Παπαγάλος Hawk-headed (Deroptyus accipitrinus)

 1. inca1099
  Το "γεράκι" της Νότιας Αμερικής. Ο hawk-headed κατάγεται από την Νότια Αμερική και ο βιότοπος του είναι τα πυκνά δάση του Αμαζονίου. Συνήθως προτιμά πυκνά δάση και σπάνια ξεπροβάλει στα ξέφωτα. Ζει κατά κύριο λόγο σε μικρά κοπάδια των 15-20 ατόμων και σε ζευγάρια.

  Παπαγάλος Hawk-headed, το "γεράκι" της Νότιας Αμερικής

  hawk-headed.jpg

  Ο χρωματισμός του μπορεί να χαρακτηριστεί και ουράνιο τόξο μιας και ελάχιστα χρώματα λείπουν από το πτέρωμα του. Η κορώνα στο κεφάλι του αποτελείται από λευκό χρώμα, το κεφάλι του από καφέ με λευκά στίγματα και το περιδέραιο του λαιμού του από μοβ, κόκκινο και μπλε.
  Ο κορμός του αποτελείται από πράσινο και το στήθος από κόκκινο και μπλε.

  Πρέπει να τονίσω ότι είναι το μόνο είδος μετά τα Cockatoo που έχει και μπορεί να κοντρολάρει το λοφίο του. Πράγμα που συμβαίνει σε περιπτώσεις φοβίας, χαράς, ηγετικής επίδειξης. Το μήκος του είναι περίπου 31-35 εκατοστά και το βάρος του 190-275 γραμμάρια.

  Συμπεριφορά

  hawk-headed_lofio.jpg
  Ως κατοικίδιο, ο παπαγάλος Red-fan συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων ιδιοκτητών. Είναι πράος χαρακτήρας, έξυπνος αλλά αρκετά ζηλιάρης. Προτιμά να μένει έξω από το κλουβί του και νευριάζει όταν τοποθετείτε μέσα σε αυτό.

  Λατρεύει να ροκανίζει πράγματα για αυτό τα πολλά παιχνίδια στο "σπιτάκι" του είναι απαραίτητα. Βλέποντας εχθές έναν εκπαιδευτή να μιλάει για αυτούς, συνιστούσε στους κατόχους ότι μια λέξη "ΜΗ" δεν είναι αρκετή να συνετίσει τον Hawk. Προτείνονται σε έμπειρους ιδιοκτήτες και όχι σαν πρώτο κατοικίδιο.

  Το προσδοκίμιο ζωής τους ξεπερνά τα 50 έτη.

  Διατροφή

  Στη φύση η διατροφή του αποτελείται απο σπόρους, βατόμουρα, μεγάλη ποικιλία φρούτων και μικρά έντομα.

  Αναπαραγωγή

  Ενηλικιώνονται στην ηλικία των 4-7 ετών και τον Δεκέμβρη με Ιανουάριο γεννούν 2-3 αυγά σε κουφάλες δέντρων ή εγκαταλελειμμένες φωλιές. Τα αυγά επωάζει το θηλυκό για 26 μέρες και το αρσενικό την προσέχει και την φροντίζει καθόλη την διάρκεια επώασης.

  Οι νεοσσοί αποκτούν πτέρωμα στην ηλικία των 10-12 εβδομάδων, οπότε και εγκαταλείπουν τη φωλιά τους.

  Στην άγρια μορφή και οι δύο γονείς ταΐζουν τα μικρά, αλλά σε κατάσταση αιχμαλωσίας την ανατροφή των νεοσσών αναλαμβάνει ο άνθρωπος, μιας και είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, που ο αρσενικός σκοτώνει το ταίρι του.

