Πρόπολη στα πτηνά ως εναλλακτικό μέσο πρόληψης ασθενειών

  • Συντάκτης jk21
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Το διάστημα που ασχολούμαι με την εκτροφή καναρινιών και συμμετέχω σε φόρουμ με άτομα που κάνουν το ίδιο με μένα, έχω παρατηρήσει ότι γίνεται προληπτικά και επεμβατικά για την αντιμετώπιση μιας ασθενείας που παρουσιάζεται σε αυτά (χωρίς να επισκεπτόμαστε απαραίτητα τον ειδικευμένο γιατρό) υπερκατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων που τις περισσότερες φορές δεν είναι και τα κατάλληλα.

Κάθε χρόνο, τέτοιο συνήθως καιρό γίνεται συζήτηση κατά πόσο χρειάζεται η προληπτική χρήση σκευασμάτων πριν την αναπαραγωγή. Παρά την επανειλημμένη όμως προτροπή από άτομα που γνωρίζουν το χώρο ότι η προληπτική χρήση αντιβιοτικών δεν έχει νόημα, αυτό συνεχίζεται. Αιτία είναι η ανασφάλεια των εκτροφέων και η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια αναπαραγωγική περίοδο δίχως απώλειες.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και στην χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, με χορήγηση υπερβολικών δόσεων (όταν η προτεινόμενη δόση κάποιες φόρες είναι ήδη συζητήσιμη για την ορθότητα της κατά την γνώμη μου).

Όμως, εδώ το θέμα μας θα είναι η αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων που καταπονούν μεσοπρόθεσμα και ίσως να θανατώνουν τα πουλιά μας.

Η λύση δείχνει να βρίσκεται (πέρα από την χρήση φυτικών ουσιών όπως το σκόρδο, η ρίγανη, το θυμάρι, ο βασιλικός, ο σπόρος foniopaddy και το chia) στην εισαγωγή της πρόπολης ως προληπτικό μέσο (σε πρώτη φάση) εναντίον των ασθενειών των πουλιών μας, αλλά και στην αντιμετώπισή τους βοηθητικά όταν εμφανιστούν.

Τι είναι η πρόπολη

Η Πρόπολη είναι ένα από τα πλέον καλά τεκμηριωμένα προϊόντα της μέλισσας που με τις ιδιότητες της συντελεί στην διατήρηση της γενικής υγείας μέσα στην κυψέλη.

%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7_%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC_-jpg.36237


Επικαλύπτει τα πάντα, από τα κελιά μέχρι και ολόκληρο το εσωτερικό της κυψέλης. Είναι ένα σύστημα σίγουρης προστασίας για τις χιλιάδες μέλισσες που συνυπάρχουν σε μία κυψέλη. Γι’ αυτό, έχουν αναπτύξει αυτό το φυσικό προϊόν που βασίζεται στη ρητίνη.

Ανακατεύοντας αυτό το επιλεγμένο κολλώδες υλικό με κερί και εκκρινόμενα από το σώμα τους ένζυμα, οι μέλισσες δημιουργούν αυτό το περίφημο, κίτρινο της ώχρας προς σκούρο καφέ – πορτοκαλί, αρωματικό, κέρινο συστατικό, που ονομάζεται Πρόπολη.

Η Πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία την οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τις άκρες των τρυφερών φύλων, των μπουμπουκιών, των νέων οφθαλμών, νωρίς την άνοιξη από λεύκες, καστανιές, φουντουκιές, τα κωνοφόρα πεύκο και τούγια, το καλοκαίρι από βελανιδιές, σκλήθρα, το φθινόπωρο συλλέγουν από σούσουρα και κουμαριά περιορισμένο βέβαια αριθμό φυτών σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν για νέκταρ και γύρη.

Όταν οι κύριες πηγές εξαντλούνται, μαζεύουν πρόπολη από δευτερεύοντα φυτά. Με την πρόπολη αποστειρώνουν την κυψέλη και προφυλάσσονται από κάθε μολυσματική ασθένεια. Επιπλέον την χρησιμοποιούν σαν οικοδομικό υλικό μέσα στην κυψέλη σοβατίζοντας τις χαραμάδες.

Το φθινόπωρο μικραίνουν την είσοδο εναποθέτοντας πρόπολη σαν τσιμέντο και σχεδόν όλο το χρόνο λουστράρουν τα άδεια κελιά προετοιμάζοντας τα έτσι για να γεννήσει η βασίλισσα.

Πως χρησιμοποιούμε την πρόπολη στα πουλιά

Την πρόπολη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μόνη της ή σε συνδυασμό με αλλά μελισσοκομικά προϊόντα. Η χρησιμοποίηση αυτών των ουσιών για την αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών ονομάζεται μελισσοθεραπεία. Η μελισσοθεραπεία όπως μπορούμε να διαβάσουμε στην ιστοσελίδα Donkeyisland.gr είναι πια μια επιστήμη, που έχει ήδη τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την χρησιμοποίηση της πρόπολης και των άλλων προϊόντων της μελισσοκομίας, στην αντιμετώπιση και πρόληψη των ασθενειών του ανθρώπου.

Όπως μπορούμε να δούμε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την πρόπολη, περιέχει περίπου 55% ρητίνες και βάλσαμα, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, μικροποσότητες ιχνοστοιχείων, εμπεριέχει επίσης πολλές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων των βιοφλαβίνων, βιταμίνης Β3 και βιταμίνης Κ.

Όλα τα παραπάνω περιέχουν περίπου 200 διαφορετικά συστατικά που δίνουν στην πρόπολη αντιβακτηριδιακή δύναμη. Σε περιπτώσεις που απαιτείται περισσότερη πρόπολη για το μελίσσι, χρησιμοποιούν στο μείγμα πιο πολύ κερί και γύρη (κατώτερη ποιότητα).

Ανάλογα με την φυτική της προέλευση αλλά και την περιεκτικότητα της σε γύρη, κερί ή ρητινώδεις ουσίες, παρουσιάζει και μεγάλο χρωματικό φάσμα που αρχίζει από σκούρο πράσινο μέχρι ανοικτό κίτρινο, χωρίς να παραλείπουμε τις μίξεις τους με όλες τις αποχρώσεις του καφέ. Το σημείο τήξεως της είναι γύρω στους 65ο C. Έχει πολύ ευχάριστη μυρουδιά, μυρίζει σαν θυμίαμα, βανίλια, κερί με μέλι, κλπ. Σ’ αυτό συντελούν τα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Η δράση της πρόπολης φαίνεται να αυξάνεται αν γίνεται παράλληλα με χορήγηση μελιού. Όπως μπορούμε να δούμε στο άρθρο του Donkeyisland.gr που παρατίθεται πιο πάνω, τα μελισσοκομικά συν τις άλλες ευεργετικές ουσίες που έχουν για τον οργανισμό, δρουν σαν προβατικό αφού ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια του οργανισμού και αν χορηγηθεί με άλλο προβιοτικό συμπλήρωμα, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του.

Συγκεκριμένα η πρόπολη περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυσακχαριτών, ώστε να λειτουργεί συνδυαστικά με τα ωφέλιμα βακτήρια και πετυχαίνει να:
  • Ενισχύει τη βιωσιμότητα και δράση των bifidobacteria (προβιοτικών)
  • Περιέχει μεγάλο αριθμό και ποικιλία πολυσακχαριτών
  • Η περιεκτικότητά της σε υδρογονάνθρακες δρα βοηθητικά στην ανάπτυξη και δράση των bifidobacteria (προβιοτικών)
Η περιεκτικότητα του μελιού σε πολυσακχαρίτες και υδρογονάνθρακες ποικίλει ανάλογα με την βοτανική προέλευση του μελιού. Επομένως, μέλια διαφορετικής βοτανικής προέλευσης διαφέρουν και όσον αφορά στη προβιοτική τους δράση, όπως άλλωστε (κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί) και στην αντιμικροβιακή τους δράση.

Έτσι η έρευνα τώρα πια στρέφεται στην αξιολόγηση μελιών διαφορετικής βοτανικής προέλευσης, όσον αφορά στην ικανότητά τους να ενισχύουν την ανάπτυξη και δράση και ταυτόχρονα να καταστέλλουν τη δράση παθογόνων βακτηρίων.

Η πρόπολη έχει ένα ευρύ φάσμα δράσης. Όπως μπορούμε να δούμε εδώ περιέχεται πινάκας (βλέπε πινάκας 5.1) που αναφέρει τις ουσίες που περιέχει η πρόπολη. Εκεί δεσπόζουσα θέση έχουν τα φλαβονοειδή τα οποία κυρίως είναι η αίτια της αντιβακτηριδιακής της δράσης.

Στον πινάκα 5.2 μπορούμε να δούμε τους τομείς δράσης της που δεν είναι μόνο ο αντιβακτηριδιακός αλλά και εναντίων των μυκητιάσεων – μυκώσεων, εναντίων ιών και νηματοειδών. Όπως μπορούμε να δούμε στον πινάκα, είναι ευρέος φάσματος αντιβακτηριδιακό (εναντίον σταφυλόκοκκων, σαλμονέλας, στρεπτόκοκκων, βακίλων larvae) και άλλων πολλών παθογόνων μικροοργανισμών όπως πρωτέα, ψευδομονάδας, καμπυλοβακτήριου, εντερόκοκκου που αναφέρονται σε άλλες έρευνες όπως πχ την Antimicrobial activity of soft and purified propolis extracts.

Όπως μπορούμε επίσης να δούμε σε αυτή την ιστοσελίδα, στον πινάκα 5.3, έχουν γίνει έρευνες που αφορούν τα ζώα (βλέπε veterinary applications) που έδειξαν την αποτελεσματικότητα της πρόπολης εναντίον της διάρροιας, υποβοηθητική της αύξησης βάρους όπου χρειάζεται και αποτελεσματικότητα εναντίον των κοκκιδίων και ιμέριας σε κουνέλια.

Η πρόπολη όπως αναφέρεται στις περισσότερες από τις παραπάνω έρευνες καθώς και στην What chemical substance in propolis makes it so special? μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πολλά αντιβιοτικά σε παράλληλη χρήση και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα τους, αλλά κάτι τέτοιο λόγω της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης πρέπει να γίνεται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος γιατρού.

Η πενικιλίνη είναι ένα αντιβιοτικό στο όποιο έχουν γίνει έρευνες και κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό. Δοσολογία της πρόπολης για κτηνιατρική χρήση και συγκεκριμένα στο χώρο των πουλιών δεν αναφέρεται κάπου.

Αναφέρεται ότι στην αντιμετώπιση της κοκκιδίωσης στα κουνέλια χρησιμοποιείται εκχύλισμα 3% πρόπολης σε αιθανόλη χωρίς να προσδιορίζονται τα ml που θα χορηγηθούν.

Επειδή η πρόπολη δεν είναι αντιβιοτικό, η χρήση της δεν περιέχει τους κινδύνους των αντιβιοτικών αφού η αντιβακτηριδιακή ουσία είναι τα γνωστά φλαβονοειδή για την ευεργετική τους δράση στους ζωικούς οργανισμούς εναντίων των ελεύθερων ριζών και όχι μονοτόνως.

Καλό είναι όσο δεν θα υπάρχουν σκευάσματα για κτηνιατρική χρήση με συγκεκριμένες και ελεγμένες δοσολογίες να μην γίνεται αλόγιστη χρήση αλλά σε πάρα πολύ αραιωμένες ποσότητες και πάντα προληπτικά αφού ακόμα τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συγκεκριμένη δράση εξειδικευμένων φαρμάκων πριν μελετηθεί για την δράση του σε κάθε περίπτωση.

Στο εξωτερικό βεβαία ίσως να υπάρχουν αρκετά σκευάσματα όπως το Vanhee’s Tricocci και το Blutenpollen όπου αναφέρεται δοσολογία για πτηνά στο 1γρ (αλλά λόγω γλώσσας δεν καταλαβαίνω λεπτομέρειες).

Έχω πληροφορηθεί από Έλληνα εκτροφέα του εξωτερικού ότι σε χρήση σκευάσματος (εμπορικό όνομα TROPFEN) με καθαρή πρόπολη 20% (όχι σε αλκοόλη), η δόση είναι 8-10 σταγόνες 1-2 φορές την εβδομάδα προληπτικά στο νερό των πουλιών και σε ασθένεια 16 σταγόνες καθημερινώς έως την ανάρρωση.

Σαν επίλογο θα ήθελα να ξανατονίσω ότι η πρόπολη δεν είναι κάτι που μπορεί αυτή τη στιγμή να αντικαταστήσει το απαραίτητο για κάθε νόσο των πουλιών φάρμακο, αλλά μια εναλλακτική λύση για αυτούς που θα χρησιμοποιούσαν για προληπτικούς (και μάλλον καταχρηστικούς λόγους) φάρμακα άνευ σύστασης ειδικού!
Συντάκτης
J
jk21
Ο jk21 είναι μέλος του PetBirds από τις 17 Μαρ 2007. Ασχολείται με Καναρίνια και Καρδερίνες.

Τα Άρθρα του jk21.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
jk21
Προβολές
3.904
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από jk21

Μοιραστείτε το άρθρο

Top