Παπαγάλοι Κακαρίκι (Cyanoramphus)

  • Συντάκτης PBCP
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Οι παπαγάλοι Κακαρίκι αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν έναν εύκολο στη διαχείρισή και εξαιρετικά παιχνιδιάρικο παπαγάλο μικρομεσαίου μεγέθους.

Οι Παπαγάλοι Kakariki Parakeet


full


Οι παπαγάλοι Κακαρίκι είναι μικρομεσαίου μεγέθους πτηνά που το συνολικό τους μέγεθος δεν ξεπερνά τα 27 εκατοστά. Η ονομασία αφορά στα είδη παπαγάλων του γένους Cyanoramphus που κατάγονται από τη Νέα Ζηλανδία και ενδημούν επίσης σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού στο νότιο ημισφαίριο.

Οι παπαγάλοι Kakariki διακρίνονται 3 είδη:
  1. Πάρακιτ με Κόκκινη Κορώνα - Red-crowned parakeet
  2. Πάρακιτ με Κίτρινη Κορώνα - Yellow-crowned parakeet
  3. Πάρακιτ με Πορτοκαλί Μέτωπο - Orange-fronted parakeet
Σημείωση: Ο Red-crowned parakeet δεν πρέπει να συγχέεται με τον Red-crowned parakeet (Pyrrhura roseifrons) της νοτίου Αμερικής.

Προέλευση της Ονομασίας Κακαρίκι


Η ονομασία kākāriki δόθηκε στα πουλιά από τους Māori, τους ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας. Η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από το πρώτο συνθετικό kākā, που σημαίνει παπαγάλος και το riki, που σημαίνει μικρός.

Η ονομασία αναφέρεται επίσης στο πράσινο χρώμα, που είναι το χρώμα που κυριαρχεί πτέρωμα των πουλιών.

Επομένως όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη Κακαρίκι πρέπει να προσδιορίζουμε και το είδος, όταν αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε κάποιο από αυτά.

Και τα τρία είδη Kakariki έχουν περίπου τις ίδιες απαιτήσεις φροντίδας. Οι πληροφορίες στη συνέχεια του άρθρου αφορούν τις κοινές τους συνήθειες και χαρακτηριστικά. Όπου υπάρχει διάκριση, θα γίνεται σχετική αναφορά στο είδος.

Συμπεριφορά


Οι παπαγάλοι Kakariki είναι ιδιαίτερα ζωηροί και προτιμούν το σκαρφάλωμα όχι μόνο με το ράμφος αλλά και με τα πόδια μέσα στο κλουβί αλλά και οπουδήποτε αλλού βρεθούν. Ακροβατούν, κρέμονται ανάποδα σαν νυχτερίδες και αρέσκονται να παίζουν σχεδόν όλη την ώρα εκτός από την ώρα της ανάπαυσης.

Δεν είναι από τα πουλιά που θα κάτσουν ήρεμα στον ώμο του ιδιοκτήτη τους, ούτε επιζητούν την ανθρώπινη αγκαλιά. Αντίθετα, είναι πολύ δραστήρια και παιχνιδιάρικα με έντονη την εξερευνητική διάθεση.

Οτιδήποτε καινούριο εντός αλλά και εκτός κλουβιού θα προκαλέσει την περιέργειά τους και την τάση τους να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Ακόμα και το άνοιγμα ενός ντουλαπιού θα τα κάνει να στρέψουν το βλέμμα τους και αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα «πεταχτούν» μέχρι εκεί να ανακαλύψουν περί τίνος πρόκειται.

Το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό! Τρυπώνουν οπουδήποτε! Ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι τους αρέσει να κρύβονται σε ανοιχτά συρτάρια, ντουλάπια, φουρνάκια μικροκυμάτων, σε κουτιά ή ακόμα και σε κάδους απορριμμάτων, ενώ δεν διστάζουν να "τσιμπήσουν" οτιδήποτε φαγώσιμο από το τραπέζι του ιδιοκτήτη τους.

