Πτερόρροια Καρδερίνας

  • Συντάκτης Paianas
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Η πτερόρροια της καρδερίνας, δηλαδή η φυσική και φυσιολογική ανανέωση των φτερών της, συντελείται κατά κανόνα κάθε καλοκαίρι Αύγουστο-Σεπτέμβρη. Στους νεοσσούς συνήθως αυτό γίνεται περίπου δυόμισι με τρεις μήνες από τη γέννηση τους.

Την περίοδο της πτερόρροιας, ο οργανισμός της καρδερίνας έχει περισσότερη ανάγκη αμινοξέων και λιπαρών οξέων (απαραίτητα τα φύτρα βλαστώματος, η γύρη που είναι πλούσια σε αμινοξέα, ο σπόρος chia για λιπαρά οξέα, νίζερ, περίλλα). Η συνέχιση πλούσιας τροφής και συμπληρωμάτων κάνει την ανανέωση ευκολότερη και πιο "ανώδυνη", με την μείωση ίσως αν όχι ολόκληρου του αυγού, τουλάχιστον του κρόκου του.

Η διατροφή στην πτερόρροια καρδερίνας


Κατά την πτερόρροια της καρδερίνας χορηγούμε Συνεργατικά πράσινα χόρτα, αγγούρι, μήλο, απαραίτητα μπάνιο (για την ανακούφιση του πουλιού και την ευκολότερη αποβολή του παλιού φτερώματος) και ίσως κάποια πολυβιταμίνη ειδική για την πτερόροια (π.χ. mutavit ή nekton bio ή tabernil muda).

Αν όλα πάνε καλά, η ικανοποίηση από την επίτευξη του στόχου μας και η χαρά ότι βγάλαμε "στο κλαρί" τα δικά μας καρδερινάκια, θα μας αποζημιώσουν για όποια δυσκολία ή αντιξοότητα αντιμετωπίσαμε.

Για τον εκτροφέα, θα πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο και στα υπ' οψιν ένα ρητό που αναφέρεται συνήθως στα ομόλογα: "η απόδοση και η επιτυχία του παρελθόντος η του παρόντος, δεν εγγυάται την αντίστοιχη μελλοντική επιτυχία".

Αυτό επιτυγχάνεται με υπομονή, γνώση που εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται, και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στηριγμένο σε βάσεις εμπειρίας, σωστής υποδομής και σωστής επιλογής ζευγαριών - γεννητόρων.
Likes: George98
Συντάκτης
Paianas
Paianas
Ο Paianas είναι μέλος του PetBirds από τις 11 Νοε 2008. Διετέλεσε επίσης Συντονιστής συζητήσεων και Advisor στα Forum των Ιθαγενών Πουλιών. Ασχολείται με καναρίνια και καρδερίνες.

Τα Άρθρα του Paianias

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Paianas
Προβολές
8.076
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Ασθένειες Πτηνών

Περισσότερα από Paianas

Μοιραστείτε το άρθρο

Top