Πύρρουλας (Pyrrhula Pyrrhula)

 1. Georgina
  Ο Πύρρουλας είναι από τις πιο ελκυστικές σπίζες που ξεχωρίζει για το πανέμορφο χρώμα του φτερώματός της. Ο πύρρουλας πήρε το όνομά του από το πύρινο χρώμα του φτερώματός του. Έχει εντυπωσιακά μακριές φτερούγες και ουρά.

  Πύρρουλας, μια από τις πιο ελκυστικές σπίζες της χώρας μας

  Είναι ήσυχο, νωθρό, ντροπαλό και διακριτικό πουλί που προτιμά να φωλιάζει σε θάμνους και δέντρα διστάζοντας να εγκαταλείψει την φωλιά του.

  [​IMG]

  Συναντάμε τον πύρρουλα μεμονωμένα, συχνά σε ζευγάρια ή πετώντας σε χαλαρά σμήνη των πενήντα πουλιών αλλά ποτέ σε περισσότερα των εκατό.

  Μοφολογία

  Αναγνωρίζεται εύκολα από το παχουλό χωρίς λαιμό σώμα του, από το μεγάλο κεφάλι και το μικρό κοντόχοντρο ράμφος. Το φτέρωμα του ενήλικου αρσενικού ξεχωρίζει από το θηλυκό από την ροδοκόκκινη κοιλιά του.

  Και τα δύο φύλα διαθέτουν μαύρη κορώνα στο κεφάλι, μαύρο πρόσωπο, μαύρα μάτια, γκρίζο μανδύα και ράχη, μαύρη ουρά, γκριζωπά πόδια, λευκό ουροπύγιο και μια φαρδιά υπόλευκη ρίγα στις μαύρες φτερούγες τους.

  Το θηλυκό ξεχωρίζει από την γκρι-μπεζ κοιλιά του, ενώ τα νεαρά πουλιά του είδους έχουν γκριζοκάστανο κεφάλι χωρίς κορώνα και το υπόλοιπο φτέρωμά τους μοιάζει με του θηλυκού.

  Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο στρουθιόμορφο και συμπαγές πουλί που το μέγεθός του κυμαίνεται από 15,5-17,5 εκατοστά.

  Ο Πύρρουλας είναι επιδημητικό πουλί στην χώρα μας αλλά υπάρχουν και αρκετοί επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη. Τον βρίσκουμε συχνά να φωλιάζει και να αναπαράγεται σε ορεινά δάση στην Βόρεια Ελλάδα, τον Όλυμπο, την Πίνδο δείχνοντας προτίμηση σε δάση σημύδας και κωνοφόρων αλλά και σε μεγάλους κήπους με οπορωφόρα δέντρα, σε δέντρα με αειθαλή φυλλώματα, σε κήπους και άλση, σε φράχτες, φυτώρια κτλ.

  Συναντάται ακόμα στη Βόρεια Ευρώπη, στην Σκανδιναβία, στην Κεντρική Ασία. Ο πληθυσμός του πύρρουλα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά στη Βόρεια Ευρώπη λόγω της θανάτωσης που υφίστανται από τους τοπικούς αγρότες εξαιτίας της καταστροφής που προκαλεί στους τοπικούς οπωρώνες.

  Αναπαραγωγή

  Για να φτιάξει την φωλιά του, ο πύρρουλας επιλέγει πυκνούς θάμνους ή φράκτες, ακόμα και δέντρα με καλά προφυλαγμένα κλαδιά και γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου πλέκει την περίτεχνη, ανοιχτή, καλαθωτή φωλιά του με μικρά κλαδάκια και την επιστρώνει προσεκτικά με βρύα, λειχήνες και ίνες ριζών τοποθετώντας εκεί 4-5 αυγά.

  Στην ανατροφή των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς και μετά το ξεπέταγμα των μικρών, το ζευγάρι μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη γέννα. Μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο που κρατάει μέχρι τον Αύγουστο, μπορεί να προβεί σε 2-3 γέννες.

  Διατροφή

  Ο πύρρουλας τρέφεται με διάφορους σπόρους όπως σημύδας, καρπούς και κατά την αναπαραγωγική περίοδο με έντομα και προνύμφες εντόμων. Κυρίως όμως τρέφεται με μπουμπούκια οπορωφόρων δέντρων όπως σε μηλιές, αχλαδιές κτλ, σε σημείο που προκαλεί ολοκληρωτικές καταστροφές σε μικρούς οπωρώνες, ειδικά σε χώρες όπως η Αγγλία.

  Εκτός από τον άνθρωπο που τον κυνηγά, ο Πύρρουλας έχει και φυσικούς εχθρούς που τρώνε τα αυγά από την φωλιά του, αλλά κυνηγούν και το ίδιο το πουλί όπως κίσσες, γεράκια, νυφίτσες κτλ.

  Το πέταγμά του είναι ταχύ, δυνατό και με μακριούς κυματισμούς.

  Ο Πύρρουλας σε Βίντεο  Το κάλεσμα και το κελάηδημά του θυμίζει μελωδία από φλάουτο και σφυρίχτρα σε χαμηλό τόνο, διακριτικό και με μελαγχολική χροιά, απαλό, με σταματήματα και εντάσεις.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Ονομασία: Πύρρουλας
  Αγγλική Ονομασία: Eurasian Bullfinch
  Λατινική Ονομασία: Pyrrhula Pyrrhula
  Τάξη: Στρουθιόμορφα
  Οικογένεια: Σπιζίδες
  Γένος: Πύρρουλας

  Foto: © Francis C. Franklin / CC-BY-SA-3.0
  Από Georgina, 23 Ιαν 2008 | Ενημερώθηκε: 1 Μαϊ 2016 | | |

  Μοιραστείτε

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  Άρεσε στους ilie mp και maria p.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Wind-sa
  Εγώ όταν ήμουνα μικρή τα έβλεπα πολύ συχνά στο παράθυρο μου. Κάθε χειμώνα ερχόταν καμιά 10 τέτοια πουλάκια. Είχα ένα δέντρο δίπλα που μαζευόταν και τρώγανε τους καρπούς του δέντρου. Τους έβαζα κι εγώ συχνά τροφή σε κουτάκι.

  Αυτά τα πουλιά θέλουνε κρύο κλίμα. Δεν τους έχω δει ποτέ άνοιξη η φθινόπωρο (για καλοκαίρι δεν λέω).

  Είναι πανέμορφα, όμως δεν θα μπορούσα να τα έχω στο κλουβί. Για μένα αυτά τα πουλιά δεν είναι για κλουβί. Δεν ξέρω γιατί δεν έχω τέτοια γνώμη για τους παπαγάλους, μπορεί επειδή δεν τους έχω δει ποτέ ελεύθερους στη φύση.
 2. RED8CANARIE
  Στα Πιέρια Όρη υπάρχει ένας αριθμός από αυτά τα όμορφα πουλιά γύρω στα τρία σμήνη έχουν παρατηρηθεί με αριθμό πουλιών από 10 ώς 30 από αυτά. Εάν δεν πάρει αυστηρά μέτρα το κράτος για τη φύλαξη αυτού του είδους με την εκμετάλλευση των Pet Shop τα οποία ζητούν επίμονα αρκετοί ελεύθερα πουλιά λόγω χαμηλού κόστους αγοράς 20-40 ευρώ και μετά πώληση 150-300 ευρώ, σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα δε θα υπάρχει αυτό το είδος.

  Έτσι λοιπόν όσοι από εμάς βλέπουμε σε μαγαζιά Ευρωπαϊκά ιθαγενή χωρίς δακτυλίδι καλό θα είναι να το αναφέρουμε στις κατά τόπους Νομαρχίες όπου υπάρχει το τμήμα Υπουργείου Γεωργίας και επιβάλει κυρώσεις και απελευθέρωση των πουλιών χωρίς παραστατικά αγοράς.

  Ας βοηθήσουμε όλοι μας και θα κάνουμε ένα όμορφο δώρο σε αυτά τα όμορφα πουλιά. Την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους.
 3. Pigaki
  Μόλις γύρισα από ένα pet shop στον Πειραιά. Πουλούσαν ένα ζευγάρι Πύρρουλες (με δαχτυλίδι) 320 ευρώ! Αλλά ήταν πολύ όμορφα, και σχετικά ήμερα, έβαλα το δάχτυλο μου στο κλουβί και δεν έφυγε!
  1. Isidoros
   Γεωργία μου αυτά τα πουλιά τουλάχιστον αυτά που μέχρι τώρα έχω δει εγώ έχουν πάντα δαχτυλίδι γιατί όλα είναι εκτροφής. Η τιμή τους είναι τέτοια γιατί πουλιούνται πάντα σε ζευγάρι. Βέβαια εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα του καθενός από εμάς αν θα το αγοράσει.

   Θέλω να πιστεύω ότι είναι από τα πουλιά που έχουν γλυτώσει από την μανία κάποιων να τα αρπάζουν από μικρά.
  2. Diamante de gould
   Εγω πέρασα προ ημερών από αυτό το μαγαζί και τα πουλιά που λες είναι ακόμα εκεί. Η τιμή όμως ίδια!

   Όντως είναι πολύ όμορφα και με προέλευση Νορβηγία!
 4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
  Πανέμορφα πουλιά δεν έτυχε όμως εδώ στο Κιλκίς ποτέ να τα συναντήσω.
  1. Stavros
   Πιθανόν να συναντώνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και ίσως δάση όπως αυτό της Ελατιάς στην περιοχή μας. Ούτε εγώ πάντως έχω δει.

   Να συμπληρώσω ότι η ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Bullfinch και να αναφέρω ένα ακόμη ενδιαφέρον σχετικό thread: https://petbirds.gr/threads/metalagmenes-phyrroules.1615/
  2. Georgina
   Ο Πύρρουλας είναι ήσυχο και διακριτικό πουλάκι και σίγουρα η εξόντωση που έχει υποστεί το είδος τα τελευταία χρόνια, το κάνει ακόμα πιο δειλό και φοβισμένο. Ίσως είναι ένας από τους λόγους που προτιμάει να καλύπτεται και να παραμένει κρυμμένο μέσα στα φυλλώματα. :)

   Βέβαια το γεγονός ότι δεν έχουμε εξασκηθεί στη παρατήρηση άγριων πουλιών, είναι ένας λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν το έχουμε ξαναδεί.
Φόρτωση...