Παπαγάλοι Lovebirds (Agapornis)

 1. PetBirds
  Τα Lovebirds είναι είδος Αφρικανικών παπαγάλων μικρού μεγέθους. Είναι δημοφιλή κατοικίδια πουλιά, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς τους που τη χαρακτηρίζει η τρυφερότητα στο σύντροφό τους.

  Γνωρίστε τα παπαγαλάκια Lovebirds

  [​IMG]


  Τα Lovebirds ζουν και αναπαράγονται στην Αφρικανική φύση ανάλογα με το είδος τους, σε παρυφές δασών, σε φοινικόδεντρα, στην σαβάνα, σε περιοχές με ακακίες ή όχθες ποταμών αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις, πάρκα κτλ.

  Στην Ευρώπη, οι παπαγάλοι lovebirds είναι από τα πιο αξιαγάπητα κατοικίδια πουλιά λόγω της ιδιαίτερης τρυφερότητας που δείχνουν τα ζευγάρια μεταξύ τους. Αν και ζουν σε σμήνη είναι κατά βάση μονογαμικά πουλιά.

  Περιγραφή

  Είναι γενικά μικρόσωμα πουλιά με μήκος που ανέρχεται από 12-17 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Παπαγάλων Lovebirds είναι το κόκκινο ράμφος και η κοντή ουρά, συγκριτικά με άλλα είδη παπαγάλων.

  Ζυγίζουν από 40-60 γραμμάρια. Συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με το είδος.

  Η επιστημονική ονομασία των Lovebirds είναι Agapornis. Αγαπόρνις σημαίνει τα πουλιά της αγάπης. Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, ακολουθεί σύντομα και το άλλο.

  Συμπεριφορά

  Οι παπαγάλοι lovebirds δεν είναι νευρικά πουλιά, αλλά αντίθετα είναι ενεργητικά, δραστήρια και γεμάτα περιέργεια. Πρόκειται για ευφυέστατα πουλιά, αν και είναι από τα είδη παπαγάλων που δεν μπορούν να μιλήσουν.

  Μπορούν όμως να μιμηθούν ήχους από το περιβάλλον όπου ζουν, αν ασχοληθεί κανείς μαζί τους από μικρά και τα εκπαιδεύσει κατάλληλα. Τα Lovebirds προτιμούν να πετούν, αλλά ευχαρίστως μπορούν να κάθονται με τις ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη τους κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

  Φροντίδα

  Για να ζουν ικανοποιητικά, οι παπαγάλοι lovebirds έχουν την ανάγκη ενός άνετου κλουβιού που να τους παρέχει την δυνατότητα για σκαρφάλωμα, και να περιέχει υλικά για παιχνίδι αλλά και μασούλημα. Είναι απολαυστικό να παρακολουθεί κανείς όχι μόνο τις τρυφερές στιγμές του ζευγαριού, αλλά και την ώρα που παίρνουν το μπάνιο τους πλατσουρίζοντας στα νερά.

  Ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να έχει σταθερή και ήρεμη συμπεριφορά απέναντί τους, για να τα μάθει να έχουν σωστή συμπεριφορά. Είναι ευαίσθητα πουλάκια και αν στρεσαριστούν μαδούν τα φτερά τους ή αυτοτραυματίζονται.

  Διατροφή

  Τα Lovebirds είναι κατεξοχήν σποροφάγα πουλιά και τρώνε μείγμα σπόρων για παπαγάλους μικρομεσαίου μεγέθους. Είναι πρέπον η διατροφή τους να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως, μπρόκολο, τριμμένο καρότο, αρακά, καλαμπόκι, σπανάκι, φασόλια κτλ.

  Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πρέπει να παραμένουν στο σκεύος τους παραπάνω από 4 ώρες διότι αλλοιώνονται και μπορεί να τους προκαλέσουν εντερικά προβλήματα.

  Χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα στα σκεύη φαγητών και συχνή καθαριότητα στον πάτο του κλουβιού. Αναγκαία είναι η καθημερινή αλλαγή φρέσκου πόσιμου νερού, αλλά και μπανιέρας για μπάνιο.

  Η χορήγηση κατεψυγμένων λαχανικών, σοκολάτας, ειδών με καφεΐνη, κόκα- κόλα, αβοκάντο, γλυκά ή αλμυρά σνακ, είναι απαγορευτική διότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

  Αναπαραγωγή

  Η αναπαραγωγική ηλικία των Lovebird ξεκινά περίπου τον πρώτο χρόνο την ζωής τους. Μερικά ωριμάζουν νωρίτερα αλλά δεν είναι σωστή η επιλογή να ξεκινήσετε την αναπαραγωγή πριν την ηλικία του ενός έτους. [1]

  Ανάλογα με το είδος γεννούν από 2-6 αυγά. Η αναπαραγωγική περίοδος ποικίλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος αλλά και ανάλογα με τον τόπο που ενδημούν. Η θηλυκιά επωάζει τα αυγά για 21-23 ημέρες και οι δυο σύντροφοι μαζί αναλαμβάνουν την φροντίδα και το μεγάλωμα των νεοσσών για σχεδόν ενάμιση μήνα.

  Επικρατούν διάφορες απόψεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής τους, που ποικίλει από 10 ως και 20 χρόνια.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Επιστημονική Ονομασία: Agapornis
  Ονομασία: Αγαπόρνιθα
  Αγγλική Ονομασία: Lovebird
  Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
  Γένος: Αγαπόρνις (Agapornis)
  Είδη με τα Υποείδη τους
  Agapornis roseicollis - Peach-faced loverbird, με ροδακινί πρόσωπο
  Agapornis roseicollis catumbella
  Agapornis roseicollis roseicollis
  Agapornis personata - Masked Lovebird με μαύρο κεφάλι ή κίτρινο κολάρο
  Agapornis fischeri - Υβρίδια
  Agapornis lilianae – Naysa Lovebird
  Agapornis nigrigeni – Black cheeked Lovebird, με μαύρα μάγουλα
  Agapornis canus – Grey-headed Lovebird, με γκρί κεφάλι (της Μαδαγασκάρης)
  Agapornis canus ablectaneus
  Agapornis canus canus
  Agapornis taranta – Black-winged Lovebird, με μαύρα φτερά (αβυσσηνιακός)
  Agapornis pullarius – Red-face Lovebird, με κόκκινο πρόσωπο
  Agapornis pullarius pullarius
  Agapornis pullarius ugandae
  Agapornis swindernianus - με μαύρο κολάρο
  Agapornis swindernianus emini
  Agapornis swindernianus swindernianus
  Agapornis swindernianus zenkeri
  Δείτε ακόμη
  Οδηγίες για την αποτροπή δαγκώματος των Lovebirds
  Άλμπουμ Αγαπόρνιθες Lovebirds

  Χρειάζεστε Βοήθεια;
  Εάν χρειάζεστε βοήθεια από τα μέλη μας σε θέμα που αφορά τους γράψτε το μήνυμά σας στα Forums των Παπαγάλων.
  #lovebirds-ams-72
  PBCP Συντάκτες:
  Αρχικός Συντάκτης
  @Georgina
  Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
  @Stavros: 8/5/16, 18/12/2016
  Αναφορές:
  Breeding Lovebirds by Beauty of Birds [1]
  Copyright
  © PetBirds Community Project
  Από PetBirds, 28 Δεκ 2007 | Ενημερώθηκε: 18 Δεκ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Like από eva vrs, anatolia, natalia s αλλά και άλλους 2.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Πλήρη, σωστό και κατατοπιστικό"
  Για όσους θέλουν να τα ξέρουν "όλα" για τα πουλιά της αγάπης.
  Άρεσε στους eva vrs και Georgina.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Georgina
  Να συμπληρώσω και κάτι σχετικά με τη διάκριση φύλου στα Lovebirds (και διορθώστε με οι γνώστες αν κάνω λάθος), υπάρχουν διάφοροι εμπειρικοί τρόποι, μιας και το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου είναι μονομορφικό, δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο γένη.

  Οι πιο σημαντικοί είναι:
  • Τα θηλυκά είναι πιο σωματώδη και βαρύτερα από τα αρσενικά, δαγκώνουν δυνατότερα, έχουν πιο επιθετική διάθεση και τάση για εξουσία. Αν υπάρχει φωλιά στο κλουβί θα ασχοληθεί περισσότερο.
  • Τα δε αρσενικά έχουν ελαφρώς εντονότερο χρωματισμό φτερώματος, δεν έχουν δυνατό δάγκωμα, κάθονται συνήθως εκτός της φωλιάς και είναι αυτά που ταΐζουν το θηλυκό.
  Ο πιο αρμόδιος βέβαια για να σε κατατοπίσει για το φύλο του πουλιού είναι ο πτηνίατρος, αλλά φυσικά και το τεστ DNA.
 2. Pigaki
  Το κακό είναι ότι τα πουλάνε και μεμονωμένα :(. Πολλά από αυτά έχουν γίνει ήδη ζευγάρι στο Pet Shop, και τα χωρίζουν.
  1. nasosKE_30
   Μια άλλη διαφορά αρσενικού - θηλυκού είναι να τα παρατηρήσεις όταν βραδιάζει και πάνε και κουρνιάζουν σε κάποιο κλαρί μέσα στο κλουβί και κάθονται δίπλα δίπλα.

   Το αρσενικό κάθεται πιο όρθιο ενώ το θηλυκό πιο χαμηλωμένο και το σώμα και το κεφάλι σε οριζόντια θέση ενώ στο αρσενικό είναι πιο κάθετα προς το κλαρί.

   Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος με σίγουρα αποτελέσματα αλλά είναι για πιο πεπειραμένους. Άμα ψηλαφήσεις με τα δάχτυλα σου την περιοχή ανάμεσα στα πόδια τους, στη λεκάνη, η θηλυκιά έχει μεγαλύτερο κενό ανάμεσα από τα πόδια στη λεκάνη ενώ στο αρσενικό είναι πιο κλειστά.

   Αυτό γιατί η λεκάνη του θηλυκού είναι μεγαλύτερη διότι κάποτε θα γεννήσει αυγά και είναι φτιαγμένη έτσι.
Φόρτωση...