Πρόσφατα

Ραγδαία πτερόρροια πτηνών

Η πτερόρροια δεν ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα πουλιά. Όταν τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της στενεύουν, τότε είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της πολύ γρήγορης αλλαγής φτερώματος, μια κατάσταση που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ραγδαία πτερόρροια.

Η αλλαγή του πτερώματος των πουλιών

Τα φτερά των πουλιών είναι αυτά που τους χαρίζουν την όμορφη εικόνα και πολυχρωμία που όλοι καμαρώνουμε. Ταυτόχρονα τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη υγρομόνωση, την πολύτιμη θερμομόνωση, χωρίς φυσικά να αγνοούμε το βασικό ρόλο τους που είναι η εξασφάλιση της πτητικής ικανότητας.

Η εποχική πτερόρροια

Η κανονική πτερόρροια ή έκδυση (moulting) των πτηνών, είναι μια φυσική διαδικασία που έχει σκοπό την αντικατάσταση όλων των φθαρμένων και παλιών φτερών. Η έναρξή της χρονικά για τα περισσότερα πτηνά συμπίπτει με τους ζεστούς και φωτεινούς καλοκαιρινούς μήνες και η διάρκειά της είναι από ένα έως δύο περίπου μήνες.

Τα πτηνά ρίχνουν πρώτα τα κινητήρια φτερά συμμετρικά και στις δυο φτερούγες και στη συνέχεια τα οδηγητήρια φτερά της ουράς. Ακολουθούν τα καλυπτήρια φτερά του κορμού, ξεκινώντας με αυτά που είναι στη ράχη, στο θώρακα, στο λαιμό και τελευταία τα φτερά του κεφαλιού τους.

Η φυσιολογική πτώση των φτερών είναι σταδιακή και αναλογική ώστε να διατηρείται η απαραίτητη συμμετρία ισορροπίας στο φτέρωμα, να μη χάνεται εντελώς η πτητική ικανότητά των πτηνών, αλλά και να μη μένουν απροστάτευτα στις καιρικές συνθήκες.

Είναι η εποχή που το ενήλικο αρσενικό καναρίνι σταματά να κελαηδάει.

Μικρότερα του ενός έτους πτηνά, αλλάζουν το φτέρωμά τους στις 90 περίπου ημέρες, ακολουθώντας την ίδια σειρά, χωρίς όμως να αλλάζουν τα κινητήρια και τα οδηγητήρια φτερά.
Αυτά τα φτερά θα τα αλλάξουν στην επόμενη πτερόρροια που θα έρθει συνήθως το επόμενο καλοκαίρι.

Αν όμως τα νεαρά πτηνά έχουν γεννηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, τότε το καλοκαίρι της πρώτης τους χρονιάς μπορεί να ξεκινήσουν εκ νέου την αλλαγή φτερών, ως δεύτερη για το έτος πτερόρροια. Σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξουν όλα τα φτερά τους.

Η ραγδαία πτερόρροια πτηνών

Ως ανεξάρτητοι οργανισμοί τα πτηνά δεν ακολουθούν κανόνες και δεν υπακούν πάντα στις προσταγές της φύσης για το πότε θα μπουν σε πτερόρροια. Κι ενώ τα χρονικά περιθώρια για την αλλαγή του φτερώματος έχουν εξαντληθεί, παρατηρούμε πως κάποια πτηνά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να αλλάζουν τα φτερά τους.

Επειδή όμως το φτέρωμα θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου κι επειδή ο χειμώνας είναι "προ των πυλών", μοιραία τα πουλιά αυτά οδηγούνται σε μια πολύ πιο γρήγορη από τη συνηθισμένη πτερόρροια.

Ραγδαία_πτερόρροια_καναρίνι.jpg

Ραγδαία πτερόρροια σε καναρίνι που ζει σε εσωτερικό χώρο

Δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε φυσιολογική πτερόρροια γιατί δεν είναι, όπως επίσης δεν μπορούμε να την αποκαλέσουμε παθολογική πτερόρροια γιατί επίσης δεν έχει την παθογένεια που απαιτείται. Είναι μια βιαστική έκδυση.

Μια αντικατάσταση των φτερών με γοργούς ρυθμούς, που τα πτηνά κυριολεκτικά "μαδιούνται" από τη μια μέρα στην άλλη, είναι η ραγδαία πτερόρροια των πτηνών. Είναι η πτερόρροια που την συναντούμε μόνο το φθινόπωρο και που το πτηνό καλείται να αντικαταστήσει όλα του τα φτερά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το πτηνό αυτή την περίοδο είναι εκτεθειμένο σε κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας απουσία της φυσικής του προστασίας, ενώ η πτητική του ικανότητα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό για να μην πω, πως έχει ανασταλεί. Δεν μπορεί να πετάξει σωστά κι αν ζούσε ελεύθερο στη φύση σίγουρα θα έβρισκε πολύ γρήγορα το θάνατο από τους θηρευτές του.

Αιτίες της ραγδαίας πτερόρροιας

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να ψάξουμε να βρούμε τις ενδεικνυόμενες λύσεις βοήθειας στα πτηνά θα πρέπει ασφαλώς να γνωρίζουμε τις αιτίες που τα οδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση κι αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται η συνδρομή του διαλόγου για να εξαχθεί με ασφάλεια το συμπέρασμα και μέσα απ' αυτόν να εμπλουτιστεί η καταγραφή.

Ραγδαία_πτερόρροια_2.jpg

Η ραγδαία έκδυση άφησε γυμνό το μεγαλύτερο τμήμα του κορμιού του καναρινιού

Η φυσιολογική και ομαλή πτερόρροια πιέζει τον οργανισμό του πτηνού και δημιουργεί διατροφικές ανάγκες. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνουμε πως με τη σειρά της η ραγδαία πτερόρροια έχει μεγάλες απαιτήσεις, τόσο στη διατροφή τους όσο και στις συνθήκες που υπάρχουν στο χώρο φιλοξενίας του πτηνού, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο και η ζωή του.
  • Ποιες όμως είναι οι αιτίες που οδηγούν ένα πτηνό με καλή υγεία στον οργανισμό, σε τέτοια πρακτική αλλαγής του φτερώματος;
  • Ποιοι οι λόγοι που δεν επέτρεψαν το πτηνό να μπει στη διαδικασία της φυσιολογικής αλλαγής του φτερώματός του;
  • Ποια είναι τα δικά μας εκτροφικά λάθη που απορύθμισαν τον οργανισμό του πτηνού και το έφεραν σε αυτή την κατάσταση;
  • Με δεδομένη αυτή τη ραγδαία πτερόρροια, πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το πτηνό να αντεπεξέλθει τις απαιτήσεις;
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και ίσως καταφέρουμε να τα τοποθετήσουμε με σειρά σπουδαιότητας, ευελπιστώντας πως μέσα απ' το διάλογο θα μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε τα πιθανά λάθη, να εμπλουτίσουμε τις απαντήσεις, να τις επικαιροποιήσουμε μελλοντικά, να εκμαιεύσουμε τις λύσεις και να αποτρέψουμε μελλοντικά παρόμοια λάθη.

Αν αποφύγουμε κάθε λάθος που θα διαφοροποιήσει το βιολογικό ρολόι του πτηνού, που θα αποδιοργανώσει τον οργανισμό του και θα εκθέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, τότε πετύχαμε το επιθυμητό και το πτηνό αυτό θα ζει φυσιολογικά και θα συμπεριφέρεται ανάλογα.

Μια από τις αιτίες για τη ραγδαία αλλαγή φτερώματος είναι οι συνθήκες διαβίωσης είτε το πτηνό ζει σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο. Οι συνθήκες δηλαδή που δημιουργούν το περιβάλλον του με κυριότερο όλων τον φωτισμό σε ότι αφορά την ένταση, τη διάρκεια και την ποιότητά του. Επίσης βασικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία, η υγρασία και γενικά το κλίμα του χώρου διαβίωσής του.

Εξίσου σημαντική είναι η καθυστερημένη χρονικά διακοπή της αναπαραγωγικής διαδικασίας με χειρότερη όλων την παρατεταμένη, συνεχόμενη και κουραστική αναπαραγωγή. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται αναπαραγωγικές προσπάθειες στα καναρίνια ακόμη και τον Αύγουστο. Αν μάλιστα το πτηνό έχει "εμποτιστεί" με τα διάφορα σκευάσματα αύξησης της αναπαραγωγικής διάθεσης, τότε καθυστερεί ακόμη περισσότερο να περάσει σε φάση ηρεμίας.

Φυσική συνέπεια αυτών των προσπαθειών είναι και η ορμονική απορρύθμιση του οργανισμού των πτηνών και έχει ως επακόλουθο την εσφαλμένη χρονικά έναρξης της έκδυσης.

Η διατροφή των πτηνών έχει κι αυτή σημαντικό ρόλο στη σωστή οργανική και ορμονική λειτουργία των πτηνών. Ένα από τα επακόλουθα της μη ισορροπημένης διατροφής είναι και η πτερόρροια όπως και η ευπάθεια σε κάθε λογής ασθένειες.

Υπάρχουν φυσικά κι άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πτερόρροια αλλά άπτονται της παθολογίας, ξεφεύγουν από το θέμα μας και καλύπτονται άριστα από το άρθρο για την παθολογική πτερόρροια των πουλιών.

Επιπτώσεις της ραγδαίας πτερόρροιας

Η διαδικασία της ραγδαίας έκδυσης είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, προκαλεί φοβερή οργανική και σωματική καταπόνηση στον οργανισμό του πτηνού, έχει εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, αλλά κυρίως εκθέτει οργανικά το πτηνό βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του.

Ο οργανισμός του πτηνού καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντικαταστήσει το παλιό φτέρωμα με νέο. Κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως εύκολο, εντούτοις δεν είναι. Το πτηνό σε αυτή τη φάση της ζωής του δεν πρέπει απλά να τρέφετε για να συντηρηθεί αλλά να υπερ-τροφοδοτείται για να καλύψει την εκτεταμένη πτεροφυΐα του.

Ο τρομερός σε ένταση κνησμός (φαγούρα) που προκαλείται από τους εκατοντάδες νέους θύλακες που κυριολεκτικά διαπερνούν (τρυπούν) το δέρμα του πτηνού για να βγουν και να αναπτυχθούν τα νέα φτερά, επιδεινώνει την κατάσταση στο πτηνό. Ένα πτηνό που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αυτόματα μειώνει και σε κάποιες περιπτώσεις ελαχιστοποιεί τη λήψη τροφής, από το stress.

Επιπρόσθετα ένα πτηνό με τόσο ακραίο "μάδημα" και με ελαχιστοποίηση της πτητικής του ικανότητας, ενστικτωδώς μειώνει τη δραστηριότητά του και προσπαθεί να κρυφτεί γιατί διαφορετικά θα ήταν εύκολος στόχος για τους θηρευτές του.

Παραμένει λοιπόν "κρυμμένο" σε κάποιο κλαδί, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και "φουσκωμένο" μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο της διατροφή του, δείχνοντας σημάδια ασθένειας και αδυναμίας, εξασθενίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη κουρασμένο οργανισμό του.

Εύκολα μπορεί από τα παραπάνω να συμπεράνουμε πως υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το πτηνό να νοσήσει λόγω της μείωσης των αντοχών του ανοσοποιητικού και στη χειρότερη να χάσει ακόμη και τη ζωή του εξ αιτίας της καταπόνησης.

