Παπαγάλος ΚΕΑ (Nestor notabilis)

 1. inca1099
  KEA - (Nestor notabilis)

  Ο πανούργος παπαγάλος Νέστορας

  Ίσως ο πιο περίεργος, ο πιο έξυπνος, ο πιο περίεργος και ο πιο πανούργος παπαγάλος που μπορεί να συναντήσει κάποιος. Κατάγεται απο τις Άλπεις της Ν. Ζηλανδίας και συναντάται και στις Βόρειες περιοχές της σε υψόμετρα απο 600-2000 μέτρα. Πρόκειται για ένα παράξενο είδος παπαγάλου, ο οποίος μέχρι το 1986 ήταν επικηρυγμένος απο τις αρχές για τις καταστροφές στα αιγοπρόβατα και τις καλιέργειες. Μετά το 1986 έφτασε σε σημείο αφανισμού και πλέον είναι προστατευόμενο είδος. Λειτουργεί σαν αρπακτικό και έχει τάσεις δολοφονίας σε μικρότερα είδη (μωρά γλάρων, μικρά πουλιά κα).

  Ο γενικός του χρωματισμός αποτελείτε απο πράσινο και ανοιχτό καφέ και στο εσωτερικό των φτερών πτήσης κυριαρχεί το κόκκινο. Το γαμψό του ράμφος το βοηθάει να τρώει, να σκοτώνει και να περιεργάζεται τα πάντα.

  Το μήκος του είναι περίπου 48-50 εκατοστά και το βάρος τους 800-950 γραμμάρια.

  Η διατροφή του αποτελείται απο σπόρους, λουλούδια, φύλλα, ρίζες ακόμα και ζωντανά ζώα.

  Ζεί σε ομάδες 40 ατόμων περίπου και συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν ομαδικά για την ανεύρεση τροφής και προτιμούν να βοηθήσουν την υπόλοιπη ομάδα να τραφεί παρά να τραφούν τα ίδια.

  Γίνονται σεξουαλικά ώριμα στην ηλικιά των 3 ετών τα θηλυκά και τα αρσενικά στην ηλικία των 4-5 ετών. Κατα την αναπαραγωγή που γίνεται κατα τους μήνες Ιανουάριο έως Ιούλιο το θηλυκό γεννά 3-4 αυγά και τα επωάζει για 21 μέρες περίπου. Σπάνια σηκώνεται απο την φωλιά και ο αρσενικός αναλαμβάνει το καθημερινό τάισμα της. Όταν τα αυγά εκκολαφθούν ο αρσενικός συνεχίζει το ταίσμα της θηλυκιάς και αυτή με την συνέχεια ταίζει τα μικρά της. Οι νεοσσοί αποκτούν το πτέρωμά τους στην ηλικία των 13 εβδομάδων και γίνονται ανεξάρτητα στην ηλικία των 18 εβδομάδων. Το προσδοκίμιο ζωής στην αιχμαλωσία είναι περίπου 14 χρόνια και στην άγρια μορφή δεν έχει καταγραφεί ακόμα.

  Είναι αρκετά περίεργος και καταστροφικός. Διαλύει αυτοκίνητα (μιας και του αρέσει πολύ να ροκανίζει ελαστικά μέρη), αναποδογυρίζει σκουπιδοντενεκέδες για να βρεί αυτό που ψάχνει. Το πιο παράξενο σε αυτό το είδος είναι η ικανότητα του να προκαλει κατολισθήσεις για αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο. Η δύναμη του είναι τεράστια σε σχέση με το σωματότυπό του και μπορεί να αναποδογυρίσει πέτρες μέχρι και 7 κιλών. Είναι αρκετά πανούργος και έξυπνος, πειράματα έδειξαν οτι σκέφτεται και ''ζυγίζει'' τα πράγματα πριν κάνει κάτι.

  Πηγή Animal Planet  Φιλικά

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  inca1099
  Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

  Τα Άρθρα του inca1099.
  takis1964 likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...