πουλιά έχουν εμπύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια, θεωρούνται πιο προστατευμένα από πιθανή αιμόλυση, ενώ επίσης αποβάλουν τις ουσίες αμέσως μετά την διακοπή χρήσης του σκόρδου.

Έρευνες του πανεπιστημίου του Cambridge απέδειξαν ότι το σκόρδο έχει θεραπευτική δράση αντιμυκητιασική εφάμιλλη των φαρμακευτικών ουσιών Amphotericin and Nystatin.

Επίσης η χρήση του σκόρδου, συμβάλλει τα μέγιστα εναντίον των εντερικών παρασίτων και την γενικότερη άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βακτηρίδια και μύκητες.

Για τους λόγους αυτούς συνίσταται η λελογισμένη χρήση του, ώστε να αντλούμε τις ωφέλειες χωρίς κανένα ρίσκο για την υγεία των πουλιών μας.

Σκόρδο σε σκελίδες

Σε μεγάλους παπαγάλους, ο καλύτερος τρόπος είναι να το προσφέρουμε με το κέλυφος της σκελίδας, ώστε να παίξουν επίσης με το ξετύλιγμα του. Σε μικρότερα πουλιά Σε μικρότερα πουλιά όπως καναρίνια, καρδερίνες και γενικότερα στις σπίζες, κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στην αυγοτροφή ή σε ξεχωριστή τροφοθήκη. Η αποδοχή του εξαρτάται από το κάθε πουλί ξεχωριστά και μένει μόνο να δοκιμάσουμε τον τρόπο που προτιμά.

Δείτε επίσης μία συζήτηση για τους τρόπους που μπορούμε να δώσουμε το σκόρδο στα καναρίνια.

Σκορδόνερο

Ένας άλλος, έμμεσος τρόπος για να προσφέρουμε το σκόρδο στα πουλιά είναι με την παρασκευή και χορήγηση σκορδόνερου. Η διαδικασία που ακολουθούμε για την παρασκευή του, είναι:
  • Σε αναλογία 1 λίτρο νερού / 6-7 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο.
  • Το άριστο είναι οι σκελίδες να κοπούν σε 2-3 κομμάτια, ενώ θα βρίσκονται εντός του νερού.
  • Αφήνουμε το νερό περίπου 1-2 ώρες να αντλήσει τα θρεπτικά συστατικά και το προσφέρουμε αντί νερού στα πουλιά μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το σκορδόνερο και τη χρήση του στα πουλιά.

Τέλος επειδή αποδεδειγμένα το σκόρδο απωθεί τις ψείρες, μπορείτε εφόσον τα κλουβιά σας βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, να έχετε κοντά κάποιες άκοπες σκελίδες σκόρδο, ως πρόσθετο και επικουρικό μέτρο ασφάλειας εναντίον τους.

Σημαντική επισήμανση: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σκόρδο σε σκόνη που πωλείται για μαγειρική χρήση αλλά υπάρχουν ασφαλή σκευάσματα σκόνης σκόρδου ειδικά για πτηνά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως συστατικό της αυγοτροφής μας.