Θα πρέπει λοιπόν ο εκτροφέας να μεριμνήσει για όλα όσα χρειάζονται, ώστε στο χρονικό διάστημα που το πτηνό χάνει απότομα τα φτερά του, να οπλιστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Αντιμετώπιση ραγδαίας πτερόρροιας

Αρχικά θα πρέπει το πτηνό που βρίσκεται σε ραγδαία απώλεια φτερών να απομονωθεί σε ένα ήσυχο, ελεγχόμενο και σωστά φωτισμένο εσωτερικό χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα πουλιά, ώστε να αισθανθεί περισσότερο ασφαλές και να πάψει να ακολουθεί το ένστικτό του και να σταματήσει να κρύβεται.

Ο φωτισμός του χώρου ανάπαυσης του πτηνού θα πρέπει να είναι ρυθμισμένος σωστά, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια. Θα πρέπει ο φωτισμός να είναι ελεγχόμενος μια και σταδιακά καλούμαστε να ξεγελάσουμε τον οργανισμό του πτηνού, μειώνοντας σταδιακά τη φωτοπερίοδο που την ξεκινούμε από τις 15 ώρες ημερήσιου φωτισμού.

Η θερμοκρασία θα πρέπει να παραμένει σταθερή γύρω στους 30-32 βαθμούς Κελσίου με ελάχιστες διακυμάνσεις από τη μέρα στη νύχτα, ώστε να μην εκθέσουμε περισσότερο το σχετικά γυμνό από φτερά κορμί του. Η θερμοκρασία θα πρέπει κι αυτή σταδιακά να μειώνεται, μέχρι την εξισορρόπηση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο τέλος αυτής της πτερόρροιας.

Σημαντικότατη όμως γι’ αυτό το διάστημα είναι και η διατροφή του πτηνού.

Το δομικό στοιχείο των φτερών γνωρίζουμε πως είναι κυρίως οι πρωτεΐνες. Εκτός από τις πρωτεΐνες, είναι απαιτητά σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό του πτηνού τόσο οι βιταμίνες με βασικότερες τις Α, D και Β όλο το σύμπλεγμα, όσο και τα λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός το κοβάλτιο, τα αμινοξέα με κυριότερα τη μεθειονίνη, τη λυσίνη, την κυστεϊνη, τη θυροξίνη και τη σωστή ισορροπία ιωδίου στον οργανισμό του πτηνού.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω βοηθούμε το πτηνό να αποφύγει τις κύστεις των φτερών - lumps που μπορεί να εμφανιστούν σε τόσο ακραίες καταστάσεις.

Μια εξαιρετική αυγοτροφή, με υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, εμπλουτισμένη με όλες τις παραπάνω βιταμίνες, ενισχυμένη με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ένα σουπιοκόκαλο, θα πρέπει να είναι καθημερινά στη διάθεση αυτών των πτηνών.

Η γύρη, το καλά βρασμένο αυγό και η σπιρουλίνα, έχουν μεγάλα ποσοστά σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα και μαζί με τους βλαστωμένους σπόρους επιβάλλεται να προσφέρονται στα πτηνά αυτό το διάστημα. Το βασικό μείγμα σπόρων επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί με λιναρόσπορο, perilla και chia που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην καλή κατάσταση των φτερών.

Το μπάνιο θα πρέπει καθημερινά να βρίσκεται στη διάθεση των πουλιών γιατί βοηθά τα πτηνά να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φαγούρα από τους εκφυόμενους θύλακες και με αφορμή αυτό θα μπουν στη διαδικασία περιποίησης του φτερώματος.

Μετά το μπάνιο τα πουλιά με ιδιαίτερη προσοχή περιποιούνται το φτέρωμά τους, απομακρύνοντας τα φτερά που πέφτουν, διευκολύνοντας τα νέα να βγουν, αφαιρώντας το περίβλημα που καλύπτει τα νέα φτερά, στρώνοντας ταυτόχρονα και αδιαβροχοποιόντας τα.

Είναι η εποχή που στις κλειστές και μεγάλες εκτροφές παρουσιάζεται η λευκή άσπρη σκόνη, ή πούδρα, από την αποσύνθεση του κερατινοειδούς περιβλήματος των νέων φτερών που απομάκρυναν τα πουλιά.

