Σιρόπι με βότανα και πρόπολη για πρόληψη ασθενειών στα πτηνα

  • Συντάκτης jk21
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Θα ήθελα να τονίσω ότι το σκεύασμα σιροπιού πρόπολης, του οποίου ο τρόπος παρασκευής περιγράφεται στη συνέχεια, είναι μια πρόταση που βγήκε ύστερα από τη αναζήτηση πληροφοριών για τη χρήση και τις ιδιότητες φαρμακευτικών βοτάνων που έχουν θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη ασθενειών που απειλούν τους φτερωτούς μας φίλους. Δεν είναι αποτέλεσμα που προκύπτει από τις κατευθύνσεις ενός ατόμου με επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της φαρμακευτικής.

Οδηγίες παρασκευής σιροπιού με πρόπολη και βότανα

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι το θυμάρι, η ρίγανη, το δίκταμο, το σκόρδο, η εχινάκια, το αγριοράδικο (προς τη ρίζα κατά προτίμηση), η τσουκνίδα και η αγκινάρα (φύλλα, όχι πέταλα του λουλουδιού).

Αφού τα πλύνουμε καλά, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλι σκεπάζοντάς τα ίσα-ίσα με νερό (ποσότητα 2 δάχτυλα ύψος το πολύ). Αφού αρχίζουν να βράζουν τα αφήνουμε στη φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά να πάρουμε όλους τους χυμούς και στη συνέχεια βράζουμε ξανά το υγρό (το πολύ 5 λεπτά) ώστε να εξατμισθεί ένα μέρος του (διαδικασία εκχύλισης).

Το υγρό που έχουμε πάρει το αναμιγνύουμε τελικά με μέλι σε γυάλινο βάζο, σε αναλογία όγκων 1 μέρος μέλι 2 μέρη υγρό εκχύλισμα ώστε να έχει τη υφή και ροή ενός σιροπιού.

Στο μείγμα προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι πρόπολης κατά προτίμηση χωρίς αλκοόλ (ή το πολύ 10%) ή 20 σταγόνες εκχυλίσματος πρόπολης 20%, απαραίτητα χωρίς αλκοόλ. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας διάλυμα πρόπολης διαλύοντας 10 γρ. πρόπολης σε 50 γρ. ή ml νερού.

Η πρόπολη πρέπει να προστεθεί σε μορφή σκόνης. Για να γίνει αυτό την καταψύχουμε μια μέρα και στη συνέχεια την τρίβουμε είτε σε multi, είτε για καλύτερα αποτελέσματα σε μύλο καφέ. Όταν προστεθεί στο νερό βοηθητικά στη διάλυση της μπορούμε να βάλουμε ελάχιστη (στη μύτη κουταλιού του espresso) ποσότητα λεκιθίνης.

Το ανακινούμε κάθε μέρα για δέκα μέρες.

Χορήγηση στα πουλιά

Ο δικός μου τρόπος εφαρμογής του σιροπιού στα πουλιά μου είναι με αραίωση μιας κουταλιάς της σούπας σε 300ml νερού και χορήγηση του αντί νερού 1 βδομάδα κάθε μήνα ή 3-4 μέρες το δεκαπενθήμερο.

Η αραίωση του ίσως να είναι υπεραρκετή αλλά γίνεται για να μην υπάρξουν προβλήματα έως ότου το σκεύασμα εξακριβωθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ότι δεν έχει παρενέργειες στα πουλάκια. Σε αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία!

Εννοείται επίσης ότι πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός της ποτίστρας όλο αυτό το διάστημα. Εναλλακτικά προτείνεται η ίδια ποσότητα σκευάσματος σαν προσθήκη ελαφρώς φυσικά αραιωμένο σε νερό στην αυγοτροφή του αντίστοιχου διαστήματος.
Συντάκτης
J
jk21
Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

Τα Άρθρα του jk21.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
jk21
Προβολές
3.451
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από jk21

Μοιραστείτε το άρθρο

Top