Παπαγάλος Dusky Lory (Pseudeos fuscata)

Dusky-Lory5-300x249.jpg
Η εκπληκτική ομορφιά, η διασκεδαστική προσωπικότητα, η ζωηρή και παιχνιδιάρικη διάθεση είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του παπαγάλου Dusky Lory- Σκουρόχρωμου Λόρυ.

Αν και στην χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, ούτε μπορεί να το βρει κανείς εύκολα στα πετ σοπ, σε άλλες χώρες είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος παπαγάλου.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Pseudeos fuskata και ανήκει στην οικογένεια των Loriidae. Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος που ζει στα υγρά και τροπικά δάση της Ινδονησίας και της Παπούα Νέα Γουινέας.

Επίσης έχει εντοπιστεί σε ορεινές περιοχές με σχετικά μεγάλο υψόμετρο, αλλά ακόμα και κοντά σε κατοικημένες πεδινές περιοχές. Είναι κοινωνικό πουλί που σχηματίζει μεγάλα θορυβώδη κοπάδια των 20 μέχρι 100 ατόμων και φωλιάζει σε ομάδες. Διατρέφεται με την γύρη από τα άνθη που συλλέγει με τη μακριά σαν πινέλο γλώσσα του, με έντομα και φρούτα. Είναι νομαδικό πουλί γιατί αναγκάζεται να μετακινείται εκεί που υπάρχει μεγάλη ανθοφορία προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφή του.

Πρόκειται για έναν μεσαίου μεγέθους παπαγάλο με κοντή και φαρδιά ουρά, που το μέγιστο μήκος του αγγίζει τα 25 εκατοστά, ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 300 γραμμάρια.

Τα δύο φύλλα του Dusky Lory δεν διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους παρά μόνο στο μέγεθος. Ο προσδιορισμός του γένους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τεστ DNA ή ενδοσκοπική εξέταση. Στα ενήλικα πουλιά οι χρωματισμοί του φτερώματος θυμίζουν κλόουν. Το συνολικό φτέρωμα στο κεφάλι και το σώμα, είναι κυρίως σε αποχρώσεις του καφέ και της ελιάς που εναλλάσσονται με πορτοκαλοκόκκινες ή κίτρινες ζώνες στον λαιμό, το στήθος και την κοιλιά. Η κορώνα στο κεφάλι του είναι σε κίτρινο ή χάλκινο χρώμα, ενώ ξεχωρίζει ένα υπόλευκο κομμάτι στην πλάτη ανάμεσα στα φτερά. Οι μηροί έχουν επίσης πορτοκαλί χρώμα και η ουρά είναι σε σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί. Τα μάτια του στολίζονται με πορτοκαλί ίριδες, ενώ το πορτοκαλί ράμφος του προσδίδει μια αστεία εμφάνιση κάνοντας έντονη αντίθεση με τα γκριζόμαυρα πόδια του. Τα ανήλικα πουλιά δεν έχουν τόσο ξεκάθαρα χρώματα φτερώματος. Είναι γενικά πιο μουντά, το ράμφος είναι καφέ-μαύρο, και η ίριδα των ματιών κιτρινογκριζωπή.

Ο χαρακτήρας των Dusky Lory

Η εκπληκτική ομορφιά του και ο ήρεμος χαρακτήρας του Dusky Lory τον κατατάσσουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια. Το μοναδικό αρνητικό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε κανείς να του προσάψει και που δυσκολεύει την διαμονή του σε ένα διαμέρισμα, είναι οι θορυβώδεις διαπεραστικές κραυγές του που συνήθως κυμαίνονται σε πολύ υψηλούς και σχεδόν ενοχλητικούς τόνους.

Ο χαρακτήρας των Dusky Lory είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει για αυτά ένα παιχνίδι με το οποίο μπορεί να ασχολούνται με τις ώρες. Είναι υπερκινητικά και δραστήρια. Λατρεύουν γενικά όλα τα παιχνίδια και ιδιαίτερα αυτά που παράγουν ήχους, όπως κουδούνια, καμπάνες κτλ. Τους αρέσει να σκαρφαλώνουν και να κρέμονται από σχοινιά εκτελώντας αστεία ακροβατικά και να ραμφίζουν οτιδήποτε προκαλέσει την περιέργειά τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βρίσκονται υπό την συνεχή επίβλεψη των ιδιοκτητών όταν κυκλοφορούν ελεύθερα στο σπίτι και φυσικά να τους προσφέρουνε συνεχής ευκαιρίες για μάσημα, παιχνίδι, αναρρίχηση και αιώρηση.

Είναι ένα έξυπνο πουλί που με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εξαιρετικό ομιλητή. Εκφράζει μια έντονη στοργική διάθεση ενώ μερικές φορές δεν διστάζουν να έχουν επιθετική συμπεριφορά αν νιώσουν ότι απειλείται ο προσωπικός τους χώρος. Δεν συνιστάται η συμβίωσή τους με άλλα είδη πουλιών.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ιδιοκτήτες ενός Dusky Lory, πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να του εξασφαλίσουν μια άνετη και υγιή διαβίωση. Ένα κλουβί μεγάλων διαστάσεων όχι μόνο σε ύψος, αλλά και σε πλάτος και μήκος είναι μια ικανοποιητική αρχή. Το κλουβί πρέπει να διαθέτει έναν επαρκή χώρο για τις πατήθρες, τα σκεύη φαγητού, τα παιχνίδια, τις κούνιεςαλλά και το πέταγμα του πουλιού για την εκγύμναση των φτερών του. Έχει παρατηρηθεί από ορισμένους ιδιοκτήτες ότι κάποια πουλιά παρουσιάζουν μοναδικές συμπεριφορές: Κάποια αρέσκονται να κοιμούνται σε ειδικά κρεβατάκια –σπιτάκια ή να σκεπάζονται με παπλωματάκια για να κοιμηθούν.

Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι το πού θα τοποθετηθεί το κλουβί. Ο λόγος είναι ότι εξ αιτίας της διατροφής του, οι κενώσεις τους είναι αρκετά υδαρείς και εκτοξεύονται με δύναμη προς διάφορες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να λερώνεται ο περιβάλλον χώρος. Προσέξτε να μην βάλετε το κλουβί κοντά σε διακοσμημένους τοίχους ή σε πανάκριβα απροστάτευτα χαλιά, αλλά φροντίστε να περιβάλλετε το δάπεδο και τους γύρω τοίχους με προστατευτικά που είναι εύκολα στο πλύσιμο. Η καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού, των παιχνιδιών του, αλλά και των σκευών του, θεωρείται επιβεβλημένη καθώς η παραμονή των υγρών κενώσεων στον χώρο μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο το πουλί.

Καθώς είναι πουλιά που προέρχονται από τροπικά κλίματα, η καθημερινή καθαριότητα και το μπάνιο με νερό, είναι για αυτά ζωτικής σημασίας για να καλλωπίζονται και να διατηρούν υγιές το φτέρωμά τους και το δέρμα τους.

Η αναπαραγωγή των Dusky Lory

Η ωριμότητά τους για αναπαραγωγή έρχεται μετά τους 8 μήνες. Το ζευγάρι στην φύση βρίσκει μια φωλιά σε κορμούς δέντρων, ενώ στην αιχμαλωσία χρειάζεται μια φωλιά μεγέθους 30cmΧ30cmΧ50cm ,τοποθετημένη κάθετα, με μέγιστη διάμετρο εισόδου γύρω στα 8 cm. Η θηλυκή εναποθέτει στην φωλιά που έχει στρώσει με ροκανίδια 2-4 λευκά αυγά και τα επωάζει για 24 ημέρες. Οι νεοσσοί ταΐζονται από τους γονείς με μείγμα τροφών που θα αναφέρουμε παρακάτω και καταφέρνουν να πετάξουν και να ανεξαρτητοποιηθούν σε 10 εβδομάδες περίπου. Η φωλιά χρειάζεται επίσης σχολαστική καθαριότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού αξιοποιείται και σαν χώρος για ύπνο.

Η διατροφή των Dusky Lory

Όπως αρχικά αναφέραμε στην φύση τρέφεται με γύρη και νέκταρ λουλουδιών, έντομα, φρούτα και σπόρους. Στην αιχμαλωσία θα πρέπει να ταΐζονται είτε με σπιτικό είτε με εμπορικό νέκταρ το οποίο αναμειγνύεται με νερό ώστε να γίνει υδαρές. Το υγρό αυτό νέκταρ πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα καθώς αλλοιώνεται με τις αλλαγές θερμοκρασίας και μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον παπαγάλο μας. Η διατροφή του πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει και μείγμα φρούτων όπως μήλο, μπανάνα, αχλάδι, ρόδι, σταφύλι πεπόνι, σύκο, ανανά, ακτινίδιο αλλά και ποικιλία λαχανικών όπως καλαμπόκι, καρότο, σέλινο, αρακά, φασόλια φρέσκα κτλ. Κατάλληλοι σπόροι είναι το κεχρί, η βρώμη, οι ηλιόσποροι, ενώ οι εκτροφείς συστήνουν και κάποια λουλούδια όπως πανσέδες, τριαντάφυλλα, ιβίσκους και πικραλίδες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φυτοφάρμακα.

Επιπλέον μπορούν να διατρέφονται με δημητριακά, μέλι, μαγιά μπύρας και εκχύλισμα βύνης.

Στην περίοδο της αναπαραγωγής για την διατροφή των νεοσσών προτιμούνται μπισκότα ή φρυγανιές μουσκεμένα σε γάλα. Στην περίπτωση που δεν διατρέφονται σωστά ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Η ιδιαιτερότητά τους ως προς την διατροφή τους είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που μπορεί να γίνει η αιτία να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής τους, που σε φυσιολογικά πλαίσια κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 χρόνια.

Τα περισσότερα είδη πουλιών είναι αξιολάτρευτα και η συγκατοίκησή μαζί τους μας προσφέρει μεγάλες χαρές αλλά συνάμα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Πριν αποφασίσετε ποιο είδος σας ταιριάζει, μελετήστε προσεχτικά και σκεφτείτε αν μπορείτε να ανταποκριθείτε με επιτυχία στην ανατροφή και την συμβίωση με ένα τέτοιο πουλί.

Σχολιασμός Άρθρου - Συζήτηση
Για παρατηρήσεις που αφορούν στο άρθρο ή για να συμπληρώσετε τις πληροφορίες του, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα σχόλια του άρθρου. Αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις που αφορούν στους παπαγάλους Dusky Lory, κάντε κλικ στο "Συζήτηση Άρθρου" που ακολουθεί.
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
4.225
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top