Πετροπέρδικα Alectoris Graeca

 1. inca1099
  Την Πετροπέρδικα την συναντάμε στα περισσότερα πετρώδη εδάφη της πατρίδας μας και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο με την κορμοστασιά της και το παράξενο κελάηδισμα της.

  Μορφολογία της Πετροπέρδικας

  Από μικρός έχω στα αυτιά μου έναν παράξενο ήχο πουλιού, σαν δυο κέρματα να χτυπάνε μεταξύ τους. Ήταν το κελάηδημα της πέρδικας. Ενός αρχοντικού, καμαρωτού και αξιοσέβαστου πουλιού.

  πέρδικα-alectoris-graeca.jpg

  Η πέρδικα είναι ένα εδαφόβιο πτηνό που πετά σπάνια ενώ τρέχει πολύ γρήγορα, εκτός από περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της.

  Η Πετροπέρδικα (ορεινή πέρδικα) έχει μήκος 30-35 εκατοστά και βάρος 600-900 γρ. Στα πλευρά έχει εναλλασσόμενες άσπρες και μαύρες ραβδώσεις, οι παρειές και το μπροστινό μέρος του λαιμού είναι χρώματος λευκού και περιβάλλονται από στενή μαύρη λωρίδα η οποία αρχίζει από το ράμφος και κατεβαίνει προς το λαιμό δημιουργώντας ένα είδος περιλαίμιου.

  Ζει σε θαμνώδεις εκτάσεις, κράσπεδα δασών σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα.

  Διατροφή

  Η τροφή της πετροπέρδικας είναι κυρίως φυτική και κατά ένα μικρό μέρος ζωική. Αποτελείται από σπόρους φυτών, γράστεων, χυμώδεις καρπούς, σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια κλπ. Μαζί με την τροφή καταπίνει και χαλίκια που βοηθούν στο άλεσμα αλλά γίνεται έτσι και πρόσληψη ασβεστίου.

  Είναι ενδημικό είδος (δεν αποδημεί), είναι κοινωνικό και ζει κατά οικογενειακές ομάδες 10-15 ατόμων ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να συνενωθούν δύο οι περισσότερες τέτοιες ομάδες και να φτάσουν τα 40 άτομα.

  Η μονογαμία το διακατέχει και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ομάδες διαλύονται και σχηματίζονται τα ζευγάρια.

  Η διαφορά ανάμεσα στα 2 φύλα εντοπίζεται στον αστράγαλο των ποδιών τους, στο αρσενικό φαίνεται έντονα ο αστράγαλος ενώ στο θηλυκό καθόλου.Συνηθίζεται να ονομάζεται το αρσενικό ''Κώτσος απο την ιδιομορφία του (κότσι).

  Αναπαραγωγή

  Το θηλυκό φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή σε κοιλότητες του εδάφους στρώνοντας ξερά φύλλα χόρτα και λίγα πούπουλα. Το Μάρτιο με Απρίλιο γεννά 10-15 αυγά και τα επωάζει 20-21 μέρες.

  Οι νεοσσοί βαδίζουν αμέσως και τους φροντίζουν και οι δύο γονείς. Μπορούνε να τραφούν μόνα τους αλλά συνήθως οι γονείς συμπληρώνουν την διατροφή τους.

  Οι κυριότεροι εχθροί της πετροπέρδικας είναι οι αλεπούδες, κουνάβια, τα γεράκια, οι αγριόγατες και ο άνθρωπος. Ο πληθυσμός της στην Ελλάδα διατηρείται σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

  Κύριοι λόγοι για τη μείωση της είναι η παύση των σπόρων από γεωργούς, η αλόγιστη θήρα και η συνεχής ενόχληση της από διανοίξεις δρόμων κτλ.

  Σας παραθέτω 2 φώτο με 1 ζευγάρι που κατέχω εδώ και 6 χρόνια περίπου.

  perdika.jpg

  perdika2.jpg

  Ονομασία: Πετροπέρδικα
  Αγγλική Ονομασία: Rock Partridge
  Λατινική Ονομασία: Alectoris Graeca
  Τάξη: Ορνιθόμορφα
  Οικογένεια: Φασιανίδες
  Από inca1099, 23 Μαρ 2008 | Ενημερώθηκε: 31 Μαρ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  inca1099
  Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

  Τα Άρθρα του inca1099.
  Άρεσε στους JAPAN HOSO11, Georgina και maria p.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Μεσολογγι
  Είχα και εγώ μια τέτοια πέρδικα για λίγο καιρό.

  Είχαμε πάει για κυνήγι περδικών και είχα χτυπήσει μια στο φτερό και την κράτησα μέχρι να γίνει καλά. Μόλις έγινε καλά σε περίπου 1 μήνα την ξανάφησα ελεύθερη εκεί που την βρήκα φορώντας της ένα κόκκινο σχοινάκι στο πόδι.
 2. αγριοπαπιες
  Πολύ όμορφα πλάσματα, τέλειες οι πέρδικες και έχουν υπέροχα χρώματα!

  Δεν γνωρίζω αν οι πέρδικες κλωσάνε στην αιχμαλωσία, οι φασιανοί πάντως από ότι φαίνεται όχι.

  Τι τις ταΐζεις; Μην τους δίνεις τροφή για κοτόπουλα, έχουν διαφορετικές ανάγκες. Χρειάζονται τροφή για φασιανούς ή τροφή για ορτύκια, πέρδικες, παγόνια και φασιανούς είναι σχεδόν η ίδια.

  Αν δεν τις ταΐζεις ζωντανά έντομα και άλλες τροφές με πρωτεΐνη ζωικής προσέλευσης τότε πρέπει να τους δίνεις καλαμπόκι και σόγια τα οποία σε συνδυασμό έχουν όλα τα αμινοξέα του κρέατος εκτός από τη μεθιονινη (χρειάζεται για όμορφα και γερά φτερά).

  Οπότε αν βάζεις το καλαμπόκι και τη σόγια σε συνδυασμό με περίπου 5 γραμμάρια μεθιονινη στα 4 κιλά πρακτικά φτιάχνεις την αναλογία αμινοξέων που έχει το κρέας.
  1. inca1099
   Προσωπικά δίνω καλαμπόκι, σιτάρι, βρώμη, φρέσκο τριφύλλι (το καλοκαίρι) και ανάλογα την εποχή σαλάτες μαρούλια κτλ. και παράλληλα αποξηραμένα έντομα. Κατά διαστήματα και εποχή δίνω αυγοτροφή της orlux (για πέρδικες και φασιανούς).

   Σόγια δεν έχω δώσει ποτέ αλλά θα ακολουθήσω την συμβουλή σου. Το ζευγάρι γεννά και κλωσάει κανονικά, ίσως αυτό να οφείλεται ότι έχει γεννηθεί στην αιχμαλωσία (σε κλωβό απελευθερώσεως).
 3. magnet1
  Απ ότι άκουσα, εάν αρχίσει η πέρδικα να κάνει αυγά δεν σταματάει μέχρι να τα κάνει 12 νομίζω. Έτσι αν της τα παίρνουμε και τα βάζουμε σε κότες δεν σταματάει να κάνει αυγά.
  1. inca1099
   Η πέρδικα κάνει μέχρι και 15 (εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του πουλιού, τη διατροφή, την ηλικία) αλλά αν κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν σταματήσει (υπόθεση κάνω) τότε θα την σταματήσει η ταλαιπωρία και η καταπόνηση μια και καλή. Άρα μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει στο θάνατο αργά ή γρήγορα του πουλιού.
 4. Perdix-perdix
  Γεια σας παιδιά, καλώς σας βρήκα!

  Εγω ασχολούμαι με πεδινές περδικες και τσουκαρ γιατί δεν είχα πότε την δυνατότητα να βρω για να αποκτήσω πετροπέρδικα.

  Φίλε Γρηγόρη όμορφες οι ρηγισσες σου.

  Το πρόβλημα των υβριδίων μεταξύ νησιωτικής και πετροπέρδικας υπάρχει δυστυχώς κυρίως από λάθος απελευθερώσεις νησιωτικής πέρδικας στον τόπο της πετροπερδικας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μολύνεται το γενετικό υλικό της δεύτερης.

  Θυμάμαι μια φορά σε κάποιο βουνό της στερεάς Ελλάδας από την μια πλευρά του βουνού ακούγαμε το κοταρισμα των νησιωτικών και από την άλλη τον μεταλλικό ήχο κερμάτων των ορεινών, όπως το ανέφερε πολύ σωστά ο Γρηορης.

  Και δεν είμαι ο μόνος που έχει ακούσει έτσι τα κοπάδια να λαλούν.

  Το θέμα πετροπέρδικα αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά δυστυχώς ελάχιστα έως τίποτα δεν γίνεται για την διαφύλαξη και την πληθυσμιακή της άνοδο παρόλο που υπάρχουν πολλές κ καλές μελέτες από ειδικούς θηραματολογους.
 5. yannis7777
  Καλησπέρα φίλοι, έχω και εγώ ένα ζευγάρι αλλά θα ήθελα να μου πείτε πού είναι το κότσι στην αρσενικιά. Είναι στο πίσω μέρος του πέλματος εκεί που πατάει το πόδι; Έχει κανείς κάποια φωτό που να είναι κατατοπιστική γιατί υποψιάζομαι και οι δύο είναι θηλυκές. Να σημειώσω ότι μία από αυτές κακαρίζει!
  1. inca1099
   Το σημάδι θα το δείς λίγο πιο πάνω απο τον αστράγαλο (στον ταρσό) του ποδιού. Βάση κακαρίσματος δεν μπορείς να καταλάβεις εκτός αν την δείς το πρωί να κελαιδάει κανονικά.
 6. Isidoros
  Να συμπληρώσω κάτι πάνω στο θέμα του υβριδισμού... Από μελέτες που έχουν γίνει πάνω στις πέρδικες κυρίως σε νησιά, διαπιστώθηκε ότι και τα δύο είδη υπάρχουν και σε νησιά.

  Ένα από αυτά τα νησιά είναι και η Χίος όπου μεγάλωσα. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι και τα δύο είδη συνυπάρχουν αλλά δεν ζευγαρώνουν μεταξύ τους. Δεν υπήρχε δηλαδή πουλί που να είναι γόνος υβριδισμού.

  Οι επιστήμονες το απέδωσαν στο γεγονός ότι η τσούκαρ δεν συναντάται από κάποιο υψόμετρο και μετά ενώ η γκρέκα ζει εκεί. Από την άλλη, διαφορετικό κάλεσμα η μία και διαφορετικό η άλλη.

  Αν και πήρα μέρος σε αυτή την έρευνα, αν θέλετε τη γνώμη μου νομίζω ότι αν και συγγενείς οι δομές των κοπαδιών είναι τόσο ισχυρές που αυτές ξέρουν πως και με τι θα ζευγαρώσει.

  Πάντως ήταν μία εμπειρία μοναδική.
  1. Lazaridis Giannis
   Εγω πάλι Ισίδωρε δεν θα συμφωνήσω γιατί κάποια χρονική στιγμή πέρσι η πρόπερσι είχα διαβάσει ένα άρθρο από μια ερεύνα που είχε γίνει συγκεκριμένα για τον υβριδισμό τσουκαρ με γκρεκα και υπήρξαν αρκετά δείγματα τα οποία ήταν υβρίδια!
  2. Isidoros
   Φίλε Γιάννη μπορεί να έχεις δίκιο. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες που ήρθαν στο νησί μου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε υβριδισμός. Σε βιντεοκασέτες που έχω δει αναφέρεται πως αυτά τα δύο είδη πέρδικας δεν αναπαράγονται μεταξύ τους. Βέβαια αν θέλεις την γνώμη μου δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος αν υπάρχει ή όχι υβριδισμός μεταξύ τους.
 7. giorgosap
  Μήπως μπορείς να μας πεις πως τις απέκτησες αυτές τις δυο περδικες? Γιατί από ότι μπορώ να διακρίνω δεν είναι greaca αλλά chukar.
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. giorgosap
   Φίλε μην το παίρνεις στραβά και συγνώμη αν φάνηκε κάπως το ύφος μου αλλά είναι καθαρή περιέργεια! Πίστεψε με, πάρα πολύ θα ήθελα και εγώ ένα τέτοιο ζευγάρι!

   Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις είναι σεβαστά και ειδικευμένα απλά από της φωτογραφίες αυτό που είδα εγώ και ίσως να μην το βλέπω καλά είναι ότι το μαύρο της chukar στα μάτια είναι σαν τη μάσκα του Ζορό και δεν φτάνει γύρω από τη μύτη όπως της greaca!

   Επίσης αν δεν κάνω λάθος οι απελευθερώσεις πέρδικας έχουν απαγορευτεί τελευταία (βλ: Γεν-διατήρηση) σε μέρη που υπάρχουν οι γκρέκα λόγω υβριδισμού δεν παύουν όμως να γίνονται σε νησιά και σε ζώνες εκπαίδευσης σκύλων (όπως στο Σχιστό) ή να γίνονταν εκείνα τα χρόνια αφού πρέπει να τις έχεις πριν το 2003.

   Το μόνο εκτροφείο σήμερα με ορεινές καθαρές είναι στο Καρπενήσι από ότι έχω διαβάσει. Πάντως αν θες ρίξε μια ματιά σε αυτή τη σελίδα για τις διαφορές

   Διαφορές μεταξύ Chukar - Graeca

   Να επισημάνω για ακόμα μια φορά πως σκοπός μου δεν είναι να σε αμφισβητήσω ούτε να φανώ κάποιος, μακάρι να είναι γκρέκα και κάποια μέρα θα με δεις έξω από το σπίτι σου σε απεργία πείνας μέχρι να μου δώσεις ένα ζευγαράκι! ;)
  3. inca1099
   Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη. Αν διαβάσεις το πρώτο ποστ θα δεις πότε αποκτήθηκαν τα πουλιά και θα καταλάβεις και για ποιόν λόγο, συγκρίνοντας τις ημερομηνίες.

   Θα προσπαθήσω να βγάλω 1 καλύτερη φωτογραφία για να δεις και τη "μάσκα". Επειδή απελευθερώνω και εγώ εδώ και μερικά χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κάνω κακό (με υβριδισμούς), οπότε έχω ψάξει αρκετά το θέμα αν είναι όντως γκρέκα ή τσουκαρ.

   Όσον αφορά το ζευγαράκι πολύ ευχαρίστως να σου δώσω κάποτε με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα προορίσεις για εκπαίδευση σκύλου. :)
  4. giorgosap
   Θα σου ήμουν ευγνώμων αν θα μπορούσες να με "φτιάξεις" με ένα τέτοιο ζευγαράκι και σύντομα θα δεις σε φώτο τον χώρο στον οποίο θα ζήσουν.

   Είμαι ενάντια στο στημένο θήραμα για το σκυλί όσο "φτερό" και αν κόβει...
 8. Isidoros
  Που 'σουν πέρδικα καημένη κι ήρθες το πρωί βρεγμένη
  γύρω στου χωριού τα αλώνια πέρδικες λαλούν κι αηδόνια.

  Α ρε Γρηγόρη τι μου θυμίζεις! Απίστευτο πουλί η πέρδικα! Απίστευτη μάνα, απίστευτος οικογενειακός δεσμός.

  Η πέρδικα είναι και όχι άδικα το πιο πολυτραγουδισμένο πουλί. Ένα πουλί συνώνυμο της εξυπνάδας της παλικαριάς. Ένα πουλί σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου. Για την πέρδικα μπορεί κανείς να μιλάει ώρες ατελείωτες.
  1. inca1099
   Είχα πάει πέρα στα πλάγια και με βρέξαν τα χορτάρια! :D

   Είναι όντως το πιο πολυτραγουδισμένο πουλί του τόπου μας, παλικαριά, ανδρεία,σοφία είναι μερικά από τα πολλά επίθετα που μπορούν να την χαρακτηρίσουν.
 9. g-kiss
  Γρηγόρη καλησπέρα,

  Οι περδικες σου φαίνονται πολύ περιποιημένες. Ήθελα να σε ρωτήσω αν είναι graekca η chucar τα συγκεκριμένα πουλιά και εάν έχεις δοκιμάσει να κάνεις αναπαραγωγή με αυτά.

  Παρεμπιπτόντως, έχω δει σε χωριό έξω από θεσ/νικη να τις έχουν οικόσιτες μαζί με ένα παγόνι και φραγκόκοτες όχι σε κλούβα αλλά ελευθέρας βοσκής.
  1. inca1099
   Νίκο σε ευχαριστώ. Είναι Graeca. Επέλεξα αυτό το είδος γιατί τέτοιες έχουμε εδώ στις περιοχές μας. Αναπαραγωγές πολλές και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (αν φυσικά υπολογίσουμε ότι ζευγαρώνω μια φορά μόνο).

   Φέτος είναι η 5η φορά που ζευγαρώνουν και από τις προηγούμενες αναπαραγωγικές χρονιές το αποτέλεσμα είναι περίπου 50 πουλιά, τα οποία έχουν απελευθερωθεί σε κατάλληλο βιότοπο απροσπέλαστο από ανθρώπους.

   Φέτος που τα επισκέφτηκα γύρω στο Σεπτέμβριο μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα.
  2. g-kiss
   Ήξερα ότι η chucar αναπαράγεται εύκολα αλλά η graeca πολύ δύσκολα στην αιχμαλωσία.

   Και κάτι άλλο που θέλω να μάθω είναι αν τα αυγά τα κλωσσουν τα ίδια τα πουλιά,τα βάζεις σε κότα να τα κλωσήσει η τα βάζεις σε εκκολαπτήριο; Πριν δέκα περίπου χρόνια στο πατρικό μου φρόντιζα ορτύκια που άρχισαν να γεννοβολούν σαν τρελά όμως δεν κλωσούσαν τα αυγά τους Έτσι λοιπόν τα τοποθετούσα σε κλωσσα και εκολλαφθηκαν πολλά απ' αυτά.

   Το καλό με τα ορτύκια είναι ότι δεν γεννιούνται ανήμπορα αλλά περπατούν και τσιμπολογούν απ τις πρώτες τους ημέρες.
  3. inca1099
   Και όμως και η graeka είναι ευκολή :). Πάντα μιλάμε για πουλιά εκτροφείου και όχι άγρια. Τα αυγά τα κλωσούν τα ίδια ευτυχώς και δεν έχω προβλήματα, για αυτό άλλωστε έχω κρατήσει και αυτό το συγκεκριμένο ζευγάρι. Έτσι κάνουν και τα περδικάκια σαν τα ορτύκια, είναι σχεδόν αυτόνομα από τα πρώτα λεπτά της ζωής τους.

   Ξέχασα να γράψω στο άρθρο τον τρόπο απόκρυψης και παραλλαγής των μικρών όταν αντιληφθούν ιπτάμενο κίνδυνο. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα πουλιά έτσι και τα περδικάκια στους πρώτους μήνες είναι "άβαφα" και έχουν χρώμα ανοιχτό γκρι στην κοιλιά τους. Όταν λοιπόν αντιληφθούν τον κίνδυνο γυρνάνε με την πλάτη στο έδαφος και έτσι ο ιπτάμενος κυνηγός δεν μπορεί να τα διακρίνει.
Φόρτωση...