Παρατηρώντας και καταγράφοντας τη συμπεριφορά των πουλιών μας

 1. Georgina
  Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα πουλιά είναι όντα διαφορετικά από τους ανθρώπους, έχουν τους δικούς τους τρόπους συμπεριφοράς και τις δικές τους ιδιαίτερες ικανότητες και ανάγκες, τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας προκειμένου να έχουμε μια σωστή και μακρόχρονη συμβίωση με τους φτερωτούς συντρόφους που έχουμε επιλέξει.

  Η συστηματική καθημερινή παρατήρηση των πτηνών μας

  κίτρινο_καναρίνι.jpg

  Μέσα από την συστηματική καθημερινή παρατήρηση, είτε αυτή αφορά καναρίνια, είτε παπαγάλους, είτε εξωτικά πουλιά, λαμβάνεται η συνολική εικόνα του πουλιού μέσα στην καθημερινότητά του. Έτσι οι άνθρωποι γνωρίζοντας την καθημερινή τους δράση και συμπεριφορά, μπορούν να διαμορφώσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον που θα υποστηρίζει, θα ενθαρρύνει και θα βοηθάει στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

  Με την άμεση και λεπτομερειακή καθημερινή καταγραφή της συμπεριφοράς ενός πουλιού σε διαφορετικές περιόδους κατά την διάρκεια της ημέρας, στο ξύπνημα, στο φαγητό, στο μπάνιο, στον ύπνο, στην συναναστροφή του με άλλα πουλιά καθώς και με άλλους ανθρώπους, ο παρατηρητής λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την προσωπικότητα του πουλιού.
  Έμφαση πρέπει να δίνεται όχι μόνο στο τι κάνει, αλλά και στο πώς κάνει αυτό που κάνει. Με τον τρόπο αυτό, ο παρατηρητής αποκτά μια εικόνα της κατάστασης του πουλιού βασισμένη σε αντικειμενικά στοιχεία και στην συνέχεια να προβαίνει σε συγκρίσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν αλλαγές ή παλινδρομήσεις.

  Τα πουλιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λόγο για να μας εξηγήσουν την συμπεριφορά τους, αλλά επικοινωνούν μαζί μας και εκφράζουν τις ανάγκες τους με διάφορους τρόπους: με τα μάτια τους, με την φωνή τους , με την στάση του σώματός τους.

  Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος. Φουσκώνουν το φτέρωμα τους, διαστέλλουν τις κόρες των ματιών τους, γέρνουν το κεφάλι τους, χοροπηδάνε, τιτιβίζουν ή κραυγάζουν (ανάλογα το είδος) με διαφορετικό ηχόχρωμα κάθε φορά, δείχνοντας την ικανοποίησή ή τη δυσαρέσκεια τους, εκφράζοντας θυμό ή χαρά για την εκπλήρωση των αναγκών τους.

  Οι πληροφορίες που αντλούνται από την καταγραφή των αντιδράσεων, δημιουργούν μια αντικειμενική εικόνα της συμπεριφοράς των πουλιών. Έτσι, όταν ένα πουλί ασθενήσει γίνεται έγκαιρα αντιληπτό και οι πιθανότητες να σωθεί πολλαπλασιάζονται. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες μπορεί να είναι άσχημες και για τις δυο πλευρές.

  Όταν κατορθώσουμε να μελετήσουμε με απλό τρόπο τις καταγραφές μας για τα πουλιά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την κατανόηση της συμπεριφοράς τους.

  Ας μην ξεχνάμε πως το κάθε πουλί είναι μοναδικό και ξεχωριστό, και οφείλουμε να σεβαστούμε την μοναδικότητα της προσωπικότητάς του, προσπαθώντας όχι να εντάξουμε το πουλί στο δικό μας καθημερινό πρόγραμμα, αλλά να προσαρμοστούμε εμείς στην δική του καθημερινότητα, βρίσκοντας τρόπους να κάνουμε την συμβίωσή μας ευχάριστη για όλους.
  Από Georgina, 9 Δεκ 2008 | Ενημερώθηκε: 31 Αυγ 2016 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  Like από xristos ntavaris, ilie mp, BabisNL αλλά και άλλους 7.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Η αρχή και τέλος για τη σωστή εκτροφή"
  Ασφαλώς και η παρατήρηση είναι η μητέρα της προστασία των πτηνών από κάθε "κακό" στη ζωή τους.
  Μας γλιτώνει από πολλά.
  Άρεσε στους Panagiota. και Stavros.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...