  Διάκριση φύλου

  Δεν υπάρχει ορατή διαφορά μεταξύ των δύο φύλλων για αυτό το λόγο η εξέταση DNA κρίνεται απαραίτητη για την αναγνώριση του.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Διωνυμική Ονομασία: Deroptyus accipitrinus
  Ελληνική:
  Αγγλική: Hawk-headed ή Red-fan parrots
  Τάξη: Ψιττακόμορφα
  Οικογένεια: Ψιττακίδες
  Γένος: Deroptyus
  Είδος: D. accipitrinus
  Deroptyus a. fuscifrons (υποείδος του Hawk) βρίσκεται σε εξαφάνιση σε άγρια κατάσταση. Υπάρχουν λιγότερα από 12 πτηνά και περίπου σε ιδιωτικές συλλογές.​

  Δείτε ακόμη
  Γιατί ο Hawk headed να σκοτώνει το ταίρι του;

  Χρειάζεστε Βοήθεια;
  Εάν χρειάζεστε βοήθεια από τα μέλη μας σε θέμα που αφορά τους Hawk-headed, γράψτε το μήνυμά σας στα Forum των Παπαγάλων.
  #hawk-headed-ams377
  Αναφορές:
  Photo: Hawk-headed Parrot at Jurong Bird Park by _paVan_ (CC BY 2.0)
  Από inca1099, 11 Μαϊ 2008 | Ενημερώθηκε: 28 Δεκ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  inca1099
  Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

  Τα Άρθρα του inca1099.
  ilie mp, misalouris, maria p και 1 ακόμη άτομο έκαναν like!

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. MyriamK
  Υπάρχει και στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο να το καμαρώσετε live.
 2. jamieo
  Εδώ είναι ένα βίντεο ενός Hawkhead Parrot που ανήκει σε φίλο μου στην Καλιφόρνια. Το όνομά του είναι Cassius και είναι μόλις 1 έτους.  Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πόσο έξυπνο είναι. Ο θησαυρός του ανοίγει με το ράμφος, για να βγει από εκεί κάποια ειδική τροφή.
 3. Wind-sa
  Ενδιαφέρον αν υπάρχει κάποιος εκτροφέας του Hawk στην Ελλάδα. Πόσο κοστίζει ένα τέτοιο πουλί εδώ;
  1. Δείτε προηγούμενες απαντήσεις...
  2. Yasmin
   H αλήθεια είναι ότι και εγώ την έχω αυτήν την απορία. Γιατί απειλούμενα είδη, όπως ο Υάκινθος ας πούμε, μπορούν σε άλλες χώρες να εκτρέφονται και να ζουν ως κατοικίδια;

   Αν γνωρίζει κάποιος, ας μας πει.
  3. inca1099
   Αν το απειλούμενο είδος είναι στην κατοχή εκτροφέα, και γίνεται αναπαραγωγή = διαιώνιση του είδους, τότε επιτρέπεται κανονικά. Τα μικρά ελέγχονται από φορείς του κράτους (για το εξωτερικό πάντα μιλάμε).

   Αν για παράδειγμα ήσουν εσύ εκτροφέας αναγνωρισμένος, από το κράτος, σίγουρα θα μπορούσες να το έχεις στην κατοχή σου. Κλασσικό παράδειγμα, πουλιά που πωλούνται από το Loro parque, σε εκτροφείς που βοηθάνε στην αναπαραγωγή σπανίων ειδών και κατά συνέπεια στην επανένταξη τους.

   Για τα πουλιά που είναι ως κατοικίδια δεν γνωρίζω, ο jamieo που ζει στην Αμερική ίσως να έχει μια άποψη για το θέμα.
  4. jamieo
   Οι νόμοι στις ΗΠΑ είναι λίγο περίπλοκοι. Δεν ήταν όμως μέχρι τη δεκαετία του 1990s που άλλαξαν για την παράνομη εισαγωγή παπαγάλων. Για πολλά χρόνια εισήχθησαν υάκινθοι μακάο και άλλα πτηνά. Η κυβέρνηση επέτρεψε στους ανθρώπους να διατηρήσουν τα πουλιά που ήταν ήδη σε αιχμαλωσία. Αλλά δε θα υπήρχε πλέον καμία νέα εισαγωγή πτηνών.

   Αυτά τα πουλιά είναι πολύ ακριβά. Ένας Hyacinth macaw κοστίζει περισσότερο από 8.500 δολάρια. Υπάρχει λίστα αναμονής για την αγορά αυτών των πτηνών. Μερικές φορές οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν επί χρόνια για να αγοράσουν ένα.

   Σύμφωνα με πληροφορίες, δυστυχώς ορισμένα είδη είναι περισσότερα σε αιχμαλωσία από ό,τι στην άγρια φύση. Νομίζω ότι οι Sun Conures κινδυνεύουν σε ορισμένες περιοχές των οικοτόπων τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σε αιχμαλωσία.

   Στην Αυστραλία απαγορεύεται η εξαγωγή άγριων παπαγάλων από τη δεκαετία του 1960. Έτσι, το σύνολο των προγόνων των Αυστραλιανών παπαγάλων σε αιχμαλωσία σε όλο τον κόσμο (Budgies, cockatiels, ορισμένα cockatoos, ορισμένα lorikeets, κλπ) είχαν εξαχθεί πριν από 40 χρόνια. Από τότε εκτρέφονται σε αιχμαλωσία όλα.
 4. Φοίβος
  Είναι πράγματι πανέμορφος Γρηγόρη! Τέλειο το άρθρο!

  Πριν λίγο καιρό μιλούσα με κάποιον από την Αμερική και μου είπε πως σκεφτόταν να αγοράσει έναν από κάποιον εκτοφέα εκεί. Τον πουλούσε $8000! Αυτή είναι η τιμή τους γιατί είναι είδος υπό εξαφάνιση λόγω της παράνομης σύλληψης τους από τη φύση και του παράνομου εμπορίου ζώων σε όλον τον κόσμο.

  Υπάρχουν εκτροφείς και στην Ευρώπη. Είχα δει τις προάλλες σε κάποιο site αλλά δεν είναι πολύ διαδεδομένα πουλιά όπως και οι Hyacinth Macaw. Ποιος να αγοράσει τόσο ακριβά πουλιά για να τα κάνει εκτροφή τόσο εύκολα;

  Η εκτροφή πολλών ειδών έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που πολλές φορές κάνουν την επιτυχία αναπαραγωγής σπάνια.
 5. Wind-sa
  Πολύ ωραίο άρθρο Γρηγόρη. Γιατί δεν τα φέρνουν στην Ευρώπη;
  1. inca1099
   Μπορεί και να τα φέρνουν Πωλίνα δεν ξέρω απλά δεν είναι τόσο διαδεδομένη η ράτσα στην Ευρώπη. Πιο πολύ είναι στην Αμερική απο όπου και κατάγονται και εκτρέφονται.
 6. Χριστιάνα
  Πολύ ενδιαφέρων Γρηγόρη. Κρίμα που είναι υπό εξαφάνιση. Γιατί άραγε; Εντυπωσιάζομαι επειδή φαντάζομαι πως γενικά οι παπαγάλοι αναπαραγονται εύκολα (κάνω λάθος; ). Για να φτάσει ένα είδος να εκλείψει σημαίνει πως χρειάζονται και πολλοί συντρέχοντες παράγοντες.
  1. inca1099
   Το εμπόριο και η αποψίλωση των δασών συντέλεσαν στην σχεδόν εξαφάνιση του είδους.
 7. DoctorDude
  Τέλειος είναι αλλά νομίζω ότι και τα Κοκατίλ κάνουν κουμάντο το λοφίο τους ανάλογα με την διάθεσή τους.
  1. inca1099
   Και τα Κοκατίλ Κακατού είναι ;)
  2. DoctorDude
   Thanks για το tip, πάλι τα κατάφερα και έδειξα την ασχετοσύνη μου. :(

   Τουλάχιστον μαθαίνω πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τους φίλους μας χάρις σε σας!
  3. inca1099
   Όλοι άσχετοι είμαστε μην νομίζεις, κανείς δεν ξέρει αρκετά και για αυτό το λόγο και η κοινότητα του PetBirds. Να βοηθάει ο ένας τον άλλον και να συμπληρώνει ο ένας τις ελλείψεις του άλλου.
Φόρτωση...