Παπαγάλοι χρησιμοποιούν βοτσαλάκια ή κουκούτσια από χουρμάδες για να αλέσουν όστρακα, που η κατανάλωσή τους τα βοηθά να αναπτύξουν τα τσόφλια των αυγών τους.

news-macaw-800x450.jpg


Σχετικά πρόσφατα, το 2013 η ψυχολόγος Megan Lambert, κάνοντας παρατηρήσεις ρουτίνας στους χώρους των μεγάλων παπαγάλων του πάρκου Lincolnshire Wildlife, πρόσεξε κάτι εξαιρετικό.

Κάποιοι από τους Μεγάλους παπαγάλους Vasa parrots έπαιρναν βοτσαλάκια ή κουκούτσια από χουρμάδες που έβρισκαν στο έδαφος και τα χρησιμοποιούσαν για να αλέσουν όστρακα που επίσης υπήρχαν στο έδαφος.

Αρκετά πουλιά τρώνε κοχύλια -τα οποία δημιουργούνται από ανθρακικό ασβέστιο- για να τους βοηθήσει αναπτύξουν τα τσόφλια των αυγών τους. Όμως, ςίναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάποιο είδος, να τα αλέθει πριν τα καταναλώσει.


Τα έξυπνα κοράκια, χρησιμοποιούν τρία εργαλεία. Άγριοι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία ώστε να καταναλώσουν αλκοόλ.

"Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, λέει η κ. Lambert, είναι πως εμείς δεν έχουμε δει κανένα άλλο πλάσμα εκτός του ανθρώπου, να χρησιμοποιεί εργαλεία για άλεση. Χρησιμοποιούν το βότσαλο για να αλέσουν και να απομακρύνουν την σκόνη από το κέλυφος και τότε γλείφουν την σκόνη".

Η κ. Lambert και η ομάδα της, πιστεύει ότι χρησιμοποιούν την σκόνη για καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό, καθώς πειράματα σε κοτόπουλα, έχουν αποδείξει ότι αυτό ισχύει. Δηλαδή όσο μικρότερα τα σωματίδια, τόσο καλύτερη κατακράτηση του ασβεστίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παπαγάλοι είναι έξυπνα πτηνά. Από τα 300 είδη, αρκετά μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία, ενώ κάποια από αυτά, μπορούν να χρησιμοποιούν κάποια εργαλεία.

Αλλά οι γκριζόμαυρου χρωματισμού μεγάλοι Vasa, ενδημικό είδος της Μαδαγασκάρης, είναι γνωστοί για την κοινωνικότητα, την παιχνιδιάρικη διάθεση, την πανουργία τους (ή την ακολασία τους -μοιάζει να μην είναι μονογαμικά-) αλλά είναι μοναδικά στην ικανότητά τους να αλέθουν κοχύλια.

Μία ακόμα περίεργη παράμετρος είναι, ότι κατά βάση τα αρσενικά Vasa καταναλώνουν περισσότερο ασβέστιο από τα θηλυκά.

Υποθέτει η κ. Lambert, πως κατά την διάρκεια των προκαταρκτικών ερωτοτροπιών της αναπαραγωγικής περιόδου, που αρχίζει τον Απρίλιο, ο αρσενικός θα τροφοδοτήσει το θηλυκό με ικανές ποσότητες ασβεστίου και είναι αυτό ένα κριτήριο επιλογής συντρόφου.

Τέλος επισημαίνεται πως δεν είναι γνωστό αν και στην ελεύθερη φύση τα ίδια πτηνά ακολουθούν αυτή την ίδια τακτική.

Πάντως τον περασμένο μήνα, στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters συμπεριελήφθησαν οι Μεγάλοι Vasa στα πτηνά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, όπως τα κοράκια Νέας Καληδονίας, Ασπροπάρηδες και σπίνοι δρυοκολάπτες.
Αναφορές
Μετάφραση: maria p
Πηγή: CBC/Radio-Canada