Πουλιά που πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι

Όλοι όσοι έχουμε οικόσιτα πουλιά και ιδιαίτερα παπαγάλους, ενθουσιαζόμαστε με την ιδέα να τα βλέπουμε να πετούν ελεύθερα στο σπίτι. Εξάλλου πρόκειται για μια βασική βιολογική ανάγκη των πουλιών να γυμνάζουν τα φτερά τους σε καθημερινή βάση.

Η επίβλεψη των πουλιών κατά το ελεύθερο πέταγμά τους θεωρείται επιβεβλημένη για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα κατοικίδιά μας. Είναι καθήκον μας ως ιδιοκτήτες να συμβάλλουμε στην αποτροπή τέτοιων ατυχημάτων δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον ή καθιστώντας το ασφαλές όπως ακριβώς θα κάναμε και για τα παιδιά μας.

Πόσο γλυκές και χαριτωμένες μοιάζουν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν διαφορετικού είδους κατοικίδια να συμβιώνουν αρμονικά και να φωτογραφίζονται σε τρυφερές στιγμές! Γατάκια με πουλάκια αγκαλιά, παπαγάλοι σε τρυφερά τετ α τετ με τεράστιους σκύλους κ.α.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο με ένα παπαγάλο macaw κατασπαραγμένο από ένα σκύλο με συγκλόνισε αφάνταστα και με έκανε να σκεφτώ με πόση απερισκεψία λειτουργούμε μερικές φορές και σε τι κινδύνους εκθέτουμε άθελά μας τα πλάσματα που αγαπάμε.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κάτοχοι διαφορετικών ειδών που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπαιζαν μεταξύ τους τον ρόλο του κυνηγού και του θηράματος. Εκείνο που είναι συνετό είναι να φροντίζουμε για την ομαλή συνύπαρξη των ζώων που έχουμε υπό την προστασία μας.

Δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε ότι στην γλυκιά τρυφερή γατούλα μας ή στο πιστό σκυλί μας δεν θα ξυπνήσουν τα αρχέγονα ένστικτά τους και δεν θα επιτεθούν στα πουλιά μας. Με πολύ προσοχή και την χρήση της κοινής λογικής οφείλουμε να φροντίσουμε να διατηρούμε σε χωριστό χώρο τα οικόσιτά μας όταν είμαστε παρόντες κατά την πτήση των πουλιών μας, πόσο μάλλον κατά την απουσία μας.

Τρωκτικά, γάτες, σκύλοι, πουλιά και ερπετά είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να συμβιώσουν χωρίς κάποια στιγμή να συμβεί το μοιραίο. Μοιάζει σαν να παίζουμε με την φωτιά χωρίς να περιμένουμε ότι κάποια στιγμή θα καούμε.

Τι να προσέχετε όταν τα πουλιά σας πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι

Ο χώρος που κινούνται και ζουν τα πουλιά μας θα πρέπει να μην είναι αυτός της κουζίνας που κάθε της γωνιά εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τα πουλιά αλλά και για τους ιδιοκτήτες που πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους. Κάθε γωνιά του σπιτιού όμως κρύβει πιθανούς κινδύνους.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να προσέχουμε ώστε:
 • Αν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πουλάκια μας ασφαλώς το πρώτο και σημαντικότερο είναι να κλείσουμε τα τζάμια και να τραβήξουμε τις κουρτίνες για να μην τραυματιστούν πέφτοντας πάνω στα τζάμια.
 • Ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου, πρέπει να μένουν απενεργοποιημένοι εν ώρα πτήσης για ευνόητους λόγους.
 • Τα τζάκια πρέπει να παραμένουν ασφαλισμένα και τυχών άλλες συσκευές παραγωγής θερμότητας όπως ξυλόσομπες, θερμάστρες υγραερίου, σόμπες αλογόνου κτλ θα πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας.
 • Φυσικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν κεριά αναμμένα στον χώρο, όπως επίσης να προσέχουμε τα εύθραυστα μικροαντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από το πέταγμα του πουλιού.
 • Καλώδια και πρίζες εκτεθειμένες μπορούν να γίνουν αιτία να πάθουν ηλεκτροπληξία αν τα ραμφίσουν.
 • Καπνός από τσιγάρα, αποτσίγαρα στο τασάκι, σπίρτα, είναι μια αιτία δηλητηρίασης όπως ακριβώς και για τα παιδιά μας.
 • Το τεφλόν που περιέχουν αρκετά σύνεργα μαγειρικής μπορεί να είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος για τα πουλιά μας.
 • Ιδιαίτερη προσοχή σε αναμμένες ηλεκτρικές εστίες ή γκαζάκια.
 • Σε εκτεθειμένα σπρέι καθαρισμού, καθαριστικά φούρνου, λιπαντικά, αρώματα ή αρωματικά χώρου, διαλυτικά χρωμάτων, απορρυπαντικά, καλλυντικά, ασετόν, μανό, κραγιόν, αντηλιακά, ακόμα και σε μελάνια εκτυπωτών και κόλλες παντός είδους
 • Σε κατσαρόλες ή τηγάνια γεμάτα φαγητό ή λάδι.
 • Σε μεγάλα δοχεία με στάσιμο νερό που μπορεί να αποτελέσουν σημεία πνιγμού ή την ανοιχτή λεκάνη τουαλέτας.
 • Διακοσμητικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή πιθανή δηλητηρίαση στα πουλιά όπως κάκτοι κτλ.
 • Ευρύς είναι ο κατάλογος με τα φυτά που μπορεί να βλάψουν τα φιλαράκια μας και ειδικότερα μερικά αναρριχητικά όπως κισσός, το γιασεμί, φυτά όπως η δάφνη, η αζαλέα, ο νάρκισσοι κτλ
 • Ωστόσο υπάρχουν και κάποια τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε να τα έχουμε εκτεθειμένα την ώρα της ελεύθερης περιήγησης. Τέτοια είναι η σοκολάτα, το αβοκάντο, το αλάτι, η ζάχαρη, ο καφές, το τσάι και γενικότερα ότι περιέχει καφεΐνη, οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ. Ωμά κρέατα, ψαρικά και ωμά αυγά, άψητο ζυμάρι, μαγιά, μανιτάρια, αλλαντικά, κρεμμύδια, σκόρδα, κουκούτσια από διάφορα φρούτα και γάλα είναι μερικά ακόμα τα οποία πρέπει να προσέχουμε να μην καταναλωθούν όσο τριγυρνούν ελεύθερα στο σπίτι.
 • Ποντικοπαγίδες, φυτοφάρμακα, ή κοινά φάρμακα ακόμα και μεγάλοι καθρέφτες πιθανών να αποτελέσουν αιτίες τραυματισμού.
 • Προφυλάξτε τυχών πολύτιμα έγγραφα σε ασφαλή θέση προκειμένου να μην γίνουν χαρτοπόλεμος από τα πουλιά σας.
Ένα πολύ βασικό σημείο είναι η αυστηρή καθαριότητα των χεριών μας όταν ασχολούμαστε με τους φτερωτούς μας φίλους. Ακάθαρτα χέρια που έχουν υπολείμματα από λιπαντικά, ή έχουν έρθει σε επαφή με ωμά κρέατα, είναι ένα σημαντικός παράγοντας που σίγουρα θα βλάψουν τα πουλιά μας αν αγγίζουμε το φτέρωμά τους.

Την ίδια προσοχή πρέπει να δείχνουμε όταν αγγίζουμε τα αυγά ή τους νεοσσούς των πουλιών μας. Ο γενικός κανόνας είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή μας με κάθε κατοικίδιο που έχουμε στο σπίτι.

Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε πάντα κοντά μας ένα βρεγμένο πανάκι βουτηγμένο σε νερόξυδο για να καθαρίζουμε άμεσα τους λεκέδες που μπορεί να δημιουργηθούν στα έπιπλά μας εξαιτίας των κενώσεων τους.

Συχνά οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αρέσκονται να ταΐζουν τα πουλιά με τρόφιμα που έχουν βάλει πριν οι ίδιοι στο στόμα τους. Ακούγεται γλυκό και τρυφερό, γνωρίζοντας όμως ότι η στοματική κοιλότητα είναι μια μεγάλη πηγή βακτηριδίων, είναι σκόπιμο να το αποφεύγουμε.

Αν επιθυμείτε να κόψετε τα φτερά των παπαγάλων σας για πιο ασφαλείς πτήσεις, να το κάνετε πάντα υπό την καθοδήγηση ενός εμπειρότερου προκειμένου να μην το τραυματίσετε άθελά και να μην του τσαλακώσετε την αυτοπεποίθησή του.

Για τους χρήστες των bird harness που επιθυμούν να απολαμβάνουν το πέταγμα των πουλιών τους στην φύση και στην ύπαιθρο, να επιστήσουμε την προσοχή, να ελέγχουν κάθε φορά την ανθεκτικότητα των ιμάντων για τυχών φθορές, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με την κατάλληλη, υπεύθυνη και συνεχή επίβλεψη, την σωστή οργάνωση και ταχτοποίηση των πραγμάτων μας διασφαλίζουμε την σωματική ακεραιότητα και υγεία των πουλιών μας, προσφέροντάς τους την απόλαυση της ελεύθερης πτήσης. Παράλληλα δίνεται και σε μας η ευκαιρία να τα θαυμάσουμε σε μια τόσο φυσική για αυτά κατάσταση.
Συντάκτης
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
6.007
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Φροντίδα Πτηνών

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο