Παπαγάλος Βάσα - Greater Vasa Parrot (Coracopsis vasa)

Vasa Parrot - Coracopsis vasa

Ο πρωτόγονος παπαγάλος

Φανταστείτε έναν παπαγάλο που να κάνει μόνο 18 μέρες για να την εκκόλαψη των αυγών του, να χάνει πτέρωμα από το κεφάλι του και το στήθος του κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής διαδικασίας και να αλλάζει το χρωματικό του φαινότυπο εκτός πτερόρροιας. Ο Vasa πρόκειται για το πιο παράξενο είδος παπαγάλου που μπορεί να συναντήσει κάποιος.

Τα παράξενα αυτά πτηνά με ομοιότητες όπως η κουρούνα, το περιστέρι και ο δεινόσαυρος προέρχονται από την Μαδαγασκάρη και συναντώνται και στα γύρο συμπλέγματα νήσων.

Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 50 εκατοστά περίπου και το βάρος τους πάνω από 500 γραμμάρια. Ο γενικός χρωματισμός είναι μαύρος, γκρι, και ανοιχτό γκρι.

Στην διαδικασία αναπαραγωγής τα θηλυκά αλλάζουν τα χρώματα τους σε ανοιχτό καφέ. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλετε στις ορμόνες που παράγει ο ουροπηγικός αδένας της και έτσι εξηγείται η αλλαγή χρώματος. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής το θηλυκό θα χάσει όλα τα φτερά του κεφαλιού της και μερικά απο τα φτερά της και το στήθος της.

Η διατροφή τους στην φύση αποτελείτε από σπόρους, φρούτα, βατόμουρα κ.α Συνήθως συναντόντε σε ομάδες 10-15 ατόμων εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής που τα ζευγάρια μένουν μόνα τους.

Κατά την διάρκεια αναπαραγωγής το θηλυκό επωάζει 2-3 με διαφορετικό τρόπο από ότι γνωρίζουμε. Θάβει τα αυγά μέσα στο υλικό της φωλιάς και τα φροντίζει συνεχώς. Τα θηλυκά είναι αρκετά κυρίαρχα εν αντιθέσει με το αρσενικό και έτσι χρειάζονται συνεχώς την προσοχή τους. Το αρσενικό ταΐζει συνεχώς το θηλυκό και σε περίπτωση που δεν το κάνει το θηλυκό το καταδιώκει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Έχουν καταγραφεί μέχρι και περιπτώσεις θανάτων αρσενικών από τα θηλυκά.

Τα μικρά ξεπροβάλλουν από τα αυγά τους στην 18 μέρα και οι 2 γονείς αναλαμβάνουν την φροντίδα τους για περίπου 7 εβδομάδες που αποκτούν το πτέρωμά τους και γίνονται ανεξάρτητα.

Σαν κατοικίδιο το Vasa ενδείκνυται αλλά κατά την διάρκεια αναπαραγωγής γίνεται αρκετά περίεργο και αρκετά θορυβώδες. Οπότε η διατήρηση του πρέπει να γίνεται από έμπειρα άτομα.

Στο παρακάτω λίνκ οι ήχοι του Vasa

http://www.feathert.com/images/recording.wav

Πηγές: feathert.com, wikipedia, animal planet

Φιλικά
Συντάκτης
inca1099
inca1099
Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

Τα Άρθρα του inca1099.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
inca1099
Προβολές
2.333
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από inca1099

Μοιραστείτε το άρθρο

Top