Παπαγάλοι Caique (Pionites)

 1. PetBirds
  Οι Caique (Κάικ) είναι παπαγάλοι μικρού μεγέθους που κατάγονται από τη Νότιο Αμερική. Είναι δραστήρια, παιχνιδιάρικα και αρκετά δημοφιλή κατοικίδια πουλιά.

  Caique, οι παπαγάλοι κλόουν

  caique_.jpg

  Οι Παπαγάλοι Caique (προφέρεται Κάικ) είναι ένα σχετικά μικρό είδος παπαγάλου με εκπληκτικά χρώματα. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά ενώ το βάρος τους κυμίνεται μεταξύ 150 και 170 γραμμαρίων.

  Η καταγωγή τους είναι από την Νότιο Αμερική. Μπορεί κανείς να τους βρει στις τροπικές ζώνες και ειδικότερα κοντά σε υδροβιότοπους. Ζουν συνήθως σε μικρά κοπάδια έως 30 ατόμων. Αναπαράγουν πολύ δυνατούς ήχους κατά την διάρκεια της ξεκούρασης τους στα δέντρα ή των πτήσεων τους από το ένα δάσος στο άλλο.

  Συμπεριφορά των Κάικ

  Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παπαγάλους οι Caique θεωρούνται οι Κλόουν των παπαγάλων. Είναι έτοιμοι για όλα! Η εξυπνάδα τους και η περιέργειά τους δεν έχει όρια. Θα τους βρείτε κρεμασμένους ανάποδα να παίζουν με το ένα πόδι με ένα παιχνίδι και να δαγκώνουν με το ράμφος τους ένα άλλο.

  Όμοια με τον Scarlet Macaw, ένας Caique αποτελεί πρόκληση για κάθε ιδιοκτήτη καθώς πρέπει να τον κρατά μονίμως απασχολημένο με ποικίλους τρόπους.

  Αστείοι, έξυπνοι, άφοβοι, ακροβάτες και αξιαγάπητοι είναι οι λέξεις που περιγράφουν τον γλυκό χαρακτήρα τους. Τους αρέσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον και την ενασχόληση πολλών διαφορετικών ανθρώπων, ωστόσο μπορεί να παρουσιάσουν ιδιαίτερα κτητική συμπεριφορά.

  Θυμώνουν και εκνευρίζονται όταν παραβιάζεται ο προσωπικός τους χώρος (πχ. ενδέχεται να θυμώσει ο παπαγάλος όταν θα θελήσετε να καθαρίσετε το κλουβί του και τον βγάλετε από αυτό).

  Διατροφή

  Όσον αφορά την δίαιτα που πρέπει να ακολουθεί ένας Caique σημειώστε ότι θα πρέπει να τρώει σε ίσες ποσότητες μείγματα σπόρων, φρούτων και λαχανικών. Ασφαλή ανθρώπινα φαγητά θα πρέπει να δίνονται κατά περίσταση και σε μικρές ποσότητες. Τρελαίνονται για Berrys δηλαδή βατόμουρα, φράουλες, φρούτα του δάσους γενικώς.

  Φροντίδα των Caique

  Αν και ο Caique είναι ένας μικρός σε μέγεθος παπαγάλος έχει όλα τα χαρακτηριστικά των μεγαλόσωμων παπαγάλων. Δεν είναι πολύ καλός στη μίμηση λέξεων αλλά προτιμά να μιμείται ήχους του περιβάλλοντός του. Αν ζείτε σε πολυκατοικία, οι δυνατές του κραυγές ίσως ενοχλήσουν τους γείτονες σας.

  Το κλουβί των Caique θα πρέπει να είναι το ίδιο μεγάλο όσο για έναν Αμαζονίου ή Ζακό, καθώς έχει μεγάλη ανάγκη από διαρκή ενασχόληση και σκαρφάλωμα. Ούτε ένα εκατοστό δεν θα πάει χαμένο αν αποφασίσετε να του παρέχετε τον χώρο και τα παιχνίδια που θα τον διασκεδάζουν.

  Τους αρέσει να μασούν έως εξαντλήσεως τα αντικείμενα που πιάνουν στο ράμφος τους, γι’ αυτό συνιστάται να τους παρέχεται πληθώρα ξύλινων παιχνιδιών και παιχνιδότοπων. Φαίνεται ότι προτιμούν να χοροπηδούν παρά να πετούν καθώς έχουν ιδιαίτερα δυνατά και γυμνασμένα πόδια.

  Προσοχή συνιστάται εδώ σε σχοινιά ή κλωστές στα οποία θα μπορούσαν να μπλεχτούν αυτοί οι δεινοί ακροβάτες. Τρελαίνονται για κρυψώνες όπως πετσέτες και άλλα υφασμάτινα είδη και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

  Αναπαραγωγή

  Οι Κάικ ωριμάζουν στα 2-3 χρόνια ζωής και στη φύση φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες δέντρων. Η περίοδος αναπαραγωγής έχει παρατηρηθεί ότι ξεκινά τον Οκτώβρη και εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο. Η θηλυκιά κάνει 4 αυγά τα οποία και επωάζει για τις επόμενες 26 ημέρες.

  Το προσδόκιμο ζωής των Caique ξεπερνά τα 20 χρόνια.

  Βίντεο εκπαιδευμένου Κάικ  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  Διωνυμική ονοματολογία: Pionites sp.
  Ελληνική: Χελιδόνι
  Αγγλική: Swallow
  Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  Οικογένεια: Ψιτακκίδες (Psittacidae)
  Γένος: Pionites
  Είδη: Δύο βασικά
  • Pionites melanocephalus, Black Headed Caique (Μαυροκέφαλος Caique). Χωρίζεται σε δυο υποείδη:
   • P. m. Melanocephalus
   • P.m. pallidus)
  • Pionites leucogaster, White Bellied Caiques (Caique με άσπρη κοιλιά). Οι White-bellied caiques αποτελούνται από 3 υποείδη:
   • P. leucogaster leucogaster
   • P. l. xanthomeria
   • P. l. xanthurus
  • Pionites xanthomerius, Black-legged parrot, (με μαύρα πόδια).
  • Pionites xanthurus, Yellow-tailed parrot, (με κίτρινη ουρά).
  Σχετικές Συζητήσεις
  Forums Συζητήσεων για Παπαγάλους
  PBCP Συντάκτες:
  Αρχικός Συντάκτης
  @MyriamK
  Αναφορές:
  Copyright
  © PetBirds Community Project
  Από PetBirds, 7 Οκτ 2008 | Ενημερώθηκε: 1 Ιουλ 2016 | | |

  Ετικέτες Αρθρου

  Like από JAPAN HOSO11, Panagiota., maria p αλλά και άλλους 2.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. rancho papagayo
  Myriam πολύ ωραίο το άρθρο. Εχω να προσθέσω πως τα caique είναι από τα λίγα είδη παπαγάλων που κάνουν co-breeding και co-parenting.Τα δικά μου εκτρέφουν όλα μαζί και βοηθάνε το ένα το άλλο στην ανατροφή των μωρών.

  Επίσης τα δύο διαφορετικά είδη ζουν και σε δύο διαφορετικές περιοχές του Αμαζονίου. Δεν θυμάμαι όμως πιο ζει από τη βόρεια και πιο από τη νότια πλευρά.
 2. Yasmin
  Δεν είναι κάπως μικρό το προσδόκιμο ζωής τους; Θέλω να πω μοιάζουν σε μέγεθος με τους Σενεγάλης ας πούμε, ωριμάζουν περίπου στην ίδια ηλικία και οι Σενεγάλης έχουν πιο μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Θα μου πείτε τώρα σίγουρα παίζει ρόλο η φροντίδα και η ζωή που τους προσφέρεις. Αλλά μου φάνηκε μικρό.

  Πάντως είναι γλύκα και πανέμορφα! Κάτι ήξερε ο Μαμαλάκης που το είχε βάλει ένα για το άνοιγμα της εκπομπής. :D
 3. Μαιρη
  Είναι ένας από τους πιο όμορφους και τρυφερούς παπαγάλους. Έχει μια φίλη μου, τον φωνάζει Κοσμά. :D Πολλές φορές κοιμάται ανάσκελα.
  1. MyriamK
   Μαίρη αλήθεια, έχει παρατηρήσει η φίλη σου να παθαίνει υπερδιέγερση από το πολύ παιχνίδι; Μια φίλη μου επισήμανε την δυσκολία να τον επαναφέρεις σε τάξη. Χρειάζεται λέει αυστηρότητα γιατί δεν σταματάνε ποτέ το πείραγμα. :eek:

   Το ότι κοιμούνται ανάσκελα και παίζουν είναι από τα πιο γλυκά χαρακτηριστικά τους! Αλήθεια ποιοι άλλοι παπαγάλοι το συνηθίζουν; Αρέσει και στους Αμαζονίου και Conures η ξάπλα ανάσκελα;
  2. Μαιρη
   Όχι είναι πολύ ήρεμος σαν χαρακτήρας. Πειραχτήρι είναι. Όταν πηγαίνω σπίτι της για καφέ ασχολείται συνέχεια με τα μαλλιά μου και φεύγω ξεμαλλιασμένη. :p Είναι ακόμα φιλικός και κοινωνικός και γυναικάς. Σε άντρα δεν πάει με τίποτα. Μόλις δει γυναίκα και του πει:'' Κοσμά'', τρέχει! :D
 4. Fotis_K
  Πιστεύω ότι είναι από τους ομορφότερους παπαγάλους! Ξέρετε την τιμή του;

  Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες!
  1. Φοίβος
   Η τιμή που λέει ο Jamie είναι σε ευρώ περίπου 730-890.

   Εγω είχα βρει εδώ ένα πέρυσι περίπου ενός έτους ταϊσμένο στο χέρι πολύ φιλικό και πήγαινε σε όλο τον κόσμο στα 500 ευρώ (680 USD). :)
  2. Georgina
   Ενδεικτική τιμή μωρού εκτροφής εξημερωμένο από 600 ευρώ και άνω, ανάλογα με την εποχή.
  3. MyriamK
   Κι εγώ μετά από έρευνα επιβεβαιώνω ότι η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 500 -850 ευρώ. Για όποιον ενδιαφέρεται. ;)
Φόρτωση...