Σημυδόσπιζα - Redpoll (Carduelis flammea)

  • Συντάκτης inca1099
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η Σημυδόσπιζα ή Ρέντπολ (Redpoll) όπως είναι ίσως περισσότερη γνωστή ακόμα και στα ελληνικά. Υπάρχουν 3 είδη σημυδόσπιζας με πιο σύνηθες στους εκτροφείς το Common Redpoll.

Η Σημυδόσπιζα Common Redpoll

%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CF%85%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%80%CE%B9%CE%B6%CE%B1_redpoll_-jpg.42734Η σημυδόσπιζα ανήκει στην οικογένεια των Carduelis και συναντάται στην Αμερική, Καναδά, Σκανδιναβία, Ρωσία, Σιβηρία και σε μερικές περιοχές της Ευρώπης.

Περιγραφή


Το μέγεθος του Redpoll δεν ξεπερνά τα 12 εκατοστά και το βάρος του είναι περίπου στα 11-20 γραμμάρια. Ο χρωματισμός του αποτελείτε από καφέ, λευκό, γκρί, μαύρο και κόκκινο.

Υπάρχουν 3 είδη στην άγρια μορφή, το Common Redpoll (carduelis flammea), το Arctic Redpoll (Carduelis hornemanni) και το Lesser Redpoll (carduelis cabaret). Το σύνηθες στους εκτροφείς είναι το Common Redpoll.

Οι σημυδόσπιζες ζουν συνήθως κατά ομάδες και στην εποχή του ζευγαρώματος η ομάδα διασπάτε για να ακολουθήσει η διαδικασία αναπαραγωγής. Προτίμησή τους τα ψηλά δέντρα και οι πυκνοί θάμνοι, όπου και κάνουν τις φωλιές τους.

Είναι αρκετά φλύαρα και κοινωνικά με άλλα είδη πτηνών. Οι φωνές που παράγουν έχουν αρκετές μεταλλικές νότες και καλά γυρίσματα.

Διατροφή


Η διατροφή των Redpoll αποτελείτε από σπόρους, λαχανικά και μικρά έντομα. Είναι αρκετά κινητικά πουλιά και λατρεύουν την ακροβασία. Συνήθως κρέμονται ανάποδα από τα δέντρα καθώς συλλέγουν τους σπόρους για να τραφούν.

Αναπαραγωγή


Οι νεοσσοί πριν από την πρώτη πτερόρροιά τους, μοιάζουν σαν θηλυκά αλλά μετά την πτερόρροιά τους αναδεικνύονται τα χρώματα και έχουμε πλήρη γνώση για το φύλο τους.

Το θηλυκό Redpoll γεννά 4-6 αυγά πρασινο-γαλάζιου χρώματος με λίγα καφέ στίγματα και τα επωάζει για 11 ημέρες και κατά την διάρκεια της επώασης το αρσενικό φέρνει αποκλειστικά τροφή στο θηλυκό.

Μετά την εκκόλαψη των αυγών η θηλύκια στην 5η μέρα φεύγει από την φωλιά και αυτή για να προμηθευτεί τροφή για τους νεοσσούς της.

Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν την φωλιά περίπου στις 12 ημέρες της ζωής τους αλλά ακολουθούν τους γονείς. Γίνονται πλήρως ανεξάρτητα στην ηλικία των 25 ημερών όπου και μπορούνε να απομακρυνθούν και να είναι ικανά να βρούνε τροφή μόνα τους.

Εκτροφή - Φροντίδα


Οι σημυδόσπιζες χρειάζονται μια αρκετά ευρύχωρη κλούβα. Από προσωπική εμπειρία η κλούβα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο μήκος.

Η διατροφή τους πρέπει να είναι πλούσια με αρκετά καλό μείγμα σπόρων, καλή αυγοτροφή, ποικιλία λαχανικών και κατά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να τους προσφέρουμε αποξηραμένα έντομα.

Η αναπαραγωγή τους στην αιχμαλωσία είναι ελάχιστα πιο εύκολη από αυτή της καρδερίνας.

Διάκριση φύλου


Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων του Redpoll είναι πολύ εύκολη. Τα αρσενικό έχει κόκκινο στο επάνω μέρος του κεφαλιού του και αρκετό κόκκινο μπροστά στο στήθος του, εν αντιθέσει με το θηλυκό που έχει ελάχιστο κόκκινο πάνω στο κεφάλι του.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Επιστημονική Ονομασία: Carduelis Flammea
Ελληνική Ονομασία: Σημυδόσπιζα
Αγγλική Ονομασία: Common Redpoll
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Σπιζίδες

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Για περισσότερη βοήθεια, γράψτε το μήνυμά σας στα φόρουμ των Ιθαγενών Πουλιών.

Τελευταία ανανέωση από Stavros: 16 Ιουλ 2015
Foto by Mike Wisnicki.
Redpoll - Redpoll PetBirds Media Gallery
Συντάκτης
inca1099
inca1099
Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

Τα Άρθρα του inca1099.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
inca1099
Προβολές
5.610
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από inca1099

Μοιραστείτε το άρθρο

Top