Μεγάλη προσοχή όμως χρειάζεται στην ώρα που θα βάλουμε το μπάνιο, που θα πρέπει να είναι νωρίς το πρωί ώστε να υπάρχει ο χρόνος στεγνώματος και ολοκληρωμένης περιποίησης του φτερώματος.

Το τελευταίο που θα θέλαμε άλλωστε, είναι ένα βρεγμένο πτηνό στο κλαδί για όλο το βράδυ.

Συμπερασματικά

Θα μπορούσαμε ως συμπέρασμα να πούμε πως κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στην ορμονική ισορροπία των πτηνών προκειμένου να υλοποιηθούν, οι αναπαραγωγικοί μας στόχοι, να εκπληρωθούν οι εκθεσιακές μας φιλοδοξίες και να κερδηθούν οι διακρίσεις, θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, μελέτη και σύνεση.

Γιατί τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από τη ζωή τους.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, βλέπετε στο αριστερό μισό της φωτογραφίας ένα πουλί σε κατάσταση ραγδαίας πτερόρροιας και στο άλλο μισό την κατάσταση του πουλιού με ολοκληρωμένο φτέρωμα.

rapid_molt_4.jpg
ραγδαία_πτερόροια_3.jpg
blackred_molr_5_.jpg
Σχετικές Συζητήσεις
Συντάκτης
misalouris
Ο misalouris είναι εκτροφέας καναρινιών χρώματος και τύπου και μέλος του PetBirds από τις 21 Οκτ 2011. Είναι επίσης Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Καναρινιών του PetBirds..
Άρθρα misalouris | Facebook | Twitter | Website

Σχόλια

Όπως γνωρίζουμε και αναφέρεται άλλωστε και στο άρθρο, η πτερόρροια είναι μια ετήσια φυσιολογική λειτουργία, ορμονο-απαιτητή και φωτο-εξαρτώμενη.

Πως ενώ μεσολάβησαν ανασταλτικοί παράγοντες για την έκφρασή της την κατάλληλη περίοδο, κατά το ακραίο χρονικό σημείο αυτής της περιόδου, ενεργοποιούνται επείγουσες διαδικασίες "ραγδαίας πτερόρροιας", ενώ δεν έχουμε μεταβολή των συνθηκών;

Μέσω ποιου μηχανισμού, ποιας βιολογικής λειτουργίας; Και γιατί δεν θεωρείται νοσηρή αφού δεν διαδραματίζεται φυσιολογικά;
 
Απ' ό,τι κατάλαβα τα αίτια είναι κάπως σκοτεινά.

Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σταθερό ορμονικό πρόβλημα,παρουσιάζει δηλαδή επανάληψη από το ίδιο άτομο;

Επειδή εξ όσων γνωρίζω η πτερόρροια συνδέεται με μια γραμμή με την επόμενη αναπαραγωγή, τι συμπεριφορά έχουν τέτοιες περιπτώσεις τότε,σε αυτήν;
 
Υπάρχει ορμονική επιρροή και σίγουρα έχει συσχέτιση και επηρεάζεται με όλα τα προαναφερθέντα και ίσως κι αρκετά που αγνοούνται.

Παρουσιάζεται σαν φαινόμενο σποραδικά και σε εμένα ποτέ στο ίδιο πουλί.

Φέτος είχα δύο πουλιά στο κοπάδι μου και σε ποσοστό μικρότερο του 1%, πιο παλιά ένα και γενικά παρουσιάζεται σε μικρούς αριθμούς. Αν μάλιστα δεν υπάρχει στενή επαφή εκτροφέα και εκτροφής μπορεί να μην παρατηρηθεί ποτέ. Εμφανίζεται πάντα στους γεννήτορες και δεν χαρακτηρίζεται ως παθολογική γιατί συμβαίνει στο τελευταίο διάστημα της κανονικής "περιόδου".

Διαφοροποιείται από την κανονική μόνο στην ταχύτητα. Πιστεύω μάλιστα πως δεν επηρεάζεται από το φωτισμό γιατί δεν ακολουθούν τα υπόλοιπα πουλιά του κοπαδιού, αλλά και γιατί έχει παρατηρηθεί και σε καναρίνια που ζουν σε εξωτερικό χώρο.

Σε σχετική αλληλογραφία που είχα με πτηνίατρο μου εξήγησε και το αποδέχτηκα, πως για να χαρακτηριστεί η πτερόρροια παθολογική θα πρέπει να είναι αυστηρά εκτός εποχής.

Ακόμη η απόσταση 5-6 μηνών από την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο θεωρώ πως είναι απόσταση "ασφαλείας" σε ότι αφορά την αναπαραγωγική προδιάθεση και το αποτέλεσμα των πτηνών που κατά τα άλλα γρήγορα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους.

Δυστυχώς δεν είμαι ο καταλληλότερος να δώσω περισσότερες και πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις, αλλά προσβλέπω σ' αυτές μέσω του διαλόγου.
 
Υπάρχει ορμονική επιρροή και σίγουρα έχει συσχέτιση και επηρεάζεται με όλα τα προαναφερθέντα και ίσως κι αρκετά που αγνοούνται.

Παρουσιάζεται σαν φαινόμενο σποραδικά και σε εμένα ποτέ στο ίδιο πουλί.

Φέτος είχα δύο πουλιά στο κοπάδι μου και σε ποσοστό μικρότερο του 1%, πιο παλιά ένα και γενικά παρουσιάζεται σε μικρούς αριθμούς. Αν μάλιστα δεν υπάρχει στενή επαφή εκτροφέα και εκτροφής μπορεί να μην παρατηρηθεί ποτέ. Εμφανίζεται πάντα στους γεννήτορες και δεν χαρακτηρίζεται ως παθολογική γιατί συμβαίνει στο τελευταίο διάστημα της κανονικής "περιόδου".

Διαφοροποιείται από την κανονική μόνο στην ταχύτητα. Πιστεύω μάλιστα πως δεν επηρεάζεται από το φωτισμό γιατί δεν ακολουθούν τα υπόλοιπα πουλιά του κοπαδιού, αλλά και γιατί έχει παρατηρηθεί και σε καναρίνια που ζουν σε εξωτερικό χώρο.

Σε σχετική αλληλογραφία που είχα με πτηνίατρο μου εξήγησε και το αποδέχτηκα, πως για να χαρακτηριστεί η πτερόρροια παθολογική θα πρέπει να είναι αυστηρά εκτός εποχής.

Ακόμη η απόσταση 5-6 μηνών από την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο θεωρώ πως είναι απόσταση "ασφαλείας" σε ότι αφορά την αναπαραγωγική προδιάθεση και το αποτέλεσμα των πτηνών που κατά τα άλλα γρήγορα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους.

Δυστυχώς δεν είμαι ο καταλληλότερος να δώσω περισσότερες και πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις, αλλά προσβλέπω σ' αυτές μέσω του διαλόγου.
Μάλιστα, άρα ως παρατήρηση κρατάμε ότι μάλλον αφορά πουλιά που πέρασαν την αναπαραγωγική διαδικασία και περιμένουμε την εξέλιξη της συζήτησης.
 
Όταν η εικόνα των πουλιών είναι σαν την αριστερή τελευταία φώτο του μαυροκόκκινου αχάτη, αλλά αυτή η εικόνα εμφανίζεται το καλοκαίρι, τότε έχουμε να κάνουμε με ραγδαία πτερόροια ή με φυσιολογική & ραγδαία πτερόροια; Φέτος εγώ προσωπικά είχα πολλά περιστατικά ραγδαίας πτερόροιας! :)
 
Όταν η εικόνα των πουλιών είναι σαν την αριστερή τελευταία φώτο του μαυροκόκκινου αχάτη, αλλά αυτή η εικόνα εμφανίζεται το καλοκαίρι, τότε έχουμε να κάνουμε με ραγδαία πτερόροια ή με φυσιολογική & ραγδαία πτερόροια; Φέτος εγώ προσωπικά είχα πολλά περιστατικά ραγδαίας πτερόροιας! :)
Όπως βλέπουμε Αλίκη δεν περιορίζεται στο κεφάλι αλλά στο λαιμό μέχρι και την πλάτη. Η πτώση των φτερών στη θέση των οποίων παρατηρούμε τους νέους θύλακες έγινε μέσα σε 30-40 ώρες. Αν αυτό δεν το χαρακτηρίσουμε ως ραγδαία πτώση, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
 
Υπάρχει ορμονική επιρροή και σίγουρα έχει συσχέτιση και επηρεάζεται με όλα τα προαναφερθέντα και ίσως κι αρκετά που αγνοούνται.

Παρουσιάζεται σαν φαινόμενο σποραδικά και σε εμένα ποτέ στο ίδιο πουλί.

Φέτος είχα δύο πουλιά στο κοπάδι μου και σε ποσοστό μικρότερο του 1%, πιο παλιά ένα και γενικά παρουσιάζεται σε μικρούς αριθμούς. Αν μάλιστα δεν υπάρχει στενή επαφή εκτροφέα και εκτροφής μπορεί να μην παρατηρηθεί ποτέ. Εμφανίζεται πάντα στους γεννήτορες και δεν χαρακτηρίζεται ως παθολογική γιατί συμβαίνει στο τελευταίο διάστημα της κανονικής "περιόδου".

Διαφοροποιείται από την κανονική μόνο στην ταχύτητα. Πιστεύω μάλιστα πως δεν επηρεάζεται από το φωτισμό γιατί δεν ακολουθούν τα υπόλοιπα πουλιά του κοπαδιού, αλλά και γιατί έχει παρατηρηθεί και σε καναρίνια που ζουν σε εξωτερικό χώρο.

Σε σχετική αλληλογραφία που είχα με πτηνίατρο μου εξήγησε και το αποδέχτηκα, πως για να χαρακτηριστεί η πτερόρροια παθολογική θα πρέπει να είναι αυστηρά εκτός εποχής.

Ακόμη η απόσταση 5-6 μηνών από την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο θεωρώ πως είναι απόσταση "ασφαλείας" σε ότι αφορά την αναπαραγωγική προδιάθεση και το αποτέλεσμα των πτηνών που κατά τα άλλα γρήγορα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους.

Δυστυχώς δεν είμαι ο καταλληλότερος να δώσω περισσότερες και πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις, αλλά προσβλέπω σ' αυτές μέσω του διαλόγου.
Εγώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο την αποκαλούμαι μη φυσιολογική, απ την στιγμή που γίνεται στο τέλος της φυσιολογικής. Τι την κάνει μη φυσιολογική? (όλο απορίες είμαστε :p )
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
 
Γεγονός είναι πως ως φαινόμενο υπάρχει και προβληματίζει αρκετούς εκτροφείς. Και εφ όσον υπάρχει οφείλουμε να προτείνουμε λύσεις εφ όσον γνωρίζουμε, που θα είναι πρόχειρες για κάθε ενδιαφερόμενο.

Από το προηγούμενο φθινόπωρο επικοινώνησα με πτηνίατρο σχετικά στέλνοντας και κάποιες φωτογραφίες με κάποια "γυμνά" καναρίνια.

Ο γιατρός μίλησε για "rapid moulting" το οποίο έκανα και τίτλο στο άρθρο. Τότε μου έδωσε οδηγίες και πρότεινε σκευάσματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και για το πως θα βοηθήσω τα πουλιά να ανακάμψουν γρήγορα.

Φέτος που αντιμετώπισα το ίδιο φαινόμενο κι αφού πρώτα το συζήτησα με φίλους εκτροφείς, αποφάσισα να κάνω τον "κόπο" και να καταθέσω στο άρθρο τις σκέψεις μου και τις όποιες λύσεις.

Επί της ουσίας
αν είναι κάτι λάθος ευχαρίστως να το διορθώσω ακόμη και να το αλλάξω. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι που θα συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος καλό είναι να το καταθέσει και θα συμπεριληφθεί.

Αν υπάρχουν ενστάσεις για την παθολογία ή μη του φαινομένου που προσωπικά το θεωρώ ήσσονος σημασίας, ας αφήσουμε το χρόνο και τους ειδικούς να το κρίνουν και να μας συμβουλέψουν.
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
Στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου Μάκη είναι η έκφραση "για τον κόπο", μια και για μένα είναι χαρά κι όχι κόπος. Τα υπόλοιπα και τα αποδέχομαι ως πιθανά και τα σέβομαι ως γνώμη κάποιου που για δεκαετίες παλεύει με τα πουλιά. Φυσικά αποζητώ και δεν είμαι ο μόνος την όποια συνδρομή σου στο πρόβλημα.
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
Το θέμα είναι να μην υπάρξουν εικόνες σαν τις παραπάνω. Σε μια εκτροφή που τα πουλιά τρώνε το σωστό μείγμα σπόρων και την σωστή αυγοτροφή, πίνουν κάθε πρωί καθαρό νερό, διαβιούν χωρίς συνωστισμούς σε καθαρούς κλωβούς,που αποπαρασιτώνονται με σχολαστικότητα, βρίσκονται κάτω απο ένα σωστά ρυθμισμένο φωτισμό....Δεν θα παρουσιάσουν ΠΟΤΕ μια παθολογική ,εκτός εποχής πτερόρροια. Αυτή είναι η απάντηση συμβολή-συνδρομή μου στο πρόβλημα και τίποτα πέραν αυτού. Δεν υπάρχουν "μυστικά" γύρο απο το θέμα.
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
Κι όμως στα 250 καναρίνια που ζουν στον ίδιο χώρο με τις ίδιες συνθήκες και στα 16 που έχουν ακριβώς με την ίδια μεταχείριση, στους ίδιους κλωβούς, παρουσιάστηκε ως φαινόμενο σε δύο. Κοινή διατροφή, κανένας συνωστισμός, ίδιο φωτισμό και ούτε για αστείο παράσιτα...
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
Μήπως η απάντηση σε ένα σωστό γενικά εκτροφείο είναι στον φωτισμό των συγκεκριμένων κλουβιών; Μήπως δεν δέχονται τόσο πλήρη ακτινοβολία σε σχέση με τα υπόλοιπα;
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
Στις εσωτερικες εκτροφες ειναι λιγο ευκολοτερο να "κατηγορησουμε" καποιο παραγοντα. Στις εξωτερικες εκτροφες με φυσικο φως σε διαρκεια και ενταση, επαρκως καλη διατροφη και ανεση κλουβιων τι θα μπορουσε να φταιει για ενα τετοιο φαινομενο;
 
Αναγνωρίζω τον κόπο και την προσπάθεια Γιάννη που είναι αξιέπαινη, αλλα η γνώμη μου είναι ότι...

Η αλλαγή πτερώματος είναι, είτε φυσιολογική, είτε παθολογική. Η παθολογική έχει να κάνει με το ΣΤΡΕΣ! Είτε αυτό είναι διατροφικό (μεγάλη πιθανότης). Είτε είναι ψυχολογικό (σωστής διαβίωσης, χώρου, φωτισμού), είτε όποιασδήποτε άλλης προέλευσης.

Πάντως τελικά, επηρεάζει άμεσα την πολύ ευαίσθητη ορμονική ισορροπία των πουλιών. Ο τρόπος που εκφράζεται κάθε φορά αυτή η ανωμαλία είναι κάτι δευτερεύον και άμεσα συνδεδεμένο με το όλον "οικοδόμημα" ενός οργανισμού.

Γενικά, σε τέτοιες καταστάσεις, αυτονόητο είναι ότι χρειάζονται να γίνουν αλλαγές που να αποδομούν τους στρεσογόνους παράγοντες.
Υπάρχουν και ορμονικά προβλήματα που οφείλονται σε εκ γενετής ανωμαλίες ή που προκύπτουν δευτερογενώς από παθολογικά αίτια.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
misalouris
Προβολές
7.504
Σχόλια
15
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από misalouris

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom