Παπαγάλοι Κοκατίλ - Cockatiel (Nymphicus hollandicus)

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Οι Κοκατίλ είναι μεσαίου μεγέθους παπαγάλοι και από τα ομορφότερα και εξυπνότερα είδη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Cockatiel είναι το πανέμορφο κίτρινο λοφίο που στολίζει το κεφάλι τους.

Γνωρίστε τους Παπαγάλους Κοκατίλ


κοκατίλ_.jpg


Ο Κοκατίλ είναι ένας μεσαίου μεγέθους παπαγάλος, ο οποίος αγγίζει τα 32 εκ. Η κάθε φτερούγα του έχει άνοιγμα από 16-18 εκατοστά, ενώ η μακριά και λεπτή ουρά του φτάνει τα 18 εκατοστά.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Cockatiel είναι το πανέμορφο κίτρινο λοφίο που στολίζει το κεφάλι τους. Ο βασικός χρωματισμός στο φτέρωμά τους μπορεί να είναι γκρι, καφέ, λευκό ή κίτρινο. Τα αυτιά τους καλύπτονται από πορτοκαλί βούλες ενώ το κεφάλι, το λοφίο και η περιοχή κάτω από το ράμφος είναι κίτρινη.

H διαφορά ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό παπαγάλο Κοκατίλ Cockatiel αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Τα αρσενικά πουλιά του είδους είναι πιο ανεξάρτητα και δυναμικά, ενώ τα θηλυκά είναι πιο ήσυχα και πιο χαδιάρικα. Και τα δύο φύλα μπορούν να μιλήσουν, αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητά τους και όχι τόσο από το φύλο τους.

Η φροντίδα των Cockatiel


Επειδή οι παπαγάλοι Cockatiel είναι πολύ παιχνιδιάρικα πουλιά, τους αρέσει να υπάρχουν εντός αλλά και εκτός κλουβιού διάφορα παιχνίδια. Μεγάλη ποικιλία κατάλληλων παιχνιδιών υπάρχουν στα πετ σοπ αλλά καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί τυχών ατύχημα του πουλιού εξ αιτίας των παιχνιδιών.

Είναι τόσα τα πράγματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύσει ένα Cockatiel, που δεν είναι σωστό να παραμένει εκτός κλουβιού κατά την απουσία μας. Ηλεκτρικά καλώδια τα οποία μπορεί να ραμφίζει με την μύτη του καθώς και τοξικά φυτά, μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία του.

Είναι πανέξυπνα πουλιά και αυτό τα κάνει να βαριούνται εύκολα. Έχουν ανάγκη από συνεχή ανανέωση των παιχνιδιών τους, καθώς και συνεχή κοινωνική επαφή με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν για να μην πλήττουν.

Η καθαριότητα του κλουβιού των Cockatiel σε συχνή βάση είναι επιβεβλημένη. Ο πάτος του κλουβιού να στρώνεται με χαρτί και να ελέγχεται τακτικά για το είδος των κενώσεων. Τα σκεύη φαγητού και τα παιχνίδια να τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του πουλιού. Η τοποθέτησή του κλουβιού επιβάλλεται να είναι μακριά από σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο του δωματίου.

Επειδή οι παπαγάλοι Κοκατίλ είναι πολύ δραστήρια και ενεργητικά πουλιά, έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο τουλάχιστον 10-12 ώρες το 24ωρο. Για αυτό και κατά τις νυχτερινές ώρες προτείνεται το σκέπασμα του κλουβιού με κάποιο πανί προκειμένου να μην αναστατώνεται ο ύπνος του. Για όσους συνηθίζουν να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να κοιμούνται νωρίς το βράδυ, οι παπαγάλοι Cockatiel είναι τα ιδανικά κατοικίδια.

Κλουβί


Ο ιδιοκτήτης ενός παπαγάλου Κοκατίλ Cockatiel πρέπει να φροντίσει καταρχήν να κάνει την διαμονή του πουλιού όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη παρέχοντάς του, ένα ευρύχωρο κλουβί. Η μία τουλάχιστον πλευρά του κλουβιού πρέπει να έχει οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να ικανοποιείται η έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το κλουβί είναι θολωτό και σχηματίζει στενότερη ένωση στο κέντρο, για να μην πιαστούν τα πόδια του πουλιού και παραμείνει κρεμασμένο. Επίσης, είναι βασικό να υπάρχουν χοντρές ξύλινες πατήθρες και αν το πουλί παραμένει ώρες εκτός του κλουβιού του να υπάρχει πρόβλεψη για μια πατήθρα πάνω από το κλουβί προκειμένου να μην περνάει ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη.

Προτεινόμενες διαστάσεις: 50εκ. Χ 50εκ. Χ 60εκ. κατ' ελάχιστον.
Διάκενο: 12,7 mm έως 19 mm.

Διατροφή


Στην φύση οι παπαγάλοι Cockatiel τρώνε σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Το κλειδί για άριστη υγεία είναι η ποικιλία. Η διατροφή των κατοικίδιων Κοκατίλ μπορεί να περιλαμβάνει ειδικό μείγμα σπόρων ειδικά για την συγκεκριμένη ράτσα, δημητριακά και καλαμπόκι σε μικρότερη αναλογία, ενώ τους αρέσει να τρώνε από το χέρι του ιδιοκτήτη ψωμί και ενίοτε ζυμαρικά. Απαγορευτικό για την υγεία τους είναι τα αλμυρά, γλυκά και τα καυτερά φαγητά.

Φρούτα και Λαχανικά


Τα Cockatiel δοκιμάζουν εύκολα φρούτα και λαχανικά. Να δίνετε προτεραιότητα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και να προτιμάτε πάντα να δίνετε εποχής. Εκτός από αυτά, μπορείτε να τους προσφέρετε και βότανα σε κλωνάρι.

Δείτε πως να καλλιεργήσετε βότανα για τα πουλιά σας.

Έτσι, θα καταλήξετε σε αυτά που προτιμούν περισσότερο και μπορεί να τους προσφέρεται τακτικά, αποφεύγοντας μόνο αυτά που είναι τοξικά για τα πουλιά.

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα πουλιά αυτού του είδους να είναι ιδιαίτερα ζωηρά και παιχνιδιάρικα. Έτσι όταν τα δει κανείς να κάθονται αρκετή ώρα ήσυχα, ακίνητα και με φουσκωμένα φτερά είναι μάλλον ένδειξη κάποιας ασθένειας.

Οι παπαγάλοι Κοκατίλ μπορούν να αναπαραχθούν μόλις γίνουν 18 μηνών, ζευγαρώνοντας όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Γεννούν από 2-5 αυγά, τα οποία και επωάζει η θηλυκιά επί 19-21 ημέρες.

Η εκπαίδευσή τους για να μιλήσουν ξεκινάει από όταν είναι μωρά. Είναι σημαντικό να νιώθουν οικειότητα με το άτομο που το φροντίζει. Η ομιλία είναι καλύτερα να εκφράζεται σε ήρεμο τόνο, με αργό ρυθμό και με συχνές επαναλήψεις προκειμένου να τη συνηθίζει.

Το προσδόκιμο της ζωής τους φτάνει τα 18 χρόνια.

Είδη - Ράτσες των Κοκατίλ


cocatiel-species.jpg


Γενικές πληροφορίες

Τιμή αγοράς: Σχετική συζήτηση με αναφορές από Μάιο του 2008 Ποια είναι η τιμή των Κοκατίλ;
Σχετικές Συζητήσεις
Αναφορές
Image by Wind-sa
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Greek yorkshire
Κι επειδή πολλοί στην παρέα μας έχουν όχι μόνο ένα αλλά ζευγάρι, σας παραθέτω μια πολύ απλή και εύκολη κατασκευή φωλιάς για Κοκατίλ, η οποία είναι και οικολογική γιατί είναι από ανακυκλώσιμα υλικά (ανακυκλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου) How το Build a Nest Box for Cockatiels.

Καλή επιτυχία σε όσους επιχειρήσουν να φτιάξουν αυτήν την κατασκευή.
 
M
Νομίζω πως έχει γίνει ένα λαθάκι... Τα αυγά των Κοκατίλ εκκολάπτονται σε 21 μέρες αφού γεννηθούν και όχι 19.

Δεν στο λέω για να σας διορθώσω, απλά έχω δυο βιβλία, ένα για Cockatiel και ένα που έχει όλα τα πουλιά. Και τα δύο λένε 21 ημέρες! Από δική μου εμπειρία, επειδή μετρώ τις μέρες από τη γέννηση του πρώτου αυγού, το πρώτο μικρο σκάει στην 21 ημέρα.

Απλά σας λέω την δικιά μου εμπειρία.
 
Georgina
Μπάμπη μου δεν σε παρεξηγω! Και φυσικά για αυτο έιμαστε εδώ για να διορθώνουμε και να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον χωρις να υπάρχει διάθεση παρατηρησης και παρεξηγησης!

Δυστυχώς δεν εχω κοκατιλ για να εχω προσωπική εμπειρία και έτσι οι γνώσεις μου ειναι μόνο θεωρητικές και προέρχονται απο το διαδυκτιο. Φυσικά και η γνωμη οσων εχουν την προσωπική εμπειρία είναι απόλυτα σεβαστη και αξιοπροσεκτη. Το μονο που θυμαμαι έιναι οτι όταν η θυλυκια μπαντζι μου κλωσσησε ενα αυγό κόκατιλ αυτο βγηκε στις 19 μερες αλλα δεν επεζησε ο νεοσσος.
 
S
@mpampikos, 19-21 μέρες είναι, ανάλογα!
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
81.445
Σχόλια
4
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top