Περιστέρι - Columba

 • Συντάκτης Stavros
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε
Τα περιστέρια είναι πολύ γνωστά τους περισσότερους πουλιά που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πουλιά των αστικών περιοχών και τα συναντάμε είτε ελεύθερα είτε ως οικόσιτα.

Τα Περιστέρια και τα είδη τους


%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9-columba-livia-jpg.40529

Rock Pigeon by TexasEagle (CC BY-NC 2.0)

Το Περιστέρι είναι Γένος πτηνών που ανήκει στην οικογένεια Περιστερίδες. Η Οικογένεια περιλαμβάνει 300 είδη.


Περιγραφή


Το σώμα του περιστεριού φτάνει τα 35 εκ. Το φτέρωμα του είναι πυκνό, γκρίζο στη ράχη και σκουρότερο στη κοιλία, ο λαιμός του έχει πράσινες ανταύγειες και το στήθος κόκκινες. Οι φτερούγες φέρουν δυο εγκάρσιες μαύρες ταινίες. Το περιστέρι έχει κοντό λαιμό και μακρό κεφάλι. Το ράμφος είναι κοντό, μαλακό στη βάση και σκληρό στο άκρο. Τα πόδια του είναι επίσης κοντά.

Πετά με ταχύτητα 100χλμ. την ώρα, σε μεγάλα ύψη, συνήθως σε μικρά σμήνη διαγράφοντας μεγάλους κύκλους για πολλή ώρα.

Διατροφή


Τρέφονται κυρίως με σπόρους και φρούτα. Πολλά είδη τρώνε καλαμπόκι, κάμπιες και σκουλήκια. Αποθηκεύουν προσωρινά την τροφή τους στον πρόλοβο τους. Πίνουν νερό με τρόπο ασυνήθιστο για πουλιά. Βουτάνε το ράμφος στο νερό και ρουφάνε σιγά σιγά χωρίς να σηκώσουν το κεφάλι.

Αναπαραγωγή


Το θηλυκό περιστέρι γεννά δυο άσπρα ή άλλου απαλού χρώματος αυγά, τα οποία επωάζουν και οι δυο γονείς. Το σώμα των νεοσσών καλύπτεται μερικές φόρες από φτεροειδή πούπουλα.

Τρέφονται από τους γονείς τους με "γάλα περιστεριού". Αυτό είναι μια παχύρρευστη ουσία που βγαίνει από τον πρόλοβο των γονέων. Οι νεοσσοί χώνουν το μαλακό ράμφος τους βαθιά μέσα στο στόμα των γονέων για να πάρουν την τροφή αυτή. Το γάλα συμπληρώνεται σιγά σιγά κι από άλλη τροφή που φέρνουν οι γονείς. Αναπτύσσονται γρήγορα. Τα μικρά ειδή αναπτύσσονται σε δυο εβδομάδες.

Σε ηλικία ενός έτους, το περιστέρι είναι ικανό για αναπαραγωγή 3 ή 4 φόρες το χρόνο. Τα περιστέρια κτίζουν μια άτεχνη φωλιά από λεπτά κλαδιά σαν πλάτωμα. Την κατασκευάζουν στα δέντρα, στις απόκρημνες ακτές, στις στέγες των σπιτιών και μερικές φόρες στο έδαφος.

Εκτός από τον άνθρωπο τα περιστέρια έχουν εχθρούς όλα τα αρπακτικά πτηνά και μοναδικό τους όπλο άμυνας είναι το πέταγμα.

Ζουν περίπου 12 χρόνια. Απαντούν σε όλη την Ευρασία και την Αφρική.

Είδη Αγριοπερίστερων


Περιστερά η λευκαύχην Columba palumbus, κοινώς Φάσα. Έχει μέγεθος περίπου 41 εκ. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα δυο λευκά σημάδια που έχει στο λαιμό και οι λευκές ταινίες στις φτερούγες της. Είναι κοινό είδος στην Ευρώπη, και συχνάζει κοντά σε καλλιεργημένα χωράφια.

%CE%A6%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B1-columba-palumbus-jpg.40531

Woodpigeon by TheMadBirdLady (CC BY-NC-ND 2.0)

Περιστερά η οινάς Columba oenas ή φασσοπερίστερο. Έχει μέγεθος 33 εκ. Ζει στις άκρες των δασών, στην Ευρώπη, στην Α. Ασία και στη Β. Αφρική.

%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9-columba-oenas-jpg.40532

Stock Dove Dave by Curtis Columba oenas (CC BY-NC-ND 2.0)

Είδη κατοικίδιων περιστεριών

 • Τα ταχυδρομικά περιστέρια. Χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους λαούς έως το Β παγκόσμιο πόλεμο, σαν μέσο επικοινωνίας ώσπου να ανακαλυφθεί ο τηλέγραφος. Έχουν την ικανότητα να προσανατολίζονται πολύ εύκολα και μπορούν να επιστρέψουν στην φώλια τους από πολύ μακριά με ταχύτητα περίπου 100 χιλιόμετρα.
 • Τα γιγάντια περιστέρια. Είναι τα μεγαλύτερα κατοικίδια περιστέρια. Το βάρος τους είναι φτάνει ως 1,5 κιλό και το μήκος τους φτάνει ως μισό μέτρο.
 • Τα ορνιθοειδή περιστέρια. Έχουν τρυφερό και νόστιμο κρέας και η σωματική τους κατασκευή μοιάζει με της όρνιθας, από κει και η ονομασία τους.
 • Τα περιστέρια παγόνια ή παγονάτα. Η ουρά τους αποτελείτε από 30 περίπου φτερά, που όταν ανοίγουν έχουν σχήμα ρόδας. Είναι διακοσμητικά πουλιά.
 • Τα ανατολικά περιστέρια. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι είναι η σάρκινες αποφύσεις που έχουν στο ράμφος τους και γύρω από τα μάτια τους.
 • Τα δασύποδα περιστέρια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι τα μακριά φτερά που καλύπτουν τα πόδια τους ως τα δάχτυλα.
 • Τα κορδυλοφόρα περιστέρια. Φέρουν τους ώμους τους μια ιδιόμορφη κουκούλα που σχηματίζεται από μακριά και πυκνά φτερά τα οποία βγαίνουν από τους ώμους και κατευθύνονται προς το κεφάλι. Είναι διακοσμητικά πουλιά.
 • Τα περιστέρια κυβιστήρες. Μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως 5000 μέτρα και έχουν την ικανότητα να κάνουν κατακόρυφους κύκλους σαν τούμπες.

Media Gallery ΠεριστερίδωνΣχετικές Συζητήσεις
Φόρουμ Περιστεριών
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
6.005
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Ιθαγενών Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top