Ροδόχρωμος ή Galah Cockatoo - (Eolophus roseicapilla)

Οι Galah Cockatoo είναι από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα είδη παπαγάλων που κερδίζουν το ενδιαφέρον όσων ψάχνουν για ένα ιδανικό φτερωτό κατοικίδιο. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Eolophus roseicapilla ενώ η κοινή τους ονομασία είναι Rose-breasted Cockatoo ή Galah Cockatoo.

Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος παπαγάλων που συναντάται σε όλη τη ηπειρωτική Αυστραλία και τα γειτονικά νησιά όπως η Τασμανία. Ζει σε μεγάλα σμήνη ή ακόμα και σε ζευγάρια, σε περιοχές που έχουν έντονο το υγρό στοιχείο, σε δάση αλλά και λιβάδια ή βοσκοτόπια . Ενίοτε παρατηρείται αι σε αστικές περιοχές με πυκνή και πλούσια βλάστηση, όπως πάρκα και αλσύλλια, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο για ανάπαυλα και αναπαραγωγή.

Παρόλο που είναι πουλιά που εκτελούν πτήσεις με ακροβατικά πετάγματα, έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής, με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Πολύ συχνά θα τα δει κανείς να ψάχνουν σπόρους κατά μεγάλες ομάδες στους βοσκότοπους, προκαλώντας ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, γεγονός που συμβαίνει με πολλά είδη παπαγάλων.

Η διατροφή των Galah Cockatoo

Η διατροφή των Galah Cockatoo περιλαμβάνει σπόρους σιτηρών όπως βρώμη και σιτάρι, καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα, ρίζες και βλαστάρια, προνύμφες και διάφορα είδη εντόμων. Επίσης πολλά φρούτα όπως μούρα και λαχανικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα θορυβώδη πουλιά όταν μετακινούνται κατά σμήνη και προκαλούν μεγάλες ζημιές στους γεωργούς, θεωρούνται προστατευόμενο είδος και το κυνήγι τους είναι παράνομο σε όλη την επικράτεια και η αιχμαλωσία τους δεν είναι επιτρεπτή.

Οι galah οφείλουν το όνομα τους στο ροδόχρωμο φτέρωμά τους, που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του κορμού τους, αλλά και στην κοιλιά σε πολλές αποχρώσεις. Τα φτερά, η πλάτη, το ουροπύγιο και η ουρά τους έχουν ένα διακριτικό γκρι χρώμα, ενώ το λοφίο στο κεφάλι τους έχει πολύ ανοιχτό ροζ ή υπόλευκο χρώμα. Το γαμψό ράμφος τους έχει ένα οστέινο χρώμα ενώ τα πόδια τους είναι σκούρα γκρι.

Τα φύλα είναι παρόμοια και διαφέρουν μόνο στο χρώμα της ίριδας. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν σχεδόν μαύρη ίριδα ενώ τα θηλυκά ανοιχτόχρωμη καφετιά ή καφεκόκκινη ίριδα. Τα ενήλικα πουλιά έχουν ελαφρώς πιο μουντό χρώμα φτερώματος.

Το μέγεθός τους είναι κατά μέσο όρο 36 εκατοστά, ενώ το βάρος ενός ενήλικου πουλιού κυμαίνεται από 300 μέχρι 400 γραμμάρια.

Αναπαραγωγή των Galah Cockatoo

Στη φύση οι Galah Cockatoo θεωρούνται μονογαμικά πουλιά που επιλέγουν μόνα τους το σύντροφό τους και παραμένουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής τους. Θα αναζητήσουν άλλο σύντροφο μόνο στην περίπτωση που πεθάνει το ταίρι τους.

Η περίοδος αναπαραγωγής για τα πουλιά αυτά στην Αυστραλία ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που διαμένουν. Για τα πουλιά που ζουν στα Βόρεια, η περίοδος αναπαραγωγής είναι από Φλεβάρη μέχρι Ιούλιο, ενώ για αυτά των νότιων περιοχών από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο. Θεωρούνται έτοιμα για αναπαραγωγή μετά την συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας τους.

Όταν το αρσενικό βρει το ταίρι του, ερωτοτροπεί χορεύοντας και κουνώντας ρυθμικά το στολισμένο με λοφίο κεφάλι του. Το ζευγάρι επιλέγει να τοποθετήσει 2-5 λευκά αυγά σε κοιλότητες ψηλών δέντρων που έχουν επιστρώσει με φυλλώματα. Κατά τη διάρκεια της επώασης, που διαρκεί γύρω στις 30 μέρες, οι γονείς αλληλοβοηθούνται όπως και κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των νεοσσών. Το ποσοστό θνησιμότητας των νεαρών πουλιών είναι αρκετά υψηλό, αλλά όσα τελικά επιβιώνουν, καταφέρνουν να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως γύρω στις 49 ημέρες.

Οι Galah Cockatoo είναι από τα είδη εκείνα που μπορούν να ζευγαρώσουν και με άλλα είδη παπαγάλων, μεταξύ των οποίων και ο Sulphur-crested Cockatoo-Cacatua galerita, Major Mitchell’s Cockatoos, και cockatiel, δίνοντας υβριδικούς απογόνους.

Στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, οι Galah Cockatoo θεωρούνται τα ιδανικά κατοικίδια. Είναι γεννήματα συστηματικής εκτροφής των τελευταίων χρόνων. Αν και είναι θορυβώδη πουλιά, έχουν έναν πολύ τρυφερό και χαδιάρικο χαρακτήρα. Αποκτούν πολύ ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τον ιδιοκτήτη τους και θεωρούν τον εαυτό τους μέλος της οικογένειας. Επειδή όμως πλήττουν εύκολα, θα πρέπει να τους προφέρει κανείς το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να δραστηριοποιούνται για να διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους.

Παρόλο που θεωρούνται λιγότερο απαιτητικά από άλλα είδη κακατού, έχουν επίσης την ανάγκη να φτεροκοπούν συχνά μέσα το σπίτι προκειμένου να γυμναστούν και να παραμείνουν υγιή. Μεγάλο, άνετο κλουβί με πολλά παιχνίδια, καλή και πλούσια διατροφή, συχνή επαφή με το νερό, καθαριότητα – υγιεινή, είναι τα βασικά που μπορεί να τους προσφέρει ο ιδιοκτήτης, μην παραλείποντας βέβαια την καθημερινή συναναστροφή και επικοινωνία με χάδια και συζήτηση που τόσο έχουν ανάγκη.

Και τα δυο φύλα εκπαιδεύονται εξίσου στην ομιλία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για νεαρά πουλιά και η εκπαίδευση θα είναι πάντα συνδυασμένη με την επιβράβευση, είτε αυτή είναι τροφή, είτε ένα χάδι.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται από 40 έως τα 50 χρόνια.
Likes: Vasia24
Συντάκτης
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
3.864
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο