Πως να σκοτώσετε τα πουλιά σας χωρίς προσπάθεια!

Με τα κατοικίδια πουλιά μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την χρήση προϊόντων που μπορεί να τα βλάψουν. Δείτε κάποια από αυτά.

Καθημερινές συνήθειες και προϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα πουλιά

Είναι γνωστό ότι πολλά προϊόντα στην αγορά προκαλούν ασθένειες ή και το θάνατο σε πολλά κατοικίδια πουλιά. Οι κατασκευαστές τους αρκετά συχνά αρνούνται τη γνώση αυτού του γεγονότος.

κίνδυνοι-πουλιά.jpg


Τα προϊόντα που απαριθμούνται σε αυτό το άρθρο αναφέρονται για να σας επιστήσουν την προσοχή, σε περίπτωση που οι κατηγορίες είναι αληθινές.

Οι πληροφορίες αυτές αποδίδονται όπως τις συλλέξαμε και δεν προορίζονται για να μποϊκοτάρουν ή να αποτρέψουν την αγορά αυτών των προϊόντων. Ο σκοπός της δημοσίευσής τους είναι να ενημερώσουν τον αναγνώστη για τη χρήση αυτών των προϊόντων γύρω από τα κατοικίδια πουλιά.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι, πολλά προϊόντα έχουν καθοριστεί ως "ασφαλή για κατοικίδια" αλλά φαίνεται να αναφέρονται περισσότερο στα σκυλιά και τις γάτες. Τα προϊόντα αυτά, μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλή για τα σκυλιά και τις γάτες, αλλά όχι και για τα πουλιά. Για αυτόν το λόγο, κατά τη χρησιμοποίηση ή την αγορά οποιωνδήποτε αμφισβητήσιμων προϊόντων, "σκεφτείτε σαν πουλιά".

Fabreze
Το Fabreze, ένα προϊόν της Procter and Gamble που χρησιμοποιείται για να αποβάλει τις μυρωδιές από τους καναπέδες και τα υφάσματα. Αναφέρεται ότι ψεκασμός Fabreze σε απόσταση 3,5 μέτρων από τα πουλιά, προκάλεσε τον θάνατο ενός πουλιού και την αδιαθεσία των υπολοίπων. Το Fabreze περιέχει χλωριούχο ψευδάργυρο, ένα ιδιαίτερα τοξικό συστατικό, μοιραίο για τα πουλιά.

Σπρέι αεροζόλ
Μη χρησιμοποιήστε ποτέ σπρέι αεροζόλ κοντά στα πουλιά.

Κεριά
Τα αποσμητικά χώρου, τα αποσμητικά χαλιών και τα κεριά, περιέχουν αρώματα. Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά τοξικά για τα πουλιά. Οι χημικές ουσίες που συνήθως μόνο ενοχλούν τους ανθρώπους, μπορεί να είναι τοξικές για τα πουλιά. Το Renuzit έχει προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο των τοξικών ουσιών για τα πουλιά.

Καπνός
Ο καπνός των τσιγάρων είναι μια αερομεταφερόμενη ερεθιστική ουσία, όπως ο καπνός του μαγειρέματος, η σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα και τα σπρέι μαλλιών. Χρόνιες ιγμορίτιδες και παθήσεις του συκωτιού, έχουν επιβεβαιωθεί σε σπίτια όπου κατοικεί καπνιστής.

Τεφλόν και αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος
Το υπερθερμασμένο τεφλόν μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ακαριαίο θάνατο στα πουλιά σας. Το πουλιά σας δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται κοντά σε τεφλόν ή άλλα αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος όταν χρησιμοποιούνται.

Μέταλλα
Ο κασσίτερος που βρίσκεται στο αλουμινόχαρτο, τα περιτυλίγματα τσίχλας, και τα κουτιά αναψυκτικών, είναι τοξικά για τα πουλιά. Μερικά παλαιά χάλκινα παιχνίδια και παλιά νομίσματα είναι τοξικά, όπως είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε γαλβανισμένα μέταλλα.

Αναπνευστική ευαισθησία
Τα πουλιά έχουν πολύ ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και οι ίδιες προφυλάξεις που λαμβάνονται για έναν άνθρωπο που πάσχει από άσθμα, πρέπει να λαμβάνονται και για τα πουλιά σας.

