Παπαγάλοι Ρίνγκνεκ (Ringneck)

  • Συντάκτης Georgina
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Οι παπαγάλοι Ρίνκνεκ (ringneck parakeet) είναι από τα πιο ευφυή και κοινωνικά είδη παπαγάλων και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους λάτρεις του είδους. Τα πουλιά ringneck προέρχονται από τις Ινδίες, αλλά ζουν και αναπαράγονται στην Αφρική και την Ασία.

Περιγραφή των Παπαγάλων Ringneck Parakeet


ringneck_-jpg.35946


Το κυριότερο χαρακτηριστικό των ringneck parakeet, από το οποίο πήραν και το όνομά τους, είναι ο δακτύλιος που φέρουν σε πιο έντονο βαθμό τα αρσενικά γύρω από το λαιμό τους.

Αν και επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι παπαγάλοι ρίνκνεκ είναι επιθετικά πουλιά λόγω των δυνατών κραυγών που εκπέμπουν και μπορεί να τρομάξουν τον κάτοχό τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για πανέξυπνα και πολύ κοινωνικά πουλιά που δένονται ιδιαίτερα με τον άνθρωπο που τα φροντίζει.

Είναι λίγο πιο μεγαλόσωμα από τα (cockatiel) και το συνολικό τους μήκος μαζί με τα φτερά της μακριάς ουράς τους αγγίζει τα 45 εκατοστά. Το κατακόκκινο γαμψό ράμφος των Ringneck, τα λαμπερό πρασινωπό φτέρωμα με την μακριά ουρά τους τα κατατάσσει στα πιο ελκυστικά είδη παπαγάλων. Εκτός από το πράσινο χρώμα του φτερώματος τα συναντάμε και με κίτρινες, γαλάζιες και οπάλ αποχρώσεις.

Ο Ringneck ανήκει στα είδη παπαγάλων που λέγονται δυμορφικά, δηλαδή υπάρχουν διαφορές στα δύο γένη που όμως αρχίζουν να είναι ευδιάκριτες μετά τους 18 μήνες και δεν ολοκληρώνονται πριν να ωριμάσουν αναπαραγωγικά. Η σεξουαλική ωριμότητα για τα αρσενικά αρχίζει με την συμπλήρωση του τρίτου έτους ενώ για τα θηλυκά με την συμπλήρωση του δεύτερου έτους ζωής τους. Τα δύο φύλλα πριν την ενηλικίωση δεν έχουν αισθητές διαφορές.

Τα αρσενικά ringneck parakeet εμφανίζουν ένα δακτύλιο στο φτέρωμα του λαιμού σε έντονο μαύρο, ροζ, μπλε και τυρκουάζ χρώμα ενώ στα θηλυκά αν και δεν είναι ευδιάκριτο, αν τα παρατηρήσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει την ύπαρξη ενός αχνού σε χρωματισμό δαχτυλίδι, παρόμοιο με τα χρώματα του φτερώματος. Τα θηλυκά ringneck έχουν πιο δυναμική προσωπικότητα με τάση για κυριαρχία.

%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BA%CE%B3%CE%BD%CE%B5%CE%BA_-jpg.35947


Οι θηλυκοί παπαγάλοι ρίνκνεκ έχουν πολύ πιο δυνατό δάγκωμα από τα αρσενικά και δείχνουν περισσότερο επιθετική διάθεση αν συνυπάρχουν με πουλιά του ίδιου είδους.

Διαμονή των Ρίνκνεκ


Οι ιδιοκτήτες των Rinkneck πρέπει να τους παρέχουν κλουβί με τα χαρακτηριστικά των κλουβιών που είναι κατάλληλα για παπαγάλους αυτού του μεγέθους. Άνετα, με ξύλινες πατήθρες και οριζόντια κάγκελα για να ενισχύεται η τάση τους για σκαρφάλωμα. Πρέπει να τους διατίθεται ποικιλία παιχνιδιών με τα οποία και θα απασχολούνται αλλά θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνά μιας και λόγω της ιδιαίτερης ευφυΐας τους βαριούνται εύκολα και συχνά εμφανίζουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Αυτονόητη θεωρείται η καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις από βακτήρια. Καθημερινή χορήγηση φρέσκου νερού, άμμου στο πάτο του κλουβιού, σουπιοκόκαλο ενώ η διατροφή τους περιλαμβάνει ποικιλία μείγματος σπόρων, ξηρών καρπών όπως φιστίκια, διάφορα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα ringneck parakeet λατρεύουν τους ιδιοκτήτες τους και απαιτούν συνεχώς την προσοχή τους. Έχουν μια γλυκιά και γοητευτική προσωπικότητα που φροντίζουν και την επιδεικνύουν με κάθε τρόπο. Είναι διεκδικητικά πουλιά και δείχνουν αδυναμία και προτίμηση σε συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας.

Έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα της μίμησης και μπορούν να αναπτύξουν όχι μόνο λεξιλόγιο μέχρι και 250 λέξεων αλλά και να σχηματίζουν ολοκληρωμένες εκφράσεις με νόημα. Τα αρσενικά είναι αυτά που έχουν αναπτύξει περισσότερο την ικανότητα της ομιλίας χωρίς να αποκλείεται και η εκπαίδευση των θηλυκών. Το λεξιλόγιό τους είναι συνεχώς εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο αλλά για την επίτευξη αυτής της ικανότητας, απαιτείται υπομονή και επιμονή.

Οι Παπαγάλοι Ringneck εκπαιδεύονται για να παίζουν και διαφόρων ειδών παιχνίδια με τον κάτοχό τους αλλά χρειάζεται να βγαίνουν αρκετά συχνά από το κλουβί και να τους δίνεται η δυνατότητα να πετάξουν ελεύθερα στο χώρο γυμνάζοντας τα φτερά τους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, μιας και είναι δραστήρια και ενεργητικά πουλιά όπως τα περισσότερα είδη παπαγάλων .

Το προσδόκιμο ζωή τους αγγίζει τα 25 με 30 χρόνια ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί ότι έζησαν μέχρι και 50 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα.

Τα ringneck parakeet έχουν παρατηρηθεί να πετούν κατά σμήνη ακόμα και σε δάση, άλση και πάρκα της χώρας μας αφήνοντας κατάπληκτους πολλούς ανθρώπους στο πέρασμα τους για το πως καταφέρνουν και επιβιώνουν στις δύσκολες αστικές συνθήκες.

Ψιττακίσκος δαχτυλιδολαίμης

Πληροφορίες για παπαγάλους Ringneck
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Greek yorkshire
Είναι πολύ παρεξηγημένο πουλί. Επειδή είναι σχετικά φτηνό σαν παπαγάλος κι αν ο κάτοχος του δεν μείνει ευχαριστημένος από το πουλί (λόγω κραυγών συνήθως) το αφήνει ελεύθερο. Ευτυχώς όμως είναι ανθεκτικό πουλί και συνηθίζει το κλίμα μας, επιβιώνει, εντάσσεται σε σμήνη άλλων Ringncek που είχαν την ίδια "τύχη" με αυτόν και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο δαχτυλιδολαίμης (ελληνική ονομασία του) ανήκει στην και πανίδα της χώρας μας.
 
Y
Αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση και θα βγούμε off topic..

Το ότι επιβιώνουν και προσαρμόζονται στη χώρα μας, ναι μεν είναι καλό για αυτά, αλλά για την καθαρή ελληνική πανίδα δεν είναι καθόλου θετικό. Διότι εάν επιβιώσουν, σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστικά ισχυρά και προφανώς ισχυρότερα από τα γηγενή είδη. Καταλαμβάνουν λοιπόν την οικόθεση άλλων ειδών και εκτοπίζουν έτσι τα ήδη υπάρχοντα.
 
Greek yorkshire
Το είδος υπήρχε στις Ινδίες αλλά έχει πάει σε όλη την Ασία και την Αφρική. Μην αποκλείεις τη συνύπαρξή τους με τα γηγενή είδη.
 
Y
Greek yorkshire είπε:
Είναι πολύ παρεξηγημένο πουλί. Επειδή είναι σχετικά φτηνό σαν παπαγάλος κι αν ο κάτοχος του δεν μείνει ευχαριστημένος από το πουλί (λόγω κραυγών συνήθως) το αφήνει ελεύθερο. Ευτυχώς όμως είναι ανθεκτικό πουλί και συνηθίζει το κλίμα μας, επιβιώνει, εντάσσεται σε σμήνη άλλων Ringncek που είχαν την ίδια "τύχη" με αυτόν και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο δαχτυλιδολαίμης (ελληνική ονομασία του) ανήκει στην και πανίδα της χώρας μας.
Θέλει κουβέντα σου λέω.. Πίστεψε με,τελειώνω το τμήμα βιολογίας κατεύθυνσης περιβάλλοντος και ένας θεός ξέρει πόσα μαθήματα έχω κάνει περί ανταγωνιστικού αποκλεισμού και εκτόπισης.

Πολλές φορές έχει διαταραχθεί η ισορροπία της φύσης με είδη που έφερε ο άνθρωπος (ανθρωπόφιλα είδη). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κουνέλια. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην Αυστραλία, δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαν φυσικούς εχθρούς (π.χ. αλεπούδες) και εξαπλώθηκαν ραγδαία εις βάρος των υπαρχόντων, λιγότερο ανταγωνιστικών θηλαστικών (μαρσιποφόρα).

Για την ώρα οι πληθυσμοί των Ringneck στην Ελλάδα είναι μικροί, από ότι ξέρω. Αλλά το λογικό είναι μακροπρόθεσμα να επιβιώσουν ή οι μεν ή οι δε.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
56.775
Σχόλια
5
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top