Επίσης, τους αρέσει να ροκανίζουν με το ράμφος τους ακόμα και τα φυτά του σπιτιού γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή των φυτών μας όταν έχουμε φτερωτά κατοικίδια καθώς συγκεκριμένα φυτά είναι βλαβερά για τα πτηνά μας.

Φροντίδα και Διαμονή


Η θέση του κλουβιού θα πρέπει να είναι σε ένα φωτεινό αλλά παράλληλα και ήσυχο χώρο του σπιτιού, καθώς η 12ωρη ανάπαυση για ύπνο και χαλάρωση είναι απαραίτητη.

Εδώ θα βρείτε συμβουλές για να επιλέξετε το καταλληλότερο σημείο του σπιτιού για το κλουβί.

Μια πολύ αγαπημένη τους ενασχόληση είναι το μπάνιο! Λατρεύουν το νερό και δεν διστάζουν να τσαλαβουτήσουν σαν παπάκια στο νερό σε καθημερινή βάση οποτεδήποτε τους δοθεί η ευκαιρία. Είναι καλύτερα να τους προσφέρουμε την μπανιέρα κατά τις απογευματινές ώρες για να προλάβουν να στεγνώσουν καλά τα φτερά τους πριν την βραδινή ανάπαυση.

Θα πρέπει να τους δίνεται συχνά η δυνατότητα να πετούν ελεύθερα. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν ιδιαίτερα, μιας και όπως έχουμε αναφέρει είναι δραστήρια πουλιά που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση.

Πετούν με όλους τους πιθανούς τρόπους και προς όλε στις κατευθύνσεις εκτελώντας απίθανα ακροβατικά. Για τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και ασφάλειας όταν κυκλοφορούν εντός του σπιτιού.

Συνήθως έχουν ανάγκη για τουλάχιστον μιας ώρας πέταγμα σε ημερήσια βάση. Ωστόσο και το περπάτημα αλλά και τα χοροπηδητά βηματάκια είναι χαρακτηριστικά του είδους τους και προκαλούν με τον τρόπο τους μια ευχάριστη διάθεση στον ιδιοκτήτη τους.

Εδώ θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που αφορούν το ελεύθερο πέταγμα των πουλιών μέσα στο σπίτι.

Προσοχή σε αναμμένα τζάκια, κατσαρόλες που βράζουν, ανοιχτά καπάκια τουαλέτας, ανεμιστήρες οροφής και οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει. Αν έχουμε πολύτιμα έγγραφα και χαρτικά είδη εκτεθειμένα, σίγουρα αν δεν προσέξουμε θα μετατραπούν σε κομφετί για χαρτοπόλεμο.

Διαβάστε τι άλλο πρέπει να προσέχετε για να μην κινδυνεύσουν τα πτηνά σας.

Κλουβί


Όσον αφορά την επιλογή του κλουβιού τους θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να του προσφέρουμε ένα ευρύχωρο κλουβί μεγάλων διαστάσεων, το οποίο θα φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό αλλά και γεμάτο παιχνίδια για να εκτονώνουν την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους. Οι πατήθρες τους θα πρέπει να μοιάζουν με αυτές που θα έβρισκαν στην φύση, δηλαδή κατά προτίμηση κλαδιά από δέντρα.

Φυσικά τα κατάλληλα παιχνίδια εντός του κλουβιού είναι απαραίτητα για την πολύπλευρη νοητική τους ανάπτυξη καθώς θεωρούνται ευφυή πουλιά. Τα αρσενικά του είδους είναι ικανά να αναπτύξουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ομιλίας. Το κελάηδημά τους θεωρείται μελωδικό, είναι συνεχόμενο ενώ δεν είναι καθόλου ενοχλητικό σε αντίθεση με άλλα είδη.

Δείτε πώς να επιλέξετε παιχνίδια για τον παπαγάλο σας και μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα παιχνίδια στην καθημερινότητα των παπαγάλων.

Προσόκιμο Ζωής


Καθώς η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται γύρω στα 12 χρόνια, αν σκεφτόμαστε να συμβιώσουμε με αυτά τα πουλιά είναι σκόπιμο να σεβαστούμε τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν περιβάλλον. Γενικά είναι πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και θεωρούνται εύρωστα πουλιά.

Διατροφή του Kakariki


Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να διατηρηθεί η καλή τους υγεία είναι η παροχή σωστής διατροφής. Επειδή είναι αεικίνητα πουλιά, έχουν ανάγκη να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τροφής. Το να τους προσφέρουμε μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, λαχανικά, ακόμα και σε τροφή για εντομοφάγα πουλιά θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν ένα λαμπερό και υγιές φτέρωμα αλλά και να μην ασθενήσουν από ηπατικές διαταραχές.

Το διαιτολόγιό τους μπορεί να περιλαμβάνει βασικά ένα μείγμα σπόρων για μικρά παπαγαλάκια πλούσιο όμως σε ηλιόσπορο, αλλά και καρότα, καλαμπόκια, κολοκυθάκια, λάχανο, αγγούρι, πιπεριές, σαλάτες όλων των ειδών, αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια, σταφύλια αλλά και ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι, ζυμαρικά και ξηρούς καρπούς.

Να μην παραλείψουμε να τους παρέχουμε συμπλήρωμα ασβεστίου και κάποιο σκεύασμα βιταμίνης D.

Αναπαραγωγή του Kakariki


Οι παπαγάλοι Kakariki αναπαράγονται την Άνοιξη. Είναι ώριμοι σεξουαλικά από την ηλικία των 10 μηνών και άνω. Συνήθως το αρσενικό εκτελεί έναν εντυπωσιακό χορό που συνοδεύεται από ένα μελωδικό τραγούδι για να σαγηνεύσει το θηλυκό και στην συνέχεια να ζευγαρώσουν.

Η αναπαραγωγή του είδους σε συνθήκες εκτροφής είναι σχετικά εύκολη . Σε μια τετράγωνη ξύλινη φωλιά με διαστάσεις περίπου 30Χ30Χ30 και άνοιγμα οπής γύρω στα 6 εκατοστά που στο κάτω μέρος έχει επιστρωθεί με ροκανίδια ή κομμάτια από φλοιό δέντρου, η θηλυκιά εναποθέτει από 4-8 αυγά, τα οποία και επωάζει για ένα διάστημα από 23-25 ήμερες. Μεταξύ της γέννησης του κάθε αυγού μεσολαβούν από 24-48 ώρες.

Ο αρσενικός αναλαμβάνει το τάϊσμα της θηλυκιάς την περίοδο της ωοτοκίας αλλά και των νεοσσών αργότερα. Οι νεοσσοί απογαλακτίζονται πλήρως μετά την παρέλευση 6 εβδομάδων.

Διάκριση Φύλου


Τα δύο φύλα του Kakariki είναι εμφάνισιακα παρόμοια και δεν διαφέρουν ουσιαστικά παρά μόνο ελαφρά ως προς το μέγεθος του κεφαλιού και του ράμφους. Σίγουρα αν δούμε ένα μόνο πουλί δεν θα μπορέσουμε εύκολα να διακρίνουμε το φύλο του, αλλά αν δούμε δυο διαφορετικού γένους πουλιά μαζί, ο διαχωρισμός είναι σαφώς ευκολότερος.

Στο είδος αυτό διακρίνουμε λίγες μεταλλάξεις όπως τα cynnamon, τα lutino, τα κίτρινα, η μετάλλαξη με τα στίγματα κτλ.

Τιμή


Η τιμή αγοράς ενός παπαγάλου Κακαρίκι στα καταστήματα, κυμαίνεται στα 40-80 ευρώ. Για περισσότερη ενημέρωση παρακολούθησε τη σχετική συζήτηση με θέμα την τιμή αγοράς των Kakariki.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Επιστημονική Ονομασία: Cyanoramphus
Ονομασία: Κακαρίκι
Αγγλική Ονομασία: Kakariki - New Zealand parakeets
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Cyanoramphus

Είδη Cyanoramphus


Πάρακιτ με Κίτρινη Κορώνα ή Yellow-crowned parakeet C. auriceps (Φωτο)
Πάρακιτ με Πορτοκαλί Μέτωπο - Malherbe's parakeet ή orange-fronted parakeet C. malherbi
Πάρακιτ με Κόκκινη Κορώνα ή Red-crowned parakeet C. novaezelandiae
New Zealand red-crowned parakeet C. novaezelandiae novaezelandiae
Chatham Island red-crowned parakeet C. novaezelandiae chathamensis
Kermadec red-crowned parakeet C. novaezelandiae cyanurus​
Chatham parakeet C. forbesi (στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. auriceps).
Lord Howe parakeet C. subflavescens (εξαφανίστηκε βλ. 1&2, στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. novaezelandiae)
Antipodes parakeet C. unicolor
Black-fronted parakeet C. zealandicus (εξαφανίστηκε)
Subantarctic Red-crowned Parakeet C. erythrotis
Macquarie Island Parakeet C. erythrotis erythrotis (εξαφανίστηκε; στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. novaezelandiae).
Reischek's Parakeet C. erythrotis hochstetteri (στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. novaezelandiae).
Reischek's parakeet C. hochstetteri (στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. novaezelandiae).
New Caledonian parakeet C. saisseti (στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. novaezelandiae).
Norfolk parakeet C. cooki (στο παρελθόν θεωρούνταν υποείδος του C. novaezelandiae).
Society parakeet C. ulietanus

Δείτε ακόμη
Το Άλμπουμ των Κυανόραμφων

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Εάν χρειάζεστε βοήθεια από τα μέλη μας σε θέμα που αφορά στους παπαγάλους Κακαρίκι, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums των Παπαγάλων Πτηνών.
#kakariki-ams381
PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Stavros
Αναφορές
1. Systematics And Taxonomy Of Australian Birds, των Christidis & Boles, 2008
2. Extinct Birds (Poyser Monographs) των Hume & Walters, 2012

Copyright
© PetBirds Community Project
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

K
Εμένα μου χάρισαν ένα ζευγάρι και τώρα είναι στη φάση ζευγαρώματος, όντος πολύ ενδιαφέροντα πουλιά δε ξεκολλάς από πάνω τους.

Εγώ τα έχω σε κλούβα μεγάλη με κλαδιά μέσα, πάτωνε παίζουν για φώλια τους έχω βάλει έναν κορμό που εγώ άδειασα έβαλα πάτο και καπάκι άνοιξα μια μικρή τρύπα και αυτά την έκαναν στο μέγεθος που θέλουν. Οπότε από δω και πέρα περιμένω αυγά.

Ξέχασα να πω πως ζευγαρώνουν πολλές φορές κατά την διάρκεια της μέρας.
 
ALONE WOLF
Ξέρει κανείς να μου πει αν είναι φιλικό με άλλο είδος παπαγάλων (μπατζι);
 
M
ALONE WOLF είπε:
Ξέρει κανείς να μου πει αν είναι φιλικό με άλλο είδος παπαγάλων (μπατζι);
Για συμβίωση σε ίδιο κλουβί δεν ρισκάρουμε ποτέ διαφορετικά είδη παπαγάλων. Ακόμα και με άτομα του ίδιου είδους ακολουθούμε διαδικασία γνωριμίας.
Αν θες άνοιξε θέμα στο φόρουμ να το συζητήσουμε αναλυτικά.
 
δεκαοχτουρα
ALONE WOLF είπε:
Ξέρει κανείς να μου πει αν είναι φιλικό με άλλο είδος παπαγάλων (μπατζι);
Έχω κακαρίκια και μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι μαζί δεν κάνουν στο ίδιο κλουβί. Γενικά, το κακαρίκι θέλει άλλα του είδους του να συμβιώσει.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
10.531
Σχόλια
4
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top