Ο Παπαγάλος Τίμνιχ (Psittacus timneh πρώην Psittacus erithacus timneh)

Σε αυτό το είδος όπως και στον γκρι, δεν υπάρχει φυλετικός διμορφισμός. Η διάκριση του φύλου γίνεται με τεστ DNA ή με ενδοσκοπική μέθοδο. Στους γκρι του Κονγκό όμως έχουν αρχίσει να κοιτάνε κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που υπάρχουν σε πολλές ιστοσελίδες για να ξεχωρίζουν το φύλο του και μάλιστα με μια σχετική μεγάλη επιτυχία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει το γκρι του Κονγκό με την χαρακτηριστική κόκκινη ουρά και αν ψάξουμε στο διαδίκτυο, πολύ λίγες πληροφορίες θα ανακαλύψουμε για τον τιμνιχ.

Η επιλογή δεν είναι δύσκολη αν κοιτάμε την εμφάνιση. Και οι δυο είναι γκρι αλλά έχουν μόνο άλλο χρώμα ουράς, κόκκινη του Κονγκό και μεγαλύτερο σε μέγεθος. Σκούρο καφέ-κόκκινη ο τιμνιχ και πιο μικρός ανεπαίσθητα, 3-4 εκατοστά πιο μικρός. Η διάφορα όμως είναι στον χαρακτήρα. Πιο ήπιος και πιο ανεξάρτητος ο τιμνιχ σε αυτές τις λίγες ημέρες έχω φροντίσει να βρω ομολογώ πολύ δύσκολα πολλές πληροφορίες για αυτό το είδος. Οι τιμνιχ αυτό το διαπιστώνω και εγώ κάθε μέρα είναι πιο ανεξάρτητοι από τους γκρι του Κονγκό αλλά και πιο ήσυχοι. Τους αρέσει παρά πολύ να παίζουν στο χώρο τους ή σε αυτό που θεωρούν περιοχή τους.

Αξιοσημείωτες είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουν στο παιχνίδι. Το μικρότερο μέγεθος τους κάνει πιο βολικούς για κάποιον που θέλει μεγάλο παπαγάλο αλλά χώρος; Έχουν καταπληκτικές μιμητικές ικανότητες και πολλές φορές με την κίνηση τους σου λένε πολλά. Ο δικός μου λατρεύει να λύνει κόμπους του δένω σε διάφορα μέρη του κλουβιού και παίζει με τις ώρες. Τους αρέσει να παίζουν πολύ με τα ροκανίδια αν δεν θέλετε να σας μασήσει το κλουβί το πλαστικό που έχει.

Όμως σε ένα τέτοιο πουλί το όπιο θα το έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας, πρέπει να πούμε και τα μειονεκτήματα. Επειδή είναι ανεξάρτητος και υπερήφανος πρέπει να έχετε υπομονή. Μέχρι να αρχίσει η σχέση εμπιστοσύνης, του αρέσει να ορίζει εκείνος στην αρχή το μέχρι που θα πλησιάζετε εσείς και όπως όλοι οι παπαγάλοι θα βρωμίζει αρκετά. Και το πρωί μόλις ξυπνάει θα σας ξυπνάει για να του αλλάξετε το κλουβί του και φαγητό-νερό. Οι παπαγάλοι είναι λίγο ευαίσθητα πουλιά σε μύκητες και κάποιες ασθένειες γιατί απαιτούν πολύ καλή υγιεινή.

Τα υπέρ τώρα, βλέπετε ένα πουλί το οποίο δεν υστερεί σε τίποτα του αξαδέρφου του. Θα σας καταπλήξει με την στάση που κρατάει και πόσο του αρέσει να σας παρατηρεί και όταν θέλει να καθαρίσετε το κλουβί του μπορεί να βρωμίσει τα ΠΑΝΤΑ. Αν του έχετε πριονίδι, μην απορήσετε να παίζει με το να σας πετάξει κομματάκια περιμένοντας να δει πως αντιδράτε. Μην εκπλήσσεστε, είναι έξυπνα πουλιά με μυαλό 5 χρόνου παιδιού και συναισθήματα 2 χρόνου παιδιού!

Τελικά είναι μια παρεξηγημένη ράτσα που σπάνια τη βρίσκεις στο pet shop, αλλά αξίζει. Να θυμάστε ότι ο παπαγάλος έχει ανάγκες πολύ περισσότερες από τα αλλά πουλιά. Σκεφτείτε πολύ πριν αγοράσετε γιατί όπως όλοι έχουμε γράψει εδώ, είναι ένα πουλί το οποίο το έχουμε δια βίου. Με την πορεία θα προσπαθήσω να βρω πιο πολλές ακόμη πληροφορίες και με την βοήθεια των υπολοίπων μελών του φόρουμ που έχουν πολυετή πείρα σε αυτό το είδος, θα ήθελα πολύ να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Και τους περιμένω να επικοινωνήσουμε όλοι μαζί για να παρουσιάσουμε ακόμη πιο ολοκληρωμένα την ράτσα Psittacus erithacus timneh, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στις επιλογές.
Likes: Deukalion