Πώς φτιάχνουμε βλαστωμένους σπόρους για τα πουλιά μας

 1. jk21
  Είναι ίσως ένα βηματάκι δυσκολότερο από το να βράσουμε ένα αυγουλάκι για τα πουλάκια μας. Είναι όμως μια λιχουδιά που θα "τσακίσουν" σε ελάχιστο χρόνο και ένα σημαντικότατοι για τη διατροφή τους.

  Ο λόγος γίνεται για τα "φύτρα", τους βλαστωμένους δηλαδή σπόρους, όχι μόνο αυτούς που έτσι κι αλλιώς δίνουμε στο καθημερινό σιτηρέσιο των πουλιών μας, αλλά και άλλους που και να θέλανε λόγω μεγέθους και δυσκολίας ίσως να μην έχουν δοκιμάσει (σιτάρι, ροβιτσα κ.λπ.).

  fytra1.jpg
  Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους βλαστωμένους σπόρους να πλεονεκτούν έναντι των απλών; Το ενδόσπερμα του σπόρου είναι μια αποθήκη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Όταν ο σπόρος φυτρώνει, αυτά τα συστατικά μετατρέπονται σε αφομοιώσιμα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα που το έμβρυο του φύτρου χρησιμοποιεί για να μεγαλώσει.

  Σ’ αυτήν ακριβώς τη σύντομη περίοδο που ο σπόρος είναι σαν ένα μωρό, χρειάζεται η μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Και η φύση έχει φροντίσει να του τα παρέχει, αυξάνοντας 2 και 3 φορές τα ποσοστά βιταμινών και μετάλλων που αναπτύσσονται μέσα στο σπόρο για τη θρέψη του φυτού.

  Σχεδόν όλοι οι σπόροι μπορούν να γίνουν φύτρα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε πέρα από τους σπόρους που τα καναρίνια έτσι κι αλλιώς τρώνε, σιτάρι, ροβίτσα, φαγόπυρο, κινόα, αλφάλφα, ηλιόσπορους, ρεβίθια, φακές, σουσάμι κ.α.

  Τα περισσότερα από αυτά τα βρίσκει κανείς εύκολα και πρέπει να τα αγοράσει στη φυσική τους μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένα (πχ ψημένα) και όχι ραντισμένα. Γι’ αυτό μια αξιόπιστη πηγή είναι τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

  Πώς φτιάχνουμε όμως βλαστωμένους σπόρους;

  tolupani.jpg
  Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε τα δικά σας φύτρα χωρίς έξοδα για ειδικές μηχανές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τουλουπάνι ή ένα υφασμάτινο σακουλάκι “πουγκί” σαν αυτά που έχουν μέσα τα κουφέτα της μπομπονιέρας.

  Ρίχνουμε μέσα μία χούφτα σπόρους. Βάζουμε το “πουγκί” με τους σπόρους κάτω από τη βρύση και με άφθονο νερό τους ξεπλένουμε ενώ το νερό στραγγίζει από το ύφασμα. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό το οποίο καλύπτει τους σπόρους ώστε να μουλιάσουν και να ξυπνήσουν από τον “λήθαργο”. Ο χρόνος αυτός, για σωστά αποτελέσματα, δεν είναι ο ίδιος για όλους τους σπόρους.

  Στη συνέχεια μετά το χρονικό αυτό διάστημα, κάθε 5-6 ώρες βάζουμε το πουγκί ξανά κάτω από τη βρύση χωρίς το μπολ, ώστε να ξεπλυθούνε μέσα του οι σπόροι ενώ το νερό φεύγει μέσα από το διαπερατό υλικό του και στραγγίζει. Από κει και πέρα και κάθε 5-6 ώρες η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου οι σπόροι πετάξουν ριζούλα και λίγο βλασταράκι απο πάνω.

  fytra2.jpg
  Ενδιάμεσα το πουγκί τοποθετείται στο μπολ το οποίο όμως είναι χωρίς νερό. Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα τα διατηρούμε σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο (στο χώρο των λαχανικών) και βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα προσφέρουμε στα πουλιά μας.

  Ένας άλλος τρόπος είναι να πιάσουμε με λάστιχο ένα τούλι από μπομπονιέρα και να το τοποθετήσουμε σαν καπάκι σε ένα μπολ και να ακολουθήσουμε την προηγούμενη διαδικασία χωρίς πουγκί, αλλά γυρίζοντας ανάποδα το μπολ ώστε να στραγγίζει μέσα από το διαπερατό από το νερό, τούλι.

  Πρόταση μου είναι να αρχίσετε, ειδικά τώρα που τα πουλάκια ζευγαρώνουν, με φύτρα σιταριού τα οποία είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε αλλά και μια πλήρη τροφή που περιέχει αμινοξέα χρήσιμα για την γονιμότητα αλλά και για την ανάπτυξη των νεοσσών (αργινίνη, μεθειονίνη, λυσίνη).

  Σχετικά Άρθρα
  Φύτρα σπόρων στα πουλιά
  Οι βλαστωμένοι σπόροι στην αυγοτροφή

  Πληροφορίες - Πηγές
  Tα φύτρα της ενέργειας
  Sprouting
  Από jk21, 17 Απρ 2009 | Ενημερώθηκε: 23 Οκτ 2015 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  jk21
  Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

  Τα Άρθρα του jk21.
  Like από eva vrs, Eleanna, George98 αλλά και άλλους 2.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Σωστές οδηγίες!"
  Βήμα - βήμα η προετοιμασία των φύτρων... Μπράβο Δημήτρη.
  George98 likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...