Φυτά και φυλλώματα
Ο κατάλογος είναι πάρα πολύ μακρύς για να δημοσιευθεί εδώ, γι’ αυτό πάντα να ελέγχετε εάν τα φυτά και τα δέντρα σας είναι τοξικά ή μη.

Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγεται να δίνετε στα πουλιά σας.
 • Οινοπνευματώδη ποτά
 • Οτιδήποτε μη φρέσκο ή μουχλιασμένο
 • Οτιδήποτε με πάρα πολύ ζάχαρη ή αλάτι
 • Σπόροι μήλων (αφαιρέστε τους σπόρους από τα μήλα πριν τα προσφέρετε)
 • Αβοκάντο
 • Γατοτροφή
 • Κεράσια ή ροδάκινα με τα κουκούτσια
 • Σοκολάτα
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα πουλιά δεν μπορούν να τα αφομοιώσουν. Πολύ μικρές ποσότητες τυριού μόνο.
 • Ωμό κρεμμύδι ή ωμή πατάτα
 • Ωμό, άψητο κρέας, πουλερικά, ψάρια
 • Ωμά ή μελάτα αβγά
 • Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, την coca cola, τη σοκολάτα, και το κακάο μπορεί να έχει επιπτώσεις στον καρδιακό μυ, προκαλώντας μυϊκό τρόμο, εμετό, υπερδραστηριότητα, και κυάνωση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα θανάτου, από καρδιακοαναπνευστική ανακοπή.
 • Η ζάχαρη που υπάρχει στις καραμέλες και άλλες παρόμοιες λιχουδιές, καθώς επίσης και η κατανάλωση πάρα πολύ γλυκών φρούτων είναι τοξικά. Ο θάνατος μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.
 • Μαγειρικά σκεύη. Να είστε προσεκτικοί με τα καινούργια μαγειρικά σκεύη. Οι περισσότεροι τύποι είναι καλυμμένοι μια αντικολλητική επιφάνεια που είναι τοξική όταν θερμαίνεται. Είναι καλύτερο να απομακρύνετε το πουλί(α) σας από την περιοχή μαγειρέματος κατά τη χρησιμοποίηση σκευών με αντικολλητικές επιφάνειες, ειδικά όταν είναι καινούργια. Τα καινούργια σκεύη εκπέμπουν περισσότερες τοξίνες ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, σε σχέση με εκείνα που έχουν χρησιμοποιηθεί.
Σχετικές Συζητήσεις
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Ερώτηση: Η γατοτροφή δε δίνεται από τους ειδικούς σε κάποια είδη πουλιών (νεοσσών); Ή κάνω λάθος; Δεν αραιώνεται με νερό και προσφέρεται σαν κρέμα π.χ σε εντομοφάγα;
 
Ερώτηση: Η γατοτροφή δε δίνεται από τους ειδικούς σε κάποια είδη πουλιών (νεοσσών); Ή κάνω λάθος; Δεν αραιώνεται με νερό και προσφέρεται σαν κρέμα π.χ σε εντομοφάγα;
Όχι επίσημα, όχι από όλους και όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορείς να αναφέρεις την περίπτωση παραθέτοντας το σύνδεσμο για να μιλήσουμε συγκεκριμένα;
 
Ερώτηση: Η γατοτροφή δε δίνεται από τους ειδικούς σε κάποια είδη πουλιών (νεοσσών); Ή κάνω λάθος; Δεν αραιώνεται με νερό και προσφέρεται σαν κρέμα π.χ σε εντομοφάγα;
Υπάρχει μια οδηγία του ΕΚΠΑΖ για νεοσσούς από χελιδόνια ή σταχτάρες εδώ http://www.ekpaz.gr/protes-voithies-gia-neossous/.
Φυσικά πρόκειται για τροφή ανάγκης και όχι για πάγια διατροφική λύση και μάλιστα αφορά πουλιά που τρέφονται με ζωικές πρωτεΐνες.
 
Ερώτηση: Η γατοτροφή δε δίνεται από τους ειδικούς σε κάποια είδη πουλιών (νεοσσών); Ή κάνω λάθος; Δεν αραιώνεται με νερό και προσφέρεται σαν κρέμα π.χ σε εντομοφάγα;
Στην ΑΝΙΜΑ το είχα δει εγώ, όταν είχα πάει ένα δεκαοχτουράκι. Τάιζαν με αυτό κάτι χελιδονάκια και μετά το διάβασα και ως οδηγία (με πρόλαβε η Μαρία)!
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
14.673
Σχόλια
4
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Φροντίδα Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο