Ο ιός της ευλογιάς στα πουλιά

 1. Stavros
  Η προσβολή από τον ιό της ευλογιάς παρατηρείται συνήθως στα καναρίνια που στεγάζονται υπαίθρια, στους νεαρούς παπαγάλους, και στα άγρια πουλιά.

  Ευλογιά_πουλιών.jpg
  Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ευλογιάς. Ορισμένοι προσβάλλουν μόνο συγκεκριμένα είδη πουλιών και άλλοι προσβάλλουν διάφορα είδη. Παραδείγματος χάριν, η ευλογιά των καναρινιών προσβάλλει μόνο τα καναρίνια και τα πουλιά που μπορούν να διασταυρωθούν με τα καναρίνια.

  Πώς μεταδίδεται η ευλογιά στα πουλιά;

  Η ευλογιά μεταδίδεται με την κατάποση ή την εισπνοή του ιού. Επίσης, τον ιό μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια, κάνοντας έτσι συνηθέστερη την έξαρση της ασθένειας στα πουλιά που στεγάζονται σε εξωτερικά κλουβιά ή εκτροφεία.

  Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης γίνεται με την είσοδο του ιού μέσω μιας προϋπάρχουσας ανοιχτής πληγής. Τέλος, τα εξαρτήματα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη σίτιση των νεοσσών με το χέρι, μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό. Η περίοδος επώασής του είναι πέντε έως δέκα ημέρες.

  Ποια είναι τα σημάδια μιας μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς;

  Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αλλά υπάρχουν τρεις γενικές μορφές της ασθένειας. Σε περιπτώσεις έξαρσης, μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από μια μορφές της ασθένειας.

  Δερματική ευλογιά (Dry Pox)

  Τα πουλιά που προσβάλλονται συνήθως είναι τα αρπακτικά και τα Ψιττακοειδή.

  Συμπτώματα

  Ανάπτυξη κονδύλων στα σημεία του σώματος του πουλιού χωρίς πτέρωμα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, του ράμφους, και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Οι κόνδυλοι εξελίσσονται σε φλύκταινες που σπάζουν κάνοντας αργότερα κρούστα και μπορεί να μολυνθούν στη συνέχεια από βακτηρίδια ή μύκητες. Στην περίπτωση που προσβληθούν τα μάτια, παρατηρούνται κοκκινισμένα βλέφαρα, ερεθισμός του κερατοειδούς χιτώνα, καταρράκτης και συρρίκνωση του ματιού. Μερικές πληγές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και παραμένουν μέχρι 6 εβδομάδες ή περισσότερο.

  Διφθεροειδής ευλογιά (Wet Pox)

  Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Στρουθιόμορφα, Blue-fronted Amazons, Pionus Parrots

  Συμπτώματα

  Το πρώτο σημάδι της ασθένειας είναι συχνά η επιπεφυκίτιδα. Κατόπιν, η ανάπτυξη γκρίζων προς καφετιών πληγών στο εσωτερικό του στόματος, στη γλώσσα, που μπορεί να επεκταθούν μέχρι τον οισοφάγο. Το πουλί είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να φάει και να πιει. Πληγές μπορούν να εμφανιστούν και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρά έλκη στον κερατοειδή και μόνιμη βλάβη στα στο μάτι.

  Σηψαιμική ευλογιά

  Πουλιά που προσβάλλονται συνήθως: Καναρίνια, Σπίνοι

  Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά και προσβάλλουν πολλά συστήματα του οργανισμού. Το πουλί μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα της ασθένειας συμπεριλαμβανομένων του ανορθωμένου πτερώματος, απώλειας όρεξης, και λήθαργο. Αναπτύσσουν πνευμονία, με αποτέλεσμα την κυάνωση και πολλά πεθαίνουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

  Πώς διαγιγνώσκεται η μόλυνση από ευλογιά;

  Η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται συχνά με μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων που λαμβάνονται με στικ από την πληγή και την τοποθέτηση του υλικού στη διαφάνεια του μικροσκοπίου απλώνοντάς το πάνω σε αυτήν. Διάγνωση της ασθένειας μπορεί επίσης να γίνει με βιοψία και απομόνωση του ιού από τους προσβληθέντες ιστούς.

  Πώς θεραπεύεται η ευλογιά;

  Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιορίζεται στην υποστηρικτική αγωγή για να βοηθήσει το πουλί να αναρρώσει.

  Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί στους παπαγάλους για να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών του στόματος και του οισοφάγου. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και αντιμυκητισιακά για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν δευτεροβάθμιες μολύνσεις.

  Σε μερικά πουλιά που δεν μπορούν να φάνε, η σίτιση με σωλήνα είναι απαραίτητη. Οι κρούστες γύρω από τα μάτια μπορούν να μαλακώσουν με κομπρέσες με νερό και σαμπουάν μωρών. ΜΗΝ προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις κρούστες. Οι οφθαλμικές αλοιφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν επηρεαστούν τα μάτια.

  Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση από ευλογιά;

  Για τον έλεγχο της εκδήλωσης ευλογιάς
  • Αποτρέψτε την έκθεση των πουλιών στα κουνούπια με τη χρήση σήτας.
  • Χρησιμοποιήστε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που διατίθεται για συγκεκριμένα είδη, π.χ., περιστέρια, καναρίνια, ή ψιττακοειδή, για να εμβολιάσετε τα υγιή πουλιά.
  • Απομονώστε τα προσβεβλημένα πουλιά από τα υπόλοιπα. Πάντα να ταΐζετε και να περιποιείστε πρώτα τα υγιή πουλιά και μετά να φροντίζετε τα άρρωστα. Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από την περιποίηση των άρρωστων πουλιών.
  • Να χρησιμοποιείται ξεχωριστό εξοπλισμό για το τάισμα με το χέρι σε κάθε πουλί. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα σκεύη τροφής και νερού και οποιαδήποτε αντικείμενα ή υλικά χρησιμοποιήθηκαν για το τάισμα με το χέρι, καθώς επίσης και οποιοδήποτε εξοπλισμό έχει έρθει σε επαφή με τις στοματικές εκκρίσεις των πουλιών. Τα κατάλληλα απολυμαντικά περιέχουν 1% υδροξείδιο του καλίου (KOH), 2% υδροξείδιο του νατρίου (NaOH), και 5% φαινόλη.
  • Προστατεύστε τα πουλιά από πληγές, διότι ο ιός της ευλογιάς μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω ενός ανοίγματος του δέρματος ή μιας ανοικτής πληγής.
  By Drs. Foster & Smith
  Από Stavros, 28 Αυγ 2007 | Ενημερώθηκε: 27 Οκτ 2015 | |

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Stavros
  Άρεσε στους Panagiota. και Φοίβος.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. misalouris
  5/5,
  "Για ενημέρωση"
  Όμορφα, σωστά, έξυπνα και κυρίως ολοκληρωμένα γραμμένο άρθρο.
  Stavros likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...