Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapillus)

  • Συντάκτης PBCP
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Ο Πυρροβασιλίσκος είναι από τα πιο μικροσκοπικά πουλάκια που αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι για την Ευρωπαϊκή ορνιθοπανίδα. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 9-10 εκατοστά.

Πυρροβασιλίσκος το πουλάκι μινιατούρα


%CF%80%CF%85%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82_regulus_ignicapillus-jpg.44009

[1] Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapillus)

Περιγραφή


Ο Πυρροβασιλίσκος είναι από τα πλέον μικροσκοπικά πουλιά με συμπαγή και στρογγυλή εμφάνιση. Πορτοκαλοκίτρινη κορώνα στολίζει το μεγάλο κεφάλι του, ενώ οι μαύρες πλαϊνές λωρίδες, ενώνονται μέχρι το μέτωπό του.

Ξεχωρίζει από το εμφανές λευκό φρύδι και την μαύρη οφθαλμική γραμμή. Έχει γκρίζα μάγουλα και πρασινοκίτρινα πλαϊνά λαιμού. Το υπόλοιπο φτέρωμα είναι στους ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς όπως του Χρυσοβασιλίσκου.

regulus_ignicapillus-jpg.44014

[2] Regulus ignicapillus

Στο νεαρό του είδους δεν διακρίνεται η κορώνα, ενώ και στα δύο είδη οι διαφορές ανάμεσα στα φύλλα είναι δυσδιάκριτες.

Βιότοπος


Ο Πυρροβασιλίσκος συναντάται πολύ συχνά σε δάση κωνοφόρων και ελάτης, σε δάση με κέδρους και κυπαρίσσια, ακόμα και σε ελαιώνες, πάρκα, αλσύλλια κτλ. Εντοπίζονται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Μεσόγειο μέχρι και την Μαδέρα, την Βόρειο Αφρική, ενώ τοπικά συναντώνται μέχρι και την Βόρεια Ευρώπη, την Σκανδιναβία, τα παράλια της Τουρκίας και την Ασία.

regulus_ignicapilla_map-min-png.44015


[3] Χάρτης γεωγραφικής κατανομής Πυρροβασιλίσκου (κατά προσέγγιση)
  • Κίτρινο: καλοκαιρινός επισκέπτης για αναπαραγωγή
  • Πράσινο: μόνιμη διαμονή όλο το χρόνο
  • Μπλε: χειμωνιάτικος επισκέπτης

Συμπεριφορά


Το γεγονός ότι οι Πυρροβασιλίσκοι είναι μικροσκοπικά και αεικίνητα πουλιά, μιας και φτεροκοπούν συνεχώς από κλαδί σε κλαδί αναζητώντας την τροφή τους, τα κάνει να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι.

Γενικά είναι ενεργητικά και δραστήρια πουλάκια και πολύ κοινωνικά με άλλα είδη πουλιών. Εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, θα τα δούμε τον χειμώνα σε χαλαρά σμήνη μαζί με παπαδίτσες ή με άλλα είδη μικρόσωμων πουλιών.

Το κελάηδημα του αποτελείται άλλοτε από ηχηρά σύντομα καλέσματα με υψηλότονες και τσιριχτές νότες και άλλοτε από χαμηλότονες σύντομες τρίλιες.

Διατροφή


Ο Πυρροβασιλίσκος μετακινείται συνεχώς στα φυλλώματα των δέντρων και των θάμνων αναζητώντας την τροφή του. Η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως ποικιλίες εντόμων και αράχνες.

Αναπαραγωγή


Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά τον Μάιο. Ο Πυρροβασιλίσκος κατασκευάζει σφαιρική φωλιά σε σχήμα αιώρας, σε κλαδιά κωνοφόρων, ή σε πυκνούς θάμνους με περικοκλάδες.

Το ζευγάρι χτίζει μαζί μια μικροσκοπική σφαιρική φωλιά, πλεγμένη με βρύα, λειχήνες καθώς και ιστούς αράχνης. Εσωτερικά την επενδύει με φτερά και εκεί η θηλυκιά εναποθέτει από 9-11 μικροσκοπικά υπόλευκα αυγά με καφετιά στίγματα.

Μετά από επώαση 16 ημερών, ξεπετάγονται οι πρώτοι νεοσσοί οι οποίοι φροντίζονται εξίσου και από τους δύο γονείς και αφήνουν τη φωλιά σε 20 μέρες περίπου.

Στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου καταφέρνει να ολοκληρώσει 2 γέννες. Το θηλυκό γεννάει από 7-9 αυγά η επώαση των οποίων κρατάει για 14-15 ημέρες. Ο απογαλακτισμός των νεοσσών ολοκληρώνεται σε 20 περίπου μέρες.

Δείτε επίσης κάποιες σχετικές, χρήσιμες πληροφορίες στα σχόλια του άρθρου.

Ο Πυρροβασιλίσκος έχει πολλές ομοιότητές με τον Χρυσοβασιλίσκο ως προς τις διατροφικές συνήθειες, τη συμπεριφορά, τη αναπαραγωγή και τον βιότοπό τους, ενώ διαφέρουν ανεπαίσθητα ως προς τον χρωματισμό του φτερώματός τους και ελαφρά ως προς το κελάηδημά τους.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική ονοματολογία: Regulus ignicapillus
Ελληνική: Πυρροβασιλίσκος
Αγγλική: Common firecrest
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Συλβιίδες
Γένος: Βασιλίσκων
Είδος: R. ignicapillus

Σχετικά Θέματα
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Stavros
Αναφορές
[1] By Martin Vavřík (Own work) [NOFOLLOW='http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0']CC BY-SA 3.0[/NOFOLLOW]
[2] Regulus ignicapillus, Benešov nad Černou, South Bohemian Region, Czech Republic, By Ben Skala (Own work) [NOFOLLOW='http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html']GFDL[/NOFOLLOW] or [NOFOLLOW='http://creativecommons.org/licenses/by/3.0']CC BY 3.0[/NOFOLLOW]
[3] By Jimfbleak [NOFOLLOW='http://creativecommons.org/licenses/by/3.0']CC BY 3.0[/NOFOLLOW] or [NOFOLLOW='http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html']GFDL[/NOFOLLOW]

Copyright
© PetBirds Community Project
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

M
Και πωλούνται φυσικά σε πετ σοπ της Αθηνάς... :( Είδα πολύ πρόσφατα μερικά αλλά δεν ήξερα τι είναι μέχρι τώρα.
 
Alexandros
Όσο μικρότερο είναι ένα πουλί, τόσο πιο πολλές φορές την μέρα πρέπει να τρώει. Τα μικρά πουλιά δεν αντέχουν πολύ χωρίς τροφή κι αυτό γιατί τα μικρόσωμα πουλιά δεν κρατάνε αποθέματα. Για παράδειγμα, το Regulus regulus, που είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα πουλιά, δεν μπορεί δεν αντέχει πάνω από 30 λεπτά χωρίς τροφή.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα για αυτά τα πουλιά στην περίοδο αναπαραγωγής. Η θηλυκή κλωσάει μόνη της και ο αρσενικό δεν της φέρει τροφή. Αλλά όπως πάντα, η φύση θα βρήκε μια λύση.

Η φωλιά που φτιάχνουν αυτά τα πουλιά είναι σφιχτή σαν μπάλα. Τη βάση την φτιάχνει ο αρσενικός μόνος του, σε δυο στρώσεις. Η πρώτη στρώση είναι ανάμεσα τα κλαδάκια. Μετά από έξω φτιάχνει μια δεύτερη στρώση που δεν αφήνει καθόλου να περνάει νερό. Όταν ο αρσενικός είναι έτοιμο με την φωλιά, έρχεται η θηλυκή και φτιάχνει μια τρίτη στρώση από τρίχες ζώων, πούπουλα και μαλακά πράγματα, στο εσωτερικό μέρος τις μπάλας.

Αυτές οι φωλιές έχουν τόσο καλή μόνωση, που η θερμοκρασία μέσα στη φωλιά πέφτει περίπου 1 βαθμό σε 30 λεπτά. Η θηλυκή κλωσάει πάντα περίπου 20 έως 25 λεπτά τα αυγά και μετά πάει να κυνηγήσει έντομα για περίπου 15 λεπτά. Κλωσάει πάλι για περίπου 20-25 λεπτά και πάει πάλι 15 λεπτά για να φάει. Σε αυτά τα 15 λεπτά, η θερμοκρασία δεν πέφτει στο εσωτερικό της φωλιάς και έτσι δεν έχουνε πρόβλημα τα αυγά.

Με αυτόν τον τρόπο κλωσάει η θηλυκή μόνη της τα αυγά και έτσι μπορούνε να έχουνε μέχρι 11 αυγά, γιατί μέσα στη φωλιά έχει σταθερή θερμοκρασία και τα αυγά μένουνε ζεστά χωρίς να κλωσάει η θηλυκή συνέχεια.
 
misalouris
Πολύ καλές οι πληροφορίες για το πτηνό.
Μήπως υπάρχει κάποια φωτογραφία για να έχουμε και τη εικόνα του ολοκληρωμένη;
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
4.019
Σχόλια